duminică, 18 august 2013

Raoul Weiss: "Civilizații Europei de azi sunt țăranii români". Un articol de excepție!


E scriitor, traducător, vorbitor a şapte limbi, vorbeşte impecabil româna şi maghiara, a lăsat cariera universitară europeană şi mirajul turnului de fildeş occidental şi s-a mutat la Mera, lîngă Cluj. E Raoul Weiss, omul care s-a născut în Alsacia şi a ales o nouă patrie: Transilvania. Şi poate cel mai în măsură să vorbească despre două lumi paralele, a noastră şi a europenilor. Are şi dezamăgirea creatoare, dar şi distanţa necesară ca să facă asta.


Stai într-un sat din Transilvania, aproape de Cluj, deși ești scriitor. Ai predat la universități, vorbești șapte limbi. Deci ești, într-un fel, cetățean global. Ce lipsește dincolo, în Occident, și ai găsit în Transilvania ca să te hotărăști să te muți aici?

Raoul Weiss
Raoul Weiss: Aici am găsit omenia. Occidentul de azi e reprezentantul unui proces de cel puțin 30-40 de ani de dezumanizare a societății, sub influența neo-liberalismului. Când omul e redus la o funcție de producere și consum, rămâne din el ceea ce vedem azi în Occident: un roboțel isteț, foarte eficient în urmărirea propriului interes. Un aparat destul de bine pus la punct și absolut gol din punct de vedere spiritual. Psihologic, fără nicio legătură emotivă adevărată cu vreo comunitate familială, națională, regională sau lingvistică. O variantă a omenirii cu care eu nu mă mai identific deloc. Eu mă simt mult mai comfortabil emoțional, liniștit, acasă, într-o societate de români sau unguri din Transilvania, decât printre studenți, pedagogi, salariați, sau orice altă categorie socială de la Paris, Strasbourg sau Berlin.

Cum te-ai acomodat aici? Cum te înțelegi cu țăranii din Mera? Găsiți subiecte despre care să vorbiți?

Desigur, nu sunt aceleași subiecte pe care le-aș aborda cu dumneavoastră, nu aș vorbi cu ei despre ceea ce vorbim noi acum. Acolo nu am cum să vorbesc despre asta și tocmai aceasta este tragedia societății tradiționale: ea, cultural, nu este echipată conceptual, pentru a măsura primejdia care se apropie. Asta e o foarte mare problemă, care a fost sesizată de cei care au încercat să conceptualizeze problema asta. Cum ar putea societățile tradiționale să reziste globalizării? E întotdeauna aceeași poveste – omul tradițional nu înțelege logica globalizării. Și fiindcă nu o înțelege, nici nu are arme împotriva ei.

Hungtington v-ar privi cu invidie și mirare, apropo de ciocnirea civilizațiilor.Eu am puțin spre deloc simpatie pentru Hungtington. Ce am încercat eu să fac este o reîntoarcere la civilizație. Ce pe mine mă atrage cel mai mult în Ardeal este supraviețuirea – drept e, doar sub formă de rămășițe – a unei mari civilizații tărănești europene. Termenul acesta de civilizație țărănească trebuie subliniat, pentru că în România există încă, în masele urbane, ideea modernității mijlocii, prejudecata care opune civilizația și țăranul, ceea ce iarăși e o greșeală enormă. Barbaria modernă de la care eu încerc să fug a fost creată de lumea industrială - acapararea societății prin tehnică. Cei cu adevărat civilizați în Europa de azi sunt țăranii români, cei care au rămas, desigur și care au rămas și cultural țărani. Nu e destul să te ocupi cu agricultura sau să stai într-un sat ca să fii, antropologic, țăran. Mă refer aici la țărănia culturală și la păstrarea tradițiilor caracteristice lumii țărănești tradiționale. În acest moment, eu consider că m-am întors spre civilizație, civilizație care era reprezentată și în regiunea în care m-am născut, dar a fost exterminată de barbaria tehnică.

