vineri, 11 iulie 2014

Proiectul Deceneu și Dacii - un proiect impresionant, realizat pentru retrezirea acestui neam!




"Cu îngăduința părintelui Arsenie Boca, ofer țării mele proiectul Deceneu și Dacii. Susținerea pentru realizarea acestui monument este flacăra redevenirii noastre!"

Acesta este mesajul pe care mi l-a transmis unul dintre cei mai importanți sculptori români, Ivan Jinaru, inițiatorul acestui proiect.

Dorel Vișan: "Cunosc proiectul. Este o fundație de virtute și simțământ românesc într-un moment trist al istoriei noastre când am ajuns să ne rușinăm de părinții noștri. Ar fi  suficient să amintesc cuvintele lui  Octavian Goga: <Granițele unei tări nu se păzăsc cu soldați, ci cu statui>"

Plecat de la dorința marelui duhovnic Arsenie Boca de a se realiza un astfel de monument (dorință exprimată în fața unor apropiați), proiectul Deceneu și Dacii, impresionant ca proporții - 33 de metri înălțime (vârsta la care Iisus a fost crucificat), cu o statuie a lui Deceneu de 7 metri în vârful coloanei și alte 12 statui de daci de aproximativ 3 metri fiecare (reproduceri după statuile de daci aflate astăzi în Italia) - prinde contur și obține o susținere tot mai mare. (Materialul folosit va fi piatra și andezitul)




Imaginați-vă acest proiect realizat în fața Palatului Parlamentului... Ce imagine! Ce impact emoțional! Un monument care poate rivaliza cu Columna lui Traian...


Cred că sunteți de acord cu mine că avem nevoie de așa ceva. Bucureștiul nu are în acest moment nici măcar o singură statuie de daci. E vremea să umplem acest gol cu un monument impresionant care să sublinieze adevăratele rădăcini ale neamului nostru.



Dacă vreți să fiți partenerii sculptorului Ivan Jinaru în acest demers de concretizare a monumentului în centrul Bucureștiului, trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail: getodacii_ro@yahoo.com


Mai multe idei de amplasare a monumentului:






Cateva imagini cu o parte dintre lucrările maestrului:

Arsenie Boca



Ivan Jinaru: "Este o demnitate și o destinație a fiecăruia dintre noi, care nu ține neapărat de norocul din viața noastră ci de o anumită atitudine a fiecăruia, care ne distinge, care ne definește și ne pregătește pentru lucruri mari și deosebite în afara seriei… Această demnitate nu este altceva decât prețuirea pe care ne-o dăm noi înșine. Târziu ne dăm seama că aceasta este calea prin care câștigăm respectul semenilor noștri și care singură ne pune deasupra celorlalți mai mult decât rangurile și funcțiile vremelnice."


Prof. univ. dr. Dan Zamfirescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România: "Am convingerea că în revenirea maestrului Ivan Jinaru la uneltele sale este și o poruncă de acolo de
unde grija de neamul românesc ține să se facă știută celor ce vor să o facă uitată."

Daniel Roxin

72 de comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari!
Foarte binevenit acest proiect.Sa vedem ce figuri vor face politicienii astia...cred ca vor face alergie la vederea unui astfel de monument,care sa reactiveze memoria ancestrala a Neamului...dar cu atat mai bine pt ei.
Sa se concretizeze cat mai repede...Doamne ajuta!
Multumesc si Parintelui Arsenie...

Anonim spunea...

Cea mai buna idee !!!

Vlad spunea...

DA! Ba chiar mai mult: TREBUIE SA DE GANDIM SI SA DEMARAM CAT MAI REPEDE UN PLAN NATIONAL pentru a trezi energiile latente si pentru a salva stiinta "Istorie". Pentru asta vor trebui contactati factorii de raspundere din judete, ma gandesc la cei care sunt de buna-credinta, specialistii, profesorii de istorie, pasionatii (incepand cu cei care au un anumit ascendent si sunt lucizi), ziaristii - ma gandesc la cei care au asemenea preocupari - apoi sa vedem in ce masura ne-am putea sprijini pe Biserica, la nivel local sunt convins ca nu sunt impedimente. Exista cercuri care se ocupa de traditii, mesteri populari, cercuri de speologi care sunt interesati de tot ce suntem si noi, cercuri de istorie etc. Ar putea fi ajutate muzeele, s-ar putea sapa acolo unde s-au sistat sapaturile si, fireste, s-ar putea deschide santiere arheologice noi. Ar putea fi asigurat un circuit al elevilor la muzee, trebuie studiata problema si care este legislatia.

Sunt convins nu numai ca acest plan ar putea sa reuseasca, dar evolutia lui ulterioara s-ar putea sa ne depaseasca cu mult asteptarile. Pe masura ce vom avansa ni se vor alatura oameni de cea mai buna calitate, o sa vedeti!

Unknown spunea...

Dumnezeu sa ne ajute! Avem mare nevoiede acest monument. Daca Parintele Arsenie Boca a dorit acest monument inseamna ca stia el foarte bine de ce este nevoie de el.

narcisastirbet spunea...

un asemenea monument n-are ce cauta in BUCURESTI ! ar fi o i nutilitate la ei ,amplasarea lui ar fi mai potrivita aproape de salasul dacilor ,undeva in judetul Hunedoara -Orastie sa oricum undeva in Ardeal la mitici ar fi o pierdere de vreme !!!

Anonim spunea...

Sunt un sustinator al acestui proiect si in general a istoriei care are legatura cu dacii. Dar foarte multi fac greseala de a amesteca pe daci cu religia ortodoxa! Ei (dacii) nu au avut absolut nicio legatura cu aceasta religie, mai ales ca ea a fost introdusa in tara asta mai mult cu forta. Deci, ori sustineti istoria dacica asa cum era ea in realitate, ori faceti o amestecatura dupa bunul plac si propriile convingeri si astfel o sa esuati lamentabil! O sa faceti mai mult rau decat bine (in timp) daca nu reusiti sa fiti obiectivi. Lasati religia ortodoxa la locul ei, nu o mai amestecati cu dacii!

