joi, 5 decembrie 2013

“Urmaşul” lui Badea Cârţan a ajuns pe jos, după 115 zile, la Columna lui Traian de la Roma

 
Globetrotter-ul român Mirel Magop, cel care a plecat pe jos, pe 7 august, din comuna Cârţişoara (judeţul Sibiu) către Italia, a declarat că de 1 Decembrie, după 115 zile, a reuşit să ajungă la Roma, la Columna lui Traian, unde va presăra pământ românesc adus de la Sarmizegetusa.
“Am ajuns la Roma şi în o oră – două ajung şi la Columna lui Traian. Da, duc pământ de la Sarmizegetusa şi o să fiu un pic dac, o să am căciulă de dac. A fost greu, dacă era o călătorie uşoară, o făceau mai mulţi. Am plecat de la Cârţişoara pe 7 august, data morţii lui Badea Cârţan. Astăzi vremea se anunţă puţin capricioasă, sper ca până la eveniment să nu plouă”, a spus Mirel Magop, cel plecat pe jos pe urmele lui Badea Cârţan.

Acesta mărturiseşte că a mers 3.000 de kilometri, îmbrăcat în costum tradiţional, cu un singur scop: să vorbească tuturor românilor întâlniţi pe drum despre marele patriot Badea Cârţan.
“Am făcut peste 3.000 de kilometri, pentru că eu am fost peste tot pe unde am fost invitat şi am vorbit despre Badea Cârţan. Oricum, a fost o călătorie mai lungă, pentru că am vrut să trec prin cât mai multe locuri pe unde a trecut Badea Cârţan. În Italia, la Milano, Torino, Genova, Parma, Verona, Padova, Firenze, Bologna m-am întâlnit cu români de-ai noştri”, a mărturisit Mirel Magop.
Asemenea lui Badea Cârţan, Mirel Magop va distribui cărţi româneşti compatrioţilor din Peninsulă. Globetrotterul a cerut ajutor românilor de acasă şi astfel a ajuns pe 1 Decembrie la Roma cu 200 de cărţi, pe care le-a facut cadou românilor din Italia, care l-au întâmpinat la Columnă. Cărţile au fost donate din România, inclusiv de biblioteci din Cluj.
Încălţat în opinci, îmbrăcat în costum tradiţional, cu căciulă de dac pe cap şi pământ românesc în mână, Mirel Magop a fost aşteptat la Columna lui Traian şi de un sibian, Dorin Magda, primarul comunei Cârţişoara, locul unde se află adevăratele opinci ale lui Badea Cârţan.
“O să îl întâmpinăm cu drapelul românesc. Eu o să port şi banderolă tricoloră”, a precizat Dorin Magda.
O călătorie de aproape patru luni, 115 de zile şi nopţi în care a înfruntat gerul, ploaia şi chiar şi zăpada, totul în numele patriotismului. Principala problemă a “urmaşului” din 2013 al lui Badea Cârţan au fost chiar opincile. Acesta recunoaşte că a plecat la drum cu patru perechi de opinci, asemenea lui Badea Cârţan, numai că le foloseşte mai mult “de decor”.
În urmă cu mai bine de un secol, Badea Cârţan a reuşit să ajungă la Roma încălţat cu opinci. Din cele patru perechi cu care a călătorit Badea Cârţan, la muzeul care-i poartă numele din Cârţişoara mai există o singură pereche, care a fost conservată cu ajutorul specialiştilor restauratori din Sibiu.
Potrivit restauratorilor, opincile lui Badea Cârţan erau mult mai rezistente, pentru că s-a folosit o piele de bivol tăbăcită prin metode naturale. Badea Cârţan e singurul român care a adus lumina cunoaşterii prin cărţi, de la Roma în Transilvania, străbătând pe jos peste 2.000 de kilometri. Când a ajuns la Roma, Badea Cârţan a fost asemănat de străini cu dacii de pe Columna lui Traian din capitala fostului Imperiu Roman.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos articol,ma intreb citi romani mai sunt ca badea Cirtan?

Gerula spunea...

Felicitari acestui adevarat Pui de Dac.

Anonim spunea...



sper sa-i fi plecat muierea dupa un roman:)

Anonim spunea...

Toti cei care mai bat cu pasul inca muntii Romaniei, vorbindu-le strainilor intalniti in cale despre traditiile noastre si obiceiuri, indrumandu-i spre alte si alte „orizonturi” romanesti...! :)

excesdesare spunea...

Impresionant! Tot respectul, Mirel Magop!!!

D. Pavel spunea...

Felicitari domnule! Sa vii sanatos inapoi in Dacia!

....daca ai fi folosit tehnologia dacilor de a face opinci adevarate - asa cum a facut si Badea Cirtan - ti-ar fi ajuns si dumitale patru perechi!....

...mai glumim si noi! dar poate fi si adevarat.

Anonim spunea...

să-mi explice cineva, observ că sunt şi entuziaşti, ce caută ăsta la columna ridicată în onoarea invadatorului cu ţărină din pământul sfânt al Sarmizegetusei? Pe Badea Cârţan îl înţelegem, asta a aflat el de la Şcoala Ardeleană. Dar ăsta?

Anonim spunea...

"Badea Cartan este singurul roman care a adus lumina cunoasterii prin carti, de la Roma in Transilvania"
se spune in "Financiarul"



Badea Cartan a trecut el carti, de zeci de ori, insa nu din Italia, ci din Regatul României peste granita nedreapta, ce mai tampenie!

Anonim spunea...

A mers omul 15 km pe zi pe jos, fainosag din partea lui, sanatate curata.N-ar fi rau sa duca si ''soldatii'' nostri in Irak niste pamant romanesc in buzunare, sa-l presare pe jos si sa-si ceara scuze ca au devenit mercenari si ucigasi platiti in slujba stapanilor lumii.

Anonim spunea...

nu fiti rau, a facut omul mai mult pe zi, ba chiar cu vreo 1000 de km mai lung a fost traseul decat drumul lui Badea Cartan, doar a mers pe urmele lui! Cum a carat carti care nu incap nici in ditai valiza ... probabil a avut antemergator sau urmaritor, ca ciclistii din Turul Frantei! Tot acolo incalta si opincile cand ajungea sa tina "conferinte", probabil. In fine, tundra care i-o tinut de cald in munti o fi aruncat-o de bucurie ca nu l-or mancat fiarele padurii.

"Baaaadie"! Bre, macar ii cinstisi pe baieti cu un pahar de palinca?

Hai noroc!

cici spunea...

poate l-au sponsorizat ca sa-si ceara iertare de la cei 1 000 000 de romani care si-au luat lumea in cap si au ajuns in Peninsula