duminică, 19 ianuarie 2014

Ce frumos! Primul liceu din ţară în care costumul popular a devenit uniformă

Elevii unei clase de liceu din Brașov au avut iniţiativa de a purta costume populare la şcoală.

Profesorii, încântaţi, au căutat costume populare prin podurile părinţilor şi bunicilor şi le poartă şi ei.

Iniţiativa le-a aparţinut elevilor din clasa a X-a F de la Liceul "Andrei Şaguna" şi a fost rapid preluată şi de colegii de la alte clase.


Unii copii au purtat costume şi mărgele vechi de zeci de ani, purtate odinioară de bunicii, străbunicii sau chiar de stră-străbunicii lor.

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/primul-liceu-din-%C5%A3ar%C4%83-%C3%AEn-care-costumul-popular-a-devenit-uniform%C4%83-091017588.html



Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău. 
http://frecventa-sufletului.ro/

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Minunat!Felicitari!
Realizati ce ar insemna extinderea la nivel national a unui astfel de proiect?Elevii din scoli,sa poarte in locul unei uniforme fara forma si culoare,porturi nationale pline de culoare,de viata,adevaratele noastre traditii?ce s-ar intampla in jud Harghita si Covasna?
Uitati-va cat sunt de minunati acesti tineri,mandri de ceea ce poarta,ca simt in sufletele lor adevarata bucurie de a redescoperi intoarcerea la origini,la radacinile ancestrale...si poarta cu mandrie tricolorul nostru la incheietura mainii...
Spiritul Dacic renaste!Nu poate fi oprit de nimeni si nimic.
Ce simtim in Sufletele noastre este comoara adevarata,este bucuria de a fi parte integranta din acest Neam binecuvantat din Dacia Sfanta.
Stramosii nostri vegheaza acest proces de curatare a Sufletului Neamului,ei sunt aici,printre noi,Spiritul lui Eminescu,Burebista,Decebal,Zamolxe

Sa binecuvantam acest pamant al Daciei si oamenii care sunt aici..sa aducem energia iubirii si iertarii,pentru ca astfel sa beneficieze cati mai multi de transformarea care are loc in prezent.
Bucurati-va in Sufletele voastre!

Unknown spunea...

o initiativa foarte frumoasa..ar trebui preluata la nivel national si implementata in fiecare scoala din Romania..e imbucurator faptul ca initiativa apartine elevilor.trebuie sa ne regasim mandria nationala si sa ne imbratisam toti adevaratele noastre origini

Anonim spunea...

Chiar ne-ati dat o veste extraordinara!

prietena-japoneza spunea...

minunată realizare! felicitări!

Anonim spunea...

excelenta idee.procesul de renastere de care vorbiti nu va putea avea loc pina nu se va renunta la religia mincinoasa de esenta iudeo greceasca crestina.trebuie spus adevarul care este UNUL .AISUS SAU ISUS A FOST DAC NU IUDEU IAR FAPTELE NARATE IN NOF DIADIS S AU PETRECUT IN CAMPIA DUNARII SI IN TRANSILVANIA

D. Pavel spunea...

Bravo lor! Cinste lor! profesorilor si elevilor!

NU exista in lume costume populare mai frumoase, decit cele din Romania!

Simona Moon spunea...

Viitorul nostru sta in mainile copiilor nostri!

Anonim spunea...

,,Cei curati,, se ridica ! Bravo Brasov ! Si uite asa azi, maine altii si altceva ...intoarcerea la origini.

Anonim spunea...

Potentialul acestei idei este extraordinar, aproape ca poate schimba totul in masura in care ideea este preluata de sute de licee din tara. Exista targuri in care costumele populare românesti se gasesc la preturi nu exagerate. Ca sa nu mai spun ca atelierele pot fi revigorate, costumele populare se pot face pe comanda fara a fi atinse de kici. Zonele folclorice au costume populare extraordinar de frumoase si purtabile si azi. Ma gandesc cu ce am putea ajuta noi pentru a se generaliza ideea. Oamenii aceia tineri imbracand acele costume populare isi vor aminti...

Anonim spunea...

Imbracamintea populara pentru barbati e foarte frumoasa, plus cizmele, ca sa nu mai spun ca arati a barbat adevarat, au paltoane negre la doua randuri, veste elegante, urmariti fotografiile!