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu acest proiect. Este urat!

Mie imi pare a fi de inspiratie masonica:
- nr. 33, numar masonic - inaltimea coloanei!
- 13 personaje, numar masonic - Deceneu + 12 daci!
- obelisc - arhicunoscut simbol masonic!

Ignorand aceste, cel putin, 3 coincidente care ma duc cu gandul la simboluri tipic masonice, in cel mai bun caz as putea spune ca de departe seamana cu un obelisc tipic roman. Iarasi pe romanii, cuceritorii nostri, sa-i copiem?
Ce treaba au masutele alea rotunde? De ce trebuie statuile sa fie copii ale altora, taman din Italia? Nu se gaseste la noi un sculptor in stare sa redea niste figuri de daci adevarate?

De ce nu un ansamblu monumental in care toate personajele sa fie mai aproape de pamant? Ceva mai veridic, precum daci pe niste stanci scrutand zarile, sau cu arma in mana? De ce trebuie deceneu sa fie taman la inaltimea aia? o fi fost un zeu? Parca era doar un sfatuitor...Ce ar zice Deceneu daca s-ar vedea cocotat ca un papa pe obelisc?
Un astfel de ansamblu mie nu-mi inspira din punct de vedere estetic nimic daco-romanesc...

De ce-l baga pe Aresinie Boca in fata? Ca sa ne ia ochii? De unde si pana unde a fost un astfel de monument dorinta lui Arsenie Boca? Toate astea sunt deja folclor...

Nu mai zic de grandomania care depaseste mult posibilitatile actuale. De ce sa nu luam lucrurile mai pe indelete? Sa facem 1 statuie de dac in Bucuresti! Macar una intai!

Anonim spunea...

GROZAV, AR FI FOARTE FRUMOS SA SE CONSTRUIASCA ACEST PROIECT IN BUCURESTI DAR, ASA CUM NU II INTERESEAZA SOARTA TARII NU CRED CA II VA INTERESA NICI ACEST PROIECT CARE NU LE ADUCE VENITURI (IMAGINEA TARII NU COTEAZA PT EI DACA NU AU BANI IN BUZUNAR)

NOI, OAMENII DE RAND , SUSTINEM ASTFEL DE PROIECTE!

Radian M. spunea...

Sincer nu-mi place- si vorbesc ca specialist. DPDV artistic e o facatura; are aer de monument roman (deci clasic) si e mixat cu un stil sintetic care nu-si are locul . Rezultatul e un talmes-balmes fara stil ca si bulevardul; neostalinismul mioritic. Cred ca mai trebuie cautat. Ar fi exceptional sa se faca ceva, dar meritam ceva mai bun!

Daniel Roxin spunea...

Lui Radian - faptul ca esti specialist nu este o garantie ca viziunea ta este cea mai buna. Specilistii au de obicei pareri opuse asupra aceluiasi subiect. Unora le place, altora nu. Sa luam cazul asa zisei arte contemporane: nenumarate aberatii apreciate de toti snobii! Mesajul tau este doar o opinie. Una subiectiva. Mie imi place, de exemplu...

Daniel Roxin spunea...

Anonimului de la ora 16:58. Sa te lamuresc:

1. Nu este o simbolistica masonica. 33 era varsta lui Iisus cand a fost crucifiat, iar el, imreuna cu apostolii erau 13

2. Obeliscul este folosit cu mult inainte ca masonii sa preia simbolul. In aceeasi logica, crucea ar trebui sa fie considerata satanica pt ca era folosita de inchizitie. Svastica la fel pt ca a folosit-o Hitler

3. De ce trebuie sa fie copii dupa statuile din Italia? Asta e chiar o intrebare fara sens - Pentru ca alea sunt singurele reprezentari pe care le avem ca sa ii putem reprezenta pe daci.
Daca ne ajuti tu prin chabeling sau o calatorie in timp, pt a identifica alte chipuri de daci, promit ca pledez in fata artistului sa nu mai ia modele din Italia..

4. De unde pana unde stii tu ca NU a fost o dorinta a lui Arsenie Boca? Asa, pur si simplu, ai o cunostere exhaustiva asupra a tot ce a spus si a dorit?

In concluzie, inainte de a da cu parul, intreba! Ti-ar fi de folos...

Anonim spunea...

Un monument frumos, de mari proportii, initiativa e laudabila, ar trebui mai multe astfel de monumente in toate orasele tarii, monumente prin care sa ne cinstim eroii si inaintasii neamului. Noi romanii suntem cel mai numeros neam al Europei, avem insa un blestem asupra noastra, lipsa constiintei nationale care sa creeze o coeziune nationala, chiar daca unii se afla intre granitele altui stat. Dreptul la limba, cultura si religie este sfant si sublim, dar in unele state din jur, pentru romani, ramani, rumani, armani sau cum si-o ma fi zicand, lipseste cu desavarsire. Acesta este un alt monument de care ar trebui sa ne ocupam. Va doresc suscces in toate.

Anonim spunea...

Intotdeauna ma mira comentariile celor atotcunoscatori. Cineva spunea mai sus ca este o constructie de tip masonic si exemplifica ca nr 33 este de tip masonic, ca nr 13 la fel. Sa nu uitam ca Iisus a murit la varsta de 33 de ani si a avut 12 apostoli. Obeliscul poate fi gasit cu mult timp inaintea masonilor, in diferite culturi sau simboluri. In Romania sunt construite multe obeliscuri.
Ce se intampla oameni buni? Nu conteaza a cui a fost ideea... Important este sa ne mandrim si sa ne recunoastem identitatea... De ce doar altii precum Danemarca, Italia, Franta sa cinsteasca memoria dacilor si noi trebuie mereu sa ii ignoram... si intr-un final sa ne ignoram pe noi insine.

Anonim spunea...

Acest monument poate ar schimba matricea energetica si informationala a locului unde va fi amplasat. Probabil ca unele minti si spirite vor fi profund afectate de noile energii introduse. Cineva cu inalte veleitati spirituale ar trebui consultat. Nu lasati proiectul pe mana unora care nu sunt destul de avansati spiritual si care nu lucreaza cu lumina.

