luni, 7 aprilie 2014

Utilizatorii de Windows XP din întreaga lume, fără protecţie în faţa hackerilor începând de marţi

Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiţi începând de marţi, 8 aprilie, să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice, relatează AFP.

La 8 aprilie, gigantul american de software va suspenda suportul tehnic şi update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcţionează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.

Mai exact, Microsoft va înceta să acopere vulnerabilităţile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor, lăsându-i pe aceştia din urmă la mila piraţilor informatici.


În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcţionează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector.

“Acestea pot aparţine unor servicii de poliţie, bănci, birouri juridice şi restaurante”, subliniază Christopher Pogue, director al Trustwave, o firmă cu sediul în SUA care ajută companiile să lupte împotriva criminalităţii cibernetice.

“Gândiţi-vă la orice firmă, aceasta foloseşte probabil XP. Aş spune că toată lumea se confruntă cu acelaşi pericol”, adaugă el.

Piraţii informatici au descoperit probabil deja noi mijloace de a pătrunde în calculatoarele care folosesc în continuare Windows XP, însă ar putea aştepta până marţi pentru a lansa atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acţiona pentru a le bloca.

“Vorbim de milioane de sisteme informatice care vor înceta să mai primească obişnuitele update-uri de securitate”, subliniază Pogue. “Aceasta stârneşte, evident, un sentiment de panică din cauza noilor vulnerabilităţi pe care le va provoca această situaţie”, adaugă el.

Microsoft a lansat mai multe generaţii de Windows de la apariţia versiunii XP în 2001. Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen şi serviciilor de cloud.

Dată fiind evoluţia rapidă a sistemelor informatice şi durata scurtă de viaţă a dispozitivelor, noile calculatoare cumpărate de consumatori funcţionează probabil toate cu versiuni mai recente de Windows.

Însă rămân îngrijorări pentru companiile mici care au păstrat XP deoarece sunt obişnuite cu acest sistem de operare ce funcţionează aşa cum îşi doresc. În această situaţie se află firme care au nevoi informatice relativ puţin sofisticate, pieţele emergente şi şcolile, unde mijloacele rămân limitate.

Numeroase dispozitive automate de bilete ar putea funcţiona încă folosind sistemul Windows XP şi, din această cauză, începând de marţi vor fi mai vulnerabile la atacuri informatice, în special aparatele independente care pot fi găsite în magazinele mici sau în baruri şi care nu aparţin de nicio bancă, afirmă Michael Silver, expert în cadrul Gartner.

“În multe cazuri, oamenii au considerat că Windows XP este suficient de bun pentru ei şi nu au văzut avantajele pe care le-ar fi putut avea cheltuind bani pentru a trece la un sistem de operare mai recent”, adaugă el, recunoscând însă că “a fost un pariu riscant”.

În acest context, anticipează Rob Enderle din partea Grupului Enderle din Silicon Valley, unele companii sau persoane private ar putea fi tentate să vadă ce au de oferit concurenţii companiei Microsoft, cum ar fi Apple sau Google.

“Riscul pentru Microsoft este ca utilizatorii să migreze spre alţii”, spune el, adăugând că gigantul american “nu ar fi trebuit să lase ca lucrurile să meargă atât de departe”.

Estimările la nivel mondial privind numărul de calculatoare care funcţionează în continuare cu XP ar putea fi distorsionate de piaţa chineză, unde se găseşte un număr mare de versiuni piratate ale sistemului de operare al Microsoft, precizează Graham Cluley, expert în securitate informatică pentru site-ul welivesecurity.com.

Însă, în contextul în care sistemele Windows sunt folosite de peste 90% din calculatoarele din întreaga lume, chiar şi un procent mic dintre ele care ar funcţiona în continuare cu XP s-ar putea traduce în cifre enorme.

Din cauza acestor calculatoare, internetul va deveni mai riscant pentru întreaga lume, în contextul în care piraţii informatici vor fi capabili să lanseze atacuri cibernetice de pe dispozitive virusate, mai afirmă Graham Cluley.

Sursa: http://www.financiarul.ro/2014/04/07/utilizatorii-de-windows-xp-din-intreaga-lume-fara-protectie-in-fata-hackerilor-incepand-de-marti/

7 comentarii:

Anonim spunea...

Problema nu e de achizitia unui nou Windows...ci de aplicatiile din vechiul windows care nu vor mai merge pe noul windows. Aici e marea problema pe care microsoft nu o lamureste. Si aici e o investitie enorma !

Clusterm82 spunea...

Daniele, imi place latura ta patriotico-spirituala insa cand treci in zona aia conspirativo-nebuloasa iti subtiezi prestigiul in cealalta parte...
protectia Microsoft pe Xp era = cu inexistenta de multa vreme, mare parte din OS-uri fiind exemplare piratate...

daca vrei sa te simti protejat sau doresti sa protejezi ceva, fa un efort si invata cateva reguli de baza in protectia datelor (ar trebuii sa fie suficient) si nu te astepta ca Microsoft sau orcine altcineva sa faca asta pt. tine. Linuxul e de asemenea o solutie. nu e atat de greu de utilizat precum se spune. anul trecut am invatat`o pe bunica`mea sa foloseasca calc. iar primul OS pe care a lucrat a fost Ubuntu. intre timp stie sa lucreze si pe Windowsuri dar prefera Ubuntu. deci pana la urma e o chestie de educatie...

toate bune... si bafta cu daco-patriotic-spiritualele!

Anonim spunea...

Hai ca nu-i o tragedie atat de mare. Au anuntat ca urmeaza sa opreasca suportul pentru XP acum vreo 2 ani. Cine a fost interesat de acest aspect a avut destul timp sa-si ia toate masurile de precautie.

D. Pavel spunea...

NU mai baga panica degeaba! Cum adica sa NU mearga un nou system windows pe unul vechi?

Ce spui matale este exact invers! Un system vechi NU poate folosi programe dezvoltate in sisteme de operare noi! Este deja Windows 7 si a aparut si Windows 8! XP - desi a fost considerat foarte bune - este deposit, iar Microsift NU poate trai din ceea ce a vindut acum 10 ani! NU mai lansa povesti aiurea prietene!

Anonim spunea...

Anti-virus am avut de cand ma stiu pe net. XP-ul dar si W7 stau prost cu securitatea... asa ca cu sau fara update-uri e tot la fel. Cei care nu vor vrea sa plateasca o licenta pentru un alt sistem, probabil ca vor trece pe Ubuntu Linux care e free, si care aduce foarte mult cu xp.

Marius Dalacu spunea...

Chiar va recomand sa treceti la o alternativa opensource, gen Ubuntu sau, mai aproape ca interfata de windows , Xubuntu. Incercati cu incredere si nu veti regreta. Aveti tot ce va trebuie:Google Chrome, Mozilla Firefox, Libre Office, VLC. Si daca chiar aveni nevoie de niste programe de pe platforma Windows de care nu va puteti despartii, incercati sa le reulati cu programul WINE. Peste 80% merg fara probleme. Incercati sa nu mai fiti pe viitor dependenti de o anumita companie...folositi Linux :-)

Anonim spunea...

re5yertr