vineri, 20 iunie 2014

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost arestat pentru trafic de influență în favoarea lui Bercea Mondialu'

Mircea Băsecu și Bercea Mondialu

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, el urmând să fie prezentat, vineri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.

UPDATE 20.15 Fratele preşedintelui României a părăsit sediul DNA şi a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei.

Potrivit DNA, din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că „există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului, precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate“.

„La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro intermediarului, în acelaşi scop“, se precizează în ordonanţa de reţinere.

Plângerea formulată de fiul lui Bercea Mondial, preluată de structura centrală a DNA

Pe 13 iunie, fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus prin intermediul avocatului său o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influenţă, de înşelăciune şi de inducerea în eroare a organelor judiciare. Acuzaţiile vin în contextul dosarului în care fiul lui Bercea Mondial este acuzat de şantaj.

Plângerea formulată de Florin Anghel a fost preluată de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la DNA Constanţa.

Fiul lui Bercea Mondial a fost audiat marţi şi miercuri la DNA, după ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor două înregistrări audio-video. Avocatul său, Pavel Abraham, arăta că înregistrările ar fi fost făcute în februarie 2012 sau 2013, acestea fiind „foarte compromiţătoare".

Fiul şi ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel şi Marius Constantin, cercetaţi într-un dosar de şantaj pentru că i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea unor informaţii compromităţoare despre acesta şi despre familia sa, au anunţat, de mai multe ori în ultima perioadă, că vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de înregistrări audio şi video în legătură cu acest caz. Dosarul de şantaj este instrumentat de procurorii DNA Constanţa.

Mircea Băsescu: „Fratele meu este foarte supărat!”

Mircea Băsescu a declarat, joi, după ce au fost făcute publice stenogramele, că a vorbit cu fratele lui, preşedintele Traian Băsescu, de când a început acest scandal şi că acesta este foarte supărat, precizând că el nu a luat niciun ban de la familia lui Bercea Mondial şi nu a încercat să intervină pentru eliberarea acestuia.

Fratele preşedintelui a mai spus joi, când a ieşit din curtea casei sale, că preşedintele ştia despre cazul lui Bercea Mondial, aşa cum „ştia toată ţara" şi că nu s-a intervenit la el pentru eliberarea acestuia.

„Este o mare eroare sau să-i spun răutate să amesteci preşedintele ţării într-o asemenea problemă (...) Este interpretarea lor că eu zic că preşedintele ştie. Preşedintele ştie despre un asemenea caz, cum să nu ştie. Ştia toată ţara şi să nu ştie preşedintele despre cazul Bercea Mondialu?", a spus Mircea Băsescu.

Întrebat dacă a vorbit cu fratele său de când a început acest scandal, Mircea Băsescu a spus: "Am vorbit, bineînţeles că este supărat, este foarte supărat. Este extraordinar de urât din partea postului Antena 3 că nu ne-a răspuns la telefon în timpul emisiunii şi că încerarcă să arunce, să amestece în mocirla asta creată de ei preşedintele ţării".

Jurnaliştii au spus că preşedintele nu a făcut nicio declaraţie de când a început acest scandal, Mircea Băsescu răspunzând: „N-avea pentru ce, că nu ştie nimic. Nu ştim nimic, nu am auzit nimic, trebuie să vedem şi noi interceptările alea, care, repet, au fost prezentate trunchiat, aiurea, care din 2012, care din 2011, care din 2013".

Mircea Băsescu a mai spus că nu a luat niciun ban de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi nici nu a încercat eliberarea acestuia. El a precizat că nu ştie nici măcar despre ce sumă este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care face referire în înregistrare reprezintă banii pe care Marian Căpăţână îi datora familiei lui Bercea Mondial.

 
„Eu nu am luat bani, doamnă. Eu nu am luat niciun ban (...) Erau în biroul celălalt (cei 250.000 de euro la care Mircea Băsescu se referă în înregistrare, n.r.), nici nu ştiu ce sumă era. Probabil că aşa am spus. Dar nu ştiu ce sumă era, pentru că era Marian Căpăţână cu plasa cu bani, la care mă şi refer, în biroul celălalat, aştepta să le remaburseze o parte din datoria pe care o avea la ei", a mai spus Mircea Băsescu.

