luni, 17 februarie 2014

Lista neagră provizorie a personalităților care au susținut proiectul minier de la Roșia Montană. Cunoaște-i pe susținătorii RMGC!


Următoarele personalități care dețin sau au deținut funcții publice au acționat în calitatea lor oficială pentru a promova un proiect prin care o resursă a statului roman ce nu poate fi înstrăinată prin Constituție va fi exploatată printr-un parteneriat în care România are doar 20% și printr-un procedeu riscant pentru oameni, natură și vestigiile noastre istorice, contra deciziilor mai multor instanțe judecătorești care în mod repetat au declarat ilegale procedurile de avizare.
 
Lista este deschisă completărilor. Așteptăm noi sugestii însoțite de documente sau linkuri. LISTA VA FI ACTUALIZATĂ PERMANENT CU NOILE INFORMATII. Nu publicăm calomnii sau insulte.

Ordinea este alfabetică.


1. Teodor Atanasiu, parlamentar PNL de Alba a anuntat ca va vota pentru acest proiect si a mers sa discute cu personalul de pază al RMGC blocat in galeriile nefolosite pentru a cere începerea exploatării  (http://citynews.ro/eveniment/teodor-atanasiu-si-calin-potor-vor-vota-pentru-proiectul-rosia-montana-1251544).

2. Daniel Barbu, PNL. A avizat din partea Ministerului Culturii acest proiect și este printre cei trei miniștri inițiatori ai proiectului de lege trimis în Parlament, deși conducerea PNL a declarat că nu susține proiectul.

3. Elena Băsescu, PDL, a votat contra rezoluției recomandînd interzicerea mineritului cu cianuri aprobată cu o majoritate zdrobitoare de Parlamentul European.

4. Traian Băsescu, președinte, PD, PDL. A fost un susținător declarat, chiar în varianta fără renegociere și a  afirmat, in singura întîlnire pe care a avut-o cu reprezentantii Alburnus Maior, opozanții locali ai proiectului : “Sunteti bolsevici!” Vezi video complet aici: http://www.ziaristionline.ro/2011/08/29/basescu-si-salvatorii-de-la-rosia-montana-mintiti-seful-statului-sunteti-bolsevici-video-exclusiv-ziaristi-online/. Alte informatii: http://www.gandul.info/politica/misiunea-lui-basescu-pentru-guvern-rosia-montana-cupru-min-si-gazele-de-sist-plus-in-doua-saptamani-revizuiti-toate-redeventele-9506032.

5. Gigi Becali, PNG, PRM a sustinut punctul de vedere al RMGC, in dezbaterea din 5 mai 2010 cand Parlamentul European a votat pentru interzicerea mineritului cu cianuri.

6. Radu Berceanu,PD, PDL a fost primul ministru al Industriilor care a aprobat un parteneriat fără procedură competitivă cu o companie care nu avea altă activitate în acel moment (vezi interviu procuror militar Oancea la http://www.cotidianul.ro/exista-un-dosar-rosia-montana-el-trebuie-redeschis-de-dna-223595/).

7. Ionel Blănculescu, consilier neremunerat al premierului Victor Ponta și fost ministru, consultant al multor companii private, reprezintă de ani de zile punctul de vedere al Gabriel Resources in emisiuni televizate si recent a comparat pe manifestantii contra proiectului cu teroristii.

8. Mihăiță Calimente, PNL, a declarat că protestatarii contra proiectului sînt plătiți din străinătate, fiind dezavuat de propriul său partid.

9. Ion Dârzu, deputatul PSD de Alba,  a declarat că este de acord cu demararea proiectului pentru că aceasta a fost dorința exprimată de participanții la referendum, din cele 35 de localități. (4 septembrie, Ziarul Unirea). (http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/comisia-special-are-concentra-ie-mare-de-cianur). Ioan Dîrzu este membru în Comisia specială a Parlamentului pentru proiectul Roşia Montana.

10. Liviu Dragnea, PSD, vicepremier, și-a asumat în fața comisiei parlamentare că proiectul este favorabil dezvoltării sustenabile a României fără ca guvernul din care face parte să fi comandat, studiat și publicat o analiză cost-beneficiu a acestui proiect.

