miercuri, 3 iulie 2013

Gaze de şist la robinet. Cercetătorii americani au descoperit că apa potabilă la un km distanţă de sonde conţine gaze naturale


Eşecul conductei Nabucco a adus pe agenda publică exploatarea accelerată a gazelor de şist în România. Anunţul a fost făcut prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, care spune că a informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică şi va avea în vedere exploatarea propriilor sale resurse de gaze de şist fără să mai aştepte aprobări externe. Miza este uriaşă dacă ar fi să dăm crezare studiilor făcute de Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA): România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, reprezentând consumul pe 100 de ani.

Această poziţie categorică a preşedintelui care îndeamnă la „accelerarea proceselor de evaluare şi trecerea la exploatarea gazelor de şist“ nu ia în seamă nici protestele populaţiei din zonele unde vor fi instalate sondele şi nici cele mai recente studii făcute Academia Naţională de Ştiinţe din SUA. Cercetătorii americani au descoperit că apa potabilă de la puţurile sau robinetele localnicilor din statul Pennsylvania este contaminată şi prezintă concentraţii de 23 de ori mai de gaz metan decât cele normale. Cu alte cuvinte, americanii primesc la robinet apă amestecată cu gaz metan.

Studiul care rescrie istoria

Majoritatea activiştilor de mediu îşi concentrează mesajele ecologiste pe mixul secret de chimicale care sunt injectate în sol împreună cu apă şi nisip pentru a extrage gaze de şist în urma procedurii de fracţionare hidraulică. În cautarea chimicalelor cancerigene, activiştii de mediu se pare că au ignorat un aspect mult mai grav şi în acelaşi timp evident în zonele unde gazul se şist se exploatează deja.

Un studiu realizat de cercetătorul Robert Jackson de la Duke University pentru Academia Naţională de Ştiinte din SUA vorbeşte tranşant, pentru prima dată, despre prezenţa gazului metan în apa potabilă la distanţe de până la un kilometru de sondele care extrag gaze de şist.

În anul 2011, Robert Jackson a realizat acelaşi studiu pentru Academie, pe mostre de apă care proveneau din statele New York şi Pennsylvania. Deşi nu au fost indentificate urme de contaminare de la fluidele de fracturare, echipa de cercetători a descoperit semne suficient de puternice de contaminare cu gaze naturale. Probele de apă prelavate de la distanţe de un km de sondele de exploatare au arătat concentraţii crescute de metan, etan şi propan. Deoarece numărul eşantioanelor prelevate a fost considerat insuficient (60 de mostre), Jackson a continuat studiile şi în martie 2013 a revenit cu o actualizare, de data aceasta realizată pe 141 probe de apă potabilă colectată de la fântânile sau robinetele localnicilor din ţinuturile Bradford, Lackawanna, Sullivan, Susquehanna, Wayne şi Wyoming. Rezultatele analizelor au rămas neschimbate: în apele subterane din zona de exploatare a gazelor de şist există cantităţi mari de gaze, iar sursa lor pare să fie exploatările industriale. Cercetătorii au descoperit concetraţii de până la 23 de ori mai mari în apă de etan (C2H6) şi propan (C3H8), două componente ale gazului natural care nu aveau cum să provină decât de la exploataţiile din apropiere. La fel ca în studiul din 2011, echipa lui Jackson nu a descoperit nici o urmă de contaminare a apei cu fluide de fracturare.

Preşedintele nu mai are dubii

Acest studiu oficial ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru toate statele care mizează pe exploatarea gazelor de şist. Mai multe state europene, printre care Franţa şi Bulgaria, au interzis exploatarea gazelor de şist iar altele, cum ar fi Germania, analizează serios impactul de mediu pe care îl poate avea fracturarea hidraulică.

În România, autorităţile s-au declarat pro gaze de şist, dar în urma protestelor societăţii civile Ministerul Mediului a cerut concernului american Chevron să prezinte studii de impact asupra mediului înainte să înceapă explorarea în perimetrele concesionate în Bârlad.

Acum, preşedintele Băsescu nu mai are niciun dubiu în privinţa gazelor de şist. „Opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră“, a declarat Băsescu, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Şeful statului a arătat că o altă sursă alternativă pentru România este reluarea exploatării cu tehnologii moderne a zăcămintelor petroliere proprii abandonate în prezent după exploatarea în trecut, dar care nu a depăşit circa o treime din resursă.

