marți, 13 august 2013

Se pregătește o lege incredibilă și șocantă pentru a le fi dată canadienilor Roșia Montana!!!


Cornel Vîlcu, lector universitar, activist civic:
"La Roşia Montană, cu excavatorul, morţii sunt rupţi în două cu sicrie cu tot!"


- Război pe toate planurile în cazul Roşia Montană...

- Aşa se pare, aşteptăm publicarea proiectului de lege pe site-ul guvernului. Probabil o vor face cu puţin timp înainte de sesiunea parlamentară. Lucrul cel mai grav care se va întâmpla este că guvernul va evita responsabilitatea aducând această lege în parlament. O primă observaţie ar fi că prim-ministrul Ponta este un bun elev al prim-ministrului Adrian Năstase, care atunci când a avut de încheiat un contract foarte ciudat, cu foarte mulţi ani în urmă, a ales calea trecerii lui prin parlament pentru a nu responsabiliza doar câteva persoane din guvern, ci a dispersa responsabilităţile. Acum, USL având o majoritate covârşitoare, nu mai sunt obstacole şi - să fim serioşi - nici PDL-ul nu va face opoziţie, pentru că ştiţi foarte bine că Traian Băsescu la faza asta, ca şi la gazele de şist, coabitează fără niciun fel de problemă.

Deci ideea va fi aşa: nu va decide guvernul, ci se va ascunde în spatele unei legi care va ieşi din partea parlamentului României. Din informaţiile mele, iniţiatorii acestei legi sunt trei miniştri ai guvernului Ponta: ministrul Mediului (!?), Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte.

În luna mai, doamna Plumb declara că nici vorbă să se realizeze acest proiect, pentru că nu există nici actele necesare, nici un fundament solid. În general, politicienii mai ţineau să fie coerenţi cu ei măcar un an-doi, dar acum suntem în situaţia „întoarcerii foii” de la o zi la alta.

- Vorbim de o lege dedicată special exploatării de la Roşia Montană?

- Da, numai pentru Roşia, proiectul este declarat de prioritate naţională şi de interes public deosebit. Atenţie, proiectul unei firme private care deţine cam trei sferturi din acţiunile de-acolo. Legea, în linii mari, înlătură unul câte unul, toate, dar absolut toate obstacolele de care s-a lovit Gold Corporation, inclusiv prin instanţe, şi le anulează. Se spune acolo că legea cutare şi cutare în acest caz nu se aplică. Nici pe mediu, nici pe protecţia monumentelor...

- Adică nu mai există justiţie, dăm noi o lege „c-aşa vrea muşchiul nostru” să începem exploatarea...

- E foarte interesant; această lege specială abrogă diverse alte prevederi legale şi spune: ”În cazul exploatării de la Roşia Montană ele nu se vor aplica”. Exceptează acest proiect de la toate prevederile care până acum au fost folosite cu succes în justiţie de către cei implicaţi în campania Salvaţi Roşia Montană. Vreme de 15 ani nu s-a putut demara acest proiect, care pur şi simplu încălca flagrant o grămadă de legi şi regulamente din România.

Revenind la esenţa problemei... Avem o grădină cu cartofi, nu vrem sau nu putem să-i culegem şi-l chemăm pe vecinul să ne-ajute. În mod normal, după ce ne-a băgat recolta în pivniţă - să zicem 10 saci -, îi dăm şi lui doi saci de cartofi... Unul pentru c-a venit cu „sculele”, iar al doilea pentru munca depusă...

Ştiţi cum e la Roşia? Ai 100 de saci de cartofi şi tu-i dai 96! Dar, să fim serioşi, noua lege spune şi că se doreşte creşterea redevenţei - iar cine citeşte interviul, dacă nu este aşezat să se aşeze, căci e ceva spectaculos - de la 4% la 6%! Statul român va obţine 6%! E o mare victorie a actualei puteri. Dar putem lua lucrurile şi invers; nu mai cedăm 96%, ci doar 94%. Şi atenţie, vorbim doar de aur şi argint. Dacă-l ascultăm pe geologul-şef vreme de mulţi ani la Roşia Montană, domnul Sântimbreanu, aflăm că valoarea celorlalte metale rare din zăcământ este mult mai mare decât cea cumulată a aurului şi argintului. Despre celelalte metale, compania care vrea să exploateze nu spune absolut nimic, la fel ca şi guvernul care tace mâlc.

- Şi-acum aţi trecut la atac...