Anonim spunea...

Monumentul este binevenit, dar nu si obeliscul...Este de sorginte romana ! Deceneu poate fi pus la inaltime si altfel !

Marius - burebista2012 spunea...

Bravo ! Asa ceva trebuia demult creat. Nu avem in tara decat statuile tradatorilor de neam si mausolee restaurate ( ca cel de la Adamclisi) care evoca infrangerea stramosilor mei ! Eu nu sunt urmasul Romei si actuala clasa politica nu sunt reprezentantii mei ! Ei nu sunt romani, majoritatea evrei travestiti cu nume romanesti care sunt aici pentru a fura ce-a mai rams din aceasta SFANTA TARA. Tot respectul pentru poporul evreu care nu se confunda cu sionistii...
Doamne in curand se va face dreptate si-n aceasta tara !
Asa sa Fie !!!

Anonim spunea...

Ar fi o lucrare exceptionala,de s-ar realiza cat de repede,poate ar trezi si in romani patriotismul. Parca ne este rusine cu inaintasii nostri.

Anonim spunea...

Mie-mi place initiativa si monumentul. Cred ca cea mai buna varianta ar fi din ultima poza + un "facelift" al parcului...

Aberatiile gen "amplasarea monumentului la miticii ar fi o pierdere de vreme" si faptul ca "anumite numere au fost confiscate" de catre masoni, sunt o mare prostie !

Anonim spunea...

Daniel Roxin, apreciez ceea ce faci, tocmai de aceea am tinut sa-mi exprim opinia, cu dorinta de a contribui cu ceva. In postura in care te afli trebuie sa fii foarte-foarte dispus a asculta parerile celor multi.
Nu am dat cu parul, doar mi-am exprimat parerea si nu cred ca am facut-o agresiv, ci argumentat.

1. Stiu foarte bine ca masonii au preluat (si) din simbolurile crestine si apoi le-au dat alt sens. Din moment ce stiu cate ceva despre masoni, puteai presupune ca imi exprim parerea din postura de crestin... deci stiu ce reprezinta 33 si 13. In oricare din situatii - simboluri crestine sau masonice - nu vad deloc justificat ca ele sa fie legate de un astfel de ansamblu statuar.

2. Obeliscul nu reprezinta nimic in cultura dacilor sau românilor, asta e ideea! (daca ai exemple, te rog...) Brancusi a facut o coloana (cum ar fi coloana de la prispa), nu un obelisc, daca e sa comparam cu ceva asemanator din cultura noastra. Un astfel de ansamblu trebuie justificat ca si constructie, trebuie sa contina simboluri clare, de-ale noastre.

2. cand am spus copii, m-am referit la copii identice cu cele din Italia, caci mie asa imi apar din desen (stiu statuile... tot din emisiunile tale). Asta mi se pare un non-sens! Evident ca trebuie modele de undeva, dar identice?

4. NU am spus ca stiu ce a spus Arsenie... am spus ca e "folclor" ca si-ar fi dorit... Deci nimeni nu poate sti exact, mostenirea lui spirituala se pastreaza prin viu grai prin ucenicii sai... Materiale scrise nu a lasat care sa poata fi veridice 100%. Oricum, asta e un subiect irelevant pana la urma. Ideea de baza e ca nu are nici un sens a amesteca crestinismul cu promovarea dacilor, asa cum spunea si alt comentator, mai sus.

Am observat ca te aprinzi destul de usor. E o calitate de cele mai multe ori, dar un defect cand iti pierzi rabdarea de a intelege si parerea altora. Aici mai ai de lucrat... altfel vei indeparta de la tine oameni sinceri si bine-intentionati.

Nu ma intereseaza sa afisezi mesajul, ma intereseaza sa-l intelegi tu. Iertare pentru timpul rapit.

Anonim spunea...

Felicitari pentru initiativa !

Sincer si mie mi-ar place sa vad acest monument altundeva decat in Bucuresti... insa ce rost ar avea sa fie amplasat intr-o zona mult mai putin populata... si perindata de straini. Acesta este elementul definitoriu pentru amplasarea lui, deci m-as bucura sa se faca si la Bucuresti numai sa se faca.

un pic anonim spunea...

E perfect!Sustin cu toata inima proiectul. In Bucuresti avem statuia lui Traian in curu gol. Atunci cand au plasat-o cartitorii de mai sus nu au mai macanit nimic. Ciudatilor!
Putem face si in Ardeal asemenea monumente, asa cum sugera cineva pe aici, dar si la Bucuresti este nevoie de acesta. Asa cum este nevoie de Catedrala Neamului! Nu conteaza cum se face si cine, e nevoie de ea pentru a va salva...oameni cu ochiul inchis ce sunteti! Aveti sansa sa scapati "neouati", daca tot va dati cu parerea despre Arsenie Boca.
Il desfiid si pe cel care gandeste in termeni de mitici. Cine vorbeste asa este un pitic...la minte si suflet.Sau este strain de neamul nostru.
Dupa acest monument, obligatoriu trebuie sa facem un Eminescu la fel de mare!
Bravo pentru idee.

Anonim spunea...

Sunt mai mult decat entuziasmata de idee, iar locul din fata parlamentului parca astepta acest monument.Pana Bucurestiul este capitala tarii este foarte corecta asezarea monumentului aici.In plus, ar fi foarte bine sa apara tot in zona busturi ale domnitorilor romani(dar facute de sculptori de valoare).Este necesara si o colaborare cu arhitecti pentru amplasament. Dar sa aiba ceva gena de dac ca altfel n-or sa fie de acord. Problema e ca trebuiesc aprobari. Sa speram ca Arsenie Boca, Iustin Parvu si altii ca ei vor face toate ''aranjamentele necesare'' Ce disperati sunt unii de tampeniile cu masonii (daca sunt sinceri).

Anonim spunea...

Mai intai, felicit si eu din inima aceasta initiativa, pornita fara indoiala de niste patrioti si oameni cu suflet mare! Abia astept s-o vad infaptuita in cel mai bun mod cu putinta!