Scenarii după eşecul Nabucco

Consumul anual de gaze în România este de aproximativ 14 miliarde metri cubi, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate. După ce OMV a anunţat că proiectul Nabucco a eşuat, România analizează diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale şi conectarea la piaţa regională de profil, iar gazele din Marea Neagră şi cele de şist au potenţialul de a creşte independenţa energetică naţională. „ În acest moment, autorităţile române au în derulare o analiză complexă a situaţiei energetice la nivel naţional şi regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au în vedere atât perspectivele resurselor interne de gaze cât şi conectarea României la piaţa regională de gaze. Opţiunile vizate de România (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din şisturi) au potenţialul de a creşte şi mai mult independenţa energetică a ţării“, se arată într-un comunicat al Departamentului Energie din Ministerul Economiei.

Ruşii râd de noi: „Eşecul Nabucco este eşecul lui Traian Băsescu“

Orice dezastru, orice problemă şi orice eşec au un nume şi un prenume. Pentru România, dezastrul Nabucco are numele lui Traian Băsescu, potrivit Vocea Rusiei. „În interviul acordat de preşedintele României postului nostru de radio în 2012, Traian Băsescu a explicat clar că proiectul Nabucco, fiind un «proiect european» este prioritar pentru România. În consecinţă, România a rămas unica ţară care a păstrat fidelitatea acestui proiect, în timp ce toate ţările din jur au ales opţiunea participării la proiectul South Stream, păstrând deschisă opţiunea participării şi la Nabucco. În consecinţă, România a rămas fără reduceri la preţul gazului rusesc, în timp ce Serbia, Bulgaria şi Ungaria au obţinut reduceri substanţiale (de la 10% în sus) şi vor obţine câteva miliarde de euro pe an din taxe de tranzit. România va plăti foarte scump pentru dorinţa lui Traian Băsescu de a fi mai catolic decât papa şi mai rusofob decât Jose Barroso“, prezicează sursa citată.

Vocea Rusiei crede că România s-a şters singură de pe harta energetică a Europei iar problema Nabucco nu a fost niciodată una a dimensiunii, ci a inteligenţei: „Traian Băsescu a avut în jocul Nabucco o miză colosală şi această miză a fost pusă pe seriozitatea intenţiilor SUA şi UE. Băsescu a pierdut un important pariu geopolitic. Seriozitatea suportului american pentru Nabucco s-a văzut prin faptul că la Baku a fost trimis senatorul Lugar, care a muncit din greu să facă lobby pentru acest proiect. (...) Toate ţările care au avut la conducere personaje raţionale au avut posibilitatea să se reorienteze şi SUA nu răspunde pentru consecinţele prostiei celor care nu au făcut acest lucru“. Vocea Rusiei ironizează şi încercarea premierului Victor Ponta de a racorda România la South Stream printr-o extensie: „Victor Ponta a obţinut o ofertă preliminară pentru livrarea gazelor din Kazahstan printr-o extensie South Stream spre România. Din start, trebuie precizat faptul că în condiţiile în care Gazprom deja a plătit Bulgariei, Ungariei şi Serbiei pentru participarea la South Stream, racordarea României la South Stream se transformă dintr-un drept într-un privilegiu politic şi economic. Privilegiile nu se obţin peste noapte şi nu se dau gratis. În articolele viitoare vom discuta pe larg despre privilegii, costurile acestora, despre culisele eşecului Nabucco şi despre visele deşarte ale unor politicieni care încă nu doresc să recunoască că atât gazele de şist (care nu există), cât şi gazele din Marea Neagră (care există, dar puţine) nu mai aparţin românilor“.  

Sursa: http://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/gaze-de-sist-la-robinet-cercetatorii-americani-au-descoperit-ca-apa-potabila-la-un-km-distanta-de-sonde-contine-gaze-naturale-646684.html

7 comentarii:

Intreprid spunea...

