vineri, 13 iunie 2014

Doi parlamentari PSD, proprietari de păduri, au inițiat un proiect de lege prin care jumătate din pădurile României ar urma să fie tăiate!!!


Padurile private din Romania ar putea fi taiate. Aceasta este propunerea legislativa a unor parlamentari, proprietari de terenuri forestiere. Si asta in conditiile in care deja ilegal in Romania se taie 3 hectare de padure pe ora.

Daca propunerea celor doi parlamentari, amandoi PSD, va fi adoptata, proprietarii de paduri vor putea sa le taie dupa pofta inimii pentru a-si construi case de vacanta, hoteluri si spa-uri. Organizatiile pentru protectia mediului spun insa ca ideea alesilor este revoltatoare si cer sa fie respinsa urgent de parlament.


"Copilul nu vrea sa vada paduri"

Cei doi deputati sunt proprietari de terenuri forestiere, asa ca s-au gandit sa rescrie Codul Silvic. Potrivit ideii lor, orice proprietar de padure si-ar putea include terenul in intravilanul localitatii de care apartine fara niciun fel de costuri. Iar apoi va fi liber sa taie copacii si sa construiasca dupa bunul plac case de vacanta, hoteluri, terenuri de tenis sau piscine.

Justificarea oferita de deputati e surprinzatoare: in acest fel se va dezvolta turismul montan."Cum facem noi sa atragem turistii sau straini?”, intreaba Catalin Marian Radulescu, deputat PSD, unul din initatorii legii. „De exemplu, pe Transfagarasan nu e construit nimic pentru ca nu s-a putut scoate din circuitul silvic si nu putem sa concuram Prahova sau alte zone. Aveti un copil cu dumneavoastra, copilul nu vrea sa vada paduri, vrea sa mearga la piscina sa joace un tenis", spune parlamentarul.

Berlusconi de Pitesti

Domnul Catalin Radulescu, alintat de prieteni Berlusconi de Pitesti, are doua terenuri cu padure in Arges si spune ca nu a scris legea in interes personal si ca textul sau nu va da nici pe departe cale libera taierilor: "noi facem legi dar nu suntem procurori si politisti. Daca unul e nebun si taie..."

rti carton paduri

Celalalt initiator al legii, Ninel Peia, este si el proprietarul a doua hectare de padure langa Bucuresti, la Moara Vlasiei. Se plange ca a durat patru ani pana cand a trecut suprafata in intravilan iar acum incearca sa o vanda cu 75 de euro metrul patrat. Ninel Peia sustine ca nu e in conflict de interese si ca a scris legea „pentru cetateni”.

Potrivit Codului Silvic aflat in vigoare, includerea padurilor in intravilanul localitatilor este interzisa. La un hectar de padure, legea nu permite acum decat constructii de maximum 200 mp. Pentru cei care vor totusi sa aiba case in padure, conditiile sunt stricte. Trebuie sa cumpere un teren de trei ori mai mare si de cinci ori mai scump decat cel pe care construieste, pe care sa il reimpadureasca. Totul se ridica la cateva mii de euro.

Din fericire, ideea social-democratilor a fost respinsa de senatori. Acum este in dezbaterea comisiilor Camerei Deputatilor. Daca va fi totusi adoptata, va legaliza enorma defrisare care pune la pamant de ani buni padurile Romaniei.

Defrisarea, act terorist

"Marea defrisare" a fost dezvaluita in mai multe editii "Romania, te iubesc!" insa abia luna trecuta s-a adoptat un proiect de lege prin care defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de un hectar sunt considerate "amenintari la siguranta nationala". Adica au acelasi statut ca un act de terorism.
Anchetele "Romania, te iubesc!" au aratat ca in perioada 1990-2011 in tara noastra au disparut ilegal 3 hectare de padure in fiecare ora, paguba depasind 5 miliarde de euro. In total, peste 80 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal, iar asta conform datelor oficiale. Neoficial, paguba este mult mai mare.

Cat din Romania e padure: 27% sau 20%?

Pe hartie, avem totusi 6 milioane si jumatate de hectare de padure, adica peste un sfert din suprafata tarii. Pe hartie, fiindca acestea sunt cifrele cu care oficialii se lauda la UE, care ne cere ca 32% din suprafata Romaniei sa fie acoperita cu padure.

