luni, 28 octombrie 2013

Programul Festivalului Adevărul despre daci 2013, ediția I



Vă anunțăm cu bucurie că între 8 și 10 noiembrie 2013, Asociația Geto-Dacii organizează la Muzeul Național al Țăranului Român din București Festivalul Adevărul despre daci”, ediția I, un eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Best Event Production, Asociația Tezaur Românesc, Atelierul Ziurel și Atelierul de Haine.

Partenerii media ai festivalului sunt Nașul Tv, Rol.ro, Adevaruldespredaci.ro, Radio Frecvența Sufletului, Dacia Nemuritoare, Cronica Fundațiilor, Dane's Irish Pub&Grill

Programul festivalului va cuprinde o serie de evenimente deosebite – lansări de filme documentare și cărți, conferințe cu subiecte inedite, ateliere de olărie și fierărie, prezentarea practică a tehnicilor de luptă dacice, expoziție cu vânzare de artă plastică și vestimentară de inspirație dacică și tradițională, expoziție de produse alimentare tradiționale românești cu vânzare și altele...


PROGRAMUL FESTIVALULUI

Evenimentele se vor desfășura în studioul “Horia Bernea” și holurile de acces în studio din cadrul  Muzeului Național al Țăranului Român - București, Șoseaua Kiseleff nr. 3, cu acces din strada Monetăriei. INTRAREA LIBERĂ!




VINERI, 08 noiembrie:

18:30 - Conferința de deschidere a Festivalului Adevărul despre daci”, ediția I. Prezintă:  Daniel Roxin - scriitor, președinte al Asociației Geto-Dacii,  Prof. Dr. Mihai Popescu – Biblioteca Militară Națională și Nicu Pârlog - jurnalist, vicepreședinte al Asociației Geto-Dacii.

19:00 - Lansarea filmului documentar TRACII – Istorie ascunsă (scenariul și regia: Daniel Roxin)


SÂMBĂTĂ, 9 noiembrie:

10:30 - 1. Prezentarea video a cărțiiPoveștile magice ale dacilor” - autor Daniel Roxin, ilustrație Cătălina Boeru (Cartea va fi lansată la începutul lunii decembrie 2013); 2. Proiectarea unui set foto cu imagini de pe Columna lui Traian în care îi găsim pe copiii daci; 3. Lansarea primelor modele dintr-o colecție vestimentară pentru copii ce este inspirată din cartea mai sus amintită.

În cadrul evenimentului, veți putea asista și la trei miniconferințe:
- Copiii, bunicii și strămoșii geto-daci – prezentare susținută de eleva Andrada Bianca Ilarion
- Proiectul
realizării unui serial de animatie 3D despre daci - prezentare susținută de Marius Paraschiv, grafician 3D
- Geto-Dacii dispar din cărțile de istorie – prezentare susținută de Mihai Floroiu, student în anul II la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București.

11:30Atelier de olărie pentru copii organizat de
"Danais"
 
12:00CONFERINȚĂ:
"Dacismul lui Eminescu" (Prof. Gheorghe Bucur)

12:30CONFERINȚĂ: Cetățile dacice din Munții Orăștiei (Conf. Univ. Dr. Gheorghe Ionașcu, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România)

13:00  - CONFERINȚĂ: Răzmeriţele și războaiele de dezrobire a Daciei de sub robia Romei  (Conf. Univ. Dr. Aurel V. David)

14:00  - CONFERINȚĂ: Planul dacic autohton care ne-a traversat istoria. Mihai Viteazul - Restauratorul Daciei și al Bisericii Strămoșești (Conf. Univ. Dr. Gheorghe Iscru si Prof. Dr. Marin Cristian) În cadrul conferinței va fi prezentată revista Dacia Nemuritoare, o nouă publicație de cultură și istorie

15:00Tehnicile de luptă ale dacilor – prezentare practică. Moment realizat de "Danais"
 
15:30 – Film documentar: TRACII – Istorie ascunsă (scenariul și regia: Daniel Roxin)

16:30 CONFERINȚĂ: Ținutul hiperboreenilor (Nicu Pârlog, vicepreședinte al Asociației Geto-Dacii)

17:30Atelierul de fierărie – Participă în direct la realizarea unei sica (pumnalul dacilor). Moment realizat de
"Danais"

18:00 CONFERINȚĂ: Tracia Land – un proiect pentru prezent și viitor (Otilia Magheru, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului și Prof. Univ. Dr. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Științe Medicale )

19:00 CONFERINȚĂ: Regina masagetă Tomiris, cea care a învins Imperiul Persan (Prof. Dr. Mihai Popescu, Biblioteca Militară Națională)

20:00Film documentar DECODING DACIA (scenariul și regia: Dan Dimăncescu)


DUMINICĂ, 10 noiembrie:

10:00Matineu: Film documentar: TRACII , Istorie ascunsă (scenariul și regia: Daniel Roxin)

11:00 CONFERINȚĂ: Cercetarea arheologică în România – descoperiri și metode de analiză (Lect. Univ. Dr. Vasile Cotiugă, arheolog - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași)

