sâmbătă, 12 iulie 2014

Noi descoperiri în șantierul arheologic de la Crețești, Vaslui, susținut de Asociația Geto Dacii: artefacte ritualice


Șantierul arheologic de la Crețești, județul Neamț, continuă să ne ofere surprize plăcute. Dacă acum două zile vă prezentam o serie de descoperiri foarte interesante – ceramică cucuteniană frumos pictată și un vas cu svastică pictată, acum vă prezentăm restul descoperirilor ultimelor zile – două statuete cucuteniene, un berbec decapitat ritualic, un vas de cult și alte bucăți de ceramică pictată – toate cu o vechime de 6.000 de ani sau mai mult.

vicu merlan
Arheologul Vicu Merlan

Șantierul arheologic de la Crețești este adminstrat de Muzeul de istorie din Huși, cu susținerea Asociației Geto Dacii. Coordonatorul șantierului este arheologul Vicu Merlan.

Sper ca și în perioada următoare să avem parte de noi descoperiri interesante, poate chiar inedite. Locul cercetat promite mult și sperăm să se țină de cuvânt. ;) 

Mulțumim și pe această cale tuturor celor care ne-au susținut, în special firmei PCNET-CATV, principalul susținător al acestui șantier.
pcnet
Daniel Roxin

Iată fotografiile celorlalte descoperiri:





OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Statuetă cucuteniană
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Berbec decapitat ritualic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Idol

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ceramică pictată


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Șantierul de la Crețești

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vas de cult

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Șantierul de la Crețești, cu multă ceramică pe margini

7 comentarii:

Anonim spunea...

DACUL DD
Daca mergeti la congresul de dacologie poate prezentati si urmatoarea descoperire care intereseaza dacistii si care creaza o cale de cercetare lingvistica.
Pe malu Argesului exista o localitate uitata cu un nume vechi care si-a pastrat forma antica
“ARGET-OAIA” . Este posibil ca cetatea dacica “ARGED-AVA” sa fi fost prin confundarea literei “D” cu “T” ca in TU si DU, in limbile germanice. Si atunci avem “ARGED-AVA” se transforma in “ARGET-AVA” sau”ARGET-AUA” si numele de azi”ARGET-OAIA”.Si numele cetatii “S-ARGET-IA” are aceasi origine si inseamna “argint, argintata”
Numele raului Arges insemna “argintiu” , cunoscut an l’antiqitate ca Argessos, Ardzeiscus sau Ordzessus si probabil ca Argesul se numea “Argetu” sau “Argeshu” ca si azi. Asa ca finalul cuvintelor care sunt nume de cetati dacice D-AVA, D-AUA, D-ABA, este verbul a avea ,de aua , sa aiba, popular sa aiva .”
Acelasi lucru pentru cetatea dacica RUSSI-D-AVA care se transforma in RUSSIT-AVA sau
RUSSIT-AUA sau RUSSIT-OAIA ,RUSSITA sau IN-ROSITA provenind de la culoarea rosie a peretilor sau a malurilor rosii de argila.
Cetatea dacica SUCID-AVA se transforma in SUCIT-AVA, SUCIT-AUA, SUCIT-OAIA, si forma finala din limba romana” SUCITA” .Verbul a sucii se afla si in lithuaniana , si sanscrita .
Cetatea dacica PETROD-AVA se transforma in PETROT-AVA, PETROT-OAIA, PIETROAIA, adica
PIETRUITA , din piatra . Se pare ca dacii astia vorbeau romaneste Cuvantul DAVA vine de la participiul verbului.De exemplu: a sapa, sapa-ta, a rupe, rup-ta..etc dar si din ex; alb, albita, negru, negrita.
Terminatia "TA" din latina, era DAVA, DAUA, din geto-daca, care a evoluat in "TAUA", "TOAIA" si mai tarziu ca in latina "TA" Si participiul verbului in lituaniana.citez ; ”maty-davęs, skalau-davu,plasno-davęs, vaito-davę.” Toate se termina in DAVA ca si PADOVA din Italia si nu sunt cetati.
Vedeti clar terminatia participiului DAVA, DAVES.
Asa ca limba daca romana de azi avea aceleasi reguli de formare a participiului ca si latina si lituaniana iar DAVA era un sufix, o terminatie nu o cetate.

emilia spunea...

Felicitari tuturor celor implicati pentru aceste descoperiri! Trecutul nu moare, ci striga sa fie descoperit. Mai devreme sau mai tarziu, ceea ce a fost va iesi la iveala pentru a fi cunoscut si apreciat de toata lumea!
http://flori-de-lumina.blogspot.ro/2013/03/blestemul-cioburilor.html

Anonim spunea...

ADN-ul românilor, la control. Ce secrete din trecut ne arată studiile genetice ?)

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Reportaj/DIN+interior+ADN-ul+romanilor+la+control+Ce+secrete+din+trecut+n

Anonim spunea...

Felicitari si mult succes!

Daci spunea...

Felicitari tuturor celor implicati in proiect!
Cat mai multe descoperiri si surprize placute...sa aveti.:)

Daniel Roxin spunea...

Penultimului anonim: chiar ma intrebam cand va incepe sistemul sa lucreze si sa pregateasca niste studii de paleogenetica defavorabile ideii de continuitate dacica. Teste pe baza de voluntariat? Asta este o imbecilitate, dupa parerea mea! 200-400 de persoane ar fi suficiente, adica 5-10 pe judet? Sa fim seriosi! Pentru a stii cu adevarat care este structura genetica a romanilor ar fi nevoie de vreo 10.000 cel putin. Fiecare comunitate in parte ar trebui sa fie analizata.

energiainimii spunea...

Poate va hotarati domnilor asupra judetului in care este localitatea cu pricina; este Neamt sau Vaslui?
Un pic de atentie cred ca nu strica nimanui.
Pace!