sâmbătă, 27 iulie 2013

Solidaritate internaţională pentru salvarea patrimoniului de la Roşia Montană


Campania “Salvaţi Roşia Montana” este susţinută, şi în această vară, de mai mulţi tineri entuziaşti din Europa, care fie străbat acum continentul pe bicicletă, din capitala Danemarcei, Copenhaga, până în inima Munţilor Apuseni, într-un tur de protest faţă proiectul Companiei Gold Corporation de exploatare cu cianură a zăcămintelor de aur, argint şi wolfram din vestita aşezare transilvană, fie au alergat în competiţia Everest Marathon.

Lor li se vor alătura sute de români care au anunţat că vor veni la Roşia Montana la cea de-a 8-a ediţie FânFest, pe biciclete şi pe jos, din Bucureşti, Alba-Iulia, Cluj-Napoca şi din alte oraşe ale ţării.

“We love Roşia Montană/Iubim Roşia Montana” este deviza purtată pe o mare banderolă de Tică Darie (20 de ani) şi Louisa Hoppe (23 de ani), care se îndreaptă spre Roşia Montana, venind pe bicicletă, de la Copenhaga. Tică Darie a efectuat şi în 2012 acest tur european de protest, în 30 de zile, parcurgând 2.533 de kilometri pe bicicletă. A ajuns în Piaţa Veche din Roşia Montană pe 15 august, în prima zi a FânFest, fiind întâmpinat de localnici şi membrii Campaniei “Salvaţi Roşia Montană”. La FânFest a cunoscut-o şi pe Louisa Hoppe, din Germania, care a studiat un an, la master, la Cluj-Napoca. În acest an, “We love Roşia Montana”, cu Tică şi Louisa, va ajunge în România pe 4 august, după întâlniri cu tineri din Hamburg, Berlin, Leipzig, Chemnitz, Dresda, Praga, Viena, Bratislava, Budapesta şi Cluj-Napoca. În România, cei doi vor participa şi la “Marşul pentru Roşia Montana”, care se va încheia pe 12 august.

“Vrem să ajutăm localnicii din Roşia Montană şi activiştii Campaniei “Salvaţi Roşia Montană”, atrăgând atenţia, la nivel internaţional, asupra pericolului la care este expusă zona, natura şi localnicii, şi aducând, astfel, susţinere din afara graniţelor”, spune Louisa Hoppe. Ea şi Tică Darie primesc zilnic pe pagina lor de facebook mesaje de solidaritate internaţională.

Tot pentru a-şi manifesta protestul faţă de distrugerea celei mai vechi aşezări din România – cu un patrimoniu unic pe continent şi o natură de o rară frumuseţe – se îndreaptă spre Roşia Montană, pe biciclete, un alt grup de tineri, din Canada. Radu Păltineanu, Elena Vanica şi Sophian Guidara au ajuns la Copenhaga, cu deviza “Travel for a cause”, în 8 iunie. Ei străbat 2.422 de kilometri pe bicicletă, 127 – pe jos, 2.370 – cu trenul şi 710 kilometri cu feribotul. Călătoria lor totalizează 5.450 de kilometri pe care îi parcurg în 59 de zile, pe traseul Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Rusia, Ucraina, Transnistria, Moldova, România. Vor ajunge la Roşia Montana pe 5 august.

Cristian Cişmaru şi Christian Dumitrache au pornit, la începutul lunii mai, într-o aventură de 7.000 de kilometri, cu logo-ul verde-roşu al Campaniei “Salvaţi Roşia Montană” marcat pe maşina lor. Au traversat Germania, Austria, Italia, Slovenia, Croaţia, Bosnia, Montenegru, Kosovo, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru, Israel, Palestina şi Iordania. Cu numele “Cin cin cianuro”, cei doi au participat la raliul Allgau-Orient 2013, aflat la cea de-a 8-a ediţie.