Cifrele reale ar putea fi mult mai mici, fiindca oficialii iau in calcul drept "padure" si locurile in care exista vegetatie forestiera. Adica puieti de doar cativa centimetri. Si cum defrisarile au pus la pamant peste jumatate de milion de hectare, arealul total acoperit cu padure ar putea fi mai degraba spre 5 milioane de hectare - doar 20% din suprafata Romaniei.

grafica defrisari harta

Regia Nationala a Taierii Padurilor

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Politicienii, politistii, dar si silvicultorii, au inchis ochii, atunci cand nu au fost chiar ei in spatele defrisarilor. Asta in timp ce, inconstienti de dezastrul pe care il provoaca, proprietarii de paduri private declansau macelul padurilor romanesti.

Romsilva

Padurile statului sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor, Romsilva, un adevarat stat in stat care isi protejeaza angajatii corupti. Sunt peste 100 de dosare penale pe numele acestora, dar asta nu-i impedica sa continue sa se ocupe de paduri.

Un fost padurar a dezvaluit la "Romania, te iubesc!" cum functioneaza mafia lemnului. O cotizatie anuala de 10.000 euro il ajuta "sa nu aiba probleme". Daca venea o inspectie, mai scotea din buzunare 60 de milioane. Iar banii proveneau din taierea padurii, vanduta apoi la un pret de nimic. In acest fel, padurarul a ramas cu 100 de hectare din 2.000, cate avea initial. Condamnat cu suspendare, el a ramas totusi angajat al Romsilva.


Doua povesti despre defrisare

Marea defrisare - 11

Iata si doua exemple concrete. De ani buni, trei firme din Austria procesezeaza mare parte din padurile Romaniei. Din acest lemn, cantitati considerabile erau taiate ilegal, dar lemnul era"albit" in acte la iesirea din padure si, prin urmare, tot ce ajungea in fabrica ajunge cu acte. Cumparatorul stabilea insa pretul cu care lua lemnul de la Romsilva, pret care adesea nu acopera nici costurile Regiei cu transportul. In cele din urma, un fost sef de la paduri a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, insa nu pentru defrisari, ci fiindca ca a cumparat un tanc ca sa planteze de puieti.

In zona Vaii Oltului, versanti intregi au fost complet defrisati. Firmele din zona au taiat cu acte - mai precis, cu acordul ocolului privat Valea Oltului - un ocol fantoma cu sediul pe Valea Oltului. De pe cele 915 hectare rase au coborat in ultimii ani peste 6.000 de tiruri cu lemn ilegal, pe un drum facut cu bani europeni, si nimeni nu s-a sesizat. Iar acum la priimi viitura versantii o vor lua la vale.

Marea defrisare - 6

Oameni care au datoria sa pazeasca padurea au distrus-o si nimeni nu a fost pana acum pedepsit. "Marea defrisare" a padurilor Romaniei e un atentat la siguranta noastra, a tuturor. In goana dupa averi, politicieni si padurari ne fura dreptul la aer si mediu sanatos, iar acum unii dintre ei s-au gandit sa si legifereze aceasta hotie.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/social/pe-transfagarasan-nu-e-construit-nimic-vrea-copilul-sa-joace-un-tenis-de-ce-vor-2-parlamentari-sa-taie-padurile-romaniei.html?utm_source=stirileprotv.ro&

15 comentarii:

simona spunea...

Toata tara se confrunta cu aceasta problema ,sa luam de ex Carasul care inainte de 89 a fost a doua mare zona impadurita din tara azi e jale si nimeni nu face nimic si cum ar putea sa faca când fostul director al ocolului silvic azi primarul Resitei munceste pe branci la schimbarea totala a peisajului alpin intr-unul selenar .Sunt impartiti in gasti la care le spun firme dar care platesc acelasi stapan .Pe Semenic s-au facut abuzuri imense cu retrocedarile de terenuri si acum au devenit de neoprit muntele e al lor atat zona de silvicultura cat si cea turistica .Tara asta moare in fiecare zi cate un pic si nimeni nu face nimic ,toate organele competente ii deservesc pe ei si numai pe ei ,statul a devenit dusmanul numarul unu al tarii.

Zmirc spunea...

Ahhhh!
Asta e nenorocire. Trebuie opriti.
Fa ceva, Daniel! Tu ai multa influenta! Te sustinem si noi.
Ah...trebuie rezolvata aceasta problema.