Apoi, cu desavarsire fara dorinta de a incita o polemica, ci doar cu acea de a exprima o parere sincera, gasesc ca valida idea de a nu amesteca religia crestina cu acest monument in cinstea stramosilor nostri daci, decat in sensul ca si romanii de religie crestina sunt la urma urmei tot urmasii acestora, iar sustinerea lor este binevenita!

Nu as putea exprima o parere educata in privinta numerelor implicate (33, 13) si semnificatia diversa atribuita lor. As mentiona doar ca si “Masa tacerii” a lui Brancusi este constituita tot din 13 piese.

Sunt ardelean, dar gasesc bine-venita executia acestui proiect monumental in cel mai reprezentativ oras al tarii. De altfel, visez mult la ziua cand romanii din toate provinciile istorice se vor considera in primul rand “romani” si abia apoi parte a reginii din tara in care s-au nascut.

Sa nu uitam noi ardelenii ca daca Doamne-fereste s-ar intampla sa apara vreun necaz in iubitul nostru Ardeal, tot spre fratii nostri din celelalte provincii vom privi spre ajutor mai intai!

Va multumesc!

Vlad spunea...

"DA" -ul de mai sus nu se referea la acest ansamblu.

Proiectul arhitectonic de care e vorba aici nu e bun din mai multe motive. Noi trebuie sa scoatem in evidenta vitejia Dacilor, eroismul lor in apararea pamantului strabun, nu stiu daca celelalte conteaza atat de mult IN CONTEXTUL ORTODOX ACTUAL. De la inceputul lumii toti au crezut in Tatal Ceresc, Dumnezeu a fost o continuitate. Despre Deceneu se pot spune povesti frumoase, dar o raportare la el, si de aici la religia dacilor, implica altceva. Ori acest ansamblu ar provoca o raportare la el, ba chiar la un fel de politeism (despre care nici macar nu stim destule). Oricum lucrurile sunt incurcate. Din acest punct de vedere nu e bine deloc. Din cauza unui asemenea motiv cred ca cei mai multi o sa va paraseasca. Si ar fi pacat. Lumea este, oricum, foarte banuitoare.

E nevoie in Bucuresti de o statuie uriasa a lui Decebal si de un ansamblu al Neinfrantilor asezat unde se cuvine, ca sa fie inclusiv loc de reculegere. Evident, si Burebista si-ar gasi locul.

ZZ spunea...

FERITI-VA DE PROVOCARI SI INTOXICARI CARE V-AR PUTEA PUNE IN SITUATII DELICATE SI AR PUTEA AVEA REVERBERATII PE CARE NU LE PUTETI CONTROLA. E ceva in neregula cu acest proiect, reflectati, este foarte putin probabil ca Arsenie Boca sa fi fost amestecat in proiectul de mai sus, nu e doar parerea mea.

Anonim spunea...

...trebuie sa ne raportam la ortodoxie ca la ceva deschis, nu ca la un model habotnic. Hristos a venit ca om simplu si s-a purtat cat se poate de omeneste, a vorbit cu fiecare, a explicat, stim toti ca Invataturile Lui sunt substanta umanitatii, nu a venit cu cine stie ce...a venit ca sa ne regasim in ce avem mai bun in noi.

Unknown spunea...

ar fi ceva magnific,dar nu cred ca Arsenie Boca ar fi fost de acord ,ca aceasta opera ,in cazul in care se va materializa ,sa nu contina si simbolul crediintei noastre stramosesti "crucea" pe care Dumnezeul nostru Isus Hristos s-a rastignit si pt. stramosii nostri daci. sa nu uitam ca Sf.Apostol Andrei a fost de mai multe ori in capitala Daciei Sarmisecetuza unde a crestinat destui daci. initiativa este extraordinara si o sustin din toata inima.

Unknown spunea...

am vazut si comentarii ale anumitor persoane care nu vor sa asocieze numele de dac ,sau nu vor sa accepte ca dacii sau crestinat uluitor de repede.stramosii nostrii sau numit daci si inainte de Hristos ,dar si o mie si ceva de ani dupa cucerirea romana de la 106-107.nu putem vorbi de daci doar inainte de cucerire ,ca si cand acestia s-ar fi crestinat de nevoie. eu unul cred ca dacii la anii106-107 erau destul de multi crestinati . cred ca daca am putea acum sa-l intrebam pe Decebal cum ar vrea sa fie reprezentata o statuie a Sa,ar spune cu siguranta ca ar vrea in mana stanga o sabie ,iar in mana dreapta crucea lui Hristos, cruce pe care cred ca si el a cunoscuto.

Adi spunea...

Mie imi place ideea cit si amplasamentul in fata Cladirii Parlamentului unde e VIZIBIL si SEMNIFICATIV. Da Doamne sa prinda viat cit mai curind! Laudabila idee!
Succes!

un pic anonim spunea...

Cine se indeparteaza inseamna ca trebuie sa se indeparteze. Nu ar fi o mare pierdere. Acest gen de oameni cauta doar motive sa se indeparteze.
Drum bun.
De ce nu Deceneu ? Pentru inceput!

Anonim spunea...

Cu mic, cu mare, ne vom bucura de RENASTERE,TARE. Sustinem in masa aceasta incercare de reIDENTIFICARE cu stramosii neamului nostru de daci, care mai apoi s-au transformat,nu stim cum,in romani si am uitat de adevarat noastra radacina : getodacii, tracodacii. Salutam aceasta intiativa inspirata, suntem alaturi si sprijinim cum putem, acest gen de actiuni. "Desteptarea Dacilor".

Zob spunea...

Măcar de l-ar face cineva.

Un respect pentru strămoșii noștri ne-ar obliga să facem capitala în centrul Daciei nu în apropierea turcilor.

Totuși între daci și zeii semiți nu există legătură necesară.

Anonim spunea...

Repet intrebarea: Unde putem vedea lucrarile sculptorului? Nu o spun cu rea intentie, din contra imi place proiectul, dar nu am gasit decat Ivan J. sculptor, partidul conservator ,primar, etc. Nici o lucrare. Sper ca nu e o gluma.