- Da, deocamdată îndemnul nostru este la un război extrem de paşnic. La un război amânat, pentru că s-a lucrat parşiv, în august, când oamenii nu sunt extrem de atenţi la ştiri, iar parlamentarii sunt în vacanţă. De obicei, în lunile de vacanţă se pregătesc toate lucrurile mizerabile, cum e şi acest proiect iniţiat de tripleta Plumb, Barbu, Şova.

- Dan Şova, a cărui mamă vitregă e avocata „diavolului”?

- Este senior partner la firma care reprezintă RMGC în instanţe şi senior partner la firma care reprezenta Bechtel. Dan Şova este persoana care săptămâna trecută afirma că s-a pierdut originalul contractului cu Bechtel semnat de Adrian Năstase, că nu se găseşte nicăieri în minister. În consecinţă, nu-l poate face public, dar, atenţie, cu două săptămâni în urmă, domnia sa a reziliat acel contract. Şi vreau să vă întreb: cum Dumnezeu l-a reziliat dacă nu-l găseşte?

Au publicat partea din contract făcută de PDL, cei de la PDL - pe care nici eu nu-i iubesc câtuşi de puţin - au spus că vor să vadă partea de contract din vremea lui Năstase, Şova a replicat că nu-l găseşte... Dar Bechtel cu siguranţă îl are şi poate-l ajută doamna senior partner.

- Să revenim la acţiunile de contracarare a ceea ce numim „jaful de la Roşia Montană”...

- Avem pe surse acest text al proiectului, difuzat în primă fază către Consiliile Judeţene din România. E un război atipic. În primă fază, paradoxal, trebuie să ne calmăm, pentru că legea asta este incredibilă! Este un proiect şocant care depăşeşte tot ce ne-am fi putut imagina vreodată că se poate întâmpla în România. Totul este la un loc. Totul pentru această companie deţinătoare de acţiuni care se prăbuşesc vertiginos.

Pe vremea lobby-ului făcut de Traian Băsescu, valoarea unei acţiuni era de 8,5 dolari, iar acum este de 1,5 dolari şi au fost retrogradaţi de vreo două ori de pe bursa canadiană, iar acum sunt în pragul delistării. Pe de altă parte, şi preţul aurului la nivel mondial a scăzut vertiginos în ultimele patru luni. De-asta se grăbesc şi guvernul încearcă să le mai sufle-n pânze un pic.

După Fân Fest, noi vom începe să găsim persoane dispuse ca în momentul în care parlamentarii se-ntorc acasă să se înscrie în audienţe şi să le explice, cu calm sau cu agresivitate, sau cum cred ei, care sunt efectele acestei legi. Eu aş recomanda o atitudine cât se poate de „agresivă” pentru că parlamentarii sunt angajaţii noştri. Aşa, ca să fie preveniţi.

- În cazul în care i-aţi prevenit şi-apoi ridică mâna la comandă în favoarea legii - care cu siguranţă va fi ulterior promulgată -, ce va urma când vin „băieţii” cu utilajele să se-apuce de cianurare?

- În primul rând vor încerca să-i exproprieze pe cei care rezistă în Roşia Montană. Aici nici nu vreau să mă gândesc care sunt mijloacele de rezistenţă. Va fi o rezistenţă pasivă, pentru că nu vom lua chiar puşca-n mână ca în anii ’40. Va fi „spectacol” pentru că ştiu vreo douăzeci de familii în Roşia care nu vor pleca pentru nimic în lume de-acolo. Ştim foarte bine ca activişti că singurul lucru din lume pe care nu trebuie să-l faci niciodată, dar niciodată, este să declanşezi tu violenţa. Violenţa, în toate locurile unde se întâmplă aşa ceva, vine din partea statului.

Va fi şi un exemplu, un test privind apatia sau solidaritatea românilor când vor vedea nişte oameni non-violenţi scoşi afară ca nişte haimanale de pe pământurile pe care le-au primit de la strămoşii lor. Dar va fi foarte probabil ca în acel moment nişte mii de persoane să fie alături de ei în acele curţi. Sperăm totuşi să nu se ajungă acolo. Să nu uităm că RMGC a primit lovituri după lovituri şi lucrurile nu se vor opri aici; eşecul referendumului, hotărâri împotrivă ale unor judecători verticali, incoruptibili, sau eşecul incredibil al înţelegerii cu Allianz, care urma să le asigure proiectul. O eventuală înţelegere cu Allianz ar fi fost un pas enorm spre acordul de mediu. Anunţaseră deja acţionarii despre acest lucru, dar mai mulţi activişti de la Roşia Montană s-au dus la întrunirea AGA Allianz, au făcut o demonstraţiă în faţă, au fost lăsaţi să intre înăuntru, le-au povestit zece minute acţionarilor despre morţii care sunt dezgropaţi de către companie din cimitire şi mutaţi dintr-o parte-n alta şi, la final, CEO Allianz a spus de la tribună: „Firma noastră nu va face niciodată vreo afacere cu RMGC. Punct!”.

