sâmbătă, 11 ianuarie 2014

De necrezut: În timp ce mai toate siturile dacice sunt abandonate, autoritățile hunedorene... din chiar inima Daciei, vor să investească 5 milioane de euro în reconstrucția arenei romane de la Ulpia Traiana


Nota mea introductivă: Nu mi-a venit să cred când am citit această știre în ziarul Mesagerul Hunedorean. Imaginați-vă: în condițiile în care Sarmizegetusa Regia este în acest moment aproape lipsită de fonduri pentru cercetarea arheologică, la fel ca mai toate siturile dacice (!!!), autoritățile Hunedorene, cu consilierea istorică a romanopaților de la Cluj, au demarat un proiect care va costa nu mai puțin de 5 (cinci) milioane de euro pentru reconstrucția amfiteatrului roman din situl de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Cu alte cuvinte, pentru acești oameni este mult mai important (la suma care se vehiculeza cred că îmi dați dreptate) să amenajeze un loc al ororilor, o arenă în care au murit nenumărați gladiatori sau sclavi (mulți cu siguranță daci), pentru distracția barbară a "civilizatorilor" romani, decât să investească o sumă asemănătoare pentru cercetarea vestigiilor adevăraților noștri strămoși, geto-dacii. În ultimii 23 de ani de cercetare istorică și arheologică, la nivelul întregii țări, nu s-a investit pe zona dacică nici măcar un sfert din această sumă!!!

Totuși, să fim optimiști - suntem asigurați că "Ar fi prima investiţie din România, de o asemenea anvergură, într-un astfel de bun de patrimoniu cultural, care face parte dintr-o eră căreia noi ca popor, îi datorăm foarte mult"...  Doamne, în ce țară trăim!

Daniel Roxin

Articolul din ziarul hunedorean:

Anul 2014 aduce veşti bune pentru Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), un proiect grandios, în valoare de cinci milioane de euro, fiind deja demarat pentru a obţine finanţare. Acesta urmăreşte restaurarea şi reconstrucţia Amfiteatrului din situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana, din comuna Sarmizegetusa. Pe lângă el, acţiunile începute în 2013 vor prinde contur şi în anul curent.

S-a primit undă verde

„Ceea ce ne bucură este faptul că acest proiect a trecut pe la Comisia Naţională a Monumentelor, obţinând aviz favorabil. Evident, suma necesară implementării lui nu ne-o vom permite niciodată din bugetul propriu şi tocmai din acest motiv, CJ Hunedoara a încheiat, alături de noi, un protocol cu o firmă de consultanţă. Ei au deja studiu de fezabilitate, partea economică şi toate documentele necesare, pentru a începe să caute o sursă de finanţare pentru Amfiteatrul de la Sarmizegetusa. Ar fi prima investiţie din România, de o asemenea anvergură, într-un astfel de bun de patrimoniu cultural, care face parte dintr-o eră căreia noi ca popor, îi datorăm foarte mult. Totodată, vreau să mai asigur hunedorenii că mergem mai departe cu celelalte proiecte începute anul trecut şi avem şi noutăţi, bineînţeles”, spune Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.

Continuă şi „Exponatul Lunii“

De asemenea, pentru că s-a bucurat de succes,  va continua şi programul „Exponatul lunii”, care a fost demarat în 2013. „Oamenii s-au obişnuit cu această acţiune a noastră. În lunile următoare vom încerca să facem un tur prin toate secţiile şi domeniile de activitate ale muzeului, pentru a surprinde în mod plăcut vizitatorii iubitori de istorie, dar şi pe cei iubitori de arheologie sau etnografie”, mai arată Liliana Ţolaş. De precizat că luna ianuarie aduce în atenţia publicului, la „Exponatul lunii”, un cric pentru roţile de car. Piesa datează din a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi a fost achiziţionată din satul Dobroţ, Ţara Zarandului, fiind confecţionată în gospodărie. Cricul este remarcabil pentru ingeniozitatea principiului, îndemânare în confecţionare şi raritatea sa.

Magdalena Şerban

10 comentarii:

Radu spunea...

