miercuri, 28 august 2013

Române, e vremea să reacționezi! Guvernul a votat legea prin care Gold Corporation... nu mai trebuie să respecte nicio lege la Roșia Montana!!!


Guvernul a votat ieri în ședință proiectul de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul României, la inițiativa Guvernului, se pregătește să voteze în timp record un proiect devastator pentru România.

Legea specială propusă de guvern stipulează asltfel că pentru proiectul propus la Roșia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordând toate derogările necesare și obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare.


Principiul separării puterilor în stat e încălcat prin avizarea de catre Parlament (Legislativ) a unui proiect minier ce ar trebui să se supună normelor și procedurilor Executivului, în urma unei analize critice și tehnice a specialiștilor. Prin transferarea către Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmează să fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu dețin pregătirea profesională necesară sau informația deosebit de complexă ce trebuie parcursă. Miile de pagini de informație tehnică cuprinse în studiul de impact asupra mediului și rapoartele independente depuse de specialiști ai societății civile vor fi evitate rapid printr-un vot politic sau aleatoriu. Complicata procedură de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedură inițiată în 2004 și aflată în desfășurare) este pur și simplu anulată. Mai mult, acest demers din Parlament aduce grave schimbări legislative de natură derogatorie, necesare în mod obligatoriu pentru transformarea unui proiect minier ilegal într-unul acceptat aparent democratic.

Atitudinea de subjugare a Guvernului român în profitul companiei miniere este deplină și conduce la acte deosebit de grave precum prejudiciarea interesului național și anularea suveranității justiției.

Chiar dacă este vorba de un proiect privat, acesta este declarat de interes public naţional deosebit (Art. 1, pct. 2), urmând ca cei care se opun proiectului să fie expropriați (Art. 62.)

Roșia Montană Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere asupra cărora statul român deţine un drept de proprietate în numai 45 de zile de la solicitare si fara nicio licitatie publica (Art. 4, pct. 7). În cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera RMGC in nu mai putin de 30 de zile un act sau aviz nou care sa-l inlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a). Titularul licenţei de exploatare poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejarii acestora (Art. 5, pct. 4).

 Acestea sunt doar câteva din zecile de prevederi ce încalcă drepturile cetățenilor români în fața companiei miniere.

„Guvernul îi prostește pe parlamentari. Așa cum nu se votează asupra modului de realizare a unei intervenții chirugicale pe inimă, tot așa este de neconceput supunerea la vot, în afara procedurii legale de autorizare, a unui proiect pe bază de cianuri cu potențial devastator asupra țării și asupra noastră, a locuitorilor din Roșia Montană. Chiar dacă legea trimisă de către Guvern în Parlament este cu dedicaţie pentru Roşia Montana Gold Corporation, menită să îndepărteze unul câte unul obstacolele juridice întâmpinate de companie, odată votată ca lege, ea va afecta direct viaţa fiecărui cetăţean român.”, a declarat Călin Caproș, vicepreședinte Alburnus Maior.

„Vom face astfel încât parlamentarii din toată țara să știe ce votează și să afle totodată că votul lor nu este lipsit de urmări. Toți cei ce cred în libertate trebuie să-și vadă parlamentarii aleși. Azi am văzut cum niște inconștienți lași au votat pe ascuns propunerea unei legi fără să stea nici măcar o secundă să evalueze consecințele sale. Guvernul Ponta uită că cei ce nu țin cont de voința poporului sfârșesc rău. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne păstra și apăra pământul și libertatea. Membrii Guvernului și Parlamentului sunt din acest moment singurii răspunzători pentru evolutia evenimentelor, orice va presupune asta!”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Pentru mai multe informații, Eugen David, email: alburnusmaior@ngo.ro, mobil: 0740-280309.  

Sursa: http://www.rosiamontana.org/stiri/guvernul-a-decis-companiile-miniere-sunt-mai-presus-de-lege

34 de comentarii:

Gerula spunea...

Daca poporul vede ca se poate traii si ca sluga , atunci suntem pierduti de tot.

Anonim spunea...

Da-ne Doamne mintea cea de pe urma!Ma intreb :unde oare sunt organizatiile internationale care lupta pentru protectia mediului ? Mai exista ?

Anonim spunea...