11. Ion Dumitrel, PD, PDL, președinte consiliu județean Alba, care a dat mai multe avize anulate de instanțe.


13. Iulian Iancu, PSD, propus preşedintele Comisiei speciale privind Roşia Montană (ulterior infirmat), a blocat în 2008, în Comisia pentru Industrii, o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri. http://adevarul.ro/news/politica/viitorul-presedinte-comisiei-rosia-montana-infavoarea-mineritului-cianuri-1_52373aa7c7b855ff568e01d4/index.html.

14 Florin Iordache, deputat PSD de Olt a susținut în Parlamentul României pe 3 septembrie o declaraţie politică intitulată "Roşia Montană - un proiect important pentru România". (http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/comisia-special-are-concentra-ie-mare-de-cianur).

15. Mugur Isărescu a semnat ca prim ministru în anul 2000 H.G. 73/2000, privind aprobarea unei licente de concesiune a activitatii de exloatare, inclusiv la Rosia Montana, cu sub 20% participare pentru statul român, la finele mai multor proceduri de o legalitate îndoielnică.

16, 17, 18. Petre Luhan, Marian Jean Marinescu și Iosif Matula, europarlamentari ai PDLcare au votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

       19.  Catalin Potor, Parlamentar PC l-a insotit pe Teordor Atanasiu la aceeasi intalnire cu personalul RMGC, sustinand la fal ca va vota proiectul, in Parlament. 

       20.  Victor-Viorel Ponta, PSD, prim ministru, a promovat afacerea Roșia Montană ca proiect de lege în Parlamentul României, deși bănuia că a existat corupție pe traseul acestei promovări. A decarat că “Probabil RMGC a cumparat politicieni, dar nu am date”, dar nu a sesizat vreun organ de anchetă. (http://www.business24.ro/victor-ponta/prim-ministru/ponta-probabil-rosia-montana-gold-corporation-a-cumparat-politicieni-dar-nu-am-date-1535360) De asemenea a vizitat personalul de pază al RMGC blocat in galeriile nefolosite pentru a cere începerea exploatării, deși știa că nu erau mineri, ci alți angajați ai companiei.  

       21.  Rovana Plumb, PSD, Ministrul Mediului, a afirmat ca proiectul este “cel mai sigur din Europa” fără nici o bază documentară în acest sens și a declarat că avizul de mediu se va da pe considerente politice, și nu de mediu, în funcție de decizia parlamentară. http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-15531050-rovana-plumb-acordul-ministerului-mediului-pentru-rosia-montana-functie-decizia-parlamentului.htm.

       22.  Dan Sova, PSD, Ministrul Marilor Proiecte, a fost initiator al proiectului deși ar fi trebuit să se recuze, dat fiind că mama sa,  Ana-Diculescu Sova a fost cel puțin  pînă în decembrie 2012 avocatul RGMC. Nu a organizat consultarea publică legală. Surse : http://www.avocatura.com/av.2113-ana-diculescu-sova.html ; http://www.legalmarketing.ro/articol.php?q=2206.

       23.  Calin Popescu-Tariceanu, PNL, din postura de Ministrul Industriei si Comertului, care a aprobat prin adresa 120377/NS/7.06.1997 crearea societatii mixte cu Gabriel Resources Ltd. în condiții dezavantajoase pentru statul român.

24, 25.     Cristian Preda și Theodor Stolojan, europarlamentari ai PDL care au votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

26.  Răzvan Theodorescu, a semnat primul certificat de descarcare arheologică pentru masivul Cîrnic. Acesta a fost emis de Comisia Nationala de Arheologie in decembrie 2003, şi oficializat in ianuarie 2004, de Ministerul Culturii, cand ministru era academicianul Razvan Theodorescu. Acest certificat de descarcare a fost atacat in justitie de Asociatia Alburnus Maior (http://www.romaniacurata.ro/update-ltigtdescarcarea-arheologicalt-igt-la-rosia-montana-este-ilegal-1659.htm). În 2003 Răzvan Theodorescu a demis întreaga Comisie Națională a Monumentelor Istorice pentru că votase împotriva acordării certificatului de descărcare arhologică pentru Masivul Cârnic.

