luni, 27 octombrie 2014

În timp ce cetățile dacice zac în uitare, necercetate arheologic, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vrea 5 milioane de euro pentru a reconstrui arena de gladiatori din capitala romană a Daciei…



Ministerul Culturii a dat aviz favorabil proiectului de restaurare a amfiteatrului destinat luptelor de gladiatori din capitala romană a Daciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Proiectul, o inițiativă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, presupune o investiție de 5 milioane de euro, cu mult mai mult decât a beneficiat întreaga cercetare arheologică românească în ultimii 25 de ani.



Că, la o astfel de sumă, probabil s-ar putea construi de la zero vreo două-trei amfiteatre de aceeași mărime, este o altă poveste, dar probabil că trebuie să coste mult ca să aibă valoare, precum frunza turistică a Elenei Udrea.

Astfel, în timp ce obiectivele dacice rămân mai departe necercetate, nevalorificate turistic decât într-o mică măsură, autoritățile locale, cu sprijinul Ministerului  (in)Culturii (același care după ce a promis câteva milioane de euro cercetării arheologice a cetăților dacice, nu a mai dat banii) vor să se investească masiv în alt obiectiv al invadatorului roman!!! Nici nu are rost să le semnalăm respectivelor autorități că o arenă de lupte cu gladiatori este un spațiu al morții și maximei cruzimi, una dintre cele mai mari mizerii ale Imperiului Roman, că aceste personaje nu pot vedea lucrurile în astfel de termeni, nu pot realiza că vor să facă o investiție într-un monument al răului!!! Pentru că, dacă este să facem o analogie, autoritățile românești, locale și centrale, vor să facă o arenă de spectacole într-un loc ce în antichitate a fost un fel de abator de oameni… Foarte inspirat și înălțător!
Desigur, inițiatorii proiectului ne vor spune că reconstrucția se va face cu bani europeni. Fals! Dacă se va face, reconstrucția va băga în acest obiectiv BANI ROMÂNEȘTI, dați de România la UE și înapoiați de aceasta pentru proiecte culturale…

În consecință, vreau să o întreb pe directoarea Muzeului din Deva, doamna Liliana Țolaș, dacă are proiecte de aceeași anvergură și pentru obiectivele dacice? Cum, nu are? Am înțeles!

Oare de ce autoritățile românești nu inițiază astfel de proiecte și pentru daci?!…
 
Această situație exprimă o tendință generală într-o Românie aflată, după părerea mea, sub ocupație, o Românie în care cei care trag sforile vor să lovească în adevărata identitate a acestui popor. Să nu uităm că în București avem plasată strategic, pe scările Muzeului Naațional de Istorie, o monstruozitate artistică care îl prezintă pe împăratul Traian în puța goală, cu un hibrid ciudat în brațe; asta, desigur, în condițiile în care Bucureștiul nu are nici măcar o statuie de dac amplasată în spațiul public!!!

traian muzeu

Precizez că, din informațiile pe care le-am primit, statuia lui Traian a fost amplasată într-o zonă din fața muzeului în care directorul acestuia, Ernest Oberlander Târnoveanu, nu are nicio autoritate, autoritatea revenind primăriei Bucureștiului și primarului Oprescu, care a și dezvelit-o.

Toate acestea se aliniază unui pasaj din imnul național pe care toți românii l-au cântat măcar o dată și unde ni se vorbește despre un Traian, biruitor în luptă, privit ca strămoș al nostru, și unde suntem asigurați că în venele noastre curge un sânge de roman. Desigur, nimic despre Decebal sau despre daci, dar totul despre invadatorul Traian și romanii săi! Că, vorba aia, spălarea pe creier trebuie să înceapă de timpuriu…

În concluzie, oameni buni, cei care se dau peste cap să ne umple țară de monumente romane și cărțile de istorie cu mândria de a fi urmașii Romei, ori nu sunt documentați, ori nu sunt capabili să înțeleagă istoria, ori au mandat să facă asta, pentru a sluji interese străine nouă.

Voi reveni cu alte probe ale acestei tendințe de îngropare a rădăcinilor nostre dacice.

Daniel Roxin

7 comentarii:

Anonim spunea...

Istoria adevarata a dacilor trebuie stearsa definitiv si "perciunatii" lucreaza de 2000 de ani la aceasta(vezi cum s-au "pierdut" TOATE scrierile istoricilor din vechime care se refereau la daci si Dacia).....Amfiteatrul roman va fi reconstruit,indiferent de costuri-caci TOTI banii din lume sunt in "mainile" "perciunatilor"- si nu m-ar mira prea mult ca zona in care se afla vestigiile Sarmisegetuzei Dacice sa fie inchisa,minata,aruncata in aer si distrusa complet si definitiv pana la o adancime de 1000 de metrii.....Dar "Ei" nu stiu ca la 1500 de metrii adancime sunt multe alte vestigii,si mai importante.....

Anonim spunea...

Noi, urmasii Dacilor, intram si azi in arena, in fiecare zi, ca sa supravietuim, mai era nevoie de asta?

Anonim spunea...

Traiasca ,,Vaticanul"!

Anonim spunea...

Nea Roxine ar trebui sa te bucure aceasta statuie.
Arata pe Traian cand trage cateaua de coada.Intretimp dacii l-au lasat in putza goala.

CelCeCrede spunea...

Anonimul de pe 27, ora 18:09 are mare dreptate. Din pacate, ne lasam oasele in arena.....macar daca am castiga ceva.
"Vom muri, dar vom fi liberi" - strigatul de lupta dac...ora mai impresioneaza pe cineva ? Sau sunt si eu unul dintre aia catalogati ca nationalist, idiot pentru faptul ca imi iubest Tara, Neamul si Pamantul asta care ma tine la pieptul lui...

Daniele...daca poti...scrie ceva si despre pacurarii valahi care au ingenuncheat popoarele Europei : vlahii, morlocii, etc....stii tu mai bine.

Sa fim Romani
CelCeCrede

Anonim spunea...

Noi nu avem voie sa ridicam capul in Europa si inlume,ca doar suntem "urmasii" cohortelor si femeilor usoare.
Orice om se mandreste cu parintii sai,oare un popor ca al nostru ce ar simti daca s-ar invata istoria REALA?
Nu de 2000 de ani se falsifica istoria noastra si nu numai,in sec XIX,al "nationalitatilor" au disparut cele mai multe documente,scrieri ce deranjau,tocmai pentru a nu fi comentate granitele artificiale.Noi tragem si ponoasele Scolii ardelene,cea mai proasta solutie aleasa in lupta pentru intaietate in Transilvania.Au ales sa elimine de tot,nu sa minimalizeze elementul dacic.Nimic nu este etern,decat ADEVARUL care iese usor la lumina desi a fost sugrumat sute de ani.

Anonim spunea...

îi găsiţi pe românii din Balcani şi nu numai la ei acasă, doar să le căutaţi saiturile şi blogurile, lucru uşor