sâmbătă, 10 mai 2014

Experiment inedit: Un grup de detectoriști, autori ai unor descoperiri arheologice excepționale, au scanat un sit arheologic din județul Iași. Un proiect coordonat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în parteneriat cu Asociația Geto Dacii


Un articol de Daniel Roxin

Acum câteva zile a avut loc un experiment inedit la marginea localității Oțeleni, din județul Iași, unde se află un obiectiv arheologic deosebit de interesant. Pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, ce are ca centru de maxim interes un dreptunghi de mărimea unui teren de fotbal, înconjurat de valuri de pământ de 6-7 metri înălțime, se găsesc urme ale unor culturi străvechi, încă necercetate.



Ineditul experimentului constă în faptul că mediul universitar a acceptat să colaboreze cu arheologii amatori, mai exact cu detectoriștii, pentru pregătirea acestui obiectiv în vederea săpării lui.


Povestea acestei aventuri a început acum câteva luni, odată cu discuțiile pe care le-am purtat cu domnul lect. univ. dr. Vasile Cotiugă de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, pe marginea deschiderii acestui șantier arheologic, în parteneriat. Atunci a apărut ideea invitării unor detectoriști cu experiență în faza de început a proiectului.


Imediat după aceea, am contactat 5 detectoriști (Fănel Șerban, Tudor Ponoran, Florin Șerban, Tomuț Gheorghe și Cristian Pintilie), dintre care 3 au făcut descoperiri arheologice de senzație în zona Brașovului și a orașului Zlatna, în chiar acest an.

Este de remarcat faptul că cei cinci arheologi amatori au venit ca voluntari pe șantierul de la Oțeleni - Iași, ceea ce este un lucru de lăudat.

Să-i cunoaștem pe detectoriștii voluntari:

1. Fănel Șerban - Brașov

Fănel Șerban
Fănel Șerban a descoperit în acest an, în apropiere de Brașov, un tezaur din aur cu o greutate de 120 de grame, evaluat de specialiști la 3.000 de ani vechime. Detalii în acest articol: http://adevaruldespredaci.ro/un-tezaur-exceptional-din-aur-descoperit-ieri-in-zona-brasovului/


2. Tudor Ponoran - Zlatna, Alba.

Tudor Ponoran
Tudor Ponoran a descoperit în acest an unul dintre cele mai mari tezaure de arme dacice, cu piese unice. Mai multe detalii despre descoperire aici: http://adevaruldespredaci.ro/descoperire-arheologica-de-senzatie-in-apropiere-de-zlatna-morminte-dacice-in-care-s-au-gasit-mai-multe-tipuri-de-arme-si-unelte/



 3. Florin Șerban - Brașov

Florin Șerban
Florin Șerban a descoperit acum câteva săptămâni un alt tezaur de arme foarte vechi, din care vă arătăm acum o imagine, urmând să revenim cu un articol:


4. Tomuț Ghoerghe

Tomuț Gheorghe

5. Cristian Pintilie

Cristian Pintilie

Înainte de a vă da mai  multe detalii despre aventura arheologică care a început joi, pe 8 mai 2014, trebuie să subliniez că nu am fi putut face nimic dacă nu am fi avut sprijinul unor oameni inimoși, care au înțeles nevoia de a fi alături de cercetarea arheologică. Astfel, sponsorii acestei cercetări sunt, în ordinea importanței contribuției lor:

1. SC PCNET CATV SRL - sponsor principal - http://www.pcnet-catv.ro/



2. Dan Groza - un prieten din Canada

3. Marius Iepan - un prieten din România

Nu în ultimul rând, le mulțumim pe această cale și părintelui Dan Turcu din Hândrești, care ne-a oferit, la casa parohială, cazare și masă tuturor, și profesorului de istorie Gabriel Mihai Vasilencu, de la școala din Hândrești. care ne-a atras atenția asupra acestui sit arheologic încă de anul trecut.

Împreună cu părintele Dan Turcu, la Casa Parohială
Gabriel Vasilencu (stânga), Mihai și Andrei din echipa prof. Vasile Cotiugă
Fără ajutorul tuturor acestora, proiectul nu ar fi putut fi demarat.

Și acum povestea: În seara zilei de miercuri, 7 mai, ne-am întâlnit cu toții la marginea sitului, pentru a pregăti munca de a doua zi.

Miercuri  seara, prof. Vasile Cotiugă explică ce trebuie făcut a doua zi
Prima etapă, desfășurată în ziua de 8 mai 2014 a avut ca obiectiv "deminarea" (descoperirea și eliminarea obiectelor metalice aflate la o adâncime de până la 25 de cm), pentru ca săptămâna viitoare, când se va scana terenul cu aparatură specială care va putea face o hartă a subsolului până la o adânciume de câțiva metri, să nu fie alterate rezultatele. 



În urma acestei investigații de o zi, cele mai importante lucruri care s-au descoperit sunt: un vârf de săgeată, un obiect care pare să fie un semn premonetar cu o vechime de 3.000 de ani, o bardă -  probabil medievală sau poate mai veche... S-au mai găsit bucăți mici de ceramică dacică, cartușe din primul și al doilea război mondial și monede interbelice.

Vărf de săgeată



Posibil semn premonetar cu o vechi de aproximativ 3.000 de ani
Bardă
Săptămâna viitoare va începe investigația arheologică principală, care va dura una sau două săptămâni, în urma căreia vom avea o hartă a subsolului și vom ști unde anume este zona cu cel mai mare potențial, pentru a fi săpată. Săparea sitului arheologic ar urma să înceapă în luna iunie, sub directa coordonare a echipei de arheologi condusă de domnul prof. Vasile Cotiugă.