       28.  Gabriela Vrânceanu Firea, PSD, membru în comisia parlamentară, s-a antepronunțat în favoarea proiectului.

       29.  Traian Ungureanu, europarlamentar PDL a votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se limita folosirea cianurilor în minerit și a făcut proiectului propagandă în scris.

       30.  Adina Vălean,  inițiatoarea unei dezbateri pro-minerit în Parlamentul European, finantata de catre RMCG (http://think.hotnews.ro/rmgc-promoveaza-mineritul-in-parlamentul-european.html).

       31 si 32. Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL) au iniţiat în 2011 o propunerea legislativă Pl-x. 549/2009, adoptată de Senatul României, care modifica legea minelelor. Conform Art. 102 din proiect orice investitor privat care obţinea o licenţă de exploatare avea dreptul să exproprieze proprietăţile vizate. Legea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, după ce aceasta a fost pusă în spaţiul public în legătură cu Roşia Montana în urma protestului Alburnus Maior, dar articole din proiect au fost incluse în legea privind explotarea aurului de la Roşia Montana adoptată de guvernul Ponta. Greblă a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană trebuie să continue, întrucât aduce avantaje mari, în special oamenilor care locuiesc acolo (3 septembrie, ziare.com)Toni Greblă face parte din comisia specială a Parlamentului pentru proiectul Roşia Montana. (http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/comisia-special-are-concentra-ie-mare-de-cianur).

       33. Dan Radu Ruşanu (PNL) a contrasemnat din partea Ministerului Finanţelor- împreună cu Radu Berceanu(PDL ) din partea Ministerului Industriei şi Comerţului şi  Mihail Ianăş, din partea Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ulterior manager al unei firme care aparţinea lui Frank Timiş potrivit riseproject.ro) - Hotărârea Guvernului nr. 639/25 septembrie 1999. Pe baza acestei hotărâri Mihai Ianăş a semnat în 1999 tranferul licenţei de concesiune de  exploatare  de la Mininvest către Gabriel Resources (principalul acţionar al RMGC.(Declaraţie Dan Ioan Popescu în Parlamentul României, 10  decembrie 2002, riseproject.ro).

34. Dan Ioan Popescu (fost ministru PSD) a făcut  în parlamentul României în 10 decembrie 2002 declaraţii pro-RMGC. Acestea se regăsesc în mesajele transmise de RMGC şi de actualul Guvern în favoarea legii: "utilizarea cianurilor în prepararea minereului auro-argentifer cu concentraţie scăzută în metal reprezintă singura metodă aplicată în întreaga lume pentru recuperarea în condiţii de eficienţă economică a aurului şi argintului"; "cei care protestează că statul român nu câştigă suficient judecă, încă, după o logică depăşită, după logica: "Nu ne vindem ţara!" Le spun, însă, acestora, că poporul român a depăşit demult acest complex"; "actualul Guvern (guvernul Năstase n.a) analizează cu maximă responsabilitate toate aspectele economice, sociale şi de mediu pe care le implică acest proiect". "având, însă, în vedere importanţa deosebită şi impactul investiţiei de la Roşia Montană, cea mai mare investiţie din sectorul minier din Europa şi probabil din lume în acest moment, Guvernul intenţionează ca după obţinerea tuturor avizelor necesare să revină în Parlament". (http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=5367&idm=11&idl=1).

35.
 Alexandru Muraru (PNL) directorul Institutului Naţional al Patrimoniului pentru lipsa de transparenţă privind existenţa unui protocol confidenţial încheiat în 2011 între INP şi RMGC care condiţionează finanţarea de către RMGC a lucrăririlor de restaurare a patrimoniului din perimetrul exploatării de acordarea avizelor de către autorităţi, nu doar cele din domeniul cultural. (http://bistrita.citynews.ro/eveniment/directorul-patrimoniului-autoritatile-locale-nu-vor-ca-rosia-montana-sa-intre-patrimoniul).

