duminică, 9 februarie 2014

Controversa înrudirii dintre geți și goți. Video

Apariția goților în izvoarele istorice scrise, neamul care a cucerit Roma și a pus "capac" Imperiului Roman, o găsim în secolul III după Christos. Foarte ciudat! Până atunci, nimeni nu auzise de ei și, dintr-o dată, îi găsim ocupând un spațiu larg, spațiul tradițional al geto-dacilor...

Cu două decenii înainte de apariția numelui de got în istoria scrisă, Împăratul Caracala îl ucide pe fratele său, Geta, și interzice folosirea numelui "geta" în întreg imperiul. Zeci de mii de oameni își pierd viața cu această ocazie - unii pentru că erau apropiați ai fratelui său, alții pentru că nu au respectat interdicția.

Ar putea fi acest "Damnatio Memoriae" impus de Caracala una dintre cauzele apariției numelui de got, ca înlocuitor al numelui de get? În orice caz, faptul că au fost identificați peste 40 de autori antici, medievali și moderni importanți care fac o identitate între geți și goți, ar trebui să ne pună pe gânduri.
Daniel Roxin

2 comentarii:

D. Pavel spunea...

...o alta explicatie - "moderna" - ar fi ca aceste Lacuste Mondiale au vrut si vreau sa ne fi nascut o data cu cucerirea partiala a Daciei de catre Traian (un fel de Stalin din antichitate); si prin urmare sa arate ca NU au mai existat niciun fel de atacuri ale dacilor impotriva imperiului! Ca si cum dacii au uitat in citeva generatii de jaful facut de romani! (dupa unii peste 1.600 de tone de aur numai din comoara lui Decebal! a se compara cu cele o suta si ceva de tone aflate acum (daca nu le-a "exportat" Isarescu si pe astea) in subsolurile BNR!

NAN spunea...

Domnul Gabriel Gheorghe este un trimis al domnului,avand in mod egal harul cunoasterii adevaratei istorii antice si al modestiei,specifice tie si majoritatii invitatilor tai, ,,dar"care lipseste celor care au slutit istoria si sufletul acestei natii:fiti binecuvantati!