Ce se întâmplă acum, în toată această confuzie din interiorul Uniunii Europene? Noi ne așteptam la mutații culturale benefice, care să aducă un plus de complementaritate fiecărei culturi și, de fapt, asistăm la o bătălie în cușcă în care fiecare țară încearcă să dea vina pe cealaltă. Italia pe Spania, Spania pe Grecia, Grecia pe Germania și tot așa. Uniunea Europeană, ca întreg, e pe moarte, e pe cale de dispariție. Cred că pentru țările periferice și nou aderate în spațiul european asta e o veste bună, pentru că pentru ele – România, Ungaria, Bulgaria – Uniunea Europeană nu a fost niciodată altceva decât o structură neo-colonială. Ce era în cadrul așa numitei fraternități socialiste, Uniunea Sovietică, e acum nucleul țărilor conducătoare în cadrul UE. Practic, e vorba de Germania și Franța – una are industria, alta armata, iar împreună, au o majoritate cel puţin relativă în instituțiile europene. Cazul cel mai ilustrativ este exemplul gazelor din rețelele de distribuire din România, unde există un monopol de stat, un monopol dublu privat – sudul României la francezi, și nordul, mai ales Transilvania, la nemți. Plătim gazul la preț de Germania pentru o stare a țevilor care, în mare, nu a evoluat de prea mult timp. Mari lucrări de modernizare nu au fost făcute. Asta e toată povestea, nu numai a Uniunii Europene, ci a catastrofei neo-liberale din Occident de 30 de ani încoace – și anume acapararea statelor de o oligarhie industrial- financiară. Voi chiar aţi crezut că o să fiţi egalii nemţilor sau ai francezilor? Să fim serioşi: uitaţi-vă la Ungaria: cum a mişcat în front, cum a fost amendată.

E o formulă nouă? O reinventare a Evului Mediu? Asistăm la o nouă colonizare?

Tema asta cu întoarcerea în evul mediu și neo-feudalitate e una recurentă. Oricât de groaznic sună neo-feudalitatea asta, românul - cumva inconștient desigur - rămâne optimist. Domnitorii feudali țin un predator și au grijă de robi pentru simplul motiv că feudalismul clasic din Evul Mediu însemna că domnia e legată de pământ. Deci dacă faci abuz, dacă duci masele până la înfometare și la moarte, ai o problemă, că nu mai ai pe cine să exploatezi, cine să lucreze pământul. Capitalismul financiar globalizat de azi a rezolvat această problemă într-un fel și mai eficient și cu mult mai mult potențial ucigaș. Bechtel, E-on Gaz și cu prietenul Jeffery Franks de la FMI vin în România, iau ce e de luat și se cară. Că lumea e lungă și lată - mai sunt India și Brazilia de exploatat.

Dar oamenii primesc cu brațele deschide, cu o anumită ospitalitate și entuziasm această colonizare. Așternem covorul roșu. Eu nu susțin isteria anti-comunistă care e la modă în țările de est, dar comunismul e de vină în povestea asta, pentru că a obișnuit masele cu discursul acela idealist și stupid, cu un stat, cu un partid care îți vrea binele. Povestea asta e frumoasă, dar din păcate nu există. Credința în bunăvoința statelor, a țărilor și a guvernelor a supraviețuit pentru populație și iată că nu sovieticii au profitat de ea, ci frații lor din vest.

Ce e, de fapt, în concepția dumneavoastră, Uniunea Europeană?

Dacă o privim din perspectiva României sau Ungariei, pentru că profilul e foarte asemănător și în relațiile lor cu țări precum Germania, dar și Finlanda, UE e o structură de colonizare.

Adina Fartușnic

Sursa: http://citynews.ro/eveniment-11/raoul-weiss-civilizatii-europei-de-azi-sunt-taranii-romani-223643

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. http://frecventa-sufletului.ro/

21 de comentarii:

ichi spunea...

