sâmbătă, 18 ianuarie 2014

“Balena cerurilor” – formidabilul avion al viitorului (Galerie foto)


Trei etaje, aripi care se repară singure, locuri pentru peste 700 de pasageri – avionul colosal proiectat de designerul spaniol Oscar Viñals are un aspect ce aminteşte mai curând de o navă spaţială şi ar putea revoluţiona transportul aerian al viitorului, scrie Daily Mail.

Sky Whale – „balena cerurilor” – este un concept extrem de îndrăzneţ, ce include nu numai motoare ce-şi pot schimba orientarea, permiţând avionului să decoleze şi să aterizeze pe piste foarte scurte, ci şi ferestre de realitate virtuală, pentru a oferi posibilităţi de divertisment pasagerilor în cursul zborurilor lungi.





Remarcabile sunt caracteristicile legate de siguranţă: aripile se pot auto-repara, dar, în cazul în care o prăbuşire nu mai poate fi evitată, există şi posibilitatea separării în bucăţi a aeronavei, aripile desprinzându-se de spaţiul destinat pasagerilor, pentru a micşora pierderea de vieţi omeneşti.



Avionul ar fi construit din materiale avansate – compozite ceramice şi fibroase – şi va fi dotat cu un sistem de propulsie hibrid, turbo-electric, mai eficient decât sistemele de azi. Pe aripi vor fi instale celule solare, astfel încât aeronava să poată obţine energie electrică de la soare.



Pasagerii vor călători în trei „clase” distincte, la cele 3 niveluri (punţi) ale avionului: clasa turist (echivalentul clasei „economy” de la avioanele de azi), clasa turist cu acces la ferestre (echivalentul clasei „business”) şi clasa întâi, ce va avea, pe lângă accesul la priveliştea cerului, numeroase dotări şi servicii de lux. Pasagerii de la clasa turist, care nu vor avea acces la priveliştea naturală, prin ferestre, vor avea, în schimb, la dispoziţie, „ferestre” de realitate virtuală – ecrane pe care vor putea viziona orice doresc.



Aeronava ar urma să fie mult mai mare decât cele mai mari dintre actualele avioane de pasageri, având o anvergură de 88 de metri, comparativ cu cei 80 de metri ai unui Airbus A380 şi 64 de metri ai unui Boeing 747.

Capacitatea aeronavei este şi ea uimitoare – 755 de pasageri, ceea ce o face rentabilă pentru o linie aeriană.



Întreaga tehnologie avansată pe care o incorporează Sky Whale ar avea ca efect reducerea rezistenţei la înaintare, greutăţii şi a consumului de combustibil, făcând din acest avion una dintre cele mai „ecologice” aeronave imaginabile.


Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. 
http://frecventa-sufletului.ro/

2 comentarii:

Anonim spunea...

Chelului- cununa de margaritar..

Anonim spunea...

Cred ca poate penetra usor scutul antiaqvatic, sigur.