miercuri, 3 septembrie 2014

Situație explozivă în Vestul țării! | Proteste și incidente între localnici și firmele de prospecțiuni de gaze. Analiza apei din Beba Veche arată că ar fi contaminată cu arsenic

protest-gaze-de-sist-timis-9 

”In satul Cherestur de langa Beba Veche (cea mai vestică localitate din România – n.red.), oamenii au iesit marti in strada! Imbracati cu tricouri galbene pe care au imprimat un mesaj anti-fracturare, localnicii s-au adunat in centrul asezarii sa-si strige furia. Protestul lor a stat sub indemnul ‘Impreuna oprim otravirea Romaniei“”, consemnează Opinia Timișoarei, citată de romaniacurata.ro


“Noi nu suntem de acord sa faca asa ceva la noi. Si asa e praf, numai praf si necaz. Ne mai trebuie sa avem si otrava pe pamant?“, a spus indignata o localnica. “Daca sapa astia ce o sa mai iasa?

Inseamna ca trebuie sa ne luam catrafusele si sa plecam“, a adaugat un barbat. “E riscant, cumparam apa de la magazin“, a spus un altul. “La animale ce sa facem, doar nu cumparam apa pentru animale acuma“, a adaugat un barbat prezent la protest. Oamenii au scandat “Vrem agricultura, NU fractura!” si “Salvam Campia de Vest!”, relatează jurnaliștii bănățeni.

Conform sursei citate, situația în zonă este una extrem de tensionată, spiritele aprinzându-se după ce analizele privind calitatea apei din localitatea Beba Veche au constatat că aceasta ar fi toxică, fiind contaminată cu arsen. Cum în Vestul Banatului, au existat doar lucrări de prospecțiuni, oamenii apreciază că sursa contaminării ar putea fi exploatările de gaze de șist din Serbia, aflate imediat lângă graniță. De altfel, compania Niș din Serbia, subsdiară a grupului rusesc Gazprom, este beneficiară și a prospecțiunilor de aici, motiv pentru care între angajații firmelor de prospecțiuni și localnici au apărut numeroase conflicte. Într-o înregistrare postată pe Youtube, se vede cum unul dintre angajații companiei de prospecțiuni, virează brusc mașina (un 4×4) către unul dintre localnici, ca și cum ar fi intenționat să-l calce.

În Beba Veche, Dudeștii Vechi și Cenad au avut loc mai multe întâlniri ale localnicilor și s-au constituit grupuri de acțiune împotriva exploatării gazelor de șist, iar situația este comparată cu cea anterioară izbucnirii protestelor și conflictelor de la Pungești.

Mai multe informații, fotografii, documente și înregistrări video, pe Opinia Timișoarei.

Săptămâna trecută, Departamentul de Mediu al statului american Pennsylvania a făcut publice rapoarte care vorbesc de 243 de cazuri de contaminare a surselor de apă potabilă în cazul exploatărilor de gaze naturale. Aceste rapoarte privesc incidente înregistrate în ultimii șase ani și au fost făcute publice doar după ce Associated Press și alte instituții media au depus cereri și au deschis procese pentru a obliga autoritățile americane de mediu să le facă publice. DETALII DESPRE ACEST SCANDAL AICI.

Sursa: http://www.nasul.tv/2014/09/02/situatie-exploziva-in-vestul-tarii-proteste-si-incidente-intre-localnici-si-firmele-de-prospectiuni-de-gaze-analiza-apei-din-beba-veche-arata-ca-ar-fi-contaminata-cu-arsenic/

9 comentarii:

Anonim spunea...

INUTIL !!! "Perciunatii",iudeo-masonii si khazarii vor distruge Romania !!! De fapt aproape au terminat-o,mai au foarte putin....Si n-o sa-i opriti cu un pumn de oameni in strada....

Anonim spunea...

Fratilor, umar la umar putem sa ii zdrobim pe nemernicii care ne distrug viata! Fiti darzi!

Anonim spunea...

Cand cei de la Vaslui protestau, voi unde erati, ce faceati....treziti-va si trezitii si pe altii pana nu este prea tarziu!!!

Unknown spunea...

Pentru cei care INCA nu stiu ce presupune exploatarea gazelor de sist, principalul efect escundar este otravirea apelor subterane prin infiltrarea substantelor folosite. Acestea se "injecteaza" la presiuni mari, ceea ce vace inevitabila prezenta lor in panza de apa freatica. Ceea ce spun si afirmatiile lor sunt exact ca in reclamele FNI...Dormi usor, noi avem grija de tine.....Si s-a vazut. Nu stiu cum am putea sa facem sa-i aruncam din tara pe astia cu otravurile lor cu tot...Inca ne tin adormiti, iar cei care au avut curaj,au fost "domoliti" sau fortatu sa-si tina gura.Are cineva idee ??????????

ciobanul de la oi spunea...

Nu dar laxismul nu este de laudat, multumesc lui Daniel ca aceste informatii se fac cunoscute , cine are ochi si urechi poate ca inteleg, cine abandoneaza nu zic ca este un las, ci mai degraba un ingrat.

ciobanul de la oi spunea...

Eu sincer le-as servi celor care au aprobat si celor care au facut aceste prospectii apa din asta, asa ca experiment social ,imbuteliata acolo.

Anonim spunea...

Ne indemna aici cineva sa ne trezim, ei bine, ne-am trezit, iar maine vom fi si mai multi, poimaine mult mai multi. Am reusit cate ceva - am pus capat rebeliunii antiromanesti a marmotelor kulturnice care au trebuit sa se retraga in editurile-vagauni sau in turnuri de fildes, am inceput sa creionam contururile unei societati civile autentice, uitati-va cate s-au reusit chiar aici, lucruri importante care maine vor jalona un drum. Avem nevoie de perseverenta si de putin curaj.

nan spunea...

In judetul Arad fiind un nucleu inchegat ,mitinguri si informare in fiecare sat,am fost lasati in pace de cei de la prospectiuni si acelas nucleu se misca in Timis si Bihor .Cel de pe youtube ce era sa fie calcat de primarul din Sannicolaul Mare este organizatorul protestelor din judetul Arad ,care a mers cu intariri.

Vezina spunea...

"La început a fost Cuvântul. Şi Cuvântul a fost la Dumnezeu." Iar Cuvântul poate sfărâma munţii şi poate aduna apele. Cu Dumnezeu înainte, fraţilor, aici şi în mii de locuri, fiindcă se poate!