Mare dreptate are acest romanizat.Pacat ca,conducatorii nostrii de acum si cei care au fost nu realizeaza in ce rahat ne-au bagat!

Sefora spunea...

Buna ziua.
Bine spus!Acest articol-interviu trebuie citit de cati mai multi,in special de cei care-si mai imagineaza ca tarile occidentale vor binele bietelor tari foste comuniste,sau ca statul gandeste sa imbunatateasca viata poporului respectiv.Mie mi se pare evident si domnul Weiss pune punctul pe i la tot ce se intampla acum cu tarile europene.Pur si simplu suntem jefuiti din doua directii:UE si propriul nostru guvern caruia i se da mana libera pentru ca cireasa de pe tort sa fie luata cat mai usor si simplu de catre asa zisele state civilizate,puternice.
Mi-a placut mult ceia ce afirma domnul Weiss.
O zi buna tuturor si ...deschideti ochii oameni buni pentru a vedea exact ceia ce se petrece cu adevarat.Sefora

horia68 spunea...

...şi Dan Puric ce tot zice de atâta vreme...poate nu vorbeşte şapte limbi...vorbeşte limba neamului...dar e bine că există şi altfel de oameni care văd aceste lucruri....

Anonim spunea...

taranul roman e cult

Anonim spunea...

Ma bucura enorm sa vad ca avem asemenea prieteni. Si in umanitate asemenea frati. Daca atatia oameni care ne-au marcat cultura au spus ca vesnicia s-a nascut la sat ar trebui sa vedem dincolo de ceea ce ar parea o metafora. Eu am intalnit, in copilaria mea, tarani batrani de o limpezime si de o intelepciune uluitoare. Mai sunt si acum, altii le-au calcat pe urme, altii ii vor mosteni. I-au intalnit cei de la "Formula As", ii intalnim si noi, poate mai rar, acolo unde ne trage ata. Sa avem speranta si incredere!

cristi spunea...

Ca bine le zice...cam la fel cu cei circa 60% din romani care sunt eurosceptici. Si cum sa fie UE cand fondatorii sunt nazisti si statele din care provin sunt de sute de ani colonialiste si isi bazeaza bunastarea pe furt si rapt!
Dar orice rau are si un bine, in lumea duala in care traim. Care este binele? Ne ajuta dl. Weiss sa.l vedem?

Anonim spunea...

Sint multi care vorbesc si vad adevarul. Si eu cred si inteleg toate astea dar cum, unde si cine aplica toate astea ? De la Dan Puric la Tarani , straini care se romanizeaza ( si sint multi ) cine va lua o hotarire cum sa se rezolve situatia in final !? Da a inceput trezirea de mult :) Sa ne ajute dumnezeu !!!

ile spunea...

aparent fara legatura vreau sa fac si eu un comentariu :citesc de curind CARTEA EGIPTEANA A MORTILOR (recent cumparata pentru ca de pe net nu am reusit sa o iau decit inpanata cu comentarii atasate de diversi cunoscatori). In prefata la sfirsit scrie ca ar fi interesant sa se faca si o CARTE ROMANEASCA A MORTILOR cu obiceiurile si credintele transmise de generatii in satele romanesti.
Pot numai sa-mi imaginez cita dreptate are domnul WEISS, in legatura cu acei robotei oportunisti si muncitori din strainatate. In rest, taraneste vorbind (mai mult olteneste de fapt) nu cred in retragerea aceasta dezinteresata,nu are stofa de pustnic pentru ca nu se izoleaza de lumea dezlantuita,el numai se amesteca, se introduce singur, intr-o comunitate pe care o studiaza, nici de apostolat nu e vorba pentru ca nu vrea sa construiasca nimic in oameni si in mentalitate, el numai studiaza si promoveaza. Suna a reclama de turism ceea ce face el acolo unde s-a dus cu titlurile si posibilitatile lui intelectuale. Si daca deschide drum pentru cine o face nici nu ma intereseaza acum sa-mi dau cu parerea, pentru ca vom mai auzi de OMUL WEISS. Urma alege.(nu e ca la joaca cu urma scapa turma)

ile spunea...