Din păcate, unii dintre săteni îşi vând morţii - a doua sau a treia generaţie, nu chiar părinţii - pentru că RMGC trebuie să relocheze şi cimitirele, şi-atunci dau bani oricărui om care acceptă să-şi vândă mortul, nu se ştie oficial care este suma... Compania vine cu excavatorul şi-ţi rupe mortu-n două cu sicriu cu tot, mai calcă vreo două-trei morminte cu ocazia asta ca să-i convingă şi pe alţii şi-l mută pe unde vrei. Este trist, dar adevărat.

Sursa:  http://www.cotidianul.ro/la-rosia-montana-cu-excavatorul-mortii-sunt-rupti-in-doua-cu-sicrie-cu-tot-219778/
35 de comentarii:

Anonim spunea...

ar trebui sa facem cum au facut italienii din sud atunci cand lucrarile de amenajare a falezei din dreptul orasului Reggio Calabria au fost date unei firme din Europa ,si anume le-au incendiat utilajele pana cand acestia s-au lasat la mana lor si au abandonat lucrarea...

Bogdan spunea...

Eu zic ca lucrurile sunt ceva mai incurcate .Proiectul acesta are parti bune si parti rele.Am sa fac o mica paranteza legata de redevente ....in Libia lui Gadafi redeventa la petrol era de 50% .Cui ii convenea -OK cui nu -valea .Pina la urma vedem cu totii ce s-a ales de Gadafi .Astazi nu mai stie nimeni cit sunt redeventele.... . Si revenind la oile noastre ,cred ca trebuie tinut cont si de opinia localnicilor ,care (am fost si eu prin zona si am vorbit cu oamenii) sunt in proportie de 80-85 % favorabili proiectului .
Trebuie sa vedem daca statul (pentru ca aici ar trebui sa se implice statul in exploatare) are capacitatea sa o faca .Si eu cred ca o are.Statul Roman poate prelua si singur exploatarea de acolo .In ultimii ani ni se tot vind gogosi ca numai privatii pot face lucruri .Eu cred ca si Statul le poate face in conditiile unor legi clare .
Deci ,eu sunt de parere ca exploatarea ar trebui pornita ,dar de catre statul Roman, cu respectarea conditiilor de mediu impuse ,precum si cu valorificarea vestigiilor istorice.

Anonim spunea...

oare putem face ceva?
sa facem o petitie noua
sa se faca un referendum privitor la acest subiect
sa apelam la forurile internationale
Rusine, sa le fie acestor tradatori de tara si blestemul strabunilor sa nu le dea liniste.
Am avut incredere in ei iar ei ne sterg radacinile ne face sclavi la straini si ne distruge viitor cu ceanuri.Ce sunt strabunii saci de cartofi ce sunt vietile noastre si ale copiilor? Domnule Barbu ce paziti interesul romanilor sau distrugerea parca pentru alte pareri v-am votat.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Chiar nu se poate da in judecata acesti oameni si bagati in puscarii pt abuz, furt, escrocherie sau tendativa de...? Adica procese civile per persoana. X a facut asta, puscarie 3 ani. Punct.
Nu violente, nu batai. Civilizat: PROCES.

Anonim spunea...

"Un pandantiv din piatră, complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, având peste 20.000 ani vechime, a fost descoperit de către arhelogii dâmboviţeni."

http://www.rtv.net/pandantiv-din-piatra-vechi-de-peste-20-000-de-ani-descoperit-de-arheologii-damboviteni_93435.html

Numismatica map_coins spunea...

Aveti dreptate!ar trebui facut ceva pentru a fi oprita aceasta hotie!!Numai ca noi romani nu suntem uniti si nu stin sa ne aparam/protejam bogatiile care le avem.Italieni cand nu le convine ceva iese in strada (nu cativa...toti!!!). Dragi mei frati romani daca nu suntem uniti vin leprele din alte tari si ne mananca de vii (aurul si paduriile sunt ale noastre!!).Stramosi nostri au luptat pana la ultima suflare sa nu ni se fure aceste bogatii si noi azi stam cu mana-n sold cu speranta ca poate cineva va face ceva. Cei care sunt la putere nu-i intereseaza ce se intampla in romania...ei isi fac plinul atat timp cat sunt sus si nu-i intereseaza ca poporul roman este jefuit de nemernici. Trebuie facut ceva si cat mai urgent!!!...pentru ca suntem aproape de a spune ''este prea tarziu!''

