vineri, 8 august 2014

Au început cercetările arheologice la cetatea geto-dacică Buridava, cercetări care sunt posibile și cu sprijinul Asociației Geto Dacii


Universitatea din Pitești, în parteneriat cu Muzeul Județean Vâlcea, Asociație Geto Dacii și Fundația pentru Tineret Vâlcea, a început săpăturile arheologice la antica cetate Buridava, situată în apropiere de orașul Ocnele Mari, Vâlcea. Echipa de arheologi condusă de Lector Universitar dr. Constantin Bărbulescu este pe teren de câteva zile și va fi acolo cel puțin până la sfârșitul lunii august.

Cetatea Buridava este "cea mai importantă aşezare şi fortificaţie dacică de la sudul Carpaţilor, pentru secolele I a. Chr. – I p. Chr.. Complexul de la Ocniţa este format din trei cetăţi fortificate şi o aşezare civilă, amplasate în dreapta pârâului Sărat şi la nord de pârâul Cosotei, în imediata vecinătate a ocnelor de sare. Descoperirile arheologice de aici au pus în evidenţă statutul aparte ocupat de aşezarea dacică atât în comerţul cu lumea romană, cât şi datorită existenţei aici a unui posibil centru de putere dinastică", ne spune domnul Bărbulescu.

Descoperirile deosebite făcute aici, în decursul anilor, le dau speranțe specialiștilor pentru noi artefacte de excepție ce ar putea fi scoase la lumină. După cum se poate observa în imaginea de mai jos, aici s-a găsit și o inscripție cu numele unui rege geto-dac - Tiamarcos, un lucru deosebit de important!


Bogăția inventarului arheologic este subiliniată de monede, vase din ceramică sau din bronz, o mască ritualică din bronz, medalioane, arme și unelte, aflate astăzi în muzee. Cel care a cercetat cel mai mult acest sit și a făcut principalele descoperiri este regretatul arheolog Dumitru Berciu...

P1080148

cani

cana

strecuratoare

P1080050

Cu această ocazie, le mulțumim tuturor celor care au decis să sprijine cu donații implicarea noastră în cercetarea arheologică din România. Doar cu ajutorul vostru a fost posibil să ajutăm și șantierul arheologic de la Buridava, al șaselea șantier arheologic pe care l-am susținut în acest an. (am motive să cred că va fi și un al șaptelea până la sfârșitul anului!).

Șantierul de la Buridava a redevenit activ și datorită primarului orașului Ocnele Mari, domnul Petre Iordache, care asigură cazarea echipei de arheologi și, de asemenea, domnului Ovidiu Udrescu, președintele Funadației Pentru Tineret Vâlcea, un entuziast care va fi alături de echipă pe întreaga perioadă a cercetării.

Iată că entuziasmul pasionaților de istorie din țară, dar și al autorităților locale, face totuși posibilă cercetarea arheologică, într-un an în care Ministerul Culturii nu a alocat niciun leu pentruaceasta.  Un exemplu care ar trebui urmat de cât mai mulți!

IMPORTANT! La propunerea mea, s-a hotărât ca în fiecare săptămână, cel mai probabil sâmbăta, să se organizeze o ZI A PORȚILOR DESCHISE LA BURIDAVA în care cei care doresc să viziteze șantierul arheologic și să vorbescă cu arheologii, să o poată face. Așadar, cei care doriți să vizitați Buridava, cetatea antică de lângă Ocnele Mari, în județul Vâlcea, trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail dacicus_ovidiu@yahoo.com si veti afla cand puteti veni in vizită.


Dacă dorești să susții financiar acest șantier cu o donație sau o sponsorizare, o poți face în conturile Asociației Geto Dacii:

Adresa: B-dul Brâncoveanu Constantin nr. 9, bl. B14, scara 4, etaj 3, ap. 100, sector 4, Bucuresti
C.I.F.    31419743
conturile ale Asociației GETO-DACII, deschise la BCR:
Cont RON – RO64RNCB0746131680410001
Cont EUR – RO37RNCB0746131680410002
Cont USD – RO10RNCB0746131680410003

Pentru donaţii din afara României, s-ar putea să vi se ceara codul SWIFT. Acesta este RNCB RO BU.

De asemenea, puteţi utiliza Paypal pentru viramente directe, transferul efectuându-se în doar câteva minute. Opţiunea este disponibilă pe pagina principală a site-ului, accesând butonul DONATE, în stânga sus: http://www.geto-dacii.ro/donatii-si-sponsorizari/
Vă mulțumim!

Daniel Roxin

Un comentariu:

Anonim spunea...

Multumesc Daniel pt tot ce faci pentru noi. Oricum in zona aceea cam de prin localitatea Ionesi si pana langa orasul Ramnicu Valcea sunt foarte multe movile care cred eu, e posibil sa contina artefacte ale Dacilor si merita cercetate de speialisti. Personal incerc sa achizitionez op drona cu care sa pot filma si cerceta de deasupra de la mica distanta pentru a putea intelege mai bine de ce natura sunt aceste formatiuni movilare.