joi, 31 iulie 2014

"Ungurii mei si ungurii vostri". Merită citit


Văd că în România există două tipuri de unguri: ungurii mei și ungurii voștri. Cu ungurii mei mă tot întâlnesc, chiar dacă nu îi cunosc, de ungurii voștri am auzit. 

Ungurii voștri vor Ardealul. Vor un teritoriu cu o populație de 4,8 milioane români și 1,2 milioane cetățeni români de etnie maghiară. Dacă s-ar alipi acest teritoriu la Ungaria, ar însemna o țară cu 10,1 milioane unguri și 4,8 milioane români. Adică 32% din populația Ungariei ar fi de etnie română. Este și motivul pentru Ungaria nu ar dori niciodată acest teritoriu. Ar da cu virgulă rău de tot.


Ungurii voștri vin în București la meci să devasteze Bucureștiul. Incredibil cum un grup de câțiva zeci de alcoolici s-au caftit cu jandarmii de a ieșit știre națională. Și-au luat bătaie (as expected), s-au ales cu dosare penale și cam atât. Golanii noștri în schimb i-au „umilit” pe unguri din punct de vedere al distrugerilor: au fost 400, au aruncat cu pietre în jandarmi apoi s-au răzbunat pe mașinile din cartierul Pantelimon.

Ungurii voștri vor protecția Ungariei pentru minoritatea secuiască. Și pentru asta sunt gata să strice relațiile cu România. Cel puțin asta a declarat un dereglat mintal, lider al unui partid extremist din opoziție care vrea mai multe voturi în parlament.

Ungurii voștri nu vă servesc pâine în Harghita și Covasna, ungurii voștri vă înjură pe limba lor când cereți pâine în limba română, ungurii voștri v-ar lua gâtul mâine etc.

Ungurii voștri sunt un produs al politicienilor iresponsabili dornici a vă controla ca să nu aveți alte subiecte de discuție gen „iar îi votăm pe nemernicii ăștia”, „ieșim la demonstrație și noi că a ieșit toată lumea”, „ia hai să îi facem o vizită la ăsta acasă că a furat prea mult” etc. Ungurii voștri sunt legende, sau dacă există sunt cazuri extrem de izolate. 


Să vă povestesc de ungurii mei. Ungurii mei au plâns laolaltă cu românii când handbalistul român Marian Cozma, starul echipei maghiar Veszprem a fost ucis de niște mafioți țigani în Ungaria. Și în toți acești ani nu l-au uitat; unguri și români au fost uniți de durere și de dragostea pentru un sportiv extraordinar. Din păcate meciul amical de anul acesta dintre Dinamo și Veszprem în memoria handbalistului nu a avut acoperirea necesară – Roșia Montană, maidanezii și România – Ungaria la fotbal l-au eclipsat. Ungurii mei i-au ridicat o statuie lui Marian Cozma, din donații, în fața stadionului din Veszprem. 

Ungurii mei patrulează pe străzile din Bihor alături de polițiști români. Patrulele mixte sunt deja un best-practice al colaborării româno-maghiare. Similar, polițiștii români patrulează alături de polițiștii maghiari în Ungaria. Și nu este un proiect nou – colaborarea există deja de 5 ani, dar de ce să vorbim despre ea? 

Ungurii mei construiesc împreună cu românii mei o pistă de biciclete care să lege Oradea de Debrecen. Pentru a facilita transportul eco și siguranța, pista nu este pe carosabil, ci pe lângă el. 

Ungurii mei mă servesc când cer chestii în română (nu cer pâine, nu mănânc pâine). Ungurii mei iubesc România și mulți sunt fani ai naționalei de fotbal a României. Ungurii mei îl detestă pe Tokes și spun că nu îi reprezintă. Să spui că Tokes reprezintă etnia maghiară este ca și cum ai spune că Vadim Tudor reprezintă românii. Deci nu. 

Înainte să mai scrieți de ungurii voștri hai să beți o palincă sau o bere cu ungurii mei. Vă asigur că vă schimbați imediat optica.

Tudor Galoș

Sursa: http://tudorgalos.ro/2013/09/ungurii-mei-si-ungurii-vostri/

18 comentarii:

Unknown spunea...

Probabil cu siguranta este o eroare undeva. Eu, si cred ca f multi Romani, le spunem unguri, la modul general, si acelor bozgori fara caracter, care intr-adevar nu fac decat sa agite spiritele. Probabil ca este o greseala. Cum este si greseala foarte multor natiuni care ne fac tzigani, doar pt simplul fapt ca, din nefericire pt ei si pt noi, au avut de a face cu niste tzigani pe al caror pasaport scria ROMANIA. Asa si noi le spunem unguri, acelor oameni care vorbesc maghiara dar nu sunt unguri. Cu siguranta este o greseala.

Anonim spunea...