Numismatica map_coins spunea...

Aveti dreptate!ar trebui facut ceva pentru a fi oprita aceasta hotie!!Numai ca noi romani nu suntem uniti si nu stin sa ne aparam/protejam bogatiile care le avem.Italieni cand nu le convine ceva iese in strada (nu cativa...toti!!!). Dragi mei frati romani daca nu suntem uniti vin leprele din alte tari si ne mananca de vii (aurul si paduriile sunt ale noastre!!).Stramosi nostri au luptat pana la ultima suflare sa nu ni se fure aceste bogatii si noi azi stam cu mana-n sold cu speranta ca poate cineva va face ceva. Cei care sunt la putere nu-i intereseaza ce se intampla in romania...ei isi fac plinul atat timp cat sunt sus si nu-i intereseaza ca poporul roman este jefuit de nemernici. Trebuie facut ceva si cat mai urgent!!!...pentru ca suntem aproape de a spune ''este prea tarziu!''

Mateiciuc Alin P. spunea...

Aveti dreptate!ar trebui facut ceva pentru a fi oprita aceasta hotie!! Numai ca noi romani nu suntem uniti si nu stin sa ne aparam/protejam bogatiile care le avem. Italieni sunt foarte uniti, cand nu le convine ceva ies imediat in strada. Dragi mei frati romani daca nu suntem uniti vin leprele (au venit deja) din alte tari si ne mananca de vii (aurul si paduriile sunt ale noastre!!). Stramosii nostri au luptat pana la ultima suflare sa nu ni se fura aceste bogatii si noi azi stam cu mana-n sold sau cu speranta ca poate cineva va face ceva. Cei care sunt la putere nu-i intereseaza ce se intampla in romania...ei isi fac plinul atat timp cat sunt sus si nu-i intereseaza ca poporul roman este jefuit de nemernici. Trebuie facut ceva si cat mai urgent!!!...pentru ca suntem aproape de-a spune ''acum este prea tarziu!''.

Unknown spunea...

Dupa ce ne exprimam indignarea si inchidem pagina de internet credem ca ne-am facut datoria fata de tara si noi insine, dar oprindune aici nu facem altceva decat sa ne batem joc de viitorul copiilor nostri. Trebuie sa vorbim cu prietenii nostri, sa devina argument de discutie in orice imprejurare, bar, restaurant, gratar, piscina... Trebuie organizata iesirea in strada cu pancarte si transmiterea imaginilor de catre televiziunea de pe tot mapamondul.
Lumea intreaga TREBUIE sa stie ca poporul este unit si sa le fie frica sa distruga tara, ca nu este de ajuns sa umple buzunarele politicilor ca sa puna un neam in genunchi.

Anonim spunea...

...acum sau niciodata se va vedea cat de UNITI sunt MAJORITATEA ROMANILOR si daca v-om fi TRADATI de cei alesi sa ne apere TARA si pe NOI!!!...

Anonim spunea...

Este infricosator distrugerea care se face in numele banilor Oameni din sat, care vor bani, guvernul vrea bani, cei care excaveaza vor bani, dar cine si citi nu vor decit sa salveze RM? Citi oameni din TOATA LUMEA nu sint de acord cu ce se desfasoara in RM ? De ce ne concentram la cei care deja siau vindut sufletu pentru bani ? Acesta distrugere sa intins mult mai departe ! Apele au carat cianura pina la dunare , natura striga ajutor ! Natura nu are granita . Acest lucru afecteaza nu numai Romania ci Oceanele , TOT GLOBUL pamintesc !
Sint oameni in toata lumea care respecta si sint care distrug . Sint organizatii mondiale care abia asteapta sa le aprobam ajutorul ! Pe unde trec apele cu otrava din RM ? Pina unde au ajuns ? Citi oameni au fost afectati ? Sa intins infectia, si afecteaza nu numai Romania !!! Acum e timpul sa ne alaturam cu TOTI cei afectati sa oprim otravirea apelor, otravirea vietatilor, distrugerea pamintului .....:( Sint sigura ca si cei care au aprobat aceasta distrugere au ajuns la concluzia ca situatia a mers prea departe si ei au nevoie de ajutor , toti greshim si luam decizi care ne afecteaza . Pina la urma totul se va rezolva cu toate ca va costa de 2 sau 3 ori mai mult decit au extras ei din pamint dar e DATORIA LOR SA CURETE !

