miercuri, 18 iunie 2014

Invenția unor studenți români: Codul PIN, introdus în bancomat doar cu privirea


Șase studenţi de la Facultatea de Matematică - Informatică, din Cluj-Napoca, au inventat o aplicaţie  care permite introducerea codului PIN în bancomat doar cu ajutorul privirii.

Invenția studenților români poate evita astfel frauda la ATM-uri. Aplicaţia se bazează pe un dispozitiv de urmărire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costă 99 de dolari şi care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime şi o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame.

"Prin aplicaţia SecurEye ne adresăm sistemelor de securitate, începând cu ATM-urile băncilor, dar aceasta poate fi extinsă şi la sisteme de securitate a unor locuinţe. Aplicaţia noastră preia coordonatele la care se uită o persoană pe un ecran de la un dispozitiv de urmărire a privirii şi, în funcţie de imaginea pe care o vede aceasta, calculăm pe ce numere vrea să apese. O persoană care ajunge în faţa unui bancomat pentru a scoate banii priveşte ecranul pe care sunt cifrele, fixează cifrele codului PIN şi primeşte acceptul în sistem, fără a mai folosi mâinile. Este o aplicaţie prin care se evită frauda la ATM-uri, pentru că un eventual hoţ nu vede codul PIN tastat", a explicat Anca Davidel, una dintre studentele care au contribuit la dezvoltarea aplicației, potrivit descopera.ro.

Chiar Ancăi Davidel i s-a întâmplat să rămână fără bani pe card după ce, cineva, i-a văzut codul PIN tastat la un bancomat.

"Urmărirea privirii este un proces care foloseşte senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului şi a estima unde anume se uită fix o persoană, aşa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazează pe iluminarea cu infraroşu şi foloseşte modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Băncile ar trebui să investească în aceste dispozitive care să fie instalate pe bancomate. Nu este o investiţie majoră. Noi avem planuri mari cu această aplicaţie, am primit oferte din Germania şi Franţa pentru a ne prezenta ideea şi pentru a o putea integra în diverse sisteme bancare. Aşteptăm semnalele pe care le vom primi de la bănci, din ţară sau din străinătate", a adăugat aceeași studentă.

Sursa: https://ro.stiri.yahoo.com/inven%C8%9Bia-unor-studen%C8%9Bi-rom%C3%A2ni--codul-pin--introdus-%C3%AEn-bancomat-doar-cu-privirea-095810121.html

Niciun comentariu: