luni, 4 noiembrie 2013

Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa


Apreciat de autorităţi ca un simbol al oraşului, Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, adună, în vitrinele sale, peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 1.000 de eşantioane minerale, valoarea pieselor care pot fi văzute de turişti fiind inestimabilă.
 
‘Aş putea spune că la Muzeul Aurului din Brad se află cele mai valoroase cinci kilograme de aur din lume, pentru că aurul pe care îl vedem aici arată aşa cum a fost scos el din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Cu siguranţă, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume‘, a declarat  primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.


Redeschis pentru public în decembrie 2012, după aproape cinci ani în care clădirea s-a aflat într-un proces de modernizare, muzeul a fost vizitat, în prima jumătate a acestui an, de câteva mii de turişti. Oamenii au fost atraşi de forma exponatelor, unele dintre acestea putând fi asemuite cu o şopârlă, o pană sau un cristal, în vârful căruia se află grăunţe din aur. De aceea, unele piese au primit denumiri ca ‘Harta României Mari’, ‘Pana lui Eminescu’, ’Şopârla de aur’ sau ‘Balerina’.


Autorităţile locale doresc să pună în valoare potenţialul muzeului, prin introducerea acestuia într-un circuit turistic denumit ‘Drumul Aurului’. Proiectul prevede vizitarea Muzeului Aurului, deplasarea spre multe mine, acum închise, şi vizitarea unei galerii din perioada romană, unde exploatarea aurului se făcea în urmă cu peste 1.900 de ani.


În acest context, Primăria Brad şi-a manifestat intenţia fermă de a prelua în administrare clădirea muzeului şi exponatele, pentru că acum acestea se află în patrimoniul a doi proprietari.

‘Principala problemă a acestei colecţii este faptul că exponatele se află în patrimoniul statului, aşa cum este şi normal. Pe de altă parte, clădirea aparţine Companiei Minvest Deva. Primăria doreşte să preia în administrare atât clădirea, cât şi exponatele, deoarece noi considerăm că le vom putea pune în valoare mult mai bine. Muzeul este simbolul mineritului aurifer din România’, a explicat primarul municipiului Brad.



Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912, notă care poartă semnătura unui vizitator. Muzeul deţine eşantioane recoltate de geologi şi mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munţii Metaliferi.

Circa 80% dintre eşantioane provin din zona Brad – Ruda, Musariu, Valea Morii şi Brădişor, acestea fiind prezentate aşa cum au fost scoase din subteran. Specialiştii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume. Mina a fost închisă în anul 2006.

Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/11/04/hunedoara-muzeul-aurului-reuneste-peste-1-300-de-exponate-din-aur-nativ-fiind-unic-in-europa-2/

10 comentarii:

Profetul Necunoscut spunea...

Aurul atat de ravnit de oameni amagindu-i si ca o vraja pun stapanire pe ei, fie print fie cersetor, animati de visurile de marire si putere ce el il confera. Cu el supui imperii si natiuni, si faci din boieri sa-si piarda sufletul, si chiar sa-si vanda tara, pentru el. Aurul e blestem si nu binecuvantare de la Dumnezeu. Febra aurului in care cei ce se aduna sa-l descopere se arunca cu furie unul catre celalalt, in speranta obtinerii lui cu orice pret.
Tara pierduta cu greu va mai fi recastigata si de departe tanjesti la ea fara incetare, caci nu poti uita, ierta, atat timp cat vei trai; vei lupta pana la ultima suflare, pana ce patria nu o vei recupera, chiar si prin focul manios al dragonului, mai feroce decat insusi focul. Suni adunarea compatriotilor ratacitori printre straini si cu un cantec stravechi ii unesti, si vor recunoaste ca Printul vechiului regat pierdut s-a intors; si marsaluind inainte cu cantec, oamenii se intreaba cu teama : nu la victorie se duc, ci la moarte sigura; dar in inimile noaste doar amintirea patriei unde ne-am nascut, vibreaza, ne cheama voiosi, avand ecou, si cei ce stiu acest cantec ne va gasi. Copacii freamata in noapte; vantul suspina, si flacarile arunca scanteie in jur, si o doina se aude, in amintirea patriei pierdute demult, si pana si cei mai puternici dintre noi, ii fac sa lacrimeze, caci dorul e de nestavilit.Tot ceea ce a fost inainte vom restaura din nou, chiar daca avem o soarta necunoscuta. In zori, cand toti inca nu s-au trezit, Printul suna plecarea catre Patria Pierduta...

Anonim spunea...

Buna ziua! Desi citesc de multa vreme si apreciez materialele dumneavoastra, domnule Roxin, va marturisesc ca, de aceasta data nu am inteles de ce ati publicat acest articol pe blog. Este drept, munca dumneavoastra vizeaza desteptarea nationala vis-avis de istoria si de patromniul Romaniei, insa daca cititi acest material in cheia discretiei, veti observa, poate, ca informatiile continute in acest articol sunt, mai degraba, de natura sa informeze pe rau-voitori despre bogatiile patrimoniale ale tarii noastre si sa invite eventuali infractori la insusirea bunurilor expuse, de exemplu, in muzeul indicat in articol. Pentru a fi mai clar, chiar titlul articolului ofera informatii care ar trebui sa se bucure de protectie printr-o mai mare discretie a celor care le detin. Nu cred ca declaratia primarului municipiului Brad potrivit caruia "aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume" este o metoda potrivita de a face publicitate muzeului aurului! Consider ca astfel de afirmatii, alaturi de altele de genul "Specialiştii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume" aduc mai degraba deservicii tarii noastre, patromoniului national, prin faptul ca ofera "pe tava" date care ar trebui sa fie, daca nu secrete, macar protejate de o anumita discretie. Astfel de date, puse la dispozitia oricui, pe internet, nu fac decat sa ne aduca deservicii in moduri pe care poate ca nici nu ni le imaginam.

Tarile scandinave reprezinta un bun exemplu de discretie. Veti vedea ca aceste tari nu apar in aproape nici un sondaj al Uniunii Europene, fie el despre nivelul de trai al populatiei, fie despre infractionalitate sau somaj. Motivul este, cred, acela ca persoanele din respectivele tari, care detin si lucreaza cu aceste date au inteles ca prezenta in sondaje le-ar aduce numai dezavantaje, printr-o reclama nedorita, menita doar sa le tulbure pacea sociala si sa faca jocul celor care doresc sa isi aproprieze ceea ce nu le apartine. Consider ca este bine ca doriti sa informati publicul citior prin publicarea de articole din alte surse, insa va rog, pe viitor, sa luati in considerare si acest punct de vedere si sa analizati daca articolele care va parvin apara sau nu interesul national. Va multumesc!

Profetul Necunoscut spunea...

Cateodata vorbele nu au rost si putina tacere isi face loc in gand. Prea multa vorbarie in jur, la televizor, internet si oriunde am merge. Un pic de tacere, de liniste a sufletului, de nostalgie si de dor. Sa ne amintim de unde provenim, cine suntem? Ce am realizat pana acum pe pamant. Cum voi merge inainte, atunci cand parca totul e in declin. Impostori sunt peste tot, care au blogguri si isi zic crestin-ortodocsi, doar ei sunt lupi in blana de oaie. Facand sa sminteasca pe multi, cei naivi. Impostorii s-au inmultit in aceste vremuri tulburi si singura arma impotriva lor este bunul simt, pe care tu, drag, comentator il ai, caci impostorul jigneste, desi isi spune ca e crestin, dar crestinul nu jigneste, ci cel rau o face. Paste iarba pe care o cunosti, o veche zicala romaneasca, adica stati departe de alte blogguri necunoscute si care au mesaje crestine, caci e doar o masca, ce o poarta pentru a-si ascunde fata hidoasa.
Patria Pierduta, ati recunoscut cantecul: The Mity Mountains Cold si Thorin Oakenshield, cu cei 13 dwarves, plecati in recastigarea Lonely Mountain de la dragonul Smaug.
Ascultati acest cantec si veti simti ce inseamna nostalgia dupa patria, atunci cand intorci capul si ca o lumina de la distanta se vede. Cantati cu ei acel cantec vibrant, caci ceea ce a fost furat va fi returnat...Si tot ce a mai fost va mai fi...

Anonim spunea...