La prima vedere, dupa 1989, zici ca la conducerea tarii avem numai diletanti care nu fac nici strategii si nici planuri de dezvoltare dar nici nu guverneaza eficient. Daca se studiaza mai atent, se pare ca exista planuri si strategii ( chiar foarte bine puse la punct ) dar din pacate toate impotriva intereselor Romaniei. Am vazut cu totii ( desi nu eram constienti ) cum planul de destructurare a economiei a functionat PERFECT, aplicarea lui lasind in urma numai ruinele unor industrii alta data infloritoare. Dupa principiul le inchidem tot ca sa cumpere de la noi s-a ajuns in situatia in care nu mai producem nici imbracaminte, nici hrana nici echipamente industriale. Da dar am imprumutat 80 de miliarde de euro, ca sa facem ce? Nu s-au facut nici drumuri nu s-au construit nici scoli si nici spitale. Daca tot ni s-au bagat fortat pe gat, acesti bani puteau fi folositi pentru a face din Agricultura si Energie, motoarele unei dezvoltarii durabile. Din nefericire mai mult de jumatate dintre politicieni nostri au ,,contracte de munca" cu alte ,,entitati". Coroborat cu faptul ca elita Romaniai nu lucreaza nici ea in folosul tarii, rezultatul nu poate sa mire pe nimeni. Nu va mai mirati ca insusi presedintele se comporta ca reprezentantul comercial al unor puteri vestice : trebuie sa vindem aurul, trebuie sa exploatam cuprul sau gazele de sist. Dar dupa cum spuneam asta este trecut in fisa postului la aproape tori politicieni acestei tari. Singura diferenta este ca unii sunt anagajati de catre est altii de catre vest. Intrebarea care se pune: cat de bine ne va fi in UE si daca in afara de faptul caputem circula cu buletinul in vest, mai avem vreun avantaj. Ar trebui sa alegem intre AKM-ul rusesc sau M60-ul american ? Ca daca vrem sa intram in NATO si UE nu ne-a intrebat nimeni... Credeti ca ne vor intreba despre strategia energetica, care o fi aia?

Iulian spunea...

Mie, faptul ca se pedaleaza atat pe scumpirea gazelor, mi se pare a fi parte a planului unora de a ne impinge inspre lucruri pe care tot mai multi nu vor sa le mai accepte, cum ar fi exploatarea gazelor de sist. Deci: daca nu faceti cum vrem noi si nu taceti, vedeti voi! Despre faptul ca oricum o sa vedem noi si daca nu tacem (dar in cu totul alt sens) asta...

Anonim spunea...

TOTUL a fost si este foarte bine gandit,planificat si executat!Nimic nu este intamplator iar acest "aparent"haos mascheaza perfect tinta Planului iudeo-iezuito-masonic: distrugerea completa si definitiva a poporului roman si a Romaniei!Si nu mai este mult.....

Magda spunea...

Atata timp cat le iese lor bani ce mai conteaza ca vand tara sau nu,oricum nu-i intereseaza ca oamenii vor bea apa cu gaz metan doar la buzunarul lor se gandesc sa-si mareasca salariile si pensiile si la amarati sa mai dea acolo un 50 lei in plus la salariul minim pe economie si apoi sa vina si sa gaseasca motive sa scumpeasca apa, gazele, lumina etc ca la scumpiri sunt primii.Si asa toti politicienii sunt toti la fel nu mai am incredere in niciunul de-aia nu ma mai duc sa votez. Ar trebui schimbati toti din radacinile comuniste ca de-aia ne fac si tara de ras pe afara nu stiu sa lege doua cuvinte. Ce sa zic, asta e, mergem inainte ca si pana acum ca noi astia mici nu avem nicio putere. Va salut si ii multumesc lui Daniel pt situ-ul sau minunat si pt articolele care le publica...le urmaresc zilnic.

cristi spunea...

Diversiune...acoperire! Veti intelege in curand.

Anonim spunea...