Unknown spunea...

Pentru Daniel Roxin ! Sint multe organizatii globale fara borders care se ocupa de asa ceva. Intrebarea e: stiu de RM ? Email sa discutam ! No need to post !

Anonim spunea...

Acesti conducatori sunt vanzatori de neam si tara iar noi suntem un popor care se lasa batjocorit si umilit pentru simplul fapt ca nu suntem uniti decat atunci cand ne ajunge cutitul la os. Nimeni nu ia atitudine inainte ca raul sa fie infaptuit. Am crezut ca daca "se duce generatia de aur" vor veni din urma tineri care nu au trait sub "papucul comunist" care sunt mai incisivi si isi vor cere drepturile intr-un mod mult mai hotarat. Dar se pare ca cei in varsta s-au obisnuit cu ideea ca "nu mai apuca sa traiasca" urmarile raului facut de guvernanti, iar celor tineri nu le pasa decat de distactie si calculatoare. Desteapta-te romane din somnul cel de moarte!!! Ne vom trezi intr-o buna zi ca stam pe un pamant vandut si vom deveni atat sclavii celor ce ne-au cumparat cat si a celor ce ne-au vandut. Nu mai este mult!Pacat de generatiile care s-au sacrificat ca noi sa avem o tara atat de minunata si din care pierdem, la pret de nimic, tot cate o particica.Nu mai este in tara asta un Avram Iancu care sa spun:"NO GATA,NO HAI"?

Cristina spunea...

Raul a fost facut. Acum, si daca s-ar organiza referendum pe tema exploatarii de la Rosia, multi ar fi de acord, din diverse motive, nu mai lungesc vorba. Unitate?! Sa fim seriosi. Solutii? Vor veni, dar nu de la noi si nu inainte de dezastru. Totusi, nu pot sa dau vina pe localnicii din RM, caci am convingerea ca au fost adusi exact in coltul in care s-a dorit. Mai era vorba in interviu despre protestul/razboiul pasnic cu autoritatile noastre lacome si tradatoare. Iar cateva comentarii sustineau pedepsirea vinovatilor conform legii. E ca si cum te-ai apara cu o lingura in fata unei mitraliere.

Anonim spunea...

toti acesti oameni de pe acest blog....nu vedeti ca sunteti prost informati si condui de niste oameni care nu urmaresc decat sa distruga tara asta????ati fost acolo?ati vazut proiectul?stici ce inseamna pentru oamenii din zona si pentru Romania....suntem o natie inca comunista.....

Anonim spunea...

la cat tupeu pot sa aiba ai de vor sa extraga cu orice pret aurul ar trebui ridicati cu ordonanta de urgenta si trupe speciale. inclusiv pentru magariile care se aude ca le fac.


Anonim spunea...

Insusirea aurului de catre altii, in lipsa statului ro care ar trebui sa il exploateze si tezaurizeze, echivaleaza aproape cu furtul lingourilor din subsolurile BNR.
Depozitele de la Rosia sunt unul din cele cateva motive pt care moneda nationala are oarecare stabilitate.

Anonim spunea...

Te rog da un search ptr gold corporation Rosia Montana si fi atent la declaratiile mincinoase de pe site ul lor.Afirma ca vor aduce Romaniei 4 miliarde de dolari si ca vor investi alte 70 mil to bring the history to the light.Este si Soros implicat?Operatia de curatire,va costa Romania enorm din toate pvd.Pacat..alea cateva slujbe nu justifica jaful si distrugerea din RM.SI INCA CEVA ..PARTE DIN TRADATORI II PUTETI NUMI SI PE LOCALNICII CARE SUNT DE ACORD CA IN SCHIMBUL BANILOR SA VANDA AURUL ROMANIEI,CARE DE FAPT NU LE APARTINE!APARTINE ROMANIEI.Oare nu exista legi in privinta expl tezaurului ,avutiilor Romaniei,care apartin de drept poporului?nu aveti avocati in team ul dv?

Anonim spunea...

Aici toată lumea poate spune că vor trebuie făcut una alta, dar să vedem câți vor merge la Roșia Montană să fie alături de oameni de acolo când vor începe exproprierile. Cu toții apreciem ce face domnul Roxin pentru recuperarea adevărului istoric, totuși aș dori să îl văd și pe dânsul la Roșia Montana.

