miercuri, 8 ianuarie 2014

Cum sună „glasul” Soarelui şi al Universului?


Ne gândim adesea la cosmosul de dincolo de noi ca la un spaţiu pe cât de vast, pe atât de tăcut. Dar nu este aşa; spaţiul cosmic este plin de sunete, numai că acestea sunt, de cel mai multe ori, emise la frecvenţe inaudibile pentru urechea umană. Transpunând aceste sunete în frecvenţe accesibile auzului nostru, un proiect condus de compozitorul multimedia Andrew Williams, la Universitatea din Leicester, dezvăluie modul în care sună zgomotele emise de Soare şi de graniţa dintre vidul întunecat al spaţiului cosmic şi atmosfera Pământului.


Andrew Williams a utilizat date colectate de sateliţi şi antene radio şi a transpus sunetele într-o gamă de frecvenţe audibile  pentru om. Rezultatul a fost surprinzător: electronii care ajung în straturile superioare ale atmosferei terestre dau naştere unui sunet care aminteşte de cântecul păsărilor, dimineaţa în zori. Aceste înregistrări au şi fost utilizate de compozitor pentru a crea o piesă audio numită Chorus, căci evocă întocmai corul matinal al păsărilor cântătoare.

Paralel, se aude un fel de vuiet profund, care este „glasul” Soarelui, mai exact sunetul produs de valurile de plasmă ce străbat Soarele - un ritm pe care artistul îl aseamănă cu bătăile de inimă ale Sistemului Solar.

În ansamblu, spune Andrew Williams, aceste sunete au „un  specific animal” care l-a surprins.

În cadrul proiectului său la Universitatea din Leicester, Andrew Williams a explorat noi moduri de a prezenta şi explica publicului cercetarea ştiinţifică; rezulatele au fost prezentate într-o expoziţie numită Trajectory , la centrul de artă al universităţii. Expoziţia foloseşte mijloace vizuale, audio şi digitale, combinate pentru a realiza compoziţii muzicale noi şi instalaţii interactive.

Glasul Soarelui şi al spaţiului cosmic pot fi ascultate aici.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/11862245-cum-suna-glasul-soarelui-si-al-universului

5 comentarii:

Anonim spunea...

Minunata e opera CREATORULUI nostru...minunata.

Anonim spunea...

Descoperirile care ar putea schimba istoria. Civilizaţia preistorică de sub pământul României

Aşezări vechi de 8.000 de ani, din mai multe zone ale judeţului Hunedoara, sunt scoase la iveală şi cercetate prin metode inovative, într-un proiect internaţional, iniţiat de o universitate din Budapesta.

http://www.realitatea.net/descoperirile-care-ar-putea-schimba-istoria-civilizatia-preistorica-de-sub-pamantul-romaniei_1353868.html

Anonim spunea...

Mai presus de cei ce stiu sunt cei ce pun in practica...Mai presus de cei ce pun in practica sunt cei ce obtin rezultate......de acceea draga roxin rezultatele sunt pe cale sa se stabilizeze dar mai trebuieste un hop/Te rog citeste REFERENDUL PLANETAR/pe/saitul Adevarul ne va Elibera fiinca si alegerea Ta conteaza pentru noi TOTI/Prosperitate deplina si inpliniri sufletesti depline.

ile spunea...

432 Hz este “muzica” naturala în univers, spre deosebire de 440 Hz, care este opusul si pe care il gasim în muzica dîn zilele noastre, de exemplu, albume de muzică si fişierele mp3.(CITAT DINTR-O POSTARE https://www.facebook.com/pages/Noua-Ordine-Mondial%C4%83/143141262536653)CARE TRIMITE APOI LA http://henrymakow.com/musicalscale.html
CUM FACEM CA ACEASTA MUZICA A COSMOSULUI SA DEPASEASCA POLUAREA FONICA IMPUSA? ORICUM CELULELE ORGANISMULUI UMAN PERCEP SI VIBRATIILE COSMICE CHIAR DACA PERSOANA NU ESTE CONSTIENTA DE ACEST LUCRU LA NIVELUL N.AUDITIV.
Aiii ...nu vreau sa aud de Torser....Mai bine ascult un ulcior de pamint plin cu apa sa-l tin pe crestet si tot nu am incredere in dispozitivul Torser.

ile spunea...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jLbZzGoD5HU
ZAPADA DIN MISSOURI ARE NIVEL DE RADIOACTIVITATE DUBLU FATA DE LIMITA PERMISA SI ATUNCI MA INTREB DACA NU CUMVA CEATA DIN TARA NOASTRA A FOST CA SA NE PROTEJEZE,DECIT SA PICE LA NOI PRECIPITATII CONTAMINATE DE LA FUKUSHIMA MAI BINE SA CADA LA ALTII