marți, 26 noiembrie 2013

Cum afli de pe etichetă dacă un fruct este modificat genetic


Nu ai timp sa faci piata, iar legumele si fructele le cumperi din supermarket? Ok, nu-i o problema. Important e sa stii ce cumperi. Chiar si la piata, cum vine sezonul rece, majoritatea legumelor si fructelor nu mai sunt o productie autohtona, scrie body-building.md.

Cred ca si tu ai trecut prin asta, cumperi 1kg de portocale si uiti de existenta lor  in frigider o luna si le gasesti dupa, mai proaspete decat  le-ai cumparat. E clar din start, fructul e modificat genetic.


Oare mai gasim pe vreun raft din supermarket ceva natural?  Nu este deloc greu sa inveti sa le recunosti insa problema e ca si in cazul E-urilor: sunt trecute niste cifre pe ambalaj iar daca nu esti bine documentat in ceea ce priveste continutul lor, risti sa cumperi alimente imbibate in chimicale.

Afla mai jos care e secretul si cum poti descoperi daca fructele si legumele sunt sau nu modificate genetic.

Asadar, intreg secretul consta in citirea etichetei. Si aici ne referim la acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale, banane, kiwi, lamai).
  • Orice eticheta are intre 4-5 cifre.
  • Daca produsul are 4 cifre inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal, insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
  • Marul din poza de mai sus este crescut in mod normal, are 4 cifre (4133)
  • Daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584) inseamna ca este BIO
  • Daca produsul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de ex. 86584) inseamna ca acesta a fost modificat genetic.
Asadar tineti minte aceste aspecte atunci cand cumparati fructe sau legume din supermarket. Noi astazi am vizitat Supermarket Nr.1, am gasit etichete doar pe rosii, mere si grapefruit, in rest nici un produs nu avea eticheta pe el, ai dreptul sa ceri informatia de la consultant vanzari, care deserveste aceasta zona. Poate ai noroc si stie raspunsul la intrebare.

Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/11/25/cum-afli-de-pe-eticheta-daca-un-fruct-este-modificat-genetic/

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. http://frecventa-sufletului.ro/

3 comentarii:

Unknown spunea...

Aceste cifre sunt valabile doar la noi in tara,sau sunt internationale?Multumesc.

Anonim spunea...

Etichetele lipsesc de pe cele mai multe produse, iar cei care le vand habar nu au...cand ii intrebi te privesc ca si cum tu nu ai sti ce vorbesti...

Anonim spunea...

In poza este un mar din SUA, asadar e valabil si in alte tari