Anonim spunea...

sinteti obiectul unei intoxicari grosolane venite din partea celor care nu va vor binele. Arsenie Boca a fost un marturisitor al ortodoxiei care nu era de acord cu proiecte de acest fel. Cine v a spus altceva minte.

Daniel Roxin spunea...

De unde stii dumneata cu ce era si cu ce nu era de acord parintele Arsenie Boca?

Daniel Roxin spunea...

Eu cunosc stareti de manastiri sau preoti foarte interesati de daci, care sprijina curentul dacologic. Va asigur, insa, ca nu o sa apara la tv sa spuna asta. Deci...

Anonim spunea...

Pentru anonim 11:39, sunteti victima unei false convingeri ca tot ceea ce a fost inainte de Domnul Iisus Hristos este ilegal, gresit, rau.Face parte tot din istoria omenirii cu bune si rele. Ortodoxia nu este impotriva adevarului.Parintele Arsenie Boca este un spirit gigantic care a lucrat pentru sufletul romanesc. Cum o sa se dezica de daci, care ne-au fost mosii si stramosii? Pacat ca preotii si calugarii care sprijina curentul dacologic nu apar la tv. Ar fi chiar o datorie fata de poporul roman, fraierit si pacalit in toate felurile. Dumnezeu ne iubeste pe toti,mai putin pe draci, dar cu dacii ce-ar avea?!

Anonim spunea...

e normal sa fie foarte interesati de Daci daca traditia populara e ca ne tragem din Daci, doar aproape doua traimi din comunele României au vestigii sau amintiri legate de ei. Ce "dacologic" cand e vorba de o miscare pentru adevar istoric, ce "dacologie" cand asa-ceva nu exista decat ca o aproximare peiorativa (la care unii au 'muscat'), ce se mai bucura unii-altii ca au 'dacologi' in cătare! Noi avem nevoie de specialistii perioadei care au cugetele curate, fie de oameni noi a caror rigoare si al caror probatoriu sa (se) impuna, sa convinga, povestile sunt bune seara la gura focului, nu in lupta. Doar printre "dacisti" sunt destui care mai infloresc lucrurile si stiu si ei bine ca inca nu au dovezi convingatoare pentru a prezenta ipotezele drept adevaruri absolute. Graba nu e buna, pripeala nu e buna, e adevarat ca nimeni nu s-a nascut invatat si ca ai nevoie de experienta ca sa ajungi strateg. E nevoie sa sesizezi toate fetele cubului, sa ai posesia termenilor, sa te intrebi, uneori, cine si ce are de castigat, cine a spus ca e usor?
Dar noi ne-am pus nadejdea in dumneata si pana acum nu ne-ai dezamagit.

Anonim spunea...

Anonim 9:54 si 14:45: multumesc pentru imaginile cu sculpturi. Sunt intr-adevar bune. Pe langa reprezentarile de daci ar fi bine ca zona sa fie populata si cu domnitori romani si cu bustul lui Eminescu. Poate mai invata ceva istorie chiriasii parlamentului si-si mai indreapta coloana.

Anonim spunea...

"Dumnezeul nostru Isus Hristos s-a rastignit si pt. stramosii nostri daci"

Mai oameni buni, iar ati intrat in picaj ???

Nu se poate asa ceva...

Anonim spunea...

Eu unul nu inteleg aceasta mare importanta data lui Deceneu (facut precum Iisus inaltandu-se la cer), in defavoarea lui Burebista, respectiv Decebal sau mai ales Zamolxe.
Nu mai inteleg nici de ce s-a legat cel care a scris articolul de Arsenie Boca. De unde are el "ingaduita" parintelui Arsenie Boca?
Pe langa cele 2 nelamuriri, mi se pare un proiect cu initiativa buna, dar mai bun mi s-ar parea construirea unor statui precum Burebista, Decebal sau Zamolxe.

Anonim spunea...

De ce sa nu fie ceva unicat, americanii cu statuia lib. , francezii cu turnul e., nu imi place ideea de obelisc, mai degraba o statuie de 100 m a lui decebal tinand in mana steagul dacic de vreo 20 m pe un soclu imens pe care sa apara toata simbolurile dacice

Anonim spunea...

Cum de nu s-a promovat pana acum un proiect ambitios ca acesta?Asta este intrebarea. Cum am ajuns ca un proiect de anvergura de pastrarea identitatii nu s-a putut realiza si pe timpuri cand aveam atitia traditionalisti si mult mai apropiati de adevarurile istorice decat in ziua de astazi?
Punandu-mi intrebarile acestea lamuriirile sunt dificile
din partea oficialitatilor, care reprezinta interesele de indobitocire la nivel national. E clar, noi am avut domni fanarioti, am avut regi hasburgi, am avut presedinti facuti la scoala ruseasca, am avut un guvern majoritar jidanesc cu elemente rusesti, la 1945, am avut o tara unde ni s-a spus ca moldoveni, ardeleni si valahii sunt popoare diferite, de sorginte diferita. Ne-au mintit iar faptul ca ne-am numii cu totii DACI si nu moldoveni, ardeleni si valahii ne-ar unii in suflete si in gandire. De aici pleaca problema , cine nu vor ca noi sa fim DACII, cine nu vor ca noi sa fim identificati ca fiind una si aceiasi cu Dacii? Dusmani neamului si ai obarsiei noastre, iar prin asta am convingerea totala ca Arsenie Boca este si va fii prin memoria sa un DAC. Am inteles ca sunt disensiuni asupra monumentului, dar hai sa fim uniti asupra unui singur lucru al necesitatii acestui monument este ultranecesar, acum si nu peste un secol.

Anonim spunea...

Cei care de sute de ani, prin importarea unei religii straine de neam, au tot sters urmele dacilor, punindu-si bisericile peste vechile asezari si temple dacice, sau substituind vechile obiceiuri si sarbatori dacice prin schimbarea adevaratului lor sens sau denumirile, acum tot incearca sa continue acest proces, dindu-se daci. Ce rusine!