In sfarsit si ceva bun legat de acest subiect!

Oana spunea...

Frumos scris. Impartasesc aceasta opinie. Din pacate gasesc foarte trist ca atat de multi oameni se lasa manipulati de interesele politice extremiste ale unora, dusi cu capul. E cu atat mai nasol cu cat unii dintre ei nici nu au interactionat vreodata cu un ungur, fie din Ungaria, fie din Romania. (cred ca majoritatea care vorbesc de rau, nici macar nu sunt din Ardeal). Adevarat ca si ei au nebunii lor si tiganii lor, dar nici noi nu suntem toti harnici, cinstiti si cumsecade.

Anonim spunea...

Nu conteaza ce nationalitate are personajul din fata ta, conteaza sa fi tu Crestin, asa cum au fost parintii, bunicii si strabunicii tai.Politicienii au o agenda de urmat, supravegheati atent de stapanii din umbra, asa ca tot ce vedem la ei e dezbinare, ura si minciuna, pe principiul "Divide et impera".

Anonim spunea...

articolul este praf in ochi.. A uitat de declaratiile de tot felul prin Tg Mures, Cobasna, de arborarile steagului asazis secuiesc, de miile de manifestanti ce scandeaza impotriva tarii in care s-au neascurt, uitati-va ce scriu ungurii vostri/nostri/lui despre romani, Ardeal pe FB...

Anonim spunea...

Si domnul Tudor este oradean...altfel nu pot sa-mi explic de ce ungurii lui sint identici cu ungurii mei! A fi roman, nu inseamna automat om bun, la fel cum a fi ungur nu inseamna automat om rau! Sint mindra a fi oradeanca, si-mi iubesc concetatenii, buni sau rai, unguri sau romani!

un pic anonim spunea...

La fel a fost in 1940 și in 1989, ba au fost chiar si maghiari care au murit aparand romani, si totusi...s-a intamplat ce s-a intamplat. In concluzie nu vorbim de cei cumsecade, asa cum nu ne raportam la romanii ghertoi...ci vorbim de capete infierbantate si/sau platite !!!

Batman spunea...

Nici nu puteam formula mai bine decat autorul, pana cand nu stai la masa cu ei, fie din tara mama, fie din tara natala si nu vom ajunge sa ne impartasim grijile, nevoile, bucuriile si necazurile nu putem spune ca ne cunoastem cu adevarat si nu ne putem pune etichete care de altfel sunt apanajul maniaco-depresivilor si vesnicilor "victime" cum le place sa se considere unii ca Tokes care a crescut pe paine si pamant romanesc si acum se rahateste acolo unde a mancat si nu se multumeste sa bage zazanie intre compatriotii lui ba incearca si intre doua state. Itr-adevar este atat de mic si neinsemnat ca nici nu ar merita amintit ca sa cada in uitare definitiv.

Anonim spunea...

E foarte bun articolul, desi contine o mica eroare: procentul de 32% romani, dupa eventuala acapararii Ardealului de catre Ungaria. Dupa cum au demonstrat si in 1940, ungurii sunt capabili ca in max. 2 saptamani sa reduca prin genocid acest procent, la unul acceptabil de 0%.

Anonim spunea...

Mai lasa vrajeala cu unguri mei si unguri tai, nonsens. Cum o dai, cum n-o dai tot neam de afurisiti sunt unguri din exteriorul tarii. Mai patrioti ca ei nu exista, li s-a furat Ardealul, se uita la noi ca la tigani de parca le-am bagat mana in buzunar. Ati uitat recent articolul care denunta lipsa de responsabilitate a horthistilor care au ars oameni in biserici, ce-au facut maghiari de aici?
Culmea este ca trebuie sa le inghitem razand si dandu-ne baieti buni cand ei te joaca pe la spate cu tot felul de interese meschine de dezbinare. No totul este frumos si dulce pana cand e vorba de origini, ca ei au fost primi si noi un popor de adunaturi. Vine-ti in fire omule, atunci cand toti maghiari se vor recunoaste mai intai romani pe teritoriul Romaniei si dupa aceea maghiari ar fi demn de discutat de la om la om. Asta inseamna ca limba romana nu este secundara si primara, iar credinta in tara asta plina de har sa-i faca sa se gandeasca la unitate si nu la noi si voi. Un gurii de peste hotare sunt cu gandul si cu fapta prin propavaduirea marelui imperiu unguresc, pentru ca noi cei vechi adevaratii bastinasi ai acestor locuri v-am permis sa ramaneti pe aceste meleaguri pitoresti suntem oameni dar voi ne-ati da foc si ne-ati baga in biserici ca sa ardem o data cu ele. Totul nu pleaca de la omenie , pleaca de la prostia noastra de a va crede oameni.Cine se considera ungur, n-are decat sa se duca in Ungaria ca ni destul cu cei care l-au omorat pe Mihai cel Viteaz prin viclenie.
Istoria nu se uita oameni , iar strabuni nostri nu le putem pata memoria in care ei au patimit.

