marți, 19 noiembrie 2013

Străinii pot cumpăra teren agricol fără limită de suprafaţă şi nu au nevoie de cunoştinţe în domeniul agricol


Străinii care vor să achiziţioneze terenuri agricole în România, după 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi nevoiţi să se limiteze la doar 100 de hectare şi nici să aibă cunoştinţe în domeniul agricol sau o perioadă minimă de activitate în acest sector, aceste condiţii fiind scoase din noul proiect de Lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persone fizice, au declarat surse din Ministerul Agriculturii.

Noul proiect de Lege, care vizează şi înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, prin reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului, va fi publicat luni pe site-ul MADR, urmând să fie discutat în această săptămână în Guvern, după care va fi transmis spre dezbatere în Parlament.

În proiectul iniţial de OUG din luna septembrie s-a impus limita de 100 de hectare de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat al Uniunii Europene, dar şi o măsură care viza experienţa de 5 ani în agricultură, condiţii considerate discriminatorii de către Comisia Europeană şi scoase în prezent din actualul proiect de Lege.

Potrivit unor surse apropiate pieţei funciare, există temerea că Ungaria îşi va susţine cetăţenii cu orice mijloace pentru achiziţionarea de terenuri agricole în România, mai ales în zona Transilvaniei, începând cu anul 2014. Ungaria deţinea la finele lui 2011 circa 8,17% (57.190 ha) din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România de persone juridice străine, potrivit unor date furnizate în 2011 de MADR, deşi cifrele sunt încă destul de controversate.

În actualul proiect de lege sunt menţinute reglementările privind dreptul de preempţiune la cumpărarea terenurilor. Astfel, înstrăinarea prin vânzare se va face cu respectarea dreptului de preemţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole în localitatea unde este situat terenul, precum şi al Statului Român, la aceleaşi preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege.

“Dreptul de preemţiune pentru tinerii până în 40 de ani este analizat pentru că se consideră că este o măsură discriminatorie, însă, pe de altă parte, UE sprijină instalarea tinerilor la sate pentru că populaţia este îmbătrânită şi cred că este o condiţie care trebuie menţinută ca drept de preemţiune. Statul va avea dreptul să intervină, să cumpere teren numai când va considera că terenurile depăşesc anumite suprafeţe, însă acestea vor fi cuprinse în normele metodologice de aplicare“, au precizat sursele din MADR.

Prin acest proiect de lege se urmăreşte şi comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunii fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic, în condiţiile în care clasa de mijloc din agricultura nu a fost susţinută în ultimii ani. În prezent, 11.000 de fermieri mari cu peste 30 de hectare deţin în total 4,5 milioane de hectare şi iau jumătate din subvenţii, iar 800.000 de fermieri au între 1 şi 5 hectare.
Sursele citate au declarat că fermierii români pot lua credite cu dobânzi de sub 6% la lei pentru achiziţionarea de terenuri agricole de la două bănci şi pot beneficia de garanţii de la stat la credite până în limita de 50% în vederea achiziţionării de terenuri agricole.

Potrivit proiectului, terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul Ministerului Apărării Naţionale, iar cele stabilite ca zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător, pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.

Tot prin acest proiect se înfiinţează Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care va prelua activitatea, personalul şi patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului, prin protocol de predare-primire încheiat în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului şi va trece în subordinea premierului.

Primul pas care trebuie făcut de vânzător este să înregistreze la primăria din raza unităţii administrativ teritorială unde se află terenul o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan. Acesta va plăti şi o taxă la primărie, care va fi stabilită ulterior prin norme metodologice, în funcţie de mai mulţi factori.

Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzării – cumpărării, precum şi copia documentului care atestă calitatea de proprietar.

Oferta de vânzare va fi afişată la sediul primăriei 30 de zile.

În termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria notifică în scris preemptorii şi afişează oferta de vânzare la sediul acesteia. Primăria are obligaţia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, fosta ADS, odată cu notificarea preemptorilor, oferta de vânzare, precum şi lista preemptorilor, conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă.
Prevederile proiectului de lege se vor aplica persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE), precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE). Cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe baza de reciprocitate.

România nu are prevăzută în tratatul de aderare posibilitatea prelungirii interdicţiei de vânzare a unor terenuri agricole către străini după 1 ianuarie 2014, în timp ce Bulgaria, Ungaria şi Lituania au specificat acest aspect în tratatul de aderare la UE. În anul 2004, aceste aspecte nu au fost negociate de MADR ci au revenit în curtea Ministerului de Finanţe. În aceste condiţii, piaţa funciara va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

Până la finele acestui an, străinii – persoane fizice nu pot cumpăra terenuri agricole în România, decât dacă sunt firme cu acţionariat străin, considerate astfel persoane juridice române.

La ora actuală, circa 8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, furnizate în 2011, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României, deşi conform RGA din 2010, INS a anunţat doar 470.000 de hectare de ţinute de persoane juridice străine.

Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.