Pai si cum propui concret "sa luptam"? Nu vad nici macar initierea unei petitii care sa fie semnata si inaintata parlamentului...!

Anonim spunea...

Haideti, cu totii in strada de 1 septembrie, o opozitie puternica va baga frica in parlamentari.

Sefora spunea...

Da,o iesire in strada in toate orasele tarii ar fi o solutie foarte buna.Nici nu este nevoie de nu stiu ce pregatiri.Cei care comunicati frecvent pe Facebook puteti transmite tuturor sa iesim cu totii in strada,peste tot,in toate orasele.Observ ca in multe parti ale lumii se iese in strada pentru proteste pasnice.La noi de ce nu s-ar intampla?De ce?Ce asteptam?Ca in 1989,sa ne manipuleze careva?
Daca hotarati ceva eu ma alatur voua,tuturor.Pasnic,fara violenta.
Astept,tinerii pot lua initiativa.
O seara buna,Sefora

Anonim spunea...

Un Mars al Tacerii si Tristetii ar pune mai mult pe ganduri .Poate daca vad Negru in fata se vor Lumina .

Anonim spunea...

cURTEA CONSTITUTIONALA NU SE SESIZEAZA INTR_UN ASTFEL DE CAZ?MI SE PARE ANTICONSTITUTIONAL SA DAI O LEGE PRIN CARE SA NU RESPECTI NIMIC!

Anonim spunea...

Care sunt actiunile concrete?

Anonim spunea...

cele 900 de locuri de munca pe care le va oferii exploatarea de la Rosia Montana si cele 6 procente pe care le va incasa statul roman merita toata distrugerea si tot scandalul care s-a iscat si dureaza de atata timp?....probabil ca da...pt cei care si-au incasat comisioanele si nu mai pot da inapoi

Anonim spunea...

Trebuie iesit in strada,organizat si pasnic...sa vada prostii aia care se cred mari conducatori de tara,ca oamenii se trezesc si devin solidari in fata nedreptatilor facute de ei...
Acum este momentul.

Anonim spunea...

vad ca jegosii nu se lasa, ar trebui luati cu parul, ce mai tura-vura!

D. Pavel spunea...

Domnilor,

Textul de mai jos l-am publicat pe site-ul Nasul Tv. poate unul dintre putinele televiziuni libere (inca)....

Daca guvernantii isi iau propria “redeventa” si proiectul asta de criminalitate internationala (v. cifrele de afaceri ale celor doua companii canadiene: Gabriel Resources si Gold Corporation; ambele cam falimentare)
va incepe cit de curind, noi cei care nu credem in aceasta escrocherie internationala ar trebui sa-i cerem guvernului Canadei sa isi asume responsabilitatea in ce priveste daunele materiale care vor decurge in si dupa aceasta exploatare criminala.

Recunosc ca NU stiu de ce parte a baricadei sinteti! Eu actionez singur si la modul cel mai cinstit! Daca sinteti de partea celor doua firme canadiene, probabil ca va trebui sa bat la alta poarta...


Iaca de ce era Ponta impotriva! sa ajunga EL sa semneze OGU; oare pentru ce "redeventa"?
Acum urmeaza gentile de bani date parlamentarilor pentru a vota "legalitatea"...NU seamana leit cu Scenariul Argentina?

Intrebarea fireasca este:

Cu banii pe care ii va lua Romania (daca), vom reusi sa acoperim dezastrele cauzate de aceasta tehnologie cu cianura?
De ce NU se prevede in contract acest scenariu?
Romania trebuie sa ceara guvernului canadaian acest lucru si NU celor doua companii falimentare!

Eu scriu, eu aud! Haideti sa facem o scrisoare deschisa premierului Canadei Stephen Harper! Eu o scriu / redactez si voi cautati (co) semnatari! Astept...



Astept parerea dumneavoastra. Eu am curajul sa scriu aceasta scrisoare domnului premier Stephen Harper, insa am nevoie de o multime de semnaturi venite din tara.

Anonim spunea...

Trebuie sa fi nebun, cretin, dement ca sa dai aurul tarii pe nimic. Nu-mi vine sa cred ca asa ceva se poate intampla.

Anonim spunea...

Ma alatur si eu dupa 10.09 cand vin in tara pentru o luna....hotarati concret unde si in ce oras ne vedem ...pasnic :)

augustus spunea...