Anonim spunea...

Aparitiile muzeoforme ale profesorilor nasc idei bizare in randul elevilor. Priviti va rog fetele profesorilor, comori pentru orice arheolog.

Unknown spunea...

Baiatul meu s-a cununat in biserica in costum national!!preotul ne-a spus ca asa miri frumosi nu a mai vazut!!!de fapt cind bunici nostri erau tineri,tineri toti se imbracau in costume nationale duminica si in sarbatori!!!de fapt Baiatul meu este si instructor de dansuri populare!!!sint mindra ca sint romanca!!!!

Geo spunea...

Minunata ideea. Se pare ca traditiile se reintorc in forta. Iar asta este o veste excelenta!

Anonim spunea...

da ,este frumos nimic de zis ,dar cum oare poti imbraca toti elevi la fel ,(cand sa fim seriosi la cat costa un costum popular )cand majoritatea oamenilor nu au loc de munca si isi trimit copii imbracati numai de la second-hand.

Anonim spunea...

Iar celor care nu au asa ceva, le dati voi. Sau ii sponsorizați pe părinți sa le cumpere costume tradiționale... Ar fi minunat sa devina obligatoriu. S_ar găsi imediat câțiva întreprinzători care sa comande în China costume tradiționale românești, pe care le le_ar cumpăra cu câțiva dolari și le_ar vinde aici cu câteva sute de lei.
Oricum cred ca e super tare sa te îmbraci la fel zi de zi... Numai idei aiuristice. Pe unii se dărâmă școlile, altii nu au wc_uri la scoli, învățământul e praf și vouă va arde de costume populare

Anonim spunea...

nu zice nimeni domnule sau doamna draga sa-ti trimiti copiii la scoala in costum popular daca nu-ti convine ori daca ai ceva impotriva portului national pentru ca din ce vad eu nu prea iti surade ideea trimiteti copii la scoala in sutien si-n tanga ca oricum nu mai avem mult si acolo ajungem

Ramona spunea...

Coranul cel Sfant :4 SURAT AN-NISA'(1)
(Medinitã [92]; 176 versete)
În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurãtor
1. O, voi, oameni! Fiti cu fricã de Domnul vostru care v-a fãcut dintr-o singurã fiintã si a fãcut din aceasta si pe perechea ei(2) Si care a rãspândit din cele douã [fiinte] multi bãrbati si femei! Fiti cu fricã de Allah în numele cãruia vã conjurati [unii pe altii] si [fiti cu fricã de ruperea] legãturilor de rudenie, cãci Allah este Veghetor peste voi [Raqib]! ... deci, Dumnezeu este veghetor peste noi si nu exista ingeri veghetori ... si deci la inceput au fost niste fiinte din care s-au nascut barbati si femei ... ce zisesem eu mai inainte sunt descoperiri ale stiintei si afirmatii ale profetilor trimisi tuturor neamurilor, nu doar evreii au avut profeti , sau mesageri , sau oameni deosebiti care erau in directa conexiune cu entitatea suprema , pe care fiecare o numea in alt fel .

Ramona spunea...

Coranul cel Sfant : Surat al Nisa, 19. O, voi cei care credeti! Nu vã este îngãduit sã mosteniti femei în pofida vointei lor(19) si nici sã le opriti sã se cãsãtoreascã [din nou] cu altii, ca sã le luati o parte din ce le-ati dat [ca zestre], decât dacã ele au sãvârsit un pãcat învederat, ci purtati-vã cu ele dupã cuviintã! Iar dacã nu vã este pe plac, se poate sã nu vã fie pe plac un lucru pe care Allah l-a pregãtit [sã vã aducã] un mare bine?

Unknown spunea...

Absolut adevarat! Poate frumos pentru muzeu sau ansamnblu de dansuri! Sa le vad pe initiatoare, iarna, in opinci! Treziti-va, scormonacilor!

Anonim spunea...

Ramona,esti un candidat eligibil pentru ISIS ,tanti...Ai gresit adresa,aici sunt simpatizantii dacilor !BRAVO SAGUNA !

Anonim spunea...

Mai Ramono, ce legatura are costumul nostru national cu coranul tau?