       36. Ioan Dîrzu PSD, membru în comisia parlamentară, s-a antepronunţat în favoarea proiectului.

       37. Mihai Razvan Ungureanu, Forta Civica, a facut o prioritate din acest proiect cind a fost prim ministru, declarind ca nu e ecologist, vezi http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/premier/ungureanu-rosia-montana-este-o-prioritate-1162444. 


38. Mihai Ianaspreşedinte ANRM 1997-2000 este cel care a semnat împreună cu Radu Berceanu şi Dan Radu Ruşanu, legea care permitea transferul uneri concesiuni de explotare şi ulterior a semnat personal tranferul concesiunii de exploatare de la Mininvest la RMGC.  Mihail Ianăș a negociat și semnat din partea statului un act prin care RMGC sponsorizează calatorii de documentare pentru angajati ai Huvernului si ai ANM la Rio de Janeiro si Las Vegas. După expirarea mandatului de şef ANRM a devenit director la una dintre firmele lui Frank Timiş, Regal Petroleum: http://www.riseproject.ro/articol/afacerea-rosia-montana-excursii-in-las-vegas-si-la-rio-pentru-functionarii-statului/;

39. Sorin Horia Rădulescu, vicepreședintele ANRM;

40 si 41 Gicu Boroși și Laurențiu Bogatu, ambii directori generali în ANRM, deplasari pe banii RMGC.

42. Adriean Videanu PDL, fost ministru al economiei a declarat pe 18 decembrie 2009 ca isi doreste ca proiectul Rosia Montana sa inceapa "cat mai curand posibil, cu actualul investitor, Gabriel Resources". In 2012 in timpul mandatului lui Adriean Videanu, Gabriel Resources a initiat o majorare de capital pentru RMGC, o operatiune inca neclarificată încă, la care Minvest, subordonata Ministerului Economie, nu a participat. Videanu a declarat ca statul roman s-a imprumutat la Gabriel Resources pentru a-şi menţine  cota de 19% din proiectul Roşia Montană: http://www.ziare.com/adriean-videanu/rosia-montana/adriean-videanu-vrea-sa-includa-rosia-montana-in-viitorul-program-de-guvernare-979038.

43. Ioan Talpeş, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu, a organizat in 2002  la Snagov o reuniune a serviciilor secrete din NATO, sponsorizată de Frank Timiş fondatorul Gabriel Resources acţionar principal al RMGC: http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-investigatii/frank-vasile-timis-si-securitatea/.




Sursa:  http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtcaptura-statului-la-purtatorlt-fontgtltbrgt-30-de-n-4178.htm

14 comentarii:

Unknown spunea...

Draga Daniel, dupa cum vezi aceasta gasca este transpartinica. Poate se lamuresc odata pentru totdeauna concetatenii nostri sa nu mai puna botul la chestia cu partidele, cu stanga, dreapta, centru si alte aiureli. Sun ei si NOI si nimic altceva, o gasca de derbedei mardeiasi care au primit in dar o jucarie nou nouta numita Romania si fac tot posibilul sa o dezmembreze, ori de stupiditate ori de curiozitate ori de lacomie ori de inconstienta oricum ar fi, piesele in care vor s-o dezmembreze nu vor mai forma in veci acelasi intreg care-i acum. Ei inca nici nu-si dau seama ca prin tot ce fac ne trezesc si ne unesc si atunci cand vom fi complet treji ei nu vor mai avea loc printre noi ca dac-ar realiza asta s-ar mai potoli. Asa cum Ceausescu credea saracu' ca e nemurici asa si astia, chestia este ca dupa cum am vazut cu nea Nicu n-a trebuit decat o zi ca sa i se schimbe paradigma si vreo 4 sau 5 ca sa ajunga din cer sub pamant. Stii ce ma intreb eu totusi si asta o fac in calitatea mea de fost militar, cum de cei care conduc armata nu-si dau seama ca avem un inamic nu in exteriorul tarii ci in interiorul ei si ca el oricum ar fi deghizat trebuie eliminat. Generalii nostri sunt si ei saracii oare niste impotenti si sper sa citeasca macar acei supervizori din serviciile de informatii care-ti monitorizeaza blogul, pentru ca ai fi naiv sa nu-ti dai seama ca dupa cate pagube faci sa crezi ca nu esti urmarit, ca sa le spun ca nu au nici o scuza ca sa sustina aceste marionete decat daca in spatele lor sunt chiar ei iar in spatele lor sunt cei ce vor acest spatiu care este Romania, viran. BA, NU MOR CAII CAND VOR CAINII, HAI SICTIR!