„I-am sfătuit să aibă încredere în justiţie!”

 
El a afirmat că nu a încercat să intermedieze eliberarea lui Bercea Mondial şi că îi sfătuia pe membrii familiei acestuia, care l-au rugat de sute de ori să-i ajute să-l elibereze pe Sandu Anghel, să aibă încredere în justiţie.

Întrebat la ce s-a referit când a spus că a încercat să facă tot posibilul pentru a-l scoate pe Bercea Mondial din penitenciar, Mircea Băsescu a răspuns: „Nu să-l scot eu doamnă, să se ajungă la recurs. Tot timpul le-am spus la neamurile lui: «Băi, nu încercaţi să daţi bani la nimeni, pentru asta că mai rău îi faceţi lui Bercea, şi aveţi încredere că justiţia va rezolva problema». Ei tot timpul îmi spuneau că e nevinovat, «naşule, e nevinovat», şi eu spuneam «ok, dacă e nevinovat, justiţia va rezolva problema» (...) De fiecare dată le-am spus că nu pot să fac nimic, că eu nu cunosc nici judecători. Le-am recomandat avocat, l-am recomandat pe domnul Calafus, de aici din Constanţa, dar mai mult de atâta, nu aveam ce să le fac".

Mircea Băsescu a mai spus că înregistrarea video prezentată de Antena 3 „este o deturnare a adevărului, întrucât au fost prezentate numai mici fragmente, conectate cum au vrut ei". El s-a declarat nemulţumit şi de faptul că nu a putut să ia legătura cu televiziunea, în timpul emisiunii, precizând că atât el cât şi avocatul lui au sunat de mai multe ori, fără rezultat.

Declaraţiile au fost făcute după ce, anterior, Mircea Băsescu transmisese un comunicat de presă în care arăta că Traian Băsescu nu are „niciun fel de legătură" cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că înregistrările audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea susţin starea de fapt prezentată de el în cuprinsul plângerii penale pentru şantaj.

Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pentru Bercea Mondial

Miercuri seara, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune Antena 3, au fost difuzate mai multe înregistrări audio-video potrivit cărora Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers.

Înregistrările au fost difuzate în prezenţa lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat că familia acestuia a decis să le facă publice în contextul unor „suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legată de plângerea pe numele lui Mircea Băsescu, pentru un presupus trafic de influenţă, potrivit Mediafax.

Într-una dintre înregistrări se face referire la două tranşe de bani - de 350.000, respectiv 250.000 -, iar Mircea Băsescu, întrebat de ce nu se vorbeşte „cu Traian", răspunde că respectivul Traian „ştie".