Anonim spunea...

Hristos a venit printre cei mai pacatosi, pentru toate neamurile, iar Dacii au imbratisat credinta Fiului Omului ca pe ceva necesar si firesc. S-au apropiat de El intai pe varful muntilor si in pesteri, apoi i-au construit biserici pe capistii, pe altarele strabune, fiindca au vazut in crestinism, intr-un anume fel, o continuitate. Crestinismul ne tine in picioare de aproape 2000 de ani sa nu pierim - prin sfintii si martirii românilor. Toti marii Domni au ctitorit biserici, ca urmasi ai Dacilor. Nu e de mirare ca dusmanii vor sa loveasca in ortodoxie prin intermediul miscarii pentru renasterea adevarului istoric. Lor li se adauga prostii.

Anonim spunea...

Sa sculptezi un popă, chiar daca mare preot, si sa-l cocoti in varful chestiei...ce mai idee! Daca tot e sa fie ceva, pai statuia dacului calare cu drakones-ul in mana nu e cea mai sugestiva?

Anonim spunea...

Parerea mea, haideti sa nu amestecam crestinismul cu dacii.

Momentele importante din istoria dacica nu au legatura cu crestinismul.

Chiar si dintr-o perspectiva a formarii poporului roman prin romanizare, latura dacica a romanilor este minimalizata. Si daca romanizarea s-ar fi facut sa zic 50% cu 50%. Acei 50% dacici sunt minimalizati, deci de aceea sustin intru totul acest proiect, ca sa mai ridice latura noastra dacica. Respect pentru stramosii nostrii, care au avut curajul sa lupte pana la moarte pentru propriile lor idealuri !

Anonim spunea...

pentru Anonim: 12 iulie 2014, 22:18
Tipic unui crestin... cine nu spune si crede ca el este considerat ori dusman, ori catalogat ca fiind prost. In istorie (sute de ani), se omorau oameni in numele religiei, acum sunt jigniti. Nu s-a schimbat prea mult mentalitatea in pastrarea si raspandirea acestor religii.
Doar ca acum vor sa para mai umani, ori chiar daci, insa le sticlesc ochii la aur (bani) imediat.

Anonymous1 spunea...

Ca sa intelegi, religiosule: mostenirea culturala se pastreaza de catre societatile civilizate, nu se ascunde prin distrugere. Construirea unor biserici peste templele dacice si inventarea si suprapunerea unor sarbatori peste vechile obiceiuri dacice nu inseamna continuitate, ci denota intentia de a sterge din memoria colectiva orice urma a strabunilor daci. Acum este faza in care si-au dat seama ca si dupa sute de ani, procesul acesta de eliminare n-a reusit, nu in totalitate, pentru ca românii inca stiu ca sarbatorile stramosesti, cu sensul si denumirea schimbate sau alterate, sunt ramase din negura istoriei, de la strabunii daci, iar "pietrele" (adica ruinele ce s-au mai pastrat) au inceput sa "vorbeasca", si impreuna cu legendele ne-aduc aminte de un vajnic popor, dacii.
In privinta monumentului, ideea de a-l crea e buna, insa legarea lui de religia crestina denota lipsa de respect fata de daci. Iar forma lui, lipsita de orice originalitate, il fac de la inceput un kitsch... din pacate!

Daniel Roxin spunea...

Anonimului de la 22:57 - Ignoranta doare cumva? Pentru informarea ta, ca sa nu mai debitezi si alta data prostii: "Popa" Deceneu a fost al doilea om in regatul lui Burebista si apoi, dupa moartea lui Burebista, a fost rege peste o parte din fostul regat. In plus, este cel care a reusit un proces de reformare majora a societatii dacice. Datorita lui dacii au inceput sa aprofundeze medicina, filozofia, astronomia,stiintele fizice s.a.m.d. Cu alte cuvinte, a fost unul dintre cele mai importante 3 personaje ale lumii dacice - Burebista, Decebal, Deceneu...

un pic anonim spunea...

Asa este ROxin. E de bun augur Deceneu,din mai multe motive, dar ar mai trebui studiu ateii grecotei, bulgarii cu ceafa groasa si in general toti cei ce nu prea simt romaneste si fiorul dacic ii misca contra natiunii.
Eu le spun doar atat:ORICE ATI FACE A VENIT VREMEA ADEVARULUI...ISTORIC, SPIRITUAL, NATIONAL. ABIA ACUM INCEPE SA VA DOARA...DAR RAU DE TOT!

Anonim spunea...

Prea multa patima... din nefericire, eu cred ca nici macar nu ve-ti obtine aprobarea pentru acea locatie. Monumentul e la fel de "megalo..." ca si cladirea din spatele lui... Cum a mai spus cineva aici, un dac purtandu-si steagul ar fi mai potrivit, iar locatie buna s-ar gasi undeva intr-un parc. Si da, sunt de acord, ortodoxia nu are de-a face cu dacii!
Sau unora pare un pic barbara aceasta afirmatie? Sau te pomenesti ca nu esti patriot daca spui asta??? Anonima G.

Anonim spunea...

Ca sa nu fim dezbinati, n-ar fi bine sa fie pusi toti trei in varf: Burebista, Decebal, Deceneu.Poate ar fi mai puternic si mesajul cum ca am avut conducatori mari, ai locului. Toate popoarele tes legende in jurul personalitatilor si nu se jeneaza sa mai si exagereze calitatile lor.Sa nu mai fim asa modesti.

Alexandra Hinda spunea...

Proiectul este dovada ca suntem vii si continuam viata peste ani... Felicitari! Imi doresc sa fie posibil ca astfel de proiecte sa ii stimuleze si pe primarii din toate orasele tarii. Cine stie? Poate isi vor deschide si ei ochii...Sustin proiectul cu tot sufletul. Si multumesc!!!

un pic anonim spunea...