Anonim spunea...

In toata tara e jale prin paduri.Daca s-ar vedea cum si cat se fura si prin Muntii Aninei,taindu-se,atat ziua cat si noaptea,chiar si din rezervatii...Iar lemnul nu e vandut pentru material prin Austria,ci pur si simplu ca lemn de foc.Camioane intregi pleaca spre Italia sau alte tari.Nimeni nu face nimic pentru a opri dezastrul.

Anonim spunea...

Nu va mai "agitati"atat,n-are rost pentru ca nu veti schimba nimic,in cel mai fericit caz veti amana un pic-cativa ani- deznodamantul....In maxim 30 de ani padurile Romaniei vor dispare complet(traiasca Verestoy Attila) si tot cam pe-atunci cu cianurile (13.000 tone/an)de la Rosia montana si gazele de sist veti bea apa importata,bineinteles cei care-si vor permite luxul,restul,adica vreo 5-6 milioane care-au mai ramas din 22 milioane in 1989 vor fi otraviti lent dar sigur....Romania va fi stearsa de pe harta lumii si Romanii la fel.....Si nu puteti face nimic in ciuda faptului ca in marea masa de tigani,unguri,"perciunati",turci,arabi,chinezi,etc.care alcatuiesc asa numitul popor mai exista inca si vreo 3-4 milioane de romani bine-intentionati si chiar patrioti...Acesta-i viitorul-dezastruos si negru- care ,cu staruinta si minutioasa planificare ni se "pregateste" cu multi ani de dinnainte de 1989...

Gerula spunea...

Ma doare sufletul cand vad cum sunt doborati copacii . Eu impreuna cu Tibi Tulucan si Asociatia Speologica Liliacul , mai pe urma Asociatia Speologica Speowest , am luptat pentru a ridica zona Padis ,la rang de rezervatie . Dupa multi ani si implicarea multor persoane de pe la mediu si asociatii speologice , de turism si alpinism din Arad , Oradea , Alba Iulia si cu ajutorul Asociatiei Transilvane de speologie din Cluj , am reusit sa oprim taierile de arbori din zona Padis , Mtii Apuseni si sa o transformam in Parcul National Apuseni . Dar trebuie sa fim uniti si sa ne aratam "coltii", altfel totul ramane la stadiu de proiect .Veniti in Apuseni , veniti la Padis sa vedeti ce "colt de rai " avem in tara noastra .

Unknown spunea...

va veni o vreme cand cei vinovati vor plati pretul a 1000 de vieti in iad

Anonim spunea...

Nu zice nimeni sa nu tai ,dar planteaza la loc cu unul mai mult. Totul controlat .

Spunsieu spunea...

Ma indoiesc ca schimba astia codul silvic. Prevederea ce interzice introducerea padurilor in intravilan a fost introdusa acum cativa ani. Chiar si in prezent codul silvic permite unui privat sa-si construiasca o pensiune in propria padure, trebuie doar sa scoata din circuitul silvic terenul si nu trebuie sa depaseasca o anumita suprafata. Presa vehiculeaza multe chestii eronate. Un privat nu poate exploata din propria padure decat daca are un plan aprobat legal, adica amenajamentul silvic. Codul silvic interzice taierile la ras, dar permite asta pentru plantatiile de plop de exemplu deoarece plantatia se reface ulterior. De furat se si fura, dar 3 ha/ora este limpede ca n-are cum ca eram demult fara picior de arbore.

Anonim spunea...

Rusine acestor parlamentari ! Doar iesirea oamenilor in strada mai pare ca ii mai poate convinge.

Anonim spunea...