Buna ziua! Domnule Roxin, o intrebare: de ce nu numiti festivalul "Adevarul despre Traci" in loc de "Adevarul despre Daci"? Dacii erau doar o ramura a Tracilor, ca si Getii, de altfel. Cu totii erau Traci. Tracii din actuala Moldova se numeau Carpi, tracii din Transilvania se numeau Apuli. Dacii erau doar tracii din Banat. De ce sa limitam teritoriul tracilor doar la Banat?

Anonim spunea...

COMENTARII PERTINENTE ! VA MULTUMESC .

Anonim spunea...

vedeti , va rog si :http://romaniainterbelica.memoria.ro/;
Exceptional material!

Anonim spunea...

anonimul de la h. 12.45, din data de 4 n. cam are dreptate, mai ales detalii legate de mine, nume etc.

Spirit Liber spunea...

O parere pe care mi-o exprim oarecum si pentru dl anonim din 4 noiembrie, orele 12.45:
De ani intregi s-a furat din tara, obiecte cu totul speciale au facut trecute de vama chiar prin intermediul politicienilor.Toate astea s-au facut "pe nevazute" deoarece oamenii multi ai tarii nu cunosteau amanunte legate de acele obiecte dar nici nu ii interesa.Informarea este foarte buna din cauza faptului ca atunci cand vrei sa pazesti ce e al tau te uiti bine in toate partile si faci tot ce poti si ce stii ca sa impiedici furturile.Va amintiti ce s-a vorbit la emisiunea cand Daniel Roxin a fost in Moldova.Era vorba despre un cercetator care a descoperit ceva important pentru istoria noastra, i-a fost luat tot ce a descoperit si totul s-a musamalizat.Acum, cand pui un fascicul de lumina pe ceva hotul/hotii ori astepta sa se faca liniste, ori intuneric.
Aproape de acest subiect este si cel legat de Sarmizegetusa.Acolo, la un moment dat manifestarea lipsita de orice bun simt pe care o manifestau unii care se dadeau arheologi depasea orice imaginatie, isi usacu rufele printre acele pietre sacre pentru neamul nostru.
Cu cat stie mai multa lume adevarul adevarat despre tot si toate CU ATAT E MAI BINE!!!
Personal, adevarul m-a ajutat; dupa mersul la mitinguri, dupa tot ce ne-a aratat Daniel aici pe blog, acum - desi am stiut-o si inainte dar mai fara dovezi - am inteles foarte bine care dintre televiziuni minte, cum o face si cat.

Anonim spunea...