La rândul său, alergătorul Călin Adam a purtat steagul inscripţionat cu “Salvaţi Roşia Montană” într-una dintre cele mai dificile probe de maraton din lume, Everest Marathon.

Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/07/22/solidaritate-internationala-pentru-salvarea-patrimoniului-de-la-rosia-montana/

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău.
http://frecventa-sufletului.ro/  

12 comentarii:

Anonim spunea...

Un taraboi aiurea si o sustinere pro rosia montana fara de sens si rezultate, mai mult o miscare de fatada, pt gidilarea orgoliilor personale.Inainte de a scrie comentariul, am intrat pe saitul oficial, cel cu petitia pt interzicerea mineritului cu cianuri si acolo am dat peste o cifra , cica 100000 de oameni au semnat petitia impotriva exploatarii aurului sidoresc ca rosia montana sa se dezvolte durabil. I-mi permit sa spun chiar cu riscul de ai ofensa pe toti cei 100000 de semnatari ca sint niste ipocriti care doar semneaza petitii si apoi stau cu telecomanda in mina in fata televizorului in culcusul cald si moale al caminului. Sint sigur ca toti cei 100000 de semnatari, de cel putin 4 ani, si-au facut cel putin un concediu de odihna, in care au spart cel putin 300 de euro de caciula, dar nici un euro in zona Rosia Montana, ci la eforie, grecia etc.
Daca 10% dintre semnatari, faceau macar o saptamina de concediu in rosia -montana, acest flux de turisti, obliga guvernul la actiune, ridica nivelul de trai al locuitorilor, si se ridica un semn de exclamare urias in intreaga lume....de ce se distruge un obiectiv turistic asa de popular?
dar... din pacate, asa ceva nici nu sa intimplat si cu parere de rau nici nu s eva intimpla, deoarece acesti activisti d ecarton care lupta pt cauze nobile, o fac numai din fata tastelor de calculator sau in fata camerelor de luat vederi....merg personal, de 2-3 ori pe luna, la rosia montana si nu am vazut niciodata mai mult de ....20 de oameni care venisera pt turism...deci...daca vreti sa ma convingeti ca ma insel si vorbesc prostii....cind ma intilniti in rosia montana, sa fiti macar 300 in grup, sa-mi rupeti urechile pt ca sint mincinos

Sefora spunea...

Buna ziua.
Este foarte emotionant cand afli de aceste initiative ale tineretului,indiferent de cauza.
Ma bucur ca in aceste cauze sunt incluse si probleme ale tarii noastre.Tendinta de a lupta pentru cauze frumoase nu va fi distrusa niciodata.Cu incredere in viata si in adevar si frumusete,va doresc un sfarsit de saptamana minunat,Sefora

Anonim spunea...

Va bateti gura de pomana,va zbateti inutil: TOTUL este cumparat de " perciunati",Iezuiti si Iudeo-masoni!!!La pret de nimic,bineinteles...Romania si poporul roman vor dispare in cel mult 50-60 de ani.....poate 100.....

Anonim spunea...

Echipa de 3 ciclisti travel for a cause a ajuns ieri in Iasi:)

Anonim spunea...

Domnule care ati comentat primul aici, eu sunt una din cele aproximativ 100000 de persoane care au semnat petitia.Nici nu am fost in Grecia si nici nu am "spart" in alta parte 300 de euro.Sa va mai informati va rog, ca, daca vrei sa mergi acolo in zona, e destul de dificil daca nu ai masina personala, plus ca nu stii unde sa te cazezi.Amanunte, eu personal vreau amanunte, se ajunge cu trenul pana la, apoi cu autobuzul pana la, costa atat, cazarea se face la si costa atat.Va rog sa nu mai comentati gandind uniform ca si cum toti suntem o masa de idioti sau lenesi care nu s-a straduit (masa) sa faca nimic.

Anonim spunea...