Anonim spunea...

Salut pe toata lumea!

Acum cateva luni am fost la Rosia Montana. M-a impresionat in mod neplacut falsitatea, poleiala de doi bani, praful pe care Gold Corporation il arunca in ochii lumii, doar, doar cineva ii va crede. Cateva case vechi avand in fata promisiunea unei renovari desenata pe o bucata de panza. Dar ce m-a socat cu adevarat a fost rusinea, teama sau poate indiferenta persoanelor pe care le-am intalnit fata de istoria acelor locuri. Am intrebat unde pot gasi casa memoriala a lui Simion Balint, preotul greco-catolic, revolutionarul care a luptat alaturi de Avram Iancu. Un muncitor angajat de Gold Corp. mi-a spus ca nu voi gasi vreo casa memoriala acestuia, deoarece nu exista. Exista, in Rosia, doar o scoala unde acesta a predat. Am pus aceeasi intrebare si altor persoane pe care le-am intalnit pe strazile Rosiei. Atunci am inceput sa intreb unde pot gasi mormantul acestuia. Am primit raspunsuri vagi. Este ca si cum cineva ar merge la Putna si ar intreba de mormantul voievodului Stefan cel Mare, iar oamenii de acolo i-ar raspunde ca nu stiu unde este inmormantat, pentru ca nici nu au auzit de el. Am insistat, realizand ca aceasta situatie este artificiala, absurda. Intr-un final, am gasit mormantul, in curtea bisericii. Dar ma intreb si va intreb. Chiar trebuie sa "uiti" istoria neamului tau doar pentru ca esti angajatul Gold Corp.? Daca este cineva din zona care citeste aceste randuri si poate explica aceasta atitudine a oamenilor din zona, il / o rog sa o faca. Multumesc!

Sefora spunea...

Buna ziua.
Domnule anonim din data de 13.8,ora23,33 poate comunist esti dumneata daca faci aceasta afirmatie.
Nu se vede clar din starea natiunii si a tarii ca nu mai suntem comunisti inca din 1989?Se pare ca nu mai reprezentam chiar nimic in fata celor care vor sa distruga absolut tot ce exista in tara asta si care,hai sa recunoastem,multe construite de acei comunisti la care incerci sa faci referire dumneta.Nu,nu am vazut proiectul si nu cred ca ceia ce se intampla la Rosia Montana acum inseamna ceva benefic pentru cei ce locuiesc acolo si pentru Romania.Absolut nimic din ce se intampla in tara asta unde exploateaza firme straine nu aduc ceva benefic acestui popor.Altfel nu am fi jefuiti crunt prin facturile din ce in ce mai imense la gaze,electricitate,sau prin preturile exagerate la toate produsele.Uitandu-te la facturile ce,poate le platesti, ti se par a fi niste facturi emise intr-o societate comunista?Atunci,iarta-ma ,nu stii care-i continutul conceptului de comunism.Este pura hotie...si proiectul de la Rosia Montana ,chiar daca nu l-am vazut,sunt convinsa ca ascunde tot un jaf.Te pacalesti singur gandind ca noi acesti oameni ce comentam pe acest blog suntem prost informati.Imi pare mie ca dumneata esti cel prost informat...sau ai alte interese decat noi daca incerci sa ne atragi atentia ca proiectul de la RM ar fi unul ce ne-ar aduce beneficii.Recunoaste-ti interesele si apoi mai comenteaza...comunistule!
O zi buna,Sefora

mi-o spunea...

luati-va labele de pe aurul tarii ..nu-i al vostru leprelor, nu-i nici al nostru ci al copiilor nostri si al copiilor copiilor nostri ..CU AURUL ASTA VOR PUTEA PLATI DATORIILE DE ZECI DE MILIARDE PE CARE VOI LE-ATI FACUT , banditilor...spanzuratoarea va asteapta...

Anonim spunea...

Ca sa nu mai apara astfel de discutii despre proiecte incepute fara acordul poporului care, pana la un punct e de acord cu strainii (FMI, BE,....)sa vedem cine ne "apara", sau cum se "apara" acest popor de greselile facute de gresitii nostri.
Ce e Romania si cine sunt romanii?
Imparteala se face oare cam cum au vrut si rusii pe vremea "lagarului comunist"?
Cred ca situatia e mult mai grava...
Aparatorii nostri: SRI? SIE? Guvernul? Parlamentul? Presedintele?
Tradatorii nostri: SRI? SIE? Guvernul? Parlamentul? Presedintele?
Noi, turma fara umbra, noi oile lasate de izbeliste in propria tara?
Parca simt o oarecare izbeliste, o izbeliste de pari pe Campia Romana, care-si asteapta infiptii...
Mai scutura-te oleaca pamant strabun pana nu devenim o anexa la cine stie ce "FMI"!!!!