Florin Anghel: Să trăiţi, domnu comandant. Suntem terminaţi!
Mircea Băsescu: Cred.
Florin Anghel: Terminaţi, nu că credeţi că suntem terminaţi. Suntem terminaţi, nu jucărie. Domnu' comandant, eu nu mă mai înţeleg cu Marian. Se laudă pe la ăia pe acolo, pe la Drăgăneşti, că suntem nişte proşti. Că a luat banii de la noi şi şi-a luat maşină pe banii noştri. Te rog să mă crezi. Aşa au zis muncitorii ăia ai lui. Să mor eu dacă te mint. Nu ştiu ce să facem, că nu o mai ducem... Prima şi prima dată când a venit la noi, ştii ce ne-a zis? Că l-ai trimis matale ca să vină el, ca să ia alea, ca să te forţeze el pe matale, să fii matale mai obligat, ca să-i dai drumul lui tata.
Mircea Băsescu: Eu am făcut tot ce am putut.
Florin Anghel: Stai să-ţi zic. Când l-ai trimis matale să ia ăia 350.000, i-am adus alea, v-am adus alea şi după aceea v-am mai adus ăia 250.000. Şi când i-am dus pe ăia 250.000, ştii ce mi-a zis? Că matale deja ai dat un milion de euro, ca să-l scapi... şi acuma? Uită-te, şapte ani jumătate! Domnu' comandant, aici nu e vorba de avocată, aici nu e vorba de judecător, aici e vorba de politică, că e finul lui Băsescu şi să dăm din ăsta în ăla, dar eu ce zic e să vă duceţi să puneţi mâna să-l scoateţi, că moare ăla acolo, mă nene mă!
Mircea Băsescu: Deci, eu ce mai sper nu e vorba de...
Florin AnghelDar cu Traian nu au vorbit? De ce nu-i spui lui Traian? La Traian de ce nu trimiţi, să facă el acolo?
Mircea Băsescu: Ştie, mă! Crezi tu că nu ştie...
Un alt fragment de conversaţie relevă cunoştinţele lui Florin Anghel despre mersul procesului în care a fost judecat tatăl său. Discuţia pare purtată, după conţinutul ei, după condamnarea lui Bercea Mondial în primă instanţă. Florin Anghel insistă pentru intervenţie „la Traian", iar fratele şefului statului replică spunând că „el nu poate să apară".
Mircea Băsescu: Recursul unde se judecă?
Florin Anghel: Fiţi atent cum e acum. La Slatina, la tribunal, s-a încheiat dosarul, n-o să mai ajungă acolo. Acuma, recursul se va face de la Curtea de Apel Craiova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (...) Dacă nu, du-te şi dă-i drumul acum.
Mircea Băsescu: Nu, acum nu poate să-i dea drumul.
Florin Anghel: De ce?
Mircea Băsescu: Lasă să facă recursul, eu asta vreau. Să nu mai ...
Florin Anghel: Mă nene, păi ce recurs? Păi poţi să-l dai afară şi acum.
Mircea Băsescu: Da?
Florin Anghel: Păi fii atent. Poţi să-l dai afară o dată la menţinere, să nu-i mai prelungească, că e nevinovat, şi o dată să-i pui cerere de înlocuire să nu părăsească localitatea. Merge şi de asta.
Mircea Băsescu: Merge?
Florin Anghel: Dar dacă o pui, nu o mai pune că mai speri, că vedem ce facem. Pune-o la ţanc (....) că moare omul ăla acolo. Că şi mie mi-a dat tot şapte ani jumătate. Eu aş spune cu putere şi cu ... să te duci mata la Traian, să vorbeşti cu el, să nu mai... să se ducă direct, să-l ia de acolo.
Mircea BăsescuBăi, tu de ce nu înţelegi că preşedintele nu se poate ... tu nu vezi că toţi ăştia pe la toate televiziunile se uită numai după c... lui la nu ştiu ce. El nu poate să apară.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ce sa mai comentezi?!Intri in cocina si te mananca porci!Daca este vinovat a cazut pe mana lui,daca nu este vinovat[desi ma indoiesc}cine i-a inscenat acest lucru este genial si diabolic...Ce vremuri...Ma gandeam ca daca numai o mica parte din ce am auzit este adevarat e trist imi lasa un gust amar si parca am ajuns intr-o infundatura unde niste,,HIENE"ne rad in fata si ne batjocoresc fara jena...

Unknown spunea...

Mafia tiganeasca mai da o lovitura...si mai vorbim de romani,de daci adevarati!

un pic anonim spunea...

Bunul Dumnezeu ne tine. Lucrurile devin din ce in ce mai evidente. Este singurul raspuns la intrebarea cum de mai existam ?

Anonim spunea...

In primul rand pare o lovitura data serviciilor si statului.

,Alexandru

Spunsieu spunea...

Daca mi-aduc eu aminte bine, la italieni, pe vremea cand cascam gura la serialul "Caracatita", se introdusese o lege prin care erai considerat posibil mafiot chiar daca aveai o legatura cat de firava cu astfel de persoane. Se urmarea astfel starpirea mafiei. La noi s-au afisat toti cu interlopii, le-au botezat copiii, au baut cot la cot, dar nu i-a considerat nimeni din aceeasi tagma. O asemenea sfidare este dincolo de orice inchipuire!

Anonim spunea...

Ce sa mai spui... noi incercam sa ne ducem viata de o zi pe alta si astia duc o viata boema desprinsa din alta realitate.... Tot ce ma mai pot intreba acum... este daca bercea s-a gandit vreodata sa tina vreo cura de slabire :)).