duminică, 24 august 2014

Descoperiri senzaționale ale campamentelor vânătorilor de reni de pe Valea Bistriței de acum 20.000 de ani. Obiectiv cercetat cu sprijinul Asociației Geto Dacii. Galerie FOTO


COMUNICATUL SPECIALIȘTILOR: “Echipa de arheologi a Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei Omului în Paleolitic din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște și studenții Universității Valahia Târgoviște, au făcut descoperiri senzaționale pe Valea Bistriței reprezentate prin dezvelirea campamentelor vânătorilor de reni de acum 20.000 de ani. 


În situl de la Poiana Cireșului- Piatra Neamț, în acest an au fost decapate zonele de abataj (sacrificare) a renilor vânați, relevate prin aglomerări de mii de oase, adesea aruncate în structuri de combustie (vetre). Totodată au fost descoperite mii de utilaje litice, constând din unelte și arme din piatră, vârfuri din corn și os, unelte de prelucrare a pieilor și de perforare  în vederea realizării veșmintelor, obiecte de artă constând din podoabe (un pandantiv din piatră), oase gravate în mod divers, mărturii ale simbolismului vânătorilor din această perioadă. Sunt impresionante cantitățile de ocru, uneori răspândite peste oasele de ren.

Este evident că suntem într-o perioadă în care renul era vânat într-o proporție de 85%, iar existența sa dovedește un climat asemănător celui din zilele noastre din regiunea supraviețuirii renului și vânării sale de către eschimoși.

Unele dintre uneltele realizate din silex constau din lamele de câțiva milimetri lățime, extrem de fin zimțate, greu de presupus pentru ce erau realizate din cauza microlitismului lor extrem.

Cercetările arheologice din acest an s-au desfășurat cu sprijinul Asociației Geto-Dacii și a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.”

Dr. Elena Nițu și Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru

Nota mea: în urma discuției cu specialiștii, mai rezultă că în niciun sit arheologic paleolitic, la nivel mondial, nu s-a mai descoperit până acum o asemenea aglomerare de oase. În plus, un alt element remarcabilt este gradul extraordinar de conservare a acestora…

Mulțumiri sponsorilor acestui șantier care au venit alături de Asociația Geto Dacii și echipa de arheologi!

Principalul sponsor al acestui șantier este firma DENTAL PROFILE 2000 SRL din București (https://www.facebook.com/DentalProfile), căreia îi mulțumim încă o dată!

Mulțumim, de asemenea și altor doi sponsori (de data aceasta din județul Neamț) care acum câteva zile au decis să sprijine cercetarea arheologică de la Poiana Cireșului. Este vorba de firmele S.C LAFOR S.R.L din Războieni și Ancroma Prod SRL din Piatra Neamț.

Daniel Roxin

Galerie foto:
1
2
7

4
8
9
Pandantiv avers 2
PANDANTIV cu o vechime de 20.000 de ani
10 Instrument de perforat pieile de animale
Instrument de perfoart pieile
11 os gravat
Os gravat
12Ocru
Ocru
14 Micro-lamela denticulata (zimtata)
Micro lamela denticulara (zimtata)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Un arheolog priveste altfel astfel de obiecte si "vede" lucruri pe care altii cu greu le pot intui. Cred ca-i o chestie specifica oricarei meseri. In acelasi timp "tinerii din Romania sunt printre cei mai buni la informatica". De ce nu combinati cele doua petru o prezentare grafica//animata//exemplificata//etc. mai atractiva si mai pe intelesul tuturor?
Cred ca s-ar putea mari si puterea de penetrare a cenzurii prin materialul in sine.

,Alexandru

Anonim spunea...

Cu siguranta ar trebui construit cel putin un muzeu . Felicitari!

Anonim spunea...

Am gasit in bistritia intr-o padure, o piatra cu linii pe ea, iesite si in relief, par a fi facute, ca un fel de puzzle, piatra seamana cu cea din imaginea din articol cu pendativul de 20.000 de ani. Cu cine sa vorbesc? Acuma sunt in germania si am aduso aici cu mine

Daniel Roxin spunea...

Trimiteti-mi o fotografie pe adresa comenzi.danielroxin@yahoo.com