luni, 21 octombrie 2013

Expoziția "Columna lui Traian în arta contemporană", vernisată luna aceasta


DESPRE COLUMNĂ

Columna lui Traian este unul dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene şi un izvor de o mare ȋnsemnătate pentru cunoaşterea istoriei naţionale. Construit de arhitectul Apolodor din Damasc, din ordinul ȋmpăratului Traian, monumentul reprezintă o preţioasă cronică vizuală a războiului daco-roman.

Columna a fost inaugurată la 12 Mai 113 şi se păstează şi astăzi ȋn Forul lui Traian din Roma. Această dată este atestată de documentele fragmentare păstrate de orașul Ostia (Fasti Ostienses, 49î.Hr - 175d.Hr) ce avea o strânsă legătură cu Roma. Monumentul este decorat cu un celebru basorelief ȋn formă de spirală, care ȋnfăţişează scene din timpul confruntărilor daco-romane. Columna are o înălțime de aproximativ 30 de metri și este formată din 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind câte 40 de tone.

După moartea ȋmpăratului Traian (117), urna cu cenuşa sa a fost depusă la baza monumentului (de unde, ȋnsă, a dispărut). Columna a fost restaurată ȋn a doua jumătate a secolului al XVI-lea de celebrul arhitect Fontana. Ȋn 1598, din ordinul papei Sixtus al V-lea, ȋn vârful Columnei a fost aşezată o statuie de bronz a Sfântului Petru. Iniţial, columna avea ȋn vârf o statuie a lui Traian, care ȋnsă dispăruse ȋntre timp.

O copie ȋn mărime naturală a Columnei, realizată ȋntre anii 1939-1942, se află expusă din 1972 la Muzeul Național de Istorie a României din Bucureşti.

Mai multe informații despre Columna lui Traian, aici: http://www.columnaluitraian.ro/ro/

Mai multe informații despre statuile de daci din muzeele lumii, aici: http://statuidedaci.ro/ro/

VERNISAJ

Vernisajul expozitiei "Columna lui Traian in arta contemporana", o prezentare a lucrarilor de arta inspirate de celebrul monument, va avea loc pe 25 octombrie, la orele 17.00, la Casa Academiei - Calea 13 Septembrie Nr. 13, Sector 5, Bucuresti .

Astfel, pe toata durata expozitiei, Asociatia Identitate Culturala Contemporana (AICC) va organiza saptamanal, la Casa Academiei, seri culturale tematice dedicate evenimentului.

Aniversarea a 1.900 de ani de la ridicarea Columnei in Forul lui Traian (113 e.n.) in capitala Imperiului Roman prilejuieste organizarea expozitiei "Columna lui Traian in arta contemporana". Aceasta reuneste lucrari de arta plastica inspirate de celebrul monument, apartinand artistilor romani contemporani. Lucrarile au fost atent selectionate cu sprijinul partenerilor AICC si Academia Romana, Uniunea Artistilor

Expozitia a fost anuntata pe 24 mai, in cadrul galei aniversare dedicate implinirii a 1.900 de ani de la ridicarea Columnei lui Traian, eveniment organizat de AICC. Aceasta gala a cuprins o conferinta sustinuta de cercetatorul Leonard Velcescu, proiectarea unor filme documentare si un recital de pian.

De asemenea, invitatul special al vernisajului va fi pictorul Viorel Marginean, membru de onoare al Academiei Romane, care va participa si in calitate de expozant. Totodata, vor prezenta alocutiuni presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania Petru Lucaci, scriitorul Dinu Sararu, criticul de arta Corneliu Ostahie, cercetatorul in istoria artei Leonard Velcescu si presedintele executiv AICC Florin Parlea.

Expozitia "Columna lui Traian in arta contemporana" va fi deschisa in perioada 25 octombrie - 3 decembrie, de luni pana sambata, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.

Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/155888/expozitia-columna-lui-traian-in-arta-contemporana-vernisata-luna-aceasta.html

3 comentarii:

Anonim spunea...

dincolo de eroismul strabunilor in lupta cu invadatorul nu vad ce altceva ar putea inspira columna. Bine ca macar le-a ramas vitejia sapata in piatra, figurile, portul, altfel se spune ca umblau in piei de urs...
Sau poate in sandale romane, drak stie, doar romanizarea a inceput, in capul unora, inainte de razboaiele astea doua

Anonim spunea...

Aceleasi figuri le mai intalnesti si azi la sat,acei tarani sau ciobani cu fetele trase de la atata munca,arse de soare si cu trupuri vartoase,pline de vana.
Tracii,dacii,getii astazi sunt liberi...

Anonim spunea...

Deci :http://en.wikipedia.org/wiki/Trajan%27s_Column: impresionant oricum...