În prezent, în România, preţul unui hectar de teren agricole poate pleca de la 2.000 de euro şi poate ajunge până la 18.000 de euro, însă, dacă se va reface sistemul de irigaţii, acesta va creşte considerabil şi se va apropia de cel din ţările UE.

România deţin 13,298 milioane hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafaţă arabilă.

Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/11/18/strainii-pot-cumpara-teren-agricol-fara-limita-de-suprafata-si-nu-au-nevoie-de-cunostinte-in-domeniul-agricol/ 

23 de comentarii:

Anonim spunea...

Strabunii se vor razbuna...cumplit

Gerula spunea...

Si eu am 2,7 ha mostenire de la bunici si nu il vand nici daca il acopera cu un strat de 2 metrii de aur. Nu vindeti pamantul stramosesc , este ingrasat cu sangele strabunilor nostrii, si valoreaza de 1000 de ori mai mult decat pot oferii strainii pe el.

Bibliotecarul spunea...

am auzit azi o stire: o tara araba mica (banuiesc qatar, kuweit)vrea sa cumpere 2 milioane ha. o sa ajungem sa cumparam grau ca doar agricultura mai mergea asa si asa. o sa muncim pamantul pentru altii. e mai important acum de ex la tv pe un canal anume subiectul: cum a luat x bani de la cec. pentru asta se fac comisii peste comisii, dar pentru siguranta tarii nu. asa si cu padurile. au pradat tot si acum s-au gandit sa propuna, auziti sa propuna, o lege prin care sa spuna ca este atacata siguranta nationala a tarii. tarziu

Victor spunea...

Pt.Gerula,
Asa este,creier de aluna.Exact la fel gandeau si palestinienii.

Vlad Steflea spunea...

Domnule Daniel, mizerii umane ca acest "victor" nu au ce cauta printre noi si cred ca nimeni nu vrea sa vada ce lasa in urma.

Anonim spunea...

Victoras ... sunt convins ca nu ai folosit niciodata o grebla desi stii cum arata... esti un ignorant inca nepedepsit de pamantul asta al stramosilor tai.....sa-ti fie rusine. Esti un simplu manipulator intoxicat de desteptaciunea proprie. O "desteptaciune" derivata dintr-al tau creier de vita furajera.

D. Pavel spunea...

Dragi compatrioti!

PAMINTUL NOSTRU E DAT DE DUMNEZEU NOUA! ROMANILOR!

Cine isi vinde pamintul isi va atrage in mod sigur cel mai mare blestem asupra lui!

Ginditi-va ca toti mosii si stramosii nostri si-au dat viata de-a lungul mileniilor pentru acest pamint sfint! Este PAMINTUL MAICII DOMNULUI!

Iesiti in strada si protestati impotriva acestei tradari de tara!

Tribunalul de la Tirgoviste trebuie sa fie pus la dispozitia acestor tradatori de tara incepind de miine!

un pic anonim spunea...

Pt. Gerula,
te sustin, ai dreptate frate!
Pt.Victor,
ce comparatii faci cap gol...pe dinauntru.

Anonim spunea...

Spunem ,nu, intrarii in uniunea europeana , astia is pusi sa ne distruga , sa ne desfiinteze.
pentru improspatarea memoriei recomand Desteaptate romane.
Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
"Viaţă-n libertate ori moarte!" strigă toţi.

Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!

O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
Şi blastămă cu lacrimi în ochi pe orişicare,
În astfel de pericol s-ar face vânzători!

De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inimă duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!

N-ajunse iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!
Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri!

Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost'pământ!

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
"Viaţă-n libertate ori moarte!" strigă toţi.

Preoţi, cu crucea-n frunte! căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost'pământ!

Anonim spunea...

Noi suntem Romani ,
Noi suntem aici pe veci stapani.

Anonim spunea...

Noi aici avem de toate nu ne lipseste nimic, avem prea multe . Avem oameni tradatori printre noi , TREBUIES ELIMINATI, ne descurcam si singuri, doar cu ¨Dumnezeu¨ (baza fiintarii, nu a distrugerii)

Anonim spunea...

Mai devreme sau mai târziu, într-o formă sau alta, răul o să ajungă la toţi.

Anonim spunea...

de vor vinde, cei ce vor cumpara vor forta repetarea istoriei, Nationalizarea va reveni in forta;
si nu numai nationalizare ci confiscarea averilor tuturor imbogatititlor tarii !
o situatie similara a avut loc inainte de venirea comunistilor la putere; acum judecam comunistii dar atunci situatii precum asta-ba chiar mai grava, i-a determinat pe toti sa tina partea comunistilor, apoi lucrurile s-au stricat dupa '91...dar uite ca daca istoria se va repeta e ''ceva'' ce nu facem bine, ce trebuie retrait..

Anonim spunea...