Anonim spunea...

Cand o sa mai scrieti ceva interesant? Copy-Paste de la alti nu stiu daca prinde la Daciani, ma gandesc ca atunci cand o faci si nu-ti dai cu parerea inseamna ca aprobi 100 la 100 .
Bineinteles ca sunteti o personalitate care are o seama de proiecte si nu are nevoie de a da un raspuns insa lasa de dorit cand nu ai nici-un comentariu.

Unknown spunea...

ungurii vostri si ungurii nostri au ravnit intotdeauna la pamantul acestei tari si anume Ardealul. ungurii vostri cu ungurii nostri au masacrat populatia romaneasca in ardeal inainte de 1918. nu mai umblati cu lupul imbracat in pielea oii ca nu tine la tot romanul vrajala asta.vedeti-va voi de treaba voastra acolo in ungaria, ca noi romanii nu ravnim la pamantul vostru. faptul ca ati facut o statuie lui cosma asta nu inseamna ca ne iubiti de nu mai puteti,ci mai degraba voi ungurii ne-ati extermina pe noi romanii de ati putea. si mare grija ca Arsenie Boca a prezis ca in viitor intr-o noapte spre ziua trei tari vor ataca romania si anume; ungaria,rusia si bulgaria. iar aceste trei tari care se vor napusti asupra romaniei le va nimici(bate) dumnezeu prin foc.
cum as putea eu sa cred in vorbe, cand un sfant ne descopera adevarata fata a ungurilor.

Unknown spunea...

un singur lucru e demn de tinut minte....ungurii nostri sau ai vostri , sunt doar un construct politic ineficient si de mult scapat de subt control...oare sa fie asta ultima problema pe care o are tarisoara asta ?...

Anonim spunea...

Nici rachita nui ca pomul,nici Ungurul nui ca omul I-mi pare rau Domnule Tudor Galos adevarul este dureros

Anonim spunea...

...citesc cu stupoare si profunda indignare aberatiile nestiutorilor de istorie...fratilor,nu exista decat un singur adevar-cititi orice enciclopedie si vedeti ce scrie la Transilvania.
restul este doar sovinism,micime...

Anonim spunea...

Nu confundati ungurii din Romania cu ungurii din Ungaria. Intr-adevar, au fost destule situatii in Ro cand un roman a intrat in magazin sa ceara ceva si nu a fost servit pt ca nu vorbea ungureste. Dar nu la fel se petrece in ungaria. Te intreaba frumos ce doresti si iti arata cu degetul pe raft daca nu stii sa ceri. Vorbesc din proprie experienta. Iar in privinta ungurilor din romania, ce sa zic.. nu stiu cum se face, dar nu am auzit niciodata de vre-un roman care sa zica "teritoriul ungariei a fost a dacilor, atestat documentar! Il vrem inapoi!". Si nici nu am auzit de vre-un ungur care sa intre in magazin romanesc si sa nu fie servit pentru ca e ungur! Asa ca...trageti concluzia...

Anonim spunea...

Acelasi anonim, dorin, care vorbea de diferenta dintre ungurii din ungaria si cei din romania. Ca sa va dau si un exemplu. Mama mea a inceput munca la 16 ani. Asa era atunci. Si intr-o zi a mers la un magazin de stofe si nu a fost servita pentru ca a cerut in romaneste. A mers acasa unde statea in chirie, plangand si gazda cand a aflat ce s-a intamplat a mers cu ea la magazin si a facut-o pe vanzatoare " cu ou si cu otet" atat in romaneste cat si in ungureste. Si asta se petrecea prin 1965. Asa ca problema cu ungurii rau-voitori e veche. Dar totusi nu trebuie sa ii bagam pe toti in aceeasi oala si sa facem jocul murdar al unora. Sa luam atitudine impotriva unor potlogarii de genul acesta, dar cu demnitate si inteligenta. Sa nu uitam ca dacii erau un popor intelept si deloc razbunator, vestiti in toata europa pt intelepciunea lor.

Anonim spunea...

Sunt un maghiar din Ardeal si iubesc pe romani ca pe fratii mei. Desi limba mea materna este maghiara eu ma simt si ma consider roman. Prietena mea este o frumoasa olteanca si o iubesc din toata inima. Mie imi place mentalitatea mioritica a romanilor, imi place faptul ca este o mentalitate mai permisiva dar totodata foarte intelepta. In acest comentariu nu doresc sa relatez fapte politice sau istorice si nu doresc sa conving pe nimeni. Parerea mea e ca Daca ne vom iubi cu totii (romani si maghiari) ca niste frati adevarati si vom privi viitorul impreuna si vom lupta pentru un viitor mai bun atunci sigur vom reusi, doar impreuna.