Daniel Roxin spunea...

Asa este, Niolae Lalu. Sunt sigur insa ca avem in serviciile romanesti multi ofiteri loiali acestei tari, pe care ii salut cu aceasta ocazie. Sper insa ca jegurile tradatoare din interiorul serviciilor sa dea socoteala cat mai curand!

Anonim spunea...

doar o parte dintre tradatorii de tara!

Anonim spunea...

DRAGOS SCORTANU

Dupa cum se observa avem aceleasi structuri mizerabile de tradatori aserviti in frunte cu stapanii lor, evreii-mare parte din astia de sus sunt jidani, cred ca chiar majoritatea. A dracului coincidenta, iarasi! Dar ei nimic, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase!

Unknown spunea...

Amin!

Anonim spunea...

Inainte vreme taranul roman isi cam vedea de ale lui? Stia el cine il conduce sau cine pleaca merituos la diferite olimpiade sau concursuri internationale?
In genere stia, ca prin fiecare sat mai era cate un Moromete....
Acu' nu stie nici cine-l conduce, ramane si fara pamant, ba mai este si invrajbit impotriva cui nu se cade.... cat despre cei de la conducere : acu' exista o alta portita de scapare pentru ei - portita care da spre nemti; inainte era portita lui Stalin, care lui Ceausescu nu prea i-a placut; dar a venit Iliescu, care era toba de carte, intre secera si ciocan; a incercat regele ceva fara sorti de isbanda; a incercat si Coposu, tot asa; dupa mai multe decenii de asuprire ,printre ghimpi, mucegaiuri sii noroi, le-a fost greu unora chiar ca Coposu sa se mai lupte inca o data, de la capat cu structurile atinse de microb pana la maduva; totusi taranii erau mai multi puri prin anii '90; s-au imputinat si acestia; dar vine primavara; sa ne bucuram.....

ile spunea...

DESPRE gOLBAN SI MELESCANU(CREDETI CA UN OM CA R. GOLBAN ODATA AJUNS EUROPARLAMENTAR AR SUSTINE SAU NU OROAREA DE LA ROSIA MONTANA? VOI PREZENTAT UN CITAT DE LA http://rapcea.ro/.Golban are si el mai multe fetze, pe de o parte din gura lupta cu Sistemul, in scris il sustine pe omul Sistemului Teodor Melescanu, „licheaua in costum Armani”, ca sa-l citez pe Basescu, care l-a si pus la SIE fie costumul fie calitatea de lichea fie ambele l-au recomandat pentru scaunul de la SIE.
http://activenews.ro/incredibil-sau-nu-euroscepticul-radu-golban-il-sustine-politic-pe-un-denuntator-al-euroscepticismului-teodor-melescanu_1815411.html

un pic anonim spunea...

Mai curand decat se asteapta vor face parte dintr.un rechizitoriu...sau din mai multe!

D. Pavel spunea...

Buna treaba ca le-ati pus si figurile! Sa-I stie toata planeta pe cei care au stat si stau la baza tradarii Romaniei!

Pentru cine vrea sa faca mai multe "sapaturi" sa observe ca majoritatea sint KHAZARI (care isi spun si "evre" si "semiti", intru prostirea omenirii)! NU! astia sint urmasii BOLSEVICILOR KHAZARI care au inventat si comunismul dar si cele doaua razboie mondiale! Ei sint cei care PALESTINIZEAZA Romania din 1990 incoace!

Peste 50% sint alogeni cu nume neoase romanesti! Daca sint asa cinstiti, de ce si-au schimbat numele?
Raspunsul e UNIC:
Ca sa ne prosteasca mai bine!
Tineti-i bine minte si aveti grija sa NU mai vina altii ca ei!
NU ESTE NICIUN PATRIOT ROMAN IN ACEASTA GASCA DE MAFIOTI!