Ametesc cand ii aud co dacii nu au nimic cu ortodoxia...o tar de logica nu strica! Actualmente dacii sunt ortodocsi. Sau nu? Anterior au fost crestini...inainte de schisma...inainte de asta au fost monoteisti...aveau deja simbolurile crestine in reprezentarile simbolice religioase. Crestinismul a aparut pe aceasta planeta atunci cand era nevoie de legea iubirii. S.a.m.d.
Dar sunt convins ca la unii poti sa le tot spui pana iti cad dintii si tot cred ei ca una nu are legatura cu alta, ca el s-a nascut din noroc sau din intamplare, ca roate e de la Roma, ca ne tragem din maimuta, ca planeta pe care traiesc e un bolovan inert, ca, de, asa este facuta lumea si noi nu prea avem ce sa facem,etc.,etc.
Plante!
Toate s-au facut cu voia Domnului, chiar si cele rele. Pentru ca suntem niste adormiti. Dar s-a cam terminat. S-au nascut destui daci care sa restabileasca adevarul!
ROxin, e bine. Ai toata sustinerea mea si gandul bun!

Anonim spunea...

Inteleg unde vrei sa bati cu ortodoxia dacilor (ca si o continuitate a traditilor pe aceste meleaguri) ceea ce mi se pare corect, insa prea accentuezi lucrurile.

Sincer, ortodoxia din ziua de azi nu este un lucru cu care sa te lauzi prea mult, in foarte multe cazuri gruparea clerica este mai degraba o grupare mafioata in care "meseria" si parohia se mosteneste din tata in fiu lucru aflat in totala contradictie cu viata celorlalalti care au in coasta notiunea de "concurenta".

Mi se pare fortata ideea de ai considera pe daci drept ortodoxi, atata timp cand ei aveau proprile zeitati.

Eventual poti spune ca urmasii dacilor au fost crestinati in ortodoxie, asta e altceva.

Anonymous1 spunea...

la 12 iulie 2014, 22:18 Anonim spunea...
...i-au construit biserici pe capistii, pe altarele strabune, fiindca au vazut in crestinism, intr-un anume fel, o continuitate.
Nu e de mirare ca dusmanii vor sa loveasca in ortodoxie prin intermediul miscarii pentru renasterea adevarului istoric. Lor li se adauga prostii.

Ce nevoie mai ai, crestinule, de renasterea adevarului sau aflarea adevarului despre daci, ca românii-s crestini de sute de ani (si-s in proportie de masa), mai mult ca sigur ca popii care-au importat religia asta straina de neam, au continuat sa spuna adevarul despre strabunii daci, peste ale caror temple si-au pus biserici pentru "continuitate", iar peste obiceiuri ale locului (legate de natura si trai) si-au inventat sarbatori crestine, pentru a denatura sensul celor strabune.
Aiureala asta mistica-religioasa dauneaza aflarii adevarului despre daci.

Mihai spunea...

Este mai interesanta schita cu amplasarea proiectului in Parcul Izvor. Ar fi mai accesibil pentru oameni si ofera un spatiu mai larg pentru a petrece mai mult timp in preajma monumentului. Masa Tacerii se afla tot intr-un parc.
Si cartoful din Piata Revolutiei ar trebui inlocuit cu un monument care sa aiba influenta benefica asupra orasului (poate o copie a Sfinxului...).

adrian zuna spunea...

o idee foarte buna.trebuie popularizata prin toate mijloacele existente[presa,ong,pliante etc].daca este nevoie de fonduri sa fie obtinute prin reducerea cheltuierilor cu deplasarile aletuturor celor care taie frunze....! daca nu colecta publica gen" dati un leu...!

Anonim spunea...

Dar de ce nu ar fi potrivita in Bucuresti ci ar fi "mai potrivita" oriunde in alta parte? Ca nu m-am prins care-i ideea. Bucurestiul e nasol?

,Alexandru

PS:
CIMISLIA:
http://www.youtube.com/watch?v=gXIqgG8Yj6I

Zlatna:
http://www.zlatnainfo.ro/wp-content/uploads/2013/12/Decebal-la-Zlatna.jpg

Anonim spunea...

E clar, misuna si pe-aici adeptii lui Corut si Olariu. Nu se puteau opri la lucrurile bune pe care le spun astia doi, trebuiau sa-i urmeze si in idioteniile anticrestine.

"Religia asta straina de neam" -

datorita caruia Neamul a rezistat inca inaintea Basarabilor si a Musatinilor pana astazi. Ce poti sa mai spui?!

un pic anonim spunea...

Pai cam asa,dar vrei sa spui ca urmasii dacilor nu mai sunt daci ? Pai cum? Atunci ce sunt? Niste daci mai diluati? Asta da nastere acest pamant.Daci.cei mai multi dintre ei. In orice caz cei ce simt in acest mod. Nu cred ca e greu de inteles.
Logic, astazi dacii sunt ortodocsi, pentru ca asa au vrut si asa au simtit. Asta este realitatea ca va place ca nu. Mie imi place.

Anonim spunea...

Sant curios ce parere au despre asta scroafa si porcusori Petre Piso Boia Patapievici

Anonim spunea...

Mediatizarea unui asemenea proiect numai rau poate sa ne faca, deja ne-a facut. Era inca de la inceput limpede ca avem optiuni diferite in mai multe probleme, de-asta nici nu trebuiau dezgropate acele probleme, ci doar trebuia SA NE FOCALIZAM ATENTIA SI SA NE DISTRIBUIM EFORTUL SPRE ACELE LUCRURI LA CARE CONSIMTIM TOTI.

ACEASTA MISCARE NU VA PUTEA DEVENI UNA DE RESPIRATIE NATIONALA CLAMAND GUSTURI PARTICULARE. Artistii sunt artisti, e treaba lor ce le trece prin cap, insa aceasta e o miscare in care RIGOAREA ar trebui sa guverneze. Ori poate ma insel si nu mi-am facut decat iluzii.

Anonim spunea...

As vrea sa aflu parerea pe care o are scroafa si porcusorii (Petre Piso Boia si Patapievici

HTML spunea...