Anonim spunea...

Nu ne vindem tara ...intr-o noua formulare !

Anonim spunea...

Va dati seama la ce se preteaza aceste jeguri: sa clameze cat ii tine gura ca "ofera locuri de munca", de parca amaratii aia au s-o mai duca mult dupa ce termina de exploatat cu cianuri. Despre faptul ca o fabrica construita in zona ar putea oferi locuri de munca mult mai multe niciun cuvant!

Anonim spunea...

Voi decideti ce vreti sa fiti, LUPI sau miei!
Daca esti LUP atunci treci la actiune, daca esti miel, continua sa dai din p-izd-a in staul si in fata computerului.

D-le Roxin, nu am vazut pana acuma O ACTIUNE DE TEREN REAL INTREPRINSA! Doar povesti pe net si la tv. Stiu ca javrele pandesc la tot pasul, dar daca te-ai bagat in hora, joaca...
Ai puterea...

cristi spunea...

Nu am vrut sa mai comentez deoarece lucrurile sunt atat de profunde si atat de importante pentru supravietuirea acestui pamant si al locuitorilor lui incat este de neinteles cum de unii nu se gandesc doar la bani, bani, bani...
Mai apare si un anonim pe la ora 23.33, undeva pe 13 au gustat, el este al 14.lea si scrie o prostie mai mare ca el fara sa roseasca (sunt convins). Daca se va lucra la Rosia Montana, cu acele cianuri, atunci se va intampla o MARE NENOROCIRE! Acel cutremur de care va e frica la aproape toti si la gandul caruia tremurati cei mai multi VA AVEA LOC! Nu vedeti legatura? Daca nu vedeti...vorba lui Moromete...
Halal!

cristi spunea...

"Nu ne vindem tara ...intr-o noua formulare!" - ni un tip direct interesat sau pui de ...Si daca ar fi asa ce te deranjeaza lozincaru.le? Nu prea ar fi trebuit sa o vindem, bai...Ba , mai rau, ca am dat bucati din ea si pe degeaba.
In ilogica anonimilor ar trebui "sa ne vindem tara...intr.o noua formulare!" sau ce a mai ramas din ea...saraca...
La brutariiiieee....

Anonim spunea...

Actuala criza mondiala este o criza a resurselor. Aurul si argintul nu sunt resurse ci marfa. Tot ce conteaza acolo este cuprul care este o resursa si inca una aproape finita. Ca sa ma intelegeti din aur si argint nu se fac decat bijuterii. Cuprul, fierul,aluminul,carbune,zincul, cromul etc. sunt folosite pe scara larga in tot felul de constructii , utlilaje, masini, instalatii etc.
Lumea a ineput sa inteleaga mai bine aceste lucruri si din cauza asta pretul aurului este in scadere
si continua sa scada.

ile spunea...

De acord cu ultimele comentarii,ce nu se spune oficial este ca pe linga aur se vor exploata si alte minereuri(si cuprul binenteles) unde este geologul nostru ala cu fata si glas de capra fost presedinte sa-si dea cu parerea? Acum adevaratii geologi ai tarii ar trebui sa prezinte situatia depozitului de la ROSIA MONTANA si ce se obtine de acolo, intervin economistii care sa spuna ce cistiga strainii si ce pierd romanii apoi ecologistii care sa spuna ce riscuri sint si ce se va intimpla pe termen scurt si mediu. Cu acest memoriu -date putem veni din toata tara sa manifestam la Bucuresti cind se voteaza legile cu pricina in parlament si daca trec acestea nu ramine decit sa facem demonstratii la Rosia Montana.Din toata tara. Eu o sa-i las pe betivanii de pacienti cu capetele sparte sa-i mai salveze si colegii in aceasta eventualitate. Daca numai vorbim putem sa vorbim in continuare si voi trimite blesteme in eter de la domiciliu.

Karmen spunea...

