marți, 30 decembrie 2014

DEX-ul si furtul limbii geto-dacilor


Una dintre marile aberații ale ultimului secol și jumătate, o aberație care atentează la identitatea noastră ca popor, este pretenția Dicționarului Explicativ al Limbii Române, potrivit căreia limba română este bazată aproape numai pe cuvinte de împrumut.

Conform acestuia, avem mai multe cuvinte împrumutate de la țigani decât cuvinte moștenite de la daci. Astfel, regula de bază a acestui dicționar stupid pare să fie următoarea: dacă în limba română sunt 1.000 de cuvinte comune cu limba bulgară, se trage concluzia că toate sunt împrumuturi de la bulgari!!! Dacă avem 200 de cuvinte comune cu maghiara, acestea sunt luate obligatoriu de la unguri…

Cei care au conceput DEX-ul ne transmit cu o nonșalanță incredibilă că poporul român nu a putut produce nimic, că nu a influențat pe nimeni și că a preluat, ca o sugativă, totul de la străini, de la migratori, renunțând treptat la întreaga moștenire geto-dacică.

Desigur, falsul științific conținut de DEX este o continuare logică, până la urmă, a falsului istoric privitor la geto-daci…

Cu toate că mulți cercetători (și aici îl amintesc doar pe dr. Mihai Vinereanu – autor al unui “Dicționar Etimologic al Limbii Române”, elaborat pe baza cercetărilor de indo-europenistică) au adus dovezi convingătoare, potrivit cărora cea mai mare parte a cuvintelor românești sunt de origine traco-geto-dacică, Academia Română și alte foruri românești cu anumite responsabilități, continuă să îi ignore…

În această emisiune vă propun o reîntâlnire cu dl dr. Lucian Iosif Cueșdean, un cercetător care, după peste 20 de ani de studii, vine cu teorii foarte interesante legate de limba noastră. Chiar dacă nu toate ideiile dumnealui pot fi susținute științific (pe unele le-am contestat și eu), cu siguranță vom găsi în această cercetare elemente foarte utile demonstrației faptului că limba română are în primul rând rădăcini geto-dacice.
 
Daniel Roxin

9 comentarii:

Unknown spunea...

Nea Roxine, BRAVO ai pus punctul pe i.
Da cum sa mearga treaba cand ministru culturii a fost un dusman al limbii romane, iar de daci nici sa nu auda.

Anonim spunea...

Vinereanu si altii fabuleaza destul, unele lucruri se leaga cat se leaga, asta nu inseamna ca limba noastra nu ar fi autentica, fara legatura cu latina de parada. Acest lucru poate fi probat prin excluderea amputajelor, elementelor ilogice. Fireste ca nu le poti cere unor amarati care se intituleaza "lingvisti", "istorici", nu ma refer la Vinereanu si dacisti, sa-si depaseasca limitele si sa mearga mai departe decat antecesorii lor. Daca adaugam faptul ca nici macar de istoria romei nu prea au habar, ca nu inteleg cum functiona acea lume ..avem un tablou cat de cat, adica dupa cat au tocit asa-zisele studii ale anilor '60 - '70 ai secolul trecut. Omuletii acestia verzulii cred ca daca s-au gasit urme romane unde era normal sa se gaseasca urme romane, sigur romanizarea din capul lor este ceva real! Am vorbit, la un moment dat, cu doi asemenea prostovani, "specialisti ai perioadei" si imi indrugau liste intregi cu ceea ce s-a gasit la Napoca, Drobeta etc. Ca argument princeps al romanizarii! Dumnezeu cu mila, omuletii acestia nu au nevoie de neprieteni!

Anonim spunea...

Am înţeles logica domnului Cueşdean. Dânsul dă un exemplu: apă care devine – op – şi apoi un cuvânt cu rădăcina op - opărit. Am căutat în DEX cuvintele care încep cu op. Am găsit printre ele opincă. Dacă folosesc logica dumnealui, s-ar despărţi în op-incă, ceva până la apă. Atâta că DEXUL spune că opincă provine din bulgară. Şi atunci dacii cum le numeau? Cum să fie opincă, un cuvânt luat de la alţii?
Cred că ar trebui dată atenţie teoriilor domnului Cueşdean.
Am mai căutat şi a ura, că tot sunt sărbătorile. Vine din latină. Păi cum, aici a început să se ureze abia după ce au venit romanii?

Anonim spunea...

Dacă tot e să ne învingă mollurile, după ce am supravieţuit perşilor, celţilor, romanilor, migratorilor, turcilor, tătarilor, ruşilor, habsburgilor..., ba le-am mai dat şi-o mamă de bătaie de le-au sfârâit călcâiele, măcar să câştigăm ultima bătălie cu hahalerele de linquişti, romanizatori şi restul de păgânătate.

Unknown spunea...

Anonimul trei raspons.
Apa din limba dacilor este si in sanscrita tot APA si in lituaniana UPA.
Opari are legatura cu apa APARI, si abur are legatura cu apa adica APUR.
Opinca e posibil sa fi fost in limba daca ca uite este si azi PINTEN , A SE OPINTI si in lituaniana PENTINAS.
In libile slave nu exista PINTEN.

simona spunea...

Pe teritoriul de azi al Bulgariei au trait tracii ,au fost asimilati de bulgari deci e firesc sa fi imprumutat si bulgarii unele cuvinte tracice ,care noi le uzam de mii de ani .Ce-i atat de greu de priceput . cat despre limba italiana vorbita azi (mai putin dialectele) e foarte usor de inteles si de invatat,la fel cum exista dovezi ca dacii vorbeau latina vulgara .Dar ce-i mai interesant sunt substantivele personale;Medopa -prenumele fetei lui Burebista ,Duras fiul lui Burebista ,Cotiso-ginerele Ziraxis,Cotelas,Aulupor,Cotre etc ,etc .Si cum va explicati ca numele primului rege care a unit triburile germanice in acea vreme este Ariovist vi se pare un nume germanic ?

Anonim spunea...

Ce parere aveti de aceasta interpretare : Za =Ra , Amol = Ammon , xis = zis (Zamolxis= Ra , zis Ammon) ?

Anonim spunea...

Mihai Eminescu - "Rugăciunea unui dac"

Pe când nu era moarte, nimic nemuritor,
Nici sâmburul luminii de viaţă dătător,
Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeuna,
Căci unul erau toate şi totul era una;
Pe când pământul, cerul, văzduhul, lumea toată
Erau din rândul celor ce n-au fost niciodată,
Pe-atunci erai Tu singur, încât mă-ntreb în sine-mi:
Au cine-i zeul cărui plecăm a noastre inemi?

El singur zeu stătut-au nainte de-a fi zeii
Şi din noian de ape puteri au dat scânteii,
El zeilor dă suflet şi lumii fericire,
El este-al omenimei izvor de mântuire:
Sus inimile voastre! Cântare aduceţi-i,
El este moartea morţii şi învierea vieţii!

Şi el îmi dete ochii să văd lumina zilei,
Şi inima-mi umplut-au cu farmecele milei,
În vuietul de vânturi auzit-am al lui mers
Şi-n glas purtat de cântec simţii duiosu-i viers,
Şi tot pe lângă-acestea cerşesc înc-un adaos:
Să-ngăduie intrarea-mi în vecinicul repaos!

Să blesteme pe-oricine de mine-o avea milă,
Să binecuvânteze pe cel ce mă împilă,
S-asculte orice gură, ce-ar vrea ca să mă râdă,
Puteri să puie-n braţul ce-ar sta să mă ucidă,
Ş-acela între oameni devină cel întâi
Ce mi-a răpi chiar piatra ce-oi pune-o căpătâi.

Gonit de toată lumea prin anii mei să trec,
Pân' ce-oi simţi că ochiu-mi de lacrime e sec,
Că-n orice om din lume un duşman mi se naşte,
C-ajung pe mine însumi a nu mă mai cunoaşte,
Că chinul şi durerea simţirea-mi a-mpietrit-o,
Că pot să-mi blestem mama, pe care am iubit-o -
Când ura cea mai crudă mi s-a părea amor...
Poate-oi uita durerea-mi şi voi putea să mor.

Străin şi făr' de lege de voi muri - atunce
Nevrednicu-mi cadavru în uliţă l-arunce,
Ş-aceluia, Părinte, să-i dai coroană scumpă,
Ce-o să asmuţe câinii, ca inima-mi s-o rumpă,
Iar celui ce cu pietre mă va izbi în faţă,
Îndură-te, stăpâne, şi dă-i pe veci viaţă!

Astfel numai, Părinte, eu pot să-ţi mulţumesc
Că tu mi-ai dat în lume norocul să trăiesc.
Să cer a tale daruri, genunchi şi frunte nu plec,
Spre ură şi blestemuri aş vrea să te înduplec,
Să simt că de suflarea-ţi suflarea mea se curmă
Şi-n stingerea eternă dïspar fără de urmă!

Anonim spunea...

VATICAN ascunde 72 de alfabete stranse de Jezuiti folosindu-le in ritualuri magice 1) ---http://www.levity.com/alchemy/virga_aurea.html
2) ---http://www.spamula.net/blog/i34/virga1.jpg