miercuri, 16 aprilie 2014

Susține financiar șantierul arheologic de la Hârtiești, Argeș, unde vom participa la săparea unui TUMUL, din luna mai! Mulțumim!

Susține financiar șantierul arheologic de la Hârtiești, Argeș, unde vom participa la săparea unui TUMUL, din luna mai. Am închiriat terenul, toate avizele sunt obținute! Dacă vrei să ajuți, orice sumă este binevenită: 20, 50, 100 de lei sau mai mult... Dacă vine de la mulți oameni, chiar și o sumă mică este de folos!

Află mai multe despre acest șantier:


În localitatea Hârtiești din județul Argeș, la marginea acesteia, se află un tumul de aproximativ 4-5 metri înălțime, cu un diametru de 10 metri, numit de localnici "Mormântul Dacului". El ne-a fost semnalat anul trecut de inginerul Gheorghe Ștefan din Hârtiești, acum la pensie, un mare pasionat de istoria dacilor. Am fost acolo să-l vedem, ne-am convins că merită cercetat, după care am început demersurile pentru obținerea unui parteneriat cu arheologii din Argeș.

Între timp, scanările tumulului au detectat, la 3-4 metri adâncime, existența unei formațiuni care pare să fie o manta de piatră, ceea ce sugerează prezența unui mormânt antic. Cum tumulul este intact, se poate descoperi orice în interiorul lui. Pot să nu fie decât resturi ceramice sau putem găsi o comoară de genul celei de la Agighiol, descoperită într-un tumul similar, în Tulcea, la începutul secolului trecut....
Tezaurul getic de la Agighiol

În acest moment vă pot spune că Asociația Geto Dacii a închiriat terenul pe care se găsește tumulul și, de asemenea, a încheiat un contaract de parteneriat cu "Societatea pentru Cercetare Arheologică, Restaurarea și Conservarea Patrimoniului (SCARCP)" – ONG aparținând de Universitatea din Pitești. 

Conducătorul șantierului arheologic de la Hârtiești este domnul Bărbulescu Constantin Augustus, arheolog, decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Pitești.

Întreg procesul de cercetare al acestui tumul va fi prezentat pe Nașul Tv și pe internet, așa că veți fi ținuți la curent în permanență cu ce se întâmplă pe șantier. Teoretic, săparea lui completă se va face într-o lună și ceva, așa că în iunie vom ști ce anume este în interior. La o primă analiză a specialiștilor, este foarte posibil ca în interior să fie unul sau două morminte antice.

Pentru că dorim ca șantierele pe care noi le susținem financiar sau cu mână de lucru să fie deschise tuturor, vă lansez invitația să veniți voluntari pe acest șantier. Cei care doresc să participe la această extraordinară experiență de descoperire a istoriei străvechi, ca și voluntari, sunt rugați să ne scrie. Ei vor fi programați în funcție de nevoile șantierului.

În același timp, vă lansez rugămintea de a ne sprijini și material în acest proiect. Costurile finalizării săpăturii arheologice sunt evaluate la aproximativ 20.000 de lei (4.500 Euro). Cei care doriți să sprijiniți această cercetare arheologică, o puteți face prin donații, sponsorizări sau prin SMS. Nu în ultimul rând, puteți achiziționa produsele noastre de pe Magazinul online Dacia Art. Vă mulțumim anticipat pentru orice susținere!

Pentru donații și sponsorizări (direct pe contul asociației sau prin paypal) sau pentru SMS-uri, accesați acest link:




Pentru achiziționarea unui produs de pe magazinul Dacia Art, accesați acest link:




Vă mulțumim!



Daniel Roxin

Un comentariu:

Anonim spunea...

Denumita generic "Movila de la Rabaia", ipotezele de lucru ale arheologilor alaturi de legendele vehiculate pe seama ei sunt extrem de interesante.
http://www.bzi.ro/descoperire-incredibila-minunea-are-3-000-de-ani-dimensiunile-unei-piramide-egiptene-si-ar-putea-fi-plina-cu-aur-428663