luni, 7 iulie 2014

Satul Homiceni, de la liniște la teroare: Prospecțiuni SA amenință bătrânii! Vor gaze de șist!!!


Deși geografic este situat undeva în centrul județului Neamț , satul Homiceni – din comuna Bârgăuani nu a reprezentat un punct de interes pentru autorități sau afaceriști. Cel puțin nu până în ultima perioadă.

70 de suflete își duc veacul aici. Media de vârstă a sătenilor depășește 65 de ani. Sunt oameni simpli, cu frică de Dumnezeu, care nu vor altceva decât să-și trăiască zilele în voie bună. Dar cum nu toate poveștile au un final fericit, cei 70 de săteni sunt terorizați de societatea Prospecțiuni SA, care își trimite oamenii și utilajele pe terenul localnicilor, să le tulbure liniștea:


„Vin și vor să ne devasteze satul! Pe mine m-au băgat în toți sperieții! Au venit cu mașinile de la Prospecțiuni (…) Mai avea un sfert de metru și era să-l calce pe soțul meu! Nici nu au stat de vorbă, să ne explice măcar ce vor de la noi”, ne mărturisește vizibil speriată o bătrână din Homiceni.

Din spusele sătenilor, lucrările de explorare comandate de Romgaz și executate de Prospecțiuni SA în satul Homiceni se desfășoară pe proprietatea lor privată, deși sătenii nu și-au dat acordul. “Noi, cu orice preț, nu-i primim în satul nostru!” Spun ferm aceștia.

Cum obține Prospecțiuni SA acordul sătenilor?

Metoda 1: Angajații Prospecțiuni SA amenință bătrânii să iscălească documentele pentru a avea frâu liber:M-au amenințat să iscălesc! A zis că acolo sunt gaze de șist! N-am ieșit la poartă, mi-era frică!” (săteancă, 75 ani)

Și fiindcă amenințările n-au avut succes,
Metoda 2: „Care iscălește, primește bani în schimb, asa ne-au zis! Au insistat, veneau-plecau, veneau-plecau de la poarta mea!”, afirmă un alt sătean din Homiceni.

Reprezentanții companiei de prospecțiuni precizează că desfășoară o activitate perfect legală. Dacă a mitui și a amenința sătenii pentru obținere de semnături este legal, atunci vai de Justiția Română! Fie asta, fie mint cei 70 de locuitori ai satului Homiceni, majoritatea trecuți de vârsta a doua.

Sătenii au fost asigurați de către primar că nu există absolut niciun pericol. Tot primarul, care inițial a stabilit împreună cu sătenii că fără permisiunea lor, Prospecțiuni nu are ce căuta in satul Homiceni, s-a întors 180 de grade: „A zis că oamenii ăștia sunt chemați de Culiță Tărâță și el nu se poate pune rău cu Județul! a conchis unul dintre săteni.Sursa: http://www.ziarpiatraneamt.ro/satul-homiceni-de-la-liniste-la-teroare-prospectiuni-sa-ameninta-batranii

6 comentarii:

un pic anonim spunea...

Ca oile la taiere! Sa-i chemam pe spanioli in parlament sa-i trezeasca pe idiotii nostri.

Anonim spunea...

1. Prospectiuni nu face exploatare. Face exact ce zice numele. Prospecteaza. Adica anailizeaza subsolul si trimite mai departe datele. Daca cei care au comandat analiza or exploatae vreodata sau nu asta e alta problema.

Anonim spunea...

Prospecțiuni și-a câștigat deja un loc printre cele mai urâte companii românești.știm cine e Tender,așa că nu le lua apararea.fac deja destul rău prin participarea la distrugerea si otravirea pământului si apei,faptul ca fac doar prospectiuni nu-i absolvă de vină

Anonim spunea...

Se lasa rau cu astia,nu mai poti dormi linistit in casa ta ca vin si i-ti iau perna de sub cap!Nu sunt adeptul violentei dar cred ca e momentul sa luam armele in miini, in casa mea nu or intra ca mor cu ei de gat!

Anonim spunea...

Bai oameni buni , pe ce drept se găsesc acești vânători de gaze pe teritoriul tarii noastre. Bogăția nu se afla în găsirea gazelor de schist, ci mai degrabă în dezvoltarea varietăților de legume, fructe, cereale de tip natural care sa îmbogățească mesele oamenilor cu bucate bune. În ceea ce privește dezvoltarea energetica sunt diferite metode mai curate de a dobândi curentul atât de necesar omului modern. Energia libera exista iar voința guvernanților noștri care întrețin un sistem perimat, bazat pe fosile și nu pe o energie curata mă face sa cred ca nu fac decât sa ne otrăvească nava freatica, iar ăsta facand-o conștient apa o sa devină un bun de vândut tuturor pe bani. Simplu nu?

Anonim spunea...

Trebuiesc prinsi si batuti,ordinarii sa vina sa te ameninte....