ZZ spunea...

DA! LISTA A RUSINII!


ar trebui intocmite liste cu tradatorii din cultura, finante, agricultura etc

ionelcoroiu2010 spunea...

toti trebuie angajati la d-l Prigoana !!!

Anonim spunea...

Domnule DRAGOS SCORTANU,la conducerea ROMANIEI si a tuturor tarilor lumii se afla NUMAI iudeo-masoni khazari si iezuiti(acestia din urma,"in umbra").Jidanii "perciunati"si khazarii iudeo-masoni conduc lumea,de mii de ani nu de ieri de azi....Cititi " Protocoalele Inteleptilor Sionului" si,dupa ce va veti ingrozii de ce planuiesc sa faca acesti criminali veti vedea ca tot ce scrie acolo este adevarat si se intampla acum...Mai au foarte putin pana la controlul absolut al tuturor oamenilor-goimii sclavi,platitori de taxe si impozite pentru a trai "Ei" in lux si fara munca-,construirea celui de-al 3-lea Templu la Ierusalim,asasinarea a 5-6 miliarde de "goimi"(reducerea populatiei mondiale) si-apoi instaurarea Noii Ordini Mondiale,adica sclavia absoluta....Problema care se pune este: Ce putem face ca sa scapam de "Ei"?Se pare ca nu se mai poate face nimic,priviti la Romania ce-a ajuns....

Anonim spunea...

Intai de toate: noi ar trebui sa ne identificam defectele si sa lucram sa le depasim, doar astfel vom deveni puternici!

Anonim spunea...

Ce puteti face ca sa scapati de Ei?
Daca vrei sa de ei,priveste in sufletul tau,ca acolo stau toate raspunsurile.Trezeste Inima Divina din tine,ca aceasta nu poate fi informata,daca traim pe mental,cu toate stereotipiile,de care suntem inconstienti,apoi zici ca nu mai e nimic de facut...las ca te lucra EI pe mental de spui si ce nu trebuie despre neamul tau...
Cati au simtit lucrarea mesterului Ignatenko,interesul sau pt tara noastra si formarea de elita conducatoare?credeti ca intamplator a fost prezent in studio-ul Nasul TV si in altele?
Vine mesterul,face descantecele pe care le stie,iar trezirea natiei se intarzie...trebuia sa fie mult mai multi oameni in strada,pentru Rosia Montana,gaze de sist...dar inca se lucreaza la greu...de catre indivizi cu puteri miraculoase...mai vad ca fac reclama unele bloguri la cursurile lui Ignatenko...fratilor,treziti-va,nimic nu e ce pare a fi.Cautati in voi,aurul vostru viu,traiti in Inima voastra,astfel incat nimeni sa nu poata sa va manipuleze pe mental...lumea e oglinda noastra.
Daca vrem Raiul in lumea aceasta,atunci se cuvine sa indepartam stratul de mizerie din corpul mental si emotional,pentru a face loc trairii pe deplin constiente prin Inima.Ce este la interior,se reflecta la exterior...
Sa ne rugam cu sufletul si inima noastra,pentru binele suprem al intregului Neam,pentru acele Suflete care sunt aici,care au misiunea de a se trezi spiritual,pentru a face vointa divina,pentru tara,dar care,dintr-un motiv sau altul,inca intarzie sa se complaca in manifestarea egoului...lectii care inca trebuie invatate.Tradarea de Neam,cu mii de ani in urma, inca are urmari pe care le vedem si simtim azi...de aceea trebuie sa ne alaturam domnului Daniel Roxin,deoarece el simte in Inima calea pe care noi toti o cautam inca...Cand lucrarea de trezire a Neamului se face din Inima Divina trezita,ea are sorti de izbanda...cine lucreaza doar de pe mental,este in ego.
Simtiti cu inima bucuria trezirii fratilor nostri,asa poate renaste Dacia adevarata.Binecuvantata este tara noastra,Neamul nostru si toate Sufletele pentru a simti cu adevarat ce inseamna sa fii Iubire!
Multumesc pentru toata activitatea pe care o faceti,domnule Roxin.