12:00CONFERINȚĂ: Kogaionul si secretele lui (Prof. Timotei Ursu, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România)

13:00Film documentar: Misterul Sfinxului din Carpați (Scenariul și regia: Oana Raluca Ghiocel). În introducere, realizatoarea filmului va face o prezentare a filmului și a proiectelor viitoare

14:45Tehnicile de luptă ale dacilor – prezentare practică. Moment realizat de
"Danais"
15:00 - CONFERINȚĂ: Ziua și noaptea dacică (din partea Fundației Pentru Dezvoltare Bazată pe Cunoaștere – Prof. Univ. Dr. Iaon Gâf-Deac și Lector Univ. Dr. Cicerone Marinescu)

15:40Prezentarea cărții
Istoria literaturii dacoromane”, autor Prof. Univ. Dr. Mihail Diaconescu (prezentare realizată de Prof. Univ. Dr. Ioan Condor, Președintele Filialei din București a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu, )

16: 00CONFERINȚĂ: Semne și simboluri în sacralitatea dacică – studiu preliminar semiotic (General rez. dr. Mircea Chelaru)

17:00CONFERINȚĂ: Războiul toponimic dintre DACIA și ROMÂNIA, în vâltoarea revoluției pașoptiste  (Conf. Univ. Dr. Aurel David)

17:30Film documentar DECODING DACIA
(scenariul și regia: Dan Dimăncescu)
 
18:30Atelierul de fierărie – Participă în direct la realizarea unei sica (pumnalul dacilor). Moment realizat de"Danais"

18:30 CONFERINȚĂ: Continuitatea geto-dacică. Dovezile (Prof. Dr. Mihai Popescu, Bibioteca Militară Națională)

19:30 CONFERINȚĂ: Fabuloasa istorie străveche din Carpați – subiectul unui nou film documentar (Daniel Roxin, președinte al Asociației Geto-Dacii)

20:00Lansarea cărții GENOMUL UMAN (studiul de paleogenetică despre originea poporului român) (Dr. Georgeta Cardoș și Nicolae Nicolae, președinte al Asociației Geția Minor - Tulcea)

21:00Film documentar: TRACII , Istorie ascunsă (scenariul și regia: Daniel Roxin)


Le mulțumim tuturor celor care au ajutat asociația Geto-Dacii prin sponsorizări și donații, un ajutor neprețuit fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc!

Daniel Roxin


13 comentarii:

Anonim spunea...

Buna treaba :D un program incarcat si bine pus la punct care cu siguranta o sa lase o impresie puternica in constiinta vizitatorilor.

Cei care nu sunt in tara cum pot sa urmareasca macar o parte din conferintele sau temele dezbatute la festival ?
Snatate si spor in toate,multumim si noi,pt unii e un vis implinit

Daniel Roxin spunea...

Multumim!

Anonim spunea...

Buna seara,

Felicitari pentru realizarea acestei conferinte, mult succes! Aceeasi intrebare ca a anonimului :) de mai sus: cei care nu sunt in tara cum ar putea urmari aceasta conferinta? O sa fie inregistrata video? o sa puteti pune (macar o parte) din dezbateri/filme/programe artistice pe youtube?

Va multumesc.

Daniel Roxin spunea...

Da, vom inregistra o parte dintre evenimente si vom posta materialul pe net...

Anonim spunea...

Succes! Am convingerea ca o sa se bucure de atentie.

Anonim spunea...

Multumim Daniel pentru acest program si pentru ca te-ai gandit si la cei care nu pot fi prezenti,prin inregistrarile pe care le faceti...Succes deplin!

Gerula spunea...

Succes la prima editie a Festivalului Adevarul Despre Daci , si multumesc din suflet pentru toata activitatea ta , de a "deschide ochii " romanilor despre stramosii lor .

Spirit Liber spunea...

Bafta maxima.Interesul asupra ta stii si tu cat e de mare, de ambele parti ale baricadei.E foarte posibil ca salile unde va rula filmul si unde se vor tine conferintele sa fie neincapatoare.

cara_m spunea...

Rar se poate vedea un program atat de consistent si inteligent structurat...Sincere felicitari si urari de deplin succes !

maria spunea...

Va multumim ca existati ! si ca faceti aceste minunate lucruri , felicitari si mult succes in uriasa munca pe care o depuneti.

Emil-Anton COMȘA spunea...

Asteptam si materialele după eveniment. Felicitări și mult succes!

Persida spunea...

In fata domnului Daniel Roxin,
Eu nu pot decat sa ma inclin.
Fie ca romanii sa stie sa primeasca
Si astfel sa va rasplateasca !
Noi romanii,noi romanii,iata,ne trezim,
Locul nostru-n asta lume redescoperim!
Mult succes!

Anonim spunea...

FESTIVALUL LUMII DACICE A INCEPUT.CEI DE DEPARTE SIMTIM BUCURIA IMENSA A ROMANILOR CARE AU SANSA DE A TRAI REINVIEREA ISTORIEI NOASTRE MILENARE, PIERDUTA .MULT SUCCES, PRESEDINTELUI ASOCIATIEI GETO-DACII,DANIEL ROXIN, SI MINUNATILOR COLABORATORI.