Sa fie prezenta foarte multa lume in data de 4-5 august acolo.Ce zici, Daniel?(cand ajung ciclistii din Danemarca si din Canada)

ile spunea...

http://i-uv.com/grand-sextile-of-july-29-2013/
EU NU AM PENTRU CE SA FAC TURISM DEMONSTRATIV NICIUNDE. Pot sa meditez asupra acestei probleme cu cei 3 neuroni ai mei si mai pot sa blestem pe cei care vor intra in acea exploatare miniera ca sa fure tara asta pentru altii. Imi asum pacatul blestemului si nu-mi pasa nici de viata asta nici de altceva. Tineti minte ca grumazul plecat nu se ridica mergind pe biciclete sau semnind petitii. Ne rid in nas tot felul de lichele. Citeodata cred ca unele corabii s-au scufundat cu tot cu echipaj pentru ca se inmultisera prea mult sobolanii pe ele.

Anonim spunea...

Pentru anonim 4 :prin legea negãrii negatiei înteleg cã ai fi pentru dezvoltarea zonei cu orice pret:si ãsta va fi pretul,ce zici de litrul de apã = 20 de lei,asta în decurs de câtiva ani (în jud. Alba) si ce le vei spune de aici în zece ani copiilor tãi (mã rog la Domnul si sper sã nu ai...)-ce le vei spune?Nenorocitule,n-ai nimic de-a face cu zona (Sfântã pentru neamul românesc!),ar fi drept sã-ti dai cu pãrerea în si despre Punjabi,glia ta strãbunã,lasã tu pãrerile de aciuit pe alte meleaguri... Cât despre ruptul urechilor hmmm...prinde orbul scoate-i ochii ar zice o vorbã de pe la noi...

Anonim spunea...

ROMANII AU O ISTORIE SI COMORI NATURALE UNICE IN LUME.DESTINUL NOSTRU ESTE DE A LE PRETUI,APARINDU-LE, LUPTIND PASNIC SI CU ARGUMENTE, IN FATA CELOR CE AU INTERESE OCULTE PENTRU TARA.

Anonim spunea...

Te invit sa urmaresti documentarul "Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei". Rosia nu este unicul sat de munte din romania. Oamenii aceia traiesc din animale si pamant, iar iazul de cianura, partea profitului de 20% si cei 4 munti rasi de pe suprafata apusenilor nu este deloc un proiect benefic pentru romania.

Anonim spunea...

stimate anonim...da o bucata de brinza, mura in gura... nu vrei?ai internet, o simpla cautare de 5 minute pe google, e suficienta ca sa vezi cum ajungi in zona fara masina personala....
daca accesai macar odata programul festivalului fin fest...aflai si preturi de cazare
dar , cel mai important lucru, un activist care lupta pt o cauza, nu asteapta informatii mura in gura, ci se zbate pt cauza sa, drept care, exemplul tau , si reactia ta, i-mi confirma inca odata ce ziceam in primul comentariu
multi luptatori pt o cauza frumoasa, cu telecomanda in mina si cu likuri pe facebok..
in realitate, acolo, practic...ii numeri pe degete

Anonim spunea...

Domnule anonim din 29 iulie, ora 9.20, multumesc pentru raspuns.Aveti in vedere, va rog, ca toate aceste cautari personale le fac in general noaptea, intre ora 1 si 3, ore la care de multe ori vad monitorul mai mult cu un ochi.O bucata de branza mura in gura multumesc, da, vreau, in aceste conditii , in care dupa multe alte lucruri si activitati pe care eu le fac si dvs nu le stiti (deci nu aveti sub nicio forma ce sa-mi reprosati, si mai ales ca stau degeaba eventual cu o telecomanda in mana), mai frumos era sa scrieti aici, si pentru mine si pentru acest un milion si jumatate de cititori ai lui Daniel Roxin acel program de la FanFest de care vorbiti ( de care dealtfel NU AM AVUT NICI TIMP SI NICI ENERGIE SA MAI AFLU!!!Multumesc pentru bunavointa de a va deschide mai larg gandirea de acum inainte ( si dvs si altii ca dvs).