joi, 28 august 2014

Trei hectare de pădure dispar în fiecare oră. Cele mai furate județe: Argeş, Harghita, Mureş şi Prahova

Se fură ca în codru în munţii din România. Trei hectare de pădure dispar în fiecare oră, iar autorităţile par neputincioase. Controalele făcute ieri în 11 judeţe de aproape 800 de poliţişti, inspectori silvici, jandarmi şi comisari de mediu au rezultate hilare. Au confiscat echivalentul a cinci camioane cu lemne şi au dat 48 de amenzi. Activiştii Greenpeace spun că legea trebuie modificată rapid, înainte să rămânem fără păduri.

Argeş, Harghita, Mureş şi Prahova sunt judeţele cele mai devastate de tăietorii ilegali. 5 miliarde de euro este prejudiciul creat de mafia lemnului din România în ultimii 23 de ani, arată un raport al Curţii de Conturi. 


Problema este că cei care distrug pădurile nu sunt pedepsiţi. O verigă importantă sunt proprietarii gaterelor, care cumpără şi prelucrează lemn furat sau tăiat ilegal.

În ultimii doi ani, niciunul dintre ei nu a fost trimisă în judecată în cele aproape 2.000 de dosare făcute de poliţişti. Şi prind tot mai mult în curaj: „Domnule, da' mă controlezi tu pe mine?”

Raziile sporadice ale jandarmilor şi inspectorilor silvici nu fac decât să întrerupă câteva ore jaful din munţi. Patronii gaterelor şi angajaţii reuşesc să se ascundă la timp de oamenii legii.



Activiştii Greenpeace spun că de multe ori şi pădurarii îi protejează pe hoţii de lemne.

Din punctul meu de vedere nu s-ar putea scoate lemn din pădure dacă aceste administrații și factori de control nu ar conlucra la ilegalitate”, spune Laurențiu Ciocârlan.

Efectele jafului din munţi se văd cu ochiul liber. În fiecare an, zonele despădurite sunt lovite de viituri devastatoare.

Defrişările ilegale din România sunt atât de masive, încât se văd din Cosmos. Pe hărţile Agenţiei Spaţiale Americane, roşul marchează zonele despădurite, albastrul, puţinele locuri unde s-au replantat arbori. În aceste condiţii, ţara noastră este acum pe locul 22 din 27 de ţări europene, în privinţa suprafeţei împădurite.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Da lasa sa ii ia apa da-i drek. Daca is idioti cu acte in regula. Doar sa nu planga pe urma ca le-o fost luata casa de ape.

Si partea mai funny e, cele mai multe defrisesi se afla unde? In szekely landu lu peste. Astia vor autonomie ca sa poata taia si sa nu ii mai deranjati cu reportajele. Or sa puna si viza de intrare :)). Liber la taiat lemnule la pedure.

Anonim spunea...

Cum noi umanii sintem dependenti de paduri cineva rau intentionat parca vrea sa rada raza umana din aceasta planeta cu ajutorul acestor tipi inconstienti .

OMENIA spunea...

Harghita Mures , Prahova... mda - a mai sesizat un cititor - maghiarii taie si spanzura acolo - iar padurarii sunt de partea hotilor --am auzit pe cineva care lucra la silvicultura pe salariu mic dar ciubucuri mari :( atunci nu am relizat dezastrul... As dori sa gasim solutii dar suntem asa de socati de haosul impus de elite ca ramanem fara cuvinte! - paznici inarmati pentru conservarea mediului platiti de UE - sau iesirea din UE!

Ciobanul de la oi spunea...

Luati exemplu la insula Pastelui, candva a fost populata de oameni care au construit acele statui megalitice, dar odata ce au taiat toti arbori de pe insula extinctia lor a fost inevitabila, neavand cu ce sa-si faca pirogi sau kayace, pentru a se hrani sau pur si simplu foc sa se incalzeasca.
Aceasta este pretul lacomiei celor care ne cosidera pe noi un neam de nimic. O zeflemea, mamaligi, tara unde neamul si-a uitat originele si pune mai presus de toate binele personal decat binele colectiv. Nu este vina celor care conduc, este vina celor care urmeaza directivele. Oricat as dori sa fiu mandru de tara mea si de conationalii mei, imi revin in cap lipsa de civism al aproapelui meu care lasa sa se intample aceste atrocitati. Oare nu mai exista cuonstiinta, nu mai exista teama de Dumnezeu, nici bune maniere. Un de naiba mergem! Dam vina pe corporatii, cine naiba sunt corporatiile , o mana de oameni care prostesc o multime. Suntem datori sa ne ingrijim de toti romanii prosti, buni, intelepti, lepre sau cinstiti. Trebuie sa ne educam neamul, sa le dam o mana de ajutor vecinilor de langa noi, sa-i invatam ce nu inteleg si daca tot nu inteleg le luam privilegiul de asi bate joc de pamanturile astea. La indienii din America nu exista sensul proprietatiii ci totul apartine obstei, al colectivului pana cand au venit ingratii de engleji si de franceji ce au reclamat pamanturile.
Dupa ce au venit astia au omorat iau batjocorit, iau imputinat, iau stramutat in tinuturi numite rezervatii. Voi vreti sa deveniti un fel de autohtoni, pusi intr-o rezervatie ca o batjocura a Uniunii Europeene!
Ps. aceasta iesire se adreseaza tuturor, nu numai celor care se pretind neprihaniti, ireprosabili, ci si lichelelor care au luat act la planul desavarsit al statului nostru alogen. Stiu ca in fiecare din voi sau unora le vina sa strige de necaz, da hai sa fim uniti ca sa strigam mai tare.

Anonim spunea...

Niste nebuni ! Localnicii sunt de vina, cu siguranta multi dintre ei sunt partasi, sa fie pacatul lor si toti din aceea zona sa ramana acolo. Ei si generatile lor sa blesteme pe urma ca au taiat padurea, sa fie lasati toti acolo in pustietatea care o fac.