NU mai sunt sanse! Tara a fost deja vanduta! Suntem nimeni sau sclavi la noi acasa! Incercati sa supravietuiti! E tot ce a mai ramas!

Anonim spunea...

Organizatiile internationale care protecteaza mediul se duc in tarile care le cer ajutor sa ii educe pe oameni ce au de facut in asemenea cazuri ! Sa le deschida ochi !
Si totul depinde de poporul din tara respectiva ! Asa ca pina la urma totul sta in puterile oamenilor ! Cei care sint mai multi au mai mare putere ...... Trezitiva Romanilor ! A sosit momentul decisiv sa aratati cit valorati !!!!! Doamne Ajuta pe cale pasnica sa se rezolve totul :)

Anonim spunea...

Scrieti petitii la parlamentarii care va reprezinta ,macar atat ,...daca in strada nu vrea sa iese nimeni

I.M. spunea...

Actiune CONCRETA, pentru cei care stiu si vor sa actioneze, nu doar sa vorbeasc, 1 SEPTEMBRIE NE VEDEM TOTI ROMANII (ce adevarati) IN PIATA UNIVERSITATII! Sper ca nu ne veti dezamagi!
ACTIUNE nu VORBE!
"Drumul spre iad e pavat cu INTENTII BUNE".

Anonim spunea...

" Nici un om nu e fără păcat, iar cel dintâi și cel mai mare sunt eu" zicea undeva, cineva... o vorba.....
Treaba e ca toți, cei d-aci ne zicem romani, unii sclavi, alții trădători, alții care iau atitudine...
Zicea cineva mai sus ca, ieșind în strada rezolvam problema; fără un om la vârf nu prea putem face ceva - vom fi exact ca o turma de mioare care e dirijata către țarc de câinii deștepți ai stăpânilor... vedeti va rog lucrurile mai in perspectiva si veti realiza ca nu toate muchiile sunt drepte, dar la fel de ascutite - poate chiar mai ascutite.....
Va urez un trai bun in Romania - e a voastra si de voi depinde cum va veti gospodari in ea - numai de voi......

Sile Stefan spunea...

Indiferent ca este tot ce mi-a ramas (adica sa protestez) asta voi face. Nu trebuie sa cedam, ducem totul pana la capat si vom reusi. Veniti alaturi de mine si de multi alti in Piata Universitatii pe 1 septembrie.

Anonim spunea...

Ma intreb daca exploatarea mecanic-chimica pentru extragerea aurului din alesii neamului ar fi mai rentabila.

,Alexandru

Anonim spunea...

D.Pavel daca stiti cum merge treaba formulati acea scrisoare deschisa, semnaturi se vor aduna, aveti tot sprijinul nostru iar daca se poate formulati si o petitie parlamentului romaniei pentru dezacordul poporului in proiectul rosia montana.grabitiva....

Anonim spunea...

la tv nimenemi nu a realizat o emisiune pe aceasta tema si ma ingrijoreaza tacerea perfida a televiziunilor,in schimb zile in sir ne-au torturat cu tiganii si regii lor de rahat,acum ne bazaie la cap cu invazia in siria..dar de de problemele noastre nu spun nimic tradatorii naibii.acest stat cu tot ce tine de el este calcator de legi,este penel si savarseste genocid.tot ce se face sub el este o crima,de fapt tot ce face el este o crima si toti cei ce fac parte din el sunt criminali si tre sa raspunda.tot raul pe care l-au facut se vede in costul vietii noastre.nu tre sa le mai dam nimic,nu tre sa le mai platim nimic pentru ca nu folosesc munca noastra decat pentru inavutirea lor si a puslamalelor lor care ucid pe sosele si se comporta pe aiurea ca niste gangsteri.asteapta sa li se vina de hac cu forta?sigur istoria a dovedit-o ca asa vor fi detronati,dar ei nu banuikesc asta,se cred puternici pentru ca singura lor investitie nu este in salariile oamenilor pe care-i hamalesc,ci in politie,jandarmerie .aceste doua institutii au devenit paravan pentru infractori de toate spetele iar istitutia procurorului si a judecatorului sunt mainile lor de salvare de furia acestui popor care creste si aceasta este singura lege care mai are legatura cu adevarul>FURIA POPORULUI.aesti indivizi nu ne reprezinta si ne putem organiza in paralel ca sa facem fata acestui tavalug de criminali.