Il privesc pe DAN PURIC televizat, privesc catre POZA DOMNULUI WEISS si-mi aduc aminte de PETRE TUTEA si atunci ceilalti doi si multi altii, imi apar falsi...
Se va dovedi in timp ca MARELE NAIV patriot, nationalist, filozof si credincios a avut dreptate batrineste, desi mare parte din intelectualii tarii isi cauta modele de gindire si simtire erudite si incisive sau numai stralucitoare aparute si promovate intr-o tara ce se zbate.

cristi spunea...

Va rog pe toti cei de aici sa priviti bine poza expusa de ROxin cu atata inspiratie. Te trec fiorii si este imposibil sa nu se miste inauntrul tau ceva ce tine de mandria de a fi urmas al unor asemenea oameni.
Privirea pe care doar o intuiesti din tabloul fetei concentrate dar totodata profunde, atitudinea darza si pozitia dreapta a spatelui (in poza este totusi un om mai in varsta si muncit) iti transmite mesajul ca intelege si in concluzie accepta tot ce vine de la Tatal nostru,dar nu oricum, cu onoare si intelepciune.Parca este Mircea din poezia lui Eminescu, un batran atat de simplu....si cata energie emana peste timp. Pentru asta declar:iubesc acest NEAM si pamantul pe care.l calca!

Anonim spunea...

Ile ,ile - punct ochit ,punct lovit !

Anonim spunea...

ma, Ile, e un om, chiar daca strain, care s-a regasit, cumva, la noi. De ce ar minti? Acum ne-am intersectat cu el, maine ne vom intersecta cu altii, trebuie sa le facem procese de intentie chiar la toti? Oamenii sunt diferiti, numai Hristos a fost Unul, Fiul Omului, noi avem slabiciuni, limite, dar daca gandul bun ne calauzeste maine vom fi mai buni, mai puternici si multi altii vor veni alaturi de noi.

Gerula spunea...

Intoarcerea la vatra stramoseasca , toti cei ce se stabilesc pe pamantul acesta , venind in tari straine , simt acest pamant aproape de ei si isi gasesc pacea interioara aici , apoi toti acestia au undeva in trecutul lor indepartat pe cineva din Neamul Lupilor , traitori pe acest pamant .

Anonim spunea...

Felicitari domnului Weiss,daca a ales sa traiasca la noi,in Transilvania...e alegerea lui si asta spune ceva...simte Adevarul cu inima si face dupa cum simte...
Daca ne judecam unii pe altii atata,ce si cum, atunci ne pierdem vremea,mai bine fiecare sa-si vada de ograda lui,ce creste in ea,ca asa sta bine unui Dac adevarat.
Mai lasa trecutul,cine a fost,ce a facut...amu esti in prezent,Tutea e bine mersi,acolo unde-i...
Anonim,bine ai scris,sa vina cati mai multi alaturi de noi...in cuget si-n simtire...indiferent daca sunt de aici,sau vin de pe alte meleaguri,daca vin cu ganduri de pace si prietenie,sunt bineveniti.Dacii au fost si sunt un Neam de Oameni primitori,cu suflet bun.
Cat despre cei ce vin cu ganduri negre,praful si pulberea sa se aleaga de planurile lor,in vecii vecilor,amin.

Anonim spunea...

Asa cum se spune si in Biblie, vine o vreme a smintelilor si vai de cei prin care se vor vedea acestea; la noi inca mai este pamant curat si mai sunt oameni curati; afara inca mai sunt cei care au urechi si aud si care au ochi si vad si trecand prin meleaguruile noastre li se opreste inima aici.

