marți, 17 septembrie 2013

Avocatul Gheorghe Piperea: “Roşia Montană Gold Corporation” funcţionează pe baza unor ilegalităţi

- “Roşia Montană Gold Corporation” nu mai putea funcţiona de la sfârşitul anului 2009, când a înregistrat pierderi care au depăşit jumătate din activul net contabil; pentru a fenta dizolvarea, reprezentanţii RMGC au făcut o majorare de capital ilegală, diminuând procentele de acţiuni pe care le avea statul român la 0,6%, scrie Antitepari.ro

- Pierderile raportate de RMGC depăşesc 200 milioane euro în ultimii 6 ani

- Orice persoană interesată poate cere în justiţie, cu succes, încetarea de drept a existenţei societăţii “Roşia Montană Gold Corporation”.

Avocatul Gheorghe Piperea afirmă că oricine ar fi interesat în mod serios de încheierea scandalului “Roşia Montană Gold Corporation” o poate face în justiţie, cu toate şansele de a câştiga. “ONG-urile, persoane fizice sau chiar parlamentarii în nume propriu pot cere oricând instanţei constatarea încetării de drept a existenţei societăţii comerciale «Roşia Montană Gold Corporation». A lichidării juridice a acesteia. Totul e să şi vrea cineva să facă acest lucru. Pentru că, în justiţie, vă garantez că lucrurile s-ar desfăşura extrem de simplu – pentru că ilegalitatea comisă de AGA a RMGC este evidentă, şi succesul unei astfel acţiuni civile ar fi garantat.

Niciun judecător cu mintea întreagă din România, desigur pe fondul stârnit de importanţa unui asemenea proces, nu ar îndrăzni să încalce legea şi să dea altă decizie decât aceea de lichidare/dizolvare juridică a societăţii comerciale RMGC. Și astfel s-ar pune definitiv punct uneia din cele mai scandaloase înşelăciuni din istoria României, comisă de o firmă, cu acordul sau chiar cu ajutorul autorităţilor române, în dauna interesul naţional”, spune avocatul Piperea într-un interviu pentru cotidianul.ro.

Ilegalităţile care stau la baza continuării existenţei acestei societăţi comerciale şi care pot fi motivul pentru dizolvarea ei sunt explicate de avocatul Gheorghe Piperea în termeni limpezi. “Această societate comercială, RMCG, trebuia desfiinţată încă din data de 31 decembrie 2009. Legea societăţilor comerciale spune că orice persoană interesată poate să ceară constatarea de drept a lichidării unei societăţi în cazul în care se constată că pierderile pe care le are societatea respectivă depăşesc jumătate din activul net contabil.

Ei bine, istoria societăţii RMCG este aşa: În 2008, cei de la RMCG au convocat o adunare generală a acţionarilor, la care statul român (acţionar la vremea aceea cu 19%, prin Minvest Deva) nu a participat. De altfel, domnii de Minvest Deva nu au participat niciodată la nicio şedinţă a acţionarilor de la RMCG. La acea adunare generală a asociaţilor, cei care manageriază RMCG au spus că pierderile companiei sunt atât de mari, aproape 650 milioane RON, încât se impune de urgenţă investirea unor sume mari de bani în firmă. Statul român în baza celor 19 procente din companie pe care deţinea atunci, era obligat să facă o infuzie de capital de aproximativ 115 milioane RON, bani pe care evident că Minvest Deva nu i-a avut. Și aşa dăduseră pe nimic celor de la Gabriel Resurces, concesiunea de la Roşia Montană, chestiune care s-a întâmplat în anul 1999.

Revenind la chestiunea dizolvării juridice a RMGC, trebuie spus că societatea cu pricina constatând că a ajuns la asemenea pierdere financiară care depăşeşte activul net contabil, a convocat acea adunare generală a acţionarilor în care ar fi trebuit ori să constate că societatea trebuie închisă, lichidată, ori că trebuie continuată, dar numai în două condiţii mari şi late: reducând capitalul social până la nivelul activului net contabil, sau reconstituind capitalul social.

Atenţie, este vorba despre reconstituirea capitalului social şi nu despre majorarea capitalului social! Este o diferenţă esenţială între cele două operaţiuni. Reconstituirea capitalului social presupune conform legii în vigoare aducerea capitalului social la un nivel echivalent cu jumătate din valoarea activului net contabil.

Evident că cei de la «Roşia Montană Gold Corporation» nu au făcut nici reducere de capital social şi nici reconstituire de capital social. De reducere nici nu s-a pus problema iar reconstituirea de capital social presupunea că trebuiesc aduşi nişte bani de acasă, ca să explic cât mai simplu. Domnii de la RMGC au apelat însă la o şmecherie şi au majorat capitalul social, atenţie, fără a aduce vreun ban. Au luat nişte creanţe pe care ei, ca acţionari majoritari le au şi le-au convertit în acţiuni. Adică ce au făcut ei?!