Anonim spunea...

La Bârlad oamenii ies in strada pe 1 Septembrie sa protesteze împotriva extragerii gazelor de sist

Iustina Bacosca spunea...

@augistus
Ai dreptate, din pacate. Credeti ca lor le mai pasa de popor? Cei care ne conduc nu se mai pot numi romani. Sunt niste criminali si atat. De acum inainte, fiecare e pe cont propriu. Daca Dumnezeu te-a binecuvantat si ai reusit sa-ti faci o familie crestina, vei sta in batatura ta si vei incerca sa supravietuiesti cum poti. Restul e nenorocire si tradare. Credeti ca vor iesi toti romanii in strada? Un popor slabit si lipsit de unitate? Un popor bombardat cu toate prostiile, in toate domeniile?

Monica Chindris spunea...

Haideti să apelam la organizaţia internaţională AVAAZ. Are peste 10 milioane de membri în întreaga lume şi preia cu profesionalism cauze grave care afectează anumite ţări şi, implicit umanitatea. Are multe succese la activ şi o pledoarie bună trimisă pe adresa lor, poate să facă valuri la nivel naţional şi internaţional. Informati-vă şi dacă prezintă încredere şi pentru dvs., nu ar fi rău să încercăm. Din păcate eu nu ştiu limba engleză, iar pentru a ne face mai bine înţeleşi trebuie ca cineva să stăpânească bine această limbă. Evident, că trebuie să ieşim şi în stradă pe 1 septembrie.

Anonim spunea...

http://www.avaaz.org/en/petition/Dont_start_the_cyanide_mining_at_Rosia_Montana_in_Romania/

Anonim spunea...

La lupta!!!!!!!!!!!!!

MARIA MANU spunea...

COMORILE DACICE ACUM IN MARE PERICOL.PERICOLUL CEL MARE VINE DIN PARTEA GUVERNULUI CARE VREA SA LE INSTRAINEZE ,PENTRU NIMIC, COMPANIILOR STRAINE, FARA CREDIBILITATE .CE ESTE SI MAI TRIST FAPTUL,CA UNII FII AI ROSIEI MONTANE,MANIPULATI DE UNII VINZATORI DE TARA,SE ALATURA LUPILOR STRAINI,IN SCHIMBUL UNOR PROMISIUNI DESARTE.SA FIM SOLIDARI ,O ASTFEL DE LEGE CRIMINALA SA NU FUNCTIONEZE.PARLAMENTARI,ALESI DE POPOR,NU VOTATI SARACIA SI MOARTEA.

Sefora spunea...

Printre sponsorii organizatiei AVAAZ se numa si George Sorosz.Nu sunt de incredere,dupa parerea mea
Sa auzim de bine,Sefora

Anonim spunea...

Multi ne-am spus parerea dar niciunul dintre noi nu s-a gandit si nici nu a simtit cine sunt cei carora ar trebui sa le cerem cu adevarat ajutorul. Poate ca nu avem destula credinta. Daca am avea destula credinta Lor le-am cere ajutorul. Iar Slujba sa fie facuta, daca nu a fost, cu puterea Luminii de Cel ce e Vrednic. Am convingerea de nezdruncinat ca doar asa va fi salvata Rosia Montana.

Anonim spunea...

Sa nu uitam ca Stefan cel Mare a fost sfintit in primul rand pentru ca a fost o stavila ce-a protejat crestinismul de navalirile din est, sud si putin de prin nord. Multi zic de Romania ca e Gradina Maicii Domnului; si acum ca si atunci acest pământ va fi protejat de entități sau forte ce nici nu ni le putem închipui; asa ca, dragi romani, acționați cu calm și luciditate, având în vedere, în permanenta, pe cel de deasupra tuturor.....

Anonim spunea...

Sa iesim sa le aratam ca indiferent cat de greu traim in tara asta tot ne pasa de ea. 1 septembrie in Arad si in toata tara....Nu o parasiti!!!!!

nan spunea...

Ce mai respecta jefuitorii asti in afara banilor?Sa nu ne amagim , sa participam pasnic la miting pe 01 09 , tragand un semnal de alarma ca nu ne convine colonizarea lor.