Cui mai apartine Romania de astazi?In Romania mor oamenii cu zile, in Romania se petrec crime politice, in RO nu exista reguli.Primul lucru privatizat in RO a fost interesul national.De 25 de ani in Ro exista doar tragatori de sfori si oameni pusi pe capatuiala.Ro este tara matusilor, tara nepotilor, tara cumnatilor, tara nasilor...Mai apartine Romania Romaniei?Este de mirare cum de Romania mai exista.Romania nu este o tara corupta, Romania este o tara jefuita, o tara pradata de o haita nesatula de lupi, atat dinauntru cat si din afara, care, in complicitate, fura tot ce se poate.In Romania suntem 22 de milioane de suflete, nu de cetateni.Suntem, astazi, o tara de oameni singuri, atat de singuri incat si nefericitii nu sunt solidari intre ei.Sunt cateva primejdii care ameninta azi Romania :1.Televiziunile; 2.Basescu si clasa politica 100%; 3.Caracterul nostru mult prea vesel, mult prea bascalios si superficial;Sa credem ca se vor ivi dintre noi constiinte care nu se vor vinde si atunci mai este ceva de sperat.Romania are nevoie, astazi, de cat mai multi pesimisti care sa-i opreasca pe cei care mimeaza optimismul cu orice ocazie ( bineinteles ma refer la politicieni ).Sa speram ca suntem indreptatiti oarecum, sa ne inchipuim pana in ceasul al 12 -lea, ca va veni un timp in care vom fi depasit totul.Bravo Dane, sa nu te vinzi niciodata!!!

Anonim spunea...

Anonimule de la 15:18,nu cumva esti vreun unguras baiete?
Sunteti in haita pe internet,credca cineva va si plateste si in acelasi timp va da sa beti venin.
Otraviti a-ti fost de cand a-ti descalecat in Panonia.
Roata o sa se intoarca si Romania se va schimba in timp in mai bine,trebe doar sa se faca schimbul de generatii.
Rugati-va sa nu ajungeti sa plecati din tara cum au plecat nemtii,si cu voie si fara voie...

nan spunea...

Astia vor sa ne ia si oxigenul de la nas, genocidul poporului roman fiind asigurat. Este cea mai arzatoare problema pentru care trebuie sa luptam la ora actuala.Motii au scos din padurile lor o firma austriaca , doar lasitatea oprindu-ne sa crestem numarul celor care ii scoate din tara pe raufacatori cu mafia conducatoare in frunte.Multumesc lui Daniel si celor care va pasa de acest neam:fiti binecuvantati!

Anonim spunea...

Anonimule de la 23:10, nu sunt ungur nici macar 0,1%, dar cu siguranta ca nu ai citit atent ce am scris.Nu inteleg de unde ai tras concluziile insa precis esti superficial, violent, manipulabil si sovin.Pe langa aceste ''calitati'' mai invata sa scrii in romana, ''romanule'' ca a scrie ''ati descalecat'', ati fost'' despartit denota ca nu prea ai treaba cu scolile.Cred ca esti unul dintre aceia caruia in dai un AK-47 in mana, ii spui ca ungurii vor Ardealul si esti gata sa tragi in oricine.Du-te in Siria, in Afganistan, mai nou in Ucraina si antreneaza-te, poate o sa fie nevoie de tine si de cei de teapa ta.

Anonim spunea...

Pentru Anonim,13 iunie 2014,ora 23:10
Ai dreptate 100% cu ungurii, si-ar trebui sa povestesti ce-au facut in 1940 in Ardeal,cum au ucis pruncii romancelor ridicandu-i in baionete sau despicand burta mamelor lor...Eu nu sunt ungur(sunt Anonimul de la ora15:18),nici tigan,nici "perciunat",sunt oltean...
Schimbul de generatii s-a facut deja,ar trebui sa stii asta,astazi ne conduc copii si nepotii comunistilor veniti pe tancurile sovietice in august 1944,distrugatorii Romaniei...(Ex.:Bogdan Olteanu-nepotul criminalei GISZELA VASS,Petre Roman-fiul "perciunatului" Walter Neulander,etc.)Dupa inca un "schimb de generatii", vorba matale,poti sa fii sigur ca Romania va fi distrusa!Si Romanii...Hai PA!

ile spunea...

nu mor caii cind vor cainii..de aceea nici tara asta nu moare asa repede cind vor jefuitorii,nu spun nimic despre oameni in acest context. doar atit sustin ca pamintul isi va reface puterile chiar dupe ce o mare parte din polulatie se va fi dus pe unde vrea ea...si tot ce se intimpla in tara si lume sustin ceea ce voiam sa spun: vor veni tragedii umane si naturale muult mai importante decit taierea padurilor si lacomia timpitilor pe care i-am lasat sa ne conduca. bine ca va fi in toata lumea si omenirea nu stiu cum isi va reveni dar despre paduri si ape sigur vor redeveni curate si bogate, fie si peste sute de ani.