Dj. Oaca-oaca spunea...

Foarte interesant acest articol!...acum depinde si de coeficientul de gandire a celor care l-au citit. Parerile sunt impartite,e normal sa fie asa...defapt notiunea de "taran" e f. greu de descifrat mai ales pt. cei care n-au dat cu sapa in viata lor si nu stiu ce gust are laptele de capra. E foarte usor sa spui :"ba esti de la tara"...nu stii tu ce se intampla in lumea asta!...noi romanii avem un talent inconfundabil cand vine vb. de "barfit"...Tot timpul suntem cu okii pe capra vecinului si care mai de care se "crede destept"....defapt prostul are impresia ca nu mai esxista om mai destept ca el! Sunt mandru ca sunt taran,nimik nu m-ar face mai fericit si niciodata nu mi-am ascuns identitatea...,oricum toti ne tragem de la sat insa pt. "unii" de la oras....e f. greu de inteles asta si au impresia ca suntem cu mult in urma lor. NU vreau sa fac pe lupul moralist si nici sa deranjez pe nimeni insa as vrea sa le aduc aminte persoanelor din mediul urban ca defapt candva le-a sarit si lor "greierele din calcaie"....pana sa ajunga acolo. Domnul Weiss nu cred ca a ales intamplator locul unde este acum si nici nu cred ca are vre-un interes,a gasit linistea pe care si-o dorea si nimik nu se poate confunda cu asta,cat despre Uniunea Europeana are perfecta dreptate,niciodata nu vom fi egalul tarilor dezvoltate iar Romania e inca un ciolan de ros pt. ei datorita bogatiilor naturale! Taranul roman oricum va dainui in timp indiferent de ce va fi....nici globalizarea nici colonizare si nici un impediment nu-l va face sa-si piarda identitatea,ii va fi f. greu dar nu va ceda! In aceasta lume ciudata,din ce in ce mai "tunata",dominata de inlocuitori si sintetic,taranul roman isi va duce mai departe portul,graiul si mandria iar provocarile il vor face si mai puternic!

Anonim spunea...

Taranii adevarati sunt ce-i care-si castiga traiul din ce muncesc. Valabil si pentru oraseni. Sunt cei care la o trecere ingusta se opresc, iti fac loc si te asteapta sa treci, chiar daca au ajuns primii. Sunt cei care la promotii si inghesuieli la deschideri si altele se dau de-o parte rusinati pentru ca au rusine, bun simt si demnitatea unui om care stie ca-si are locul lui sub soare. N-o sa-i vezi dand din coate la orice ocazie. Nu sunt cei care dupa 2 vorbe schimbate tin sa-ti explice cat de prost e seful lor si cum de 2 ani ar fi trebuit sa-i mareasca salariul, "dar anul asta chiar ii zice".
Este diferenta de la sclav al sistemului la sluga sistemului. Unul este inrobit si-si duce traiul cu ce i-a dat Dumnezeu, celalalt si-a vandut sufletul si pupa un sef pentru bonuri de masa, care sef e la fel ca el.
Si la tara au fost si vor fi oameni fara rost.

,Alexandru

cristi spunea...

Unde dai si unde crapa!

Anonim spunea...

Taranul e omul Absolut.

cristi spunea...

Sau...taranul este absolut un om.

Anonim spunea...

Dansurile, cantul, traditiile populare nu vor muri niciodata. Noi trebuie sa ne adunam. Sa ne regasim, iar asta se va intampla doar atunci cand vom simti cum seva urca din radacini. Unii sunt gata, altii nu. Printre acestia sunt din cei care nu vor fi gata niciodata. Dar ceilalti vom merge mai departe. Si vom ajunge unde nimeni nu a visat. Apoi vom implini dreptatea si vom ciopli in piatra Istoria adevarata a Neamului acesta.