Statuile lui Deceneu, respectiv Arsenie Boca, sunt potrivite pentru fațada Catedralei Mântuiri Neamului a Bisericii Ortodoxe Române. În fața Palatului Parlamentului nu pot rămâne decât figurile de daci din Forumul roman și din alte muzee ale lumii-Paris, Londra, Moscova, etc-inclusiv Gog și Magog-iar în vârful obeliscului nu poate fi decât statuia ecvestră de dac cu pumnalul în mâna dreaptă și stindardul de lup-dragon în mâna stângă. Eu cred că este mai bine să se evite tratarea la comun a ortodoxismului și a religiei dacilor care cerea la fiecare 4 ani trimiterea la Zamolxis a unui mesager(sau mai mulți),fapt ce denotă o cruzime și o barbarie pe care le-a cunoscut omenirea cu mult înainte de venirea lui Isus printre noi. Sunt două chestiuni de maximă complexitate care amestecate pot da naștere unui hibrid denaturat și periculos, existând riscul de a fi penibili în fața specialiștilor străini.

Anonim spunea...

este o mare bataie de joc asezarea oricarei statui in acel loc si langa acea casa de care nu ne au legat decat nenorociri

Daci spunea...

@HTML...chestia asta,cu a trimite solii lui Zamolxe la o data la 4 ani,eu cred ca fiecare interpreteaza cum crede...odata tot trebuie lamurit ce inseamna asta.Nu e vorba de sacrificii umane...la daci.Nu e vorba de cruzime sau barbarie.Sunt probabil anumite aspecte legate de spiritualitate,care inca nu sunt intelese cum trebuie...
Sigur exista persoane care stiu despre ce este vorba...poate ne pot lamuri mai bine.
Tot la fel si chestia cu sinuciderea lui Decebal...eu personal,nu cred ca s-a sinucis...poate mai sunt si altii de parerea asta.
Toate cele bune,tuturor

Anonim spunea...

Dacii, in timpurile acelea au fost un popor de temut din cauza credintei lor de nemurire a sufletului.
Poate asta ii faceau neinfricati in lupta si erau temuti de celelalte popoare. Ceea ce ni s-a sters din memoria colectiva este demnitatea de a fi Dac. Ce vine cu asta este si proiectele astea megalitice care daca nu le facem pentru noi, macar le facem pentru posteritate si ca ei sa nu uite ca suntem din neamul acesta. Mai sti, cu toate trendurile astea care se vehiculeaza acum, ni se cere din ce in ce mai mult sa stim engleza ca limba de comunicatie. Asta inseamna cu adevarat stergerea cu incetul a caracterului nostru unic. Am cautat cateva locuri de munca in Romania si se cere la greu limba engleza, de parca am fi in Anglia sau SUA. Revin, ca m-am desus departe cu gandul. Cat despre amplasare mi se pare corect ca sa incepem cu un loc care are o semnificatie importanta politica si care da o vizibilitate internationala. Poti spune ca trezirea se poate declansa si in politicienii nostri corupti, ptr ca si acolo daca a mai ramas ceva se poate manifesta, nu? Cat despre Deceneu este dupa mine, o forma de inteligenta, care ingaduie celor slabi de minte sa-si reaminteasca unde salasuiste puterea adevarata, in virtute, in gind, in instetime, in smerenie, in intelepciune. Poate o sa fie scrise cateva cuvinte pe acolo ce ni se aminteste
intr-o forma mai arhaica , dar este de inteles ca Dacii sunt si vor fi, adica vom dainui. Cred ca asta ar avea nevoie Daniel, ceva incurajari si idei. Mult succes, ma intorc acasa daca se face monumentul asta.

Anonim spunea...

Inchinatori la icoane printate si plastifiate, pupatori de plexigas in care-s plimbate niste oase (moaste), mai aveti si nerusinarea sa va pretindeti daci.
De sute de ani, cre(s)tinii incearca sa ne faca uitati strabunii, construindu-si biserici peste templele si locurile sfinte ale dacilor, si punandu-si niste sarbatori inventate peste vechile sarbatori dacice, pentru a le face uitate numele si adevarata semnificatie... iar voi acum, prin inselatorie, nu faceti decat sa continuati aceste miselii.
Asta nu-i adevarul despre daci!

Anonim spunea...

Mi se pare un proiect exceptional, care trebuie facut exact asa, far nicio modificare. Cel care l-a realizat a pus destula energie divina in el cat pentru tot poporul. Sceptici, negativisti si carcotasi se gasesc intotdeauna, ei trebuie cel putin ignorati, sunt blocati spiritual, nu a deschidere si asta se vede si dupa comentarii. Ce incredere sa ai in unul care are prejudecat in privinta unor cifre sau care se ghideaza dupa teorii false despre masoni ? Ce incredere sa ai in cei cel propovaduiesc pe Iisus Hristos ca si cand el ar fi fost dac sau roman, nu evreu. Ce roman/dac a fost martor la toate minciunile jidano-romane cu privire la asa-zisele miracole infaptuite de evreul Iisus care a incalcat toate legile lasate de Marele nostru Creator, Zamolxe sau Dumnezeu, cum vreti sa-i spuneti, si le-a suscit in fel si chip ? De ce trebuiesc pictate atatea icoane cu chipul jidanului daca spiritul lui e vesnic si e undeva in straturile astrale veghindu/ne ? Haha, cat de jalnici puteti fi ! Inca sa punem mana de la mana si sa strangem fonduri daca e nevoie. Exact asa trebuie facut. Nu va impiedica nimeni sa faceti si altele ulterior, cu Burebista, cu Decebal, cu cine mai vreti. Si chiar la inaltime, ca doar nu o sa faca oisu toti maidanezii pe statui, nu? Si exact ca si cele romane, doar am fost unul si acelasi popor, Traian fiind frate cu Decebal. Noi suntem niste italieni mai arhaici cu vecini rai dar pe care suntem pe cale sa-i imblanzim. Dar ne trebuie o gandire pozitiva si un lider care poate fi chiar Roxi. Sa-l ajutam, deci. Iubire si lumina, dragilor !




M M Eduard spunea...

Hai o data ,cu lucrarile la columna,ca vin si lucrez gratis numai sa fie