Au hotărât să apară în documentele contabile cum că acţionarul majoritar al RMGC, respectiv Gabriel Resurces să apară cu diverse sume de bani pe care le-ar fi împrumutat de-a lungul timpului companiei. Evident că lucrurile au decurs relativ simplu, s-au fabricat nişte documente care au fost introduse ulterior în contabilitatea firmei de la Roşia Montană, şi ia uite cum le-a apărut canadienilor o mare şi frumoasă creanţă pe care au convertit-o în acţiuni. Nici măcar un leu cash nu a fost adus ca participaţie la această majorare de capital social.

De altfel, puteţi vedea în încheierea de şedinţă de la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Alba, din 29 decembrie 2009, în care a fost respinsă decizia de majorare a capitalului social, sunt trecute toate aceste întâmplări. Respingerea dată de instanţa de la Alba a devenit irevocabilă. Iar instanţa a spus cât se poate de clar şi de simplu: «Această majorare de capital este nelegală, întrucât se încalcă articolul 201, alineatul II, din lege. Nu e o creanţă certă, nu aţi dovedit niciun moment că aţi dat realmente acele sume de bani societăţii RMGC, aşadar nu se poate lua în discuţie majorarea capitalului social şi transformarea unei creanţe care în fapt nu apare nicăieri în acţiuni».

Tot în acea decizie irevocabilă, subliniez irevocabilă, instanţa de la Alba a mai spus un lucru: «Acţionarul principal de la RMGC nu a respectat dreptul acţionarului minoritar (statul român prin societatea Minvest Deva) de a spune da sau nu la această majorare de capital social. Și nu numai că nu au fost respectate drepturile societăţii Minvest Deva, dar nici măcar nu a fost convocată conform legii, adunarea generală a acţionarilor».

Fireşte că cei de la RMGC au făcut o nouă cerere de menţiuni pentru majorarea capitalului social, iar între timp onor Guvernul României, în 2010 a schimbat legislaţia privind Registrul Comerţului, eliminând din lege prevederea conform căreia un judecător delegat trebuie să se pronunţe pe legalitatea unei cereri de majorare de capital social, această competenţă revenind doar directorului Registrului Comerţului din judeţul respectiv. Mai pe româneşte spus, Guvernul a scos justiţia din joc în privinţa pronunţării pe legalitatea unor cereri făcute de societăţile comerciale. Dar staţi aşa că asta nu e tot!

Culmea este că această nouă cerere făcută de RMGC de majorare a capitalului social a fost din nou respinsă, chiar şi aşa în condiţiile în care guvernul netezise drumul către aprobarea majorării de capital social. Numai că de data asta, băieţii de la RMGC au apăsat butoanele potrivite şi la recursul cerut de ei, conform noii legislaţii, au primit în sfârşit aprobarea pentru această majorare ilegală de capital social. Repet, majorare ilegală, ca să fie foarte clar pentru toată lumea!

Minvest Deva nu a făcut nimic, probabil că asta era înţelegerea. De altfel, cu ocazia acestei majorării ilegale de capital social, Minvest Deva a mai rămas cu doar 0,6% din acţiunile la RMGC”, a explicat avocatul Gheorghe Piperea.


Pierderi totale de peste 200 milioane euro în 6 ani

“Roşia Montană Gold Corporation” SA (J01/443/1999, CUI 9762620) a raportat în documentele contabile că cheltuit în ultimii 6 ani 1.763.632.948 lei, adică peste 310 milioane euro. Totodată, în cei 6 ani, “Roşia Montană Gold Corporation” a avut pierderi totale de 889.885.895 lei, echivalentul a peste 206 milioane euro.
Desfăşurate, aceste pierderi înseamnă venituri totale de doar 873.778.219 lei şi cheltuieli totale de 1.763.632.948 lei.

Firma a fost înregistrată la data de 8 decembrie 1999, cu scopul clar de a exploata resursele de aur de la Roşia Montană printr-un procedeu controversat, bazat pe utilizarea de cianuri.

Acţionarul majoritar al acesteia este firma înregistrată în Marea Britanie “Gabriel Resurces” Ltd, asociată cu statul român, prin “Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului MINVEST” SA.  

2 comentarii:

un pic anonim spunea...

Priviti cu atentie figura de mai sus, stema firmei ca sa zic asa, este un 666 clar, e adevarat ca schematic dar energetic este fix simbolul respectiv! Dovada clara a celor care duc razboiul. Acestia trebuie sa lase semne pe orice fac, asa cum isi insemneaza animalele propriul teritoriu. Bine explicatiile pot fi continuate. Pentru cei cunoscatori.

un pic anonim spunea...

Vedeti figura geometrica care apare la mijloc, un triunghi cu laturi curbate...acest trunghi il gasiti la emisiunea lui Gadea, de doua ori chiar, desenat pe platforma pe care stau ei cu invitatii lor. Sa fi actionat doar legea sincronicitatii, care fara stirea celor implicati, reflecta o legatura subtila cauza - efect, sau cineva de acolo STIE.
Cum nimic nu este intamplator pe aceasta lume, iata...Q.E.D.
Succes mai departe si atentie la semne...pentru ca "ni se arata". Oricum, este evident pentru multi, iar lupta dintre Ei nu este reala!!! Se vede din avion ca au aceleasi interese amandoua taberele de politicieni!