joi, 19 iunie 2014

Rezultatele cercetării arheologice a movilei de la Hârtiești, Argeș. CONCLUZII


Iată că a venit și momentul concluziilor unei luni de cercetare arheologică a movilei din Hârtiești, Argeș...

Pe data de 12 mai, echipa condusă de domul lector univ. dr. Constantin Bărbulescu, de la Universitatea din Pitești, pornea la drum (cu susținerea financiară a Asociației Geto-Dacii și a Fundației Dignitas) în aventura săpării movilei de la Hârtiești, despre care domnul inginer Gheorghe Ștefan, localnicul care ne-a semnalat-o, spunea că în tradiția locală este numită "Mormântul Dacului".




Deși speranțele inițiale vizau existența unui tumul, adică a unui mormânt antic, rezultale cercetării au evidențiat altceva. Mai exact, s-a decoperit o locuință medievală din secolul XVI sau XVII, săpată într-una din laturile movilei, o descoperire care confirmă documentele ce vorbesc despre existența și continuitatea așezării de la Hârtiești, încă din secolul al XV-lea. La locul descoperirii au fost scoase din pământ resturi de ceramică medievală și pietre șlefuite folosite la vatră sau la fixarea stâlpilor locuinței.


În același timp, după consultarea documentelor medievale care fac referire la această zonă, coroborate cu cercetarea din teren (s-a săpat o suprafață de 14x12 metri și în adâncime până la 3, 40 metri), s-a ajuns la concluzia că movila avea, în Evul Mediu, scopul de a delimita un hotar de moșie, nefiind mai veche de câteva secole. Practic, nu există elemente istorice aparținând altor epoci.


În consecință, rezultă, ca o probă directă, că tradiția populară crează în multe cazuri confuzii, explicând existența unor monumente sau vestigii prin legarea de un trecut îndepărtat.


Asta nu reduce însă cu nimic potențialul arheologic pe care cele peste 5.000 de movile din România le au. Nu a fost să fie de data asta, dar va putea fi în viitor! Până la urmă, este o experiență care nu face decât să ne mobilizeze să mergem mai departe cu o mai mare exigență în alegerea obiectivelor care urmează să fie cercetate. 


De altfel, pe rol avem în acest moment sprijinirea a încă două șantiere arheologice, iar din iulie dorim să susținem echipa domnului Constantin Bărbulescu în continurea cercetării cetății getice de la Buridava (Vâlcea), un loc încărcat de istorie.

BURIDAVA

Prin urmare, așteptăm sprijinul dumneavoastră și pe mai departe, fiind singurul mod prin care putem continua susținerea cercetării arheologice, în parteneriat cu Muzeele și Universitățile din România. 

Acest sprijin este cu atât mai important cu cât anul 2014 este primul de după '89 în care Ministerul Culturii nu susține nici măcar cu un leu cercetarea arheologică din România; o situație de neconceput, privind din perspectiva uriașului potențial arheologic care există în țara noastră.

BURIDAVA

În final, le mulțumim tuturor celor care au susținut financiar acest obiectiv arheologic, tuturor celor care au venit voluntari pe șantier, tuturor celor care au fost alături de noi, cu sufletul! Mulțumim, de asemenea, și Primăriei din Hârtiești petru sprijinul pe care ni l-a acordat!

Cei care vor să afle mai multe despre celelalte obiective arheologice pe care le sprijnim și vor să ne susțină financiar activitatea, le recomand să viziteze, pentru detalii, aceast site: http://www.geto-dacii.ro/

Daniel Roxin


11 comentarii:

Simona Moon spunea...

Multumim din suflet ca ne tineti la curent! SI sper sa se gaseasca mai multe!

Unknown spunea...

Recomamd explorarea tumulilor din zona Mostistea-Lehliu vizibili de pe autostrada Soarelui,consemnati in cartile de arheologie,in curs de aplatizare-degradare datorita lucrarilor agricole.

Rosa spunea...

Daniel , ...Sunt gandurile mele in care eu cred cu toata fiinta mea ... Simt ...
Ca ..Vor veni Acele Timpuri cand , noi romanii , vom afla Adevaruri Ascunse , Adevaruri ce vor cutremura muntii ,odata cu noi si care Ne vor trezi la Realitate , din , somnul in care ne-am lasat amagiti ..
Toate popoarele lumii ni se vor asterne la picioare !
Pana Atunci ...nu ne ramane decat sa rascolim de la un capat la altul pamanturile care inca mai sunt ale noastre ...
Vom fi mandri , ca , ne-am nascut Aici !
Iisus spunea: „De veţi avea credinţă numai cât un grăunte de muştar, toate le veţi împlini, şi veţi zice muntelui acesta să se arunce în mare, muntele se va arunca”.
... Sapati ...Sapati ..Sapati ... :)

Otilia spunea...

Cred ca domnul Marin Constantin se refera la zona satului Mariuta, unde cu zeci de ani in urma, s-au facut ceva cercetari arheologice lasate in parasire. De aici se spune ca au fost scoase cateva schelete de uriasi, iar in apropierea locuintei descoperite de arheologi, ceramica veche se vede pe poteci si fara sa sapi! Tumuli se vad cel mai bine de pe drumul vechi, intre Fundulea-Tamadau-Mariuta, iar malul apei are niste zone ce seamana cu golfurile.

Anonim spunea...

Felicitari , tumulul urmator va fi plin de bogatii !


ZaRadu

ps : imi poate spune cineva In Mtii Bucegi pe unde sa caut intrarile in tunelele din munti ? Mvltvmesc si o zi bvna !

Cristian spunea...

Felicitari pentru tot ceia ce faceti pentru patrie, chiar si fara sprijin.
Recomand explorarea unor zone in dobrogea la Măcin cetarea Arrubium, si de asemeni a unor movile existente, doua se situeaza in partea de est spre muntii macinului si alte doua pe dealurile de la Urliga spre Jijila.

Anonim spunea...

dar daca ce-i la suprafata a fost pus cu ceva vreme in urma , iar adevaratul tumul e mai in adincime, eventual a fost jefuit si apoi acoperit cu pamant , pentru stergerea urmelor !dupa cum se stie tilharii in vechime erau spanzurati si nu condamnati cu suspendare ! ( si spanzuratoarea era tot un fel de suspendare !!! dar di-un odgon si cu picioarele in aer ! )

Anonim spunea...

Dl. Roxin, cervetati padurea Trivale de pe langa Pitesti, langa unitatea militara, s-ar putea sa avem noroc, sunt tumuli .mici, dar foarte multi!

optimista spunea...

Poate că SUB locuința medievală se află ceva mai vechi......Oricum, lângă acea locuință medievală trebuie să se mai fie ceva... măcar alte locuințe medievale ( că doar nu era doar una )

Anonim spunea...

Nu-i bai ,"Piramidele" de la Şona vä asteaptä !

Anonim spunea...

movilele de la Sonea ar fi si o lovitura de imagine; e necesar ca multi oameni buni sa vina spre noi

...pare interesant ce spune d-nul Marin Constantin, de la pozitia 2...