Tocmai m-am intors de la Rosia Montana, acum cateva zile. Am fost acolo sa vad cu ochii mei despre ce este vorba si, recunosc, revoltata ca fiul meu, olimpic la mai multe discipline, a fost dus, impreuna cu colegii sai, la fel de merituosi, sa viziteze Rosia Montana si sa li se prezinte situatia.Din punctul de vedere al celor de la Gold Corporation.DOAR din punctul lor de vedere!
Dar sa revin.Am fost speriata de apataia localnicilor, pe care i-am intalnit in acea zi de vineri, dupa amiaza.Poate frica?
Si am fost surprinsa de zelul si politetea celor de la GC care au tinut neaparat sa ne prezinte proiectul lor.Conform doamnei care ne-a vorbit (spunea ea, localnica de peste 30 de ani, care vroia sa-si creasca copii decent!!!)proiectul va aduce numai breneficii partii romane(!!!): locuri de munca, pastrarea si conservarea vestigiilor arheologice, ecologizarea carierelor de extractie a minereurilor, bla , bla, bla.... si un imens bazin cu cianuri (neutralizate deja!!!!) dar care ar trebui supravegheat si monitorizat, datorita infiltratiilor, de catre statul roman, cam 50 de ani dupa.Ca ei isi iau talpasita!
Va spun sincer, mi s-a facut pielea "de gaina" cand am vazut si auzit aceste grozavii.Parca si panourile care aratau exploatarea peste 7 ani, 14 ani si nu mai stiu cat timp, fara munti intregi, nu mi s-au parut asa de terifiante ca acel imens iaz de cianuri....
Ar trebui sa mergeti si voi sa vedeti, sa auziti, si sa judecati singuri...Ei spun ca o sa inceapa constructia pentru exploatare in cateva luni.Cu siguranta se bazeaza pe anumite documente.
Din punctul meu de vedere cel mai rau lucru este ca suntem condusi de niste "oameni" inconstienti, lacomi si corupti, care permit toate aceste lucruri si care sunt dispusi sa-si vanda istoria si viitorul copiilor nostrii.Asta ar trebui sa incercam sa schimbam! Chiar daca sentimentul meu a fost ca lucrurile sunt deja hotarate de ceva vreme si ca doar se trage de timp, incercandu-se cumva domolirea reactiilor celor care se opun proiectului GC.Sper din tot sufletul sa ma insel, sa nu fie asa!
Ar fi mult mai multe de spus...

ile spunea...

2016. Vine si el pina la urma. Atunci atunci incepe diabolica lucrare acum e la faza de hirtii,e ca si sigura dupa cite am mai citit. Intre timp la Fukushima nu se pot controla dpdv tehnic cu adevarat pagubele dupa tragedia... veche deja,corporatia nu reuseste sa faca mare lucru(China si-a exprimat ... ceva.. nu mai stiu termnenul folosit,in legatura cu incompetenta japonezilor),iar cutremurul de Romania inca nu a trecut si mai sint si altele... Vorba de la tara dintre oamenii batrini: Sa traim noi pina atunci sa vedem ce se mai intimpla dar intre timp sa nu stam cu miinile in sin...

Anonim spunea...


Daca nici acum in al 12-lea ceas nu ne mobilizam CU TOTII, si sa dam de pamant cu nemernicii care ne conduc, atunci chiar meritam sa sfarsim ca neam, cu muntii distrusi, cu apele otravite, jefuiti si umiliti de straini cu largul ajutor al conducatorilor nostri!

Anonim spunea...

SIGUR CA rOSIA VA CREEA POATE MII DE LOCURI DE MUNCA PANTRU FIRME DE POMPE FUNEBRE CE VOR AVEA DE LUCRU DUPA CE CIANURA VA APARE PE SCENA.
aPOI MAI AM O INTREBARE PENTRU CEI CARE DIN FIRMA GOLD CORPORATION CARE NE CRED TAMPITI:DACA SPUNETI CA IN LACUL DE ACUMULARE NU VA EXISTA MAI MULTA CIANURA DECAT INTR-O CEASCA DE CAFEA ... ATUNCI CE ROL MAI ARE LACUL ASTA? DE CE NU DATI DRUMUL LA APELE DIN INSTALATIE DIRECT IN RAU?

Anonim spunea...

Vorba multa, saracia omului.Si deja e prea multa!(saracia) Chemati-ne si sarim toti. Organizati ceva si chemati-ne din timp. Sa nu fie prea tarziu. Bine era acum, ca e vacanta, si puteau veni dascalii,elevii,studentii. Dupa aceea incepem sa lucram, si de serviciu toti avem nevoie, nu putem risca! AURelia Bilasco impreuna cu anOnim(!?)