joi, 29 mai 2014

Opt români pregătesc în Suedia lansarea în spaţiu a unui dispozitiv revoluţionar în tehnica mondială

Opt tineri cercetători români, constituiți în grupul “LOW Gravity Team”, se află în localitatea suedeză Kiruna, unde pregătesc lansarea cu racheta europeană Rexus 16 a unei tehnologii revoluționare create de aceștia ce permite, în premieră mondială, topirea și lipirea aliajelor de titaniu cu aluminiu în condiții de miligravitație pentru realizarea sudurii în spațiu. 
 
Acest lucru ar permite realizarea sudurii în spațiu cu acest tip de materiale, ceea ce ar conduce la efectuarea de reparații care nu s-au mai realizat până acum în condiții de imponderabilitate.


Proiectul, ce s-a constituit într-o reușită deplină în condițiile experimentării sale în laborator, este realizat după ce echipa cercetătorilor români fusese distinsă cu premiul “Hans von Muldau Team Award for the Best Team Project” la Congresul Internațional al Astronauticii de la Beijing și câștigase concursul organizat de E.S.A. European Space Agency.

“Suntem la Centrul Aerospațial Esrange, la 40 km nord de ultimul oraș din nordul Suediei, Kiruna. Aici e zăpadă și frig, dar suntem încălziți de gândul că va reuși experimentul nostru. Ne-am luat cu noi în gând toată România, dar și opt bagaje uriașe pline cu ustensile și materiale ce ne-ar putea fi de folos. Visul nostru este deja lansat în cosmos. Acum așteptăm emoționați și reușita experimentului”, spune într-un mesaj către băcăuanca Laura Manoliu, studentă la Facultatea de Electronică și Telecomunicații București.

Pe lângă Laura Manoliu, în grupul de tineri cercetători români se află și Ion Ciobanu, absolvent al Colegiului Național “Ferdinand” din Bacău, în prezent doctorand la Toyohashi University, Japonia, colega sa de facultate Sorina Lupu, doctorandul Dan Dragomir — Facultatea de Automatică și Calculatoare București, masterandul Claudiu Cherciu de la aceeași instituție de învățământ superior și studenții Camil Mureșan, Facultatea de Aeronautică București, Claudia Chițu și Cristi Soare de la Facultatea Automatică și Calculatoare București.

Cu experimentul ce va fi lansat în cosmos, la finalul lunii mai, cei opt tineri români recidivează în ceea ce privește înregistrarea unei performanțe importante în elita mondială a astronauticii.
Lucrând în același grup cercetare în domeniul tehnicii, cei opt tineri au cucerit anul trecut laurii la concursul internațional “NASA Luna Competition” organizat de “Kennedy Space Center” din statul american Florida, construind un robot autonom care poate excava eficient, într-un interval de timp dat, mostre de sol lunar.

Sursa: http://www.financiarul.ro/2014/05/28/opt-romani-pregatesc-in-suedia-lansarea-in-spatiu-a-unui-dispozitiv-revolutionar-in-tehnica-mondiala/

4 comentarii:

Sledge spunea...

Daniel, adauga si optiunea de limba engleza ca sa putem share-ui si la prietenii din strainatate pe care-i avem in liste. Stii tu...potentiali turisti, bani cheltuiti in tara, economie locala...etc..ceva gen Romania Redescoperita. Astept schimbarea.Stima.

un pic anonim spunea...

Despre ce vorbim aici? Pai, sa vedem:aeronautica este una dintre stiintele de granita. Romanii sunt unul din varfuri. Rezulta ca ei sunt ...cum? Inteligenti domnilor! Cu aspiratii catre inalt, cu un pas in viitor.Gunoaiele nu ne incurca.

Daniel Roxin spunea...

Am facut un site in limba engleza - Wonderful romania...

CelCeCrede spunea...

Se cunoaste ca suntem ROMANI.
Se poate spune orice - dar educatia din Romania a fost o educatie care putea trimite la plimbare in orice moment restul lumii.
Pacat ca avem in fruntea tarii - incompetenti.
Pacat ca acesti tineri vor muncii pentru altii.
Dar peste toate astea, ma simt mandru ca inteligenta nativa a Dacilor isi arata roadele inca o data.
Va rog sa va aduceti aminte de medaliile de la chimie : incercati sa va imaginati cum Romanii au trimis sa reciteasca manualele de chimie pe americani. chinezi, toti infatuatii...

Sa fim Romani...numai de bine.