joi, 21 noiembrie 2013

Moștenirea dacică din folclorul românesc


O mare parte dintre tradițiile populare românești au origini dacice. Sărbătorile creștine s-au suprapus peste unele sărbători precreștine, geto-dacice, dar acest lucru nu le-a făcut să dispară. Crăciunul, Floriile, Rusaliile, Dragobetele, Noaptea de Sânziene și alte momente importante ale anului ne vorbesc încă despre ritualurile, tradițiile și credințele strămoșilor noștri.

Între toate acestea, Călușarii, un joc inițiatic, magic, un ritual de exorcizare foarte puternic, se distinge ca ceva unic la nivel mondial. De altfel, acest dans cu sute de ritmuri complicate a prezentat un mare interes pentru Dimitrie Cantemir, acum 300 de ani, sau pentru Mihai Viteazul, acum mai mult de 400 de ani, acesta din urmă “folosindu-l” înaintea unor războaie, ca o modalitate de a da forță și energie luptătorilor săi…


Daniel Roxin

2 comentarii:

D. Pavel spunea...

Nu ma indoiesc deloc ca acest dans / joc a fost dintodeauna premergator luptelor, a razboaielor duse de strabunii nostri!

Ii sfatuiesc pe toti romanii din toate satele tarii sa-l invete!

LACUSTELE MONDIALE ne-au invadata in cirdasenie cu tradatorii nostri autohtoni! Fara de ei Romania NU ar fi parte al razboiului "soft" in desfasurare impotriva ei!

Duceti-l si la Vaslui si in judetele din Constanta, deoarece LACUSTELE MONDIALE il vor forta pe CATASTROFA PONTA sa comita din nou crima! Si NU va fi un procurer - asa cum a facut-o in 2001 pentru a parveni si a devein santajabil - ci MULT mai rau!

un pic anonim spunea...

Extraordinare traditii!!!
De peste timp,de peste spatiu,de peste limitele lumii fizice vin acestea. Este un suflu pe care jigodiile cu rasuflarea lor imputita nu au reusit sa il intineze. Acest suflu a coborat doar mai adanc, adanc in sufletele noastre, ale mosilor nostri, dar ACUM a venit momentul sa erupa, mai puternic ca oricand, in sufletele copiilor nostri si ai nepotilor nostri. Urmariti dansul calusarilor si va veti da seama cat de vii suntem!!! Aviz prapastiosilor, negativistilor, negationistilor, plangaciosilor, kkciosilor...unii se mai smiorcaie si pe acest blog, care prin natura lui este activ civic si absolut pozitiv!!!
Multumesc ROxin!