joi, 13 martie 2014

Ce se întâmplă cu creierul celor care s-au apucat de fumat din adolescenţă? Descoperire șocantă

Adoptarea încă din adolescenţă a obiceiului de a fuma este asociată cu „subţierea” scoarţei cerebrale, arată un studiu recent al cercetătorilor americani.

Cu cât o persoană are la activ mai mulţi ani de fumat, cu atât are mai puţină materie cenuşie într-o arie cerebrală asociată cu luarea deciziilor şi cu atât îi este mai greu să renunţe la ţigări, arată studiul cercetătorilor de la UCLA, primul de acest gen din domeniu.

Ei au scanat creierele a 42 de persoane, de ambele sexe, cu vârsta de 16-21 de ani. Unii dintre ei nu fumaseră niciodată, alţii fumau în medie 6 sau 7 ţigări pe zi. 


Cu cât un tânăr fumase mai mult, cu atât era mai subţire o porţiune din emisfera dreaptă a creierului, numită insula (sau cortexul insular). Această arie este asociată cu luarea deciziilor şi cu sentimentul de încredere şi este, în mare măsură, responsabilă de ceea ce numim intuiţie. 

Ea este foarte sensibilă la nicotină şi este conectată cu alte arii cerebrale, implicate în apariţia „poftelor” subite şi intense şi în capacitatea de a controla dorinţa de a fuma. 

Nu se ştie cu precize, în acest moment, dacă aceste caracteristici observate la nivelul creierului sunt cauzate de fumat, sau dacă relaţia este inversă: un cortex insular mai subţire îi face pe cei ce au această particularitate mai predispuşi să se apuce de fumat. 

Cercetătorii, care şi-au publicat rezultatele în jurnalul Neuropsychopharmacology, au descris descoperirile drept „şocante”. Ei au fost extrem de surprinşi să descopere asemenea modificări cerebrale la tineri şi spun că aceste observaţii ar putea explica de ce persoanelor care au început să fumeze în adolescenţă le este atât de greu să se lase de fumat.

Surs: http://www.descopera.ro/dnews/12219793-ce-se-intampla-cu-creierul-celor-care-s-au-apucat-de-fumat-din-adolescenta

10 comentarii:

Anonim spunea...

O,de fumat m-am lasat demult...cred ca in alta viata,am rezolvat definitiv chestiunea asta... dar cum se poate rezolva dependenta de dulciuri?:) la chestia asta,inca mai am de lucru,in prezent.O sugestie,ceva?
O zi minunata!multumim pentru articol.

Anonim spunea...

cred ca" cercetatorii pe creere"nu vor intelege niciodata mare brinza atita timp cit nu-si folosesc propriile creeere pentru a intelege.

Anonim spunea...

asta nu e studiu...42 de persoane :)

Anonim spunea...

"foarte tare"

Anonim spunea...

Am 36 de ani si fumez de la 15! Nu ma laud, doar constat! Sincer nu duc lipsa de incredere in fortele proprii, iar in luarea deciziilor nu intampin nici o problema, iar cele luate nu ma fac de rusine!
Mai curios as fi ce probleme cauzeaza gazele de esapament. Am citit despre un studiu care afirma ca o masina polueaza in 24h cat 300000 de tigari! Cam atatea tigari as fuma eu in 30 de ani!

Anonim spunea...

De ce nu se face atata caz despre alcool?

Anonim spunea...

Parerea mea este ca relatia este inversa:un cortex insular mai subtire ii face pe cei ce au aceasta particularitate mai predispusi sa se apuce de fumat.
Mai curioasa as fi,ce probleme cauzeaza munca intr-un mediu toxic,cum ar fi un combinat chimic.

Anonim spunea...

Of,cercetatorii astia .Daca m-ar studia vreunul s-ar arunca pe geam ...Fumez de mult si nu stiu inca daca sa-mi para rau sau nu .Nu m-am decis :)Inca ma simt bine si am o intuitie BETON .Cat despre alte decizii ,cred ca sunt bune si asta demonstreaza ca sunt in viata .Nu stiu daca s-a subtiat sau ingrosat insula mea din creier si nu ma intereseaza .Aberatii.Prefer sa traiesc si sa mor in stilul meu nu al lor .Pana la urma vom fierbe toti in acelasi cazan . Sa fiti iubiti !

Anonim spunea...

Vând Iarbă! Fat bagz. Cu materie cenușie cu tot! Lemon brain sau ceva de genul se numește!!! Eu anunț!

Anonim spunea...

Ups ,suntem pe e-bay ?