Se si stie dar exista si filme (unele chiar artistice) in care se prezinta faptul ca la unele universitati renumite din lume sunt pregatite fiinte care invata CUM SA DISTRUGA O FABRICA, INTREPRINDERE, INSTITUTIE DE ORICE FEL IN MOMENTUL IN CARE A AJUNS IN FUNCTIA DE CONDUCERE.Exact asta au facut la noi in tara.Asa-numitul Petre Roman si pe nume adevarat Neulander a aparul la tv spunand ca graul era prost, putin ,etc si ca era nevoie de a fi importat, asta pentru ca el deja avea afacerea pusa la punct ca sa primeasca un coeficient de 5% din toate importurile venite.Realizati sumele uriase pe care aceste fiinte le au?Acum, Berceanu, pe care nu stiu cine il mai suporta vreun pic, a acaparat hotelul Jiul din Craiova, a acaparat terenurile aproape toate de la marginea orasului care apartineau unei intreprinderi si umbla cu memorii peste memorii peste tot in ministere ca sa acapareze si o colectie deosebit de importanta si impresionanta de vinuri vechi.Acum, oameni buni, ce facem cu javrele astea???!!!Cum sa-i dam cu picioarele in sus ca pe gandaci si sa ii trimitem unde ne-au adus ei in momentul de fatsa???!!!

Anonim spunea...

Tot eu am scris despre Berceanu mai devreme.Am adus acele lucruri in discutie pentru ca aceste fiinte care nu se mai pot numi oameni pentru ca nici nu mai sunt, TREBUIE OPRITE!!!I-ar lua omului si chilotii de pe el daca ar putea!!!Ma intreb de ceva vreme, vorba batranilor nostri:"unde se duc frate cu toate averile si cu toate astea, in pamant???"De ce fura, mint, nedreptatesc si chinuie atatia oameni, ca sa ce???
Asa, si daca nu stiati, aflati acum:tot intre ei, au votat acum ceva timp o lege prin care vor sa ia toate pamanturile tuturor statiunilor agricole de peste tot din tara, au votat-o deja adica aprobata cu scopul de a si le imparti intre ei dupa aia "pe shest".In momentul de fatsa ele pamanturile au fost luate (o parte) au trecut la statutul de "fara proprietar", nu sunt nici muncite nici nimic, umbla aiurea diversi prin ele, si astia stau pe margine si asteapta sa si le treaca in acte pe numele lor.Jivine periculoase nesatule, carora trebuie sa li se dea ceva cam cum sunt boabele roz la sobolani!!!Am atitudinea asta pentru ca in momentul de fatsa, un om cinstit si de bun simt nu isi permite sa isi ia o bucatica de pamant undeva si sa o lucreze linistit pentru ca japitele au mentinut piata la un nivel foarte ridicat, in jur de 60 de milioane lei vechi un hectar la marginea oraselor.Asta a fost si planul pe care si l-au pus in cap dusmanii binelui, preturi mari, taxe mari si vin uratii din umbra cu tescherelele pline!!!Pe langa faptul ca sunt dati in vileag mai trebuie facute clar si alte lucruri!!!Care sunteti pozitivi si cu functii pe unde trebuie bagati ocheanele si nu lasati sa mai miste astia in front!!!A, sa nu uit, sa va mai zic inca una: astia (care au functii in parlament si in senat) mai au niste strategii, aleg unele zile si un anumit interval orar in care in anumite banci de fac anumite manevre, adica niste chestii, imprumuturi cu dobanzi foarte mici sau niste facilitati extrem de convenabile de care beneficiaza doar ei, ca sunt in clica.Ele sunt razant, deosebit de vag prezentate public si "din scurt" in asa fel incat omul obisnuit nu are timp sa se foloseasca de acele momente avantajoase.Aceste manevre stricatii le practica demult dar mizeria asta care se afla in fruntea tarii cand o dam jos???!!!Daca nu ar exista principiile divine nu omori, nu aia, nu aia, nu cealalta, pe cuvant daca nu mi-ar veni sa ii arunc pe toti la o groapa de gunoi, si sa-i lasa acolo pe vecie!!!Mai stiu si ca furia nu e buna si ca intr-o confruntare, ca in karate, cel furios pierde lupta pentru ca pierde energie prin aceasta stare, dar am auzit ca exista si denumirea de "furie divina".Mai stiti fragmentul din filmul despre Iisus, cand i-a dat afara din biserica pe camatari cu biciul?Ei, cam asa...Toate astea le-am spus in ideea ca o extraordinara solutie era ca oamenii care au bani suficienti pentru asta, sa isi cumpere pamanturi unde vor aia sa foreze si sa se creeze un front comun, particular impotriva dusmanilor tarii, a istoriei si a binelui ei.