Draga Spirit Liber,

Iti multumesc pentru comentariu. Si eu cred ca adevarul despre bogatiile tarii noastre trebuie facut cunoscut. Este adevarat faptul ca furtul are nevoie de intuneric pentru a fi dus la indeplinire. Eu pledez, insa, pentru un anumit tip de discretie. De-a lungul vremii am vizitat salinele de pe teritoriul Romaniei. In prezentarile oferite in scris turistilor, in limbile engleza si romana se ofereau enorm de multe date. Fapt straniu, in unele cazuri, multe informatii din prezentarea in limba engleza nu se regaseau si in prezentarea din limba romana. Deci, din start, turistul strain beneficia de o informare mai cuprinzatoare decat turistul autohton. Eu cred ca acesta se datoreaza unei mentalitati potrivit careia daca aratam o imagine extrem de prietenoasa turistilor straini prin oferirea a cat mai multe informatii despre noi, vom trai mai bine din turism iar tara noastra se va bucura de o mai buna imagine in strainatate. Consider ca este o mentalitate care ne dauneaza. Romania este foarte bine cunoscuta in strainatate, in ciuda a ceea ce se vehiculeaza in presa si la televiziunile din tara si strainatate. Oamenii care au citit despre tara noastra, care ne-au vizitat-o, o cunosc asa cum este ea, si nu se lasa influentati de manipularea media.
Daca vei calatori putin in afara tarii, vei vedea ca muzeele europene, indiferent de natura lor, ofera turistilor, in ciuda unei informari generoase, foarte putine informatii adevarate. In ciuda faptului ca civilizatia informationala vine din Vest, ea se dovedeste a fi foarte zgarcita cand este vorba de informatii cu greutate, tocmai, cred eu, pentru ca exista un anumit nivel de filtrare si protectie a datelor.
In Romania, turistul strain afla extrem de multe lucruri pe care nu are nevoie sa le stie, mai ales despre bogatiile solului si subsolului. Ma refer la date care, daca nu ar fi facut publice, nu ar pagubi informational pe nimeni. Mai ales ca nu stii niciodata cu ce ganduri intra persoana care viziteaza muzeele din tara noastra.
Un exemplu: turistii chinezi, prin faptul ca au obiceiul sa fotografieze orice, au ajutat la construirea in China, intr-o totala discretie, a replicilor unor obiective turistice din lume. Au reusit, astfel, sa reproduca statiuni din Alpi, ba chiar un sat intreg din Alpii elvetieni, cu lac cu tot. In cele mai mici detalii. Daca vreti, aceasta este doar o forma de "furt nevinovat". Explicatia data de autoritatile chineze oficialilor elvetieni pusi in fata faptului implinit? Incurajarea turismului pentru patura saraca. Cei care nu isi permit sa viziteze Elvetia, pot veni la munte in replica satului elvetian din China. Daca nu se pot duce ei in Elvetia, vine Elvetia la ei. Iar satul elvetian nu este singurul obiectiv turistic copiat. Mai exista, in marile orase, cartiere care imita la perfectie suburbii din Anglia, cu case in stil colonial.
Fiindca faceam referire la Elvetia, in ciuda celebritatii sale in lume si a deschiderii fata de turisti, aceasta tara isi pastreaza foarte bine secretele. Citeste un ghid turistic al Elvetiei. Apoi vezi cate data din cele citite iti mai amintesti, si intreaba-te in ce masura ce ai citit iti comunica ceva esential despre resursele lor, despre ceea ce ii ajuta cu adevarat sa se afle acolo unde sunt. Repeta experienta cu tari precum Finlanda sau Norvegia. Eu cred ca protectia datelor functioneaza la ei extrem de bine. Stiind cat de ravnita este tara lor, se protejeaza informational. Crezi ca Romaniei i-ar strica o astfel de atitudine?

Anonim spunea...

Draga Spirit Liber ,esti o persoana de bine ,sincera, placuta SI CU BUN SIMT ca majoritatea celor de pe siteul asta ............................................................................................................................................Daca Gandim si Judecam lumea dupa noi ,uneori gresim si suferim .De ce oare noua romanilor ne place sa ,,trambitam ''? Oare , chiar nu mai avem nici un secret de aparat ? Noi nu mai avem suspiciuni ? De ce suntem asa creduli ? De ce punem totul pe tava sa fie luat?.........................................................................................................Pe unii(general vorbind) ,sinceritatea ii dezarmeaza .Pe altii ,sinceritatea altora ii face sa gandeasca F O A R T E repede cum ar putea profita de ea .De exemplu ,hai sa gandim din prisma unui escroc interesat de cum sa jumuleasca fraierul SAU omul bun .E o linie foarte fina intre Bunatate si Prostie ,iar multi nu fac diferenta, zicand ca daca esti bun ,automat esti prost .ESCROCII AU SUCCES TOCMAI PENTRU CA AU TUPEU SI MIZEAZA PE BUNUL SIMT AL ALTORA ......................................................................Cateodata e bine sa mai gandesti si ca un escroc pentru ca poti intui ce urmareste , iar daca esti si ager la minte ...mai bine -avantaj tu ! Paza buna , trece primejdia rea .Capul il avem pe umeri ca sa gandim , NU ca sa nu ne ploua in gat cum cred unii ,nu-i asa ?........................................................................................................ DOAMNE !!!Sunt atatia oameni capabili ,de bine ,stilati , in tara noastra dar bunul simt ii tine departe de a se baga in fata ,de a se compromite ,murdari . Iar acum va intreb : e cinstit , e corect , au ei dreptul sa stea in umbra si sub ochii lor sa se distuga o tara ,un popor ??? Unde sunt ei? Nu ne trebuie multi ,numa' vreo ,, 300 '' :) sa-i inlocuiasca pe escrocii analfabeti care au scoala vietii ori facultate ...pe stada pe care locuiesc... S'AUZIM DE BINE !!!