Dacă este să tragem câteva concluzii în legătură cu acest eveniment, atunci aș spune că:

1. S-a dovedit că se poate iniția un astfel de proiect cu sprijin din mediul privat.
2. Arheologii amatori pot să colaboreze cu arheologii profesioniști.
3. Că românii sunt foarte doritori să se implice în astfel de proiecte.

Și cum de luni, 12 mai, începem săparea unui alt doilea șantier arheologic - cel de la Hîrtiești, Argeș (Movila Dacului), în parteneriat cu Universitatea din Pitești și Fundația Dignitas, putem spune că acest an se anunță unul foarte reușit și în ceea ce privește cercetarea arheologică.

În final, vă îndemn să veniți alături de noi ca voluntari sau să ne sprijinjiți financiar. Patrimoniul cultural românesc este și al dumneavoastră! Pentru mai multe detalii legate de modalitățile de sprijin, accesați acest site: http://www.geto-dacii.ro/

Vom reveni cu detalii despre mersul lucrărilor pe șantier...

Daniel Roxin

P.S. Specific (pentru cărcotași) că detectoriștii au scanat in interiorul sitului arheologic cu avizul Ministerului Culturii. ;)




13 comentarii:

Rosa spunea...

Dragilor ,sufletul imi rade de bucurie !
Bravo , voua !
Sa moara ,, carcotasii ,, de invidie ! :)

un pic anonim spunea...

Imi vine sa va pup! Scriam anul trecut, cam pe aceeasi vreme, ca ROxin va face o mare descoperire. Se pare ca vor fi o serie de descoperiri. A facut primele trei,de atitudine, cele insirate mai sus.Acum urmeaza cele arheologice.
Felicitari pentru toate aceste reusite si pentru cele ce vor veni!

Anonim spunea...

ce frumos bugetaru cu voluntaru asa fratilor unitiva si aduceti noutati felicitari daniel si domnului cotigua nicu placinta va doreste descoperiri importante

Cornel spunea...

Felicitari!!!
Un gest de normalitate, atata tot.
Ce nu as fi dat sa pot participa...
Multumesc initiatorilor proiectului pentru infuzia de respect si va urez descoperiri cat mai grandioase.
Toate cele bune, cu admiratie Cornelius.

Mihai spunea...

Ăştia-s Daci adevăraţi!

FELICITĂRI!

Zgabeata Iftode spunea...

Bravo, o actiune de aplaudat. Dar in Muntii Orastiei sau in zona capitalei Daciei romane?

un pic anonim spunea...

Este sambata, ora 1 noaptea si la TVR este Eurovision, concursul politico - muzical (mai putin muzical). Conduce...femeia cu barba din Austria, adica un individ de sexualitate incerta care a tinut neaparat sa o arate pe scena!
Intelegeti acum sau si acum de ce e obligatoriu sa ne gasim radacinile si sa ne agatam bine de ele, caci in aceasta ciudata Europa, secularizata si din ce in ce mai in deriva spirituala, sa nu ne pierdem !!!
Imi fac cruce si imi cer scuze stramosilor in numele neamului care se lasa tarat catre spatiul condus de catre homosexuali, travestiti, transsexuali.
No ca intre timp chiar a castigat barbosul femeie.
Doamne pazeste.

ile spunea...

Desi se cauta cumva potcoave de cai morti si eu consider ca e un lucru productiv.Trebuie demonstrat ca Romania apartine romanilor si ca spatiul romanesc a fost un loc important in istoria omenirii,acum cind totul apare ca un meci de sah contra cronometru. Pe de o parte omenirea va fi lovita de catastrofe naturale(Romania TV net -din ce in ce mai multe furtuni in Europa seceta si furtuni in vara asta si fenomene extreme muulte ) si umbra razboiului nu numai economic(cum au spus clarvazatori ai tuturor timpurilor-recent se vehiculeaza si cuvintele lui Iustin Pirvu ).Sint lucruri care vor avea loc si atunci vor avea loc mari migratii de popoare anihilarea altora cu sau fara interventie umana voluntara. De aceea, in afara unor factori protectori pentru acest popor, in ciuda tuturor manevrelor din afara si dinauntru tarii pentru a o distruge, munca voastra mai construieste o cetate pentru salvarea poporului. Sa vedem daca si el vrea sa merite si... nici nu vom astepta mult pina a vedea aceasta.

Unknown spunea...

Bravo.Oricum asta este doar inceputul .Domnule Roxin La Sarmizegetusa Regia sa nu uitati ca mai aveti o descoperire de facut,sau chiar 2 pe care vad ca cei de aici nu le baga in seama(fox.fire74@yahoo.com,daca vreti sa va duc sa le vedeti).Mult succes in continuare in batalia cu caracatita(mafia)din tara asta.Aveti grija de Dumneavoastra

Anonim spunea...

Din Dublin va felicit mult respect si sanatate!!
Robert Bardita

Adrian spunea...

Felicitări organizatorilor și mă bucur că se fac publice astfel de lucrări. Dacă pot ajuta cu ceva în zona Banatului, aș dori să ținem legătura.

Anonim spunea...

Rusine!!!! Va bateti joc de arheologia romaneasca!!! O calcati in picioare la propriu!!! In arheologia de suprafata exista unele metode clare, de care voi ignorantilor n-ati auzit. Voi visati numai daci de 7 metri si cum Dacia a fost buricul pamantului!!!

Anonim spunea...

Ce melancolici sunt unii anonimi dupa vremea cand se slugarea pt imperiu roman. Cand era Dacia golita de resurse, de vremurile alea "bune" cand barbatii din Dacia erau trimisi sa lupte tocmai in Anglia, pt imperiul roman. "Metodele de suprafata" de care vorbeste anonimul de mai sus sunt: "ignorarea", "nepasarea"...etc.