Ce mai jeguri si cum le place sa amestece lucrurile si sa creeze confuzie! Nu ma mira daca se reuseste trebusoara, doar sunt strabunii lor!

Sa vedem si partea buna, altii vor trece de partea noastra, chiar din randurile lor.

Iustina Bacosca spunea...

Arena asta sa fie pentru ei . Sa se omoare cum vor ca si asa fac umbra pamantului degeaba.

Anonim spunea...

Daca se intemeiaza o idee care ulterior va produce bani pentru lucrari arheologice, este salutabila. Toate marile lucrari arheologice ale lumii sunt in mare parte autofinantate din turism, inchirieri, altele. Ne mai trebuie insa spiritul dezvoltatorului, din pacate putin dezvoltat in aceasta parte a lumii din cauza obstructiei coooontinuuuue a statului, cica de drept si democrat. In 2014 vom avea DREPTUL DEPLIN A NU MERGE LA VOT, acel procent minim de prezenta sa nu fie realizat.

Nelu spunea...

Cred ca firma de "Reconstructie"va lua doar banii, asa cum se face de regula in Romania.

Anonim spunea...

Cu respect te salut Iustina Bacosca!

Iustina Bacosca spunea...

@anonim, 12 ianuarie, oo:43

Sa traiesti!

Gabriel Maris spunea...

Mergeti si vedeti diferenta dintre Sarmizegetusa Regia si cea botezata ( de catre cine ? ) ( pentru a introduce confuzie si pentru ca turistii sa nu ajunga unde trebuie ) ulpia traiana ! Observati cu atentie dimensiunea blocurilor de piatra din zidurile si sanctuarurile de la Sfinta Sarmizegetusa Regia si comparati-le cu pietricelele care sint asezate in forma de amfiteatru la ulpia traiana. Observati cum adevaratele artefacte ( ale stramosilor nostri geto-daci ) din zona ulpia sint neglijate si nepuse in evidenta , dar se pune accent pe amfiteatru , constructie nespecifica stramosilor nostri : GETO-DACII.
Eu vad o singura explicatie a intentiei Tradatorilor de tara de a reconstrui amfiteatrul : au ocazia sa rada din zona tot ce este grandios si a fost facut de ai nostri si scot in evidenta constructia circarilor , constructie care la ora actuala este o evidenta falsificare , chiar si pentru un copil !
Dementii tradatori spera ca dupa 20 - 30 de ani de la data reconstruirii amfiteatrului( care nu va avea loc NICIODATA ! ) vor putea rescrie istoria locurilor si sa ii excluda pe Geto-Daci din zona.De asemenea vor avea un motiv sa afirme ca s-a investit o suma de bani mare in refacerea monumentelor istorice din zona si sa neglijeze in continuare ( din lipsa de fonduri ) zona fantastic de importanta a Tarii Hategului

Scavitza spunea...

Unul dintre interese este obtinerea unui proiect, cu siguranta cu bani europeni, pentru a mai spala o suma dragutza de bani prin aceasta activitate. pe principiul 30%, in cazul fericit, se duc in constructia efectifa de restaurare a edificiulul, restul fiind folositi la viloage private, BMV-uri, sau, depinde, nevoi comunitare care tin de "strictul necesar" al demnitarilor nostrii :D

Pe de alta parte, evident se restaureaza un edificiu, care dpdv spirituar este semn de inchinare si respect in fata unui loc cu siguranta incarcat de suferina si energii negative. Numai simbolistica unui astfel de loc atrage in zona energii subtile de tip tenebros.

Doar asta vor inaltii alesi: "Sa traim bine." Probabil ca se indeplineste una dintre clauzele unui ordin Masonic.

Gerula spunea...

Daca introduc politicieni in arena , eu , Gerula , ma angajez sa aduc lupi din padure . Daca tot au facut arena , atunci sa se lupte cu adevaratii lupi. Bineinteles fiecare cu "armele" primite de mama natura.

Anonim spunea...

Pai doar lumea da semne spre o noua forma de sclavagism..or fi avind nevoie