Vad polemici in comentariile voastre, fara rost, nu ajuta si nici nu impiedica cu nimic ceea ce se intampla si se va intampla in continuare.Noi, cetatenii acestei tari, in mare parte suntem ca si apa sfintita, nu facem nici bine, nici rau.Aceasta atitudine duce la un rezultat previzibil, dezagregarea neamului, implozia.O tara intreaga asteapta sa se faca ceva nou si politicienii discuta despre lucrurile pe care le-au facut, si le-au facut rau.Unora le trebuie multi stramosi ca sa poata sta alaturi cu cei ce n-au niciunul.In final, cu regret in suflet, va spun ca : gaina furioasa nu este pasare de prada!

baiser vole spunea...

...auzind aceasta stire, nu imi vine sa-l critic nici pe Ponta, nici pe Antonescu desi nu i-am votat si nu-i plac asa cum ar fi crestineste sa o fac, dar mi-a venit in minte un articol pe care l-am citit in urma cu vreo 2 ani din care am ramas cu informatia ca Romania va avea un rol f.important in agricultura mondiala, este Planul lui Dumnezeu....acu' noi aici nu prea intelegem si nu prea suntem de acord cu cele ce auzim ca se va intampla insa totul face parte dintr-un Plan mult mai destoinic si mai intelept, impotriva caruia nu prea avem cum sa ne opunem. Trebuie doar sa avem rabdare si multa credinta, iar eu imi iubesc tara, insa acest nu are a face nimic cu Administratia ei vremelnica.

Anonim spunea...

La Imn trebuiesc operate doua modificari esentiale:

ACUM ORI NICIODATA SA DAM DOVEZI LA LUME
CA-N ASTA MAINI MAI CURGE NU SANGELE-TI DUSMAN
SI CA-N A NOASTRE PIEPTURI PASTRAM CU FALA-UN NUME
TRIUMFATOR PRIN MOARTE - DE-A PURURI: DECEBAL!

un pic anonim spunea...

Daca asa ar fi gandit si inantasii nostri, cel putin ca si baiser vole si anonimul de dinaintea lui atunci fratilor voi nici nu v.ati mai fi nascut. In orice caz nu romani!
Da, e adevarat ca Romania face parte dintr.un plan divin, asa cum de fapt fac toate popoarele...dar sa nu amestecam inca o data si inca o data rolul spiritual al acestei tari (in care oricum vor ramane doar cei ce merita...si o iubesc cu adevarat, atat tara cat si pe oamenii sai) cu burdihanul!
Ce este asa greu de inteles ca unii din noi vom avea nevoie de foarte putina haleala, vegetala si nefiarta! Mai repede decat visati vom fi triati, alesi ca graul de neghina! Si asta este istoria...necesitatea de tria! SECERIS fratilor! Acum mult mai rapid si mai intens!Atat!

Cristina spunea...

Pentru ca altfel nu a putut fi desfiintata, Romania va fi cumparata bucata cu bucata, in timp ce noi ne preocupam de cu totul alte lucruri, multumita conducatorilor vanduti Mariei Sale, Banul. Vor mai trece o suta de ani, pana ce romanii treziti vor fi mai multi decat cei adormiti si vor putea schimba ceva. Pacat, numai, ca urmasii nostri vor trebui sa o ia de la zero. Doamne, iarta-ne!

Anonim spunea...

Auziti fratilor,

Chestia cu strabunii sau alte "clase sociale" din trecut sau prezent, se vor razbuna sau vor rezolva, cumva probleme noastre, din prezent si viitorul apropiat, nu prea tine fratilor.
Problema este ca noi Romanii, in acest moment ne comportam ca niste gaini tampite, fara directie,coloana vertebrala si curaj.In acest moment gradul de tembelism pe metrul patrat in Romania este jenant de mare.Poate cel mai ridicat din Europa.Ponta este un instrument in mana altora din afara, ca mai toti asa zisii "politicieni" de la noi.Practic ce le trece prin cap sa faca, la noi in Romania se poate.Ne uitam ca maimutele, cum isi bat joc de noi si astia de pe aici ( instrumentele) si aia din afara, care rezolva cu bani putini si profit maxim, orice "afacere". Pana nu punem mana pe furci, alea, alea.. si nu iesim la lupta... o sa ajungem sa nu avem dupa ce bea apa.
LA LUPTA BALEGILOR!!!!


Costin Serban

Anonim spunea...

Vremurile in care "traim" sunt similare celor unui razboi,doar ca de aceasta data nu este implicata nici o forta militara insa pierderile si distrugerile sunt maxime daca nu totale.Nu mai exista frimitura de demnitate ca de constiinta nici nu poate fi vorba.

nan spunea...

"M-am inhamat la carul unui ideal cam greu:Transformarea omului in Om,fiul mai mic al lui Dumnezeu si frate al Fiului Sau mai mare.Insa toate idealurile mari au in ele ceva paralizant:nu te lasa sa te preocupi de nimicurile acestei vieti."ARSENIE BOCA

nan spunea...

http;//www.youtub.com/watch?v=uEk

Anonim spunea...

Parlamentul sa adopte (pana la finele lui 2013) legislatia pt. amanarea liberalizarii pietei funciare in tara noastra, pt.2020.
Daca nu, sa iesim in strada ! Eu vreau sa iesim si din UE ...