duminică, 14 septembrie 2014

Detaliul inedit din acest chihlimbar, vechi de peste 40 de milioane de ani. Cercetătorii observă foarte rar aşa ceva


O furnică şi o căpuşă - un parazit care se ataşase de capul ei - au fost prinse într-o picătură de răşină acum aproximativ 45 de milioane de ani. Acesta este cel mai vechi chihlimbar care atestă un asemenea tip de parazitare.

Fosila se alătură altor exemplare de chihlimbare care au imortalizat scene de acum zeci sau sute de milioane de ani: un păianjen atacând o viespe sau o muscă.


Căpuşa are doar 0,7 mm lungime şi era bine fixată pe capul victimei sale, comportament similar unei specii actuale, din genul Varroa, care sunt considerate responsabile de scăderea bruscă a numărului de colonii de albine, spune Jason Dunlop, de la Leibniz Institute for Evolution and Biodiversity Science din Berlin.

Parazitul din acest chihlimbar face parte din genul Myrmozercon, care include multe specii care există şi în prezent.

Din păcate, o bulă de aer care a fost prinsă în răşină face mai dificlă identificarea speciilor în acest caz.

Căpuşele sunt arahnide, asemeni păianjenilor şi scorpionilor.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/13255317-detaliul-inedit-din-acest-chihlimbar-vechi-de-peste-40-de-milioane-de-ani-cercetatorii-observa-foarte-rar-asa-ceva

2 comentarii:

Rosa spunea...

Fascinant ! Mi-ar place , acest chihlimbar :)
Parazitii ,o lume de vieţuitoare care trăiesc pe spinarea altora , stabilesc cu ea o legătură aparte, dau măsura adevărată a măreţiei Vieţii, a formidabilei forţe a evoluţiei.
45 de milioane de ani in care
parazitismul s-a dovedit un "stil de viaţă": o estimare recentă sugerează o proporţie uimitoare: 40% dintre formele de viaţă ar fi parazite, într-un mod sau altul.
Existenţa acestui continuum este o expresie a evoluţiei; în fond, evoluţia e un fenomen natural şi are propriile ei legi...
Paraziţii au contribuit si contribuie într-o măsură imensă la biodiversitatea planetei, oferă prilejuri pentru transferul de material genetic între specii şi, forţând gazdele să se adapteze pentru a rezista, reprezintă un motor al evoluţiei....
Lumea paraziţilor - în ciuda impresiilor noastre negative despre ea - are multe de oferit oamenilor, e un univers întreg de cercetat...
...

Anonim spunea...

Aceasta piesa de chihlimbar,ne arata in prezent ca si noi,oamenii suntem parazitati de entitati care se ataseaza de aura noastra...cu cat gandim mai negativ,cu cat vorbim mai mult si aiurea,barfa,cu atat le place sa se hraneasca cu aceasta energie negativa emanata de omenire...egregorul,umbra negativa.Au suficienta hrana daca oamenii nu se schimba...
Daca ne rugam cat de des putem,daca invocam prezenta Fiintelor de Lumina care sa ne ajute in aceasta lupta nevazuta,daca devenim calmi si ne eliberam de fricile launtrice si devenim fericiti atunci ele pleaca din aura noastra,deoarece nu le mai furnizam hrana.
De aceea iubirea neconditionata fata de tot ceea ce este, e
singura solutie viabila care duce la rezultat pozitiv.
Nu e de niciun folos sa blamam oamenii sau actiunile lor...prin oameni lucreaza aceste entitati,care nu se vad (cei care au clarvedere stiu) dar se simt...de aceea judecata nu duce nicaieri,ci doar fii observator a ceea ce este.
Sunt persoane care au scapat de astfel de „capuse”din aura lor,dar asta este o adevarata arta in a te descoperi cine esti tu,cu adevarat.Toti suntem chemati sa ne curatam gandurile,sa devenim constienti in fiecare clipa de ceea ce spunem sau facem...iar odata ce avem ganduri curate,frumoase,stare de pace sufleteasca,asta se reflecta in sanatatea corpului fizic.
De alegerea noastra depinde totul...
Multumim pentru postare.E o lectie subtila...