vineri, 12 decembrie 2014

Mircea Eliade despre moda de a nu mai fi român - Cât de actual!

A apărut acum, de curând, o nouă modă printre tinerii intelectuali și scriitori: a nu mai fi români, a regreta că sunt români, a pune la îndoială existența unui specific național și chiar posibilitatea inteligenței creatoare a elementului românesc. (Probabil că Mircea Eliade se referea la indivizi de genul Lucian Boia - n.m.) Să ne înțelegem bine: tinerii aceștia nu depășesc naționalul pentru a simți și gândi valorile universale; ei nu spun: “Nu mai sunt român, pentru că sunt înainte de toate om, și cuget numai prin acest criteriu universal și etern”.

Tinerii aceștia nu disprețuiesc românismul pentru că sunt comuniști sau anarhiști, sau mai știu eu ce sectă social-universală. Nu. Ei, pur și simplu, regretă că sunt români și ar vrea să fie (o mărturisesc) orice altă nație de pe lume, chinezi, unguri, nemți, scandinavi, ruși, spanioli; orice, numai români – nu. S-au săturat până în gât de destinul acesta de a fi și a rămâne român. Și caută prin orice fel de argumentare (istorică, filozofică, literară) să demonstreze că românii sunt o rasă incapabilă de gândire, de eroism, de probleme filozofice, de creație artistică și așa mai departe.

Unul dintre ei se îndoiește demult de realitatea unui neam românesc războinic, încât își propune să citească istoria Imperiului Otoman a lui Hammer, ca să verifice dacă într-adevăr s-au luptat vreodată românii cu turcii și i-au învins! Altul crede că orice creier care contează în istoria și cultura “românească” nu e de origine română. Cantemir, Kogălniceanu, Eminescu, Hașdeu, Conta, Maiorescu, Iorga, Pârvan etc. – toți, dar absolut toți sunt străini. Sunt slavi, ovrei, armeni, nemți, orice; dar nu pot fi români, românii nu pot crea, nu pot judeca; românii sunt deștepți, sunt șmecheri, dar nu sunt nici gânditori, nici creatori.

Dacă le pronunți vreun nume despre care se știe sigur că e românesc, au alte argumente. Este din Oltenia? Sânge sârbesc. Este din Moldova? Moldova întreagă e slavizată. Din Transilvania? Sânge unguresc. Cunosc câțiva moldoveni care spun cu mândrie: “Am sânge grecesc!” sau “Strămoșu-meu a fost rus”. Singura lor șansă de a fi oameni adevărați este de a-și dovedi că originea lor nu este curat românească. Nu cred că se află țară europeană în care să existe atâția intelectuali cărora să le fie rușine de neamul lor, să-i caute cu atât  a frenezie defectele, să-și bată joc de trecutul lui și să mărturisească în gura mare că ar prefera să aparțină, prin naștere, altei țări.

Toți tinerii aceștia au de făcut obiecții neamului românesc. Mai întâi, spun ei, românii sunt deștepți, și asta îi împiedică să aibă drame interioare, să cunoască profunzimile sufletului omenesc; îi împiedică să aibă probleme. Cine nu are probleme sufletești, cine nu capătă insomnii din cauza meditațiilor și agoniilor, cine nu e în pragul nebuniei și al sinuciderii, cine nu ajunge pentru zece ani neurastenic, cine nu urlă “Neant! Agonie! Zădărnicie!”, cine nu se dă cu capul de pereți ca să afle “autenticitatea”, “spiritualitatea” și “viața interioară” – acela nu poate fi om, nu poate cunoaște valorile vieții și ale culturii, nu poate crea nimic. Românii sunt deștepți – ce oroare! Unde poate duce deșteptăciunea? La ce-ți folosește faptul că poți cunoaște, superficial, realitatea – când îți lipsește facultatea de a imagina probleme, îți lipsește boala prin care poți întrezări moartea și existența, îți lipsesc înseși elementele dramei lăuntrice?

Tinerii aceștia sunt supărați pe neamul românesc pentru că românii nu au drame, nu au conflicte și nu se sinucid din desperare metafizică. Tinerii au descoperit o întreagă literatură europeană de metafizică și etică a desperării. Și, pentru că desperarea este un sentiment necunoscut românului (care a rămas, în pofida atâtor erezii și culturalizări, drept-credincios Bisericii Răsăritene), tinerii intelectuali au dedus stupiditatea iremediabilă a acestui neam. (…)

Alimentați de lecturi europene, mimând drame europene, voind cu orice preț o spiritualitate care să semene chiar numai exterior cu spiritualitatea occidentală sau rusă – tinerii n-au înțeles nimic din geniul acestui popor românesc, bântuit de atâtea păcate, având nenumărate lipsuri, dar strălucind totuși cu o inteligență și o simțire proprie. Tinerii au reacționat împotriva curentului de acum 10-12 ani, pornit de la Gândirea și Ideea Europeană (Pârvan, Lucian Blaga, Nae Ionescu, Nichifor Crainic; originale sunt tot în cursurile și publicațiile lui N. Iorga), care proclamase “autohtonismul”, “specificul etnic” în artă și în gândire și încercase cea dintâi filozofie ortodoxă prin crearea tipologiei românești.

Cauzele acestei reacțiuni (care a început prin a fi pur spirituală, pentru a ajunge în deplin nihilism, negație a istoriei, relativism în cultură, disoluția conceptelor critice etc.) sunt mult prea interesante și prea aproape de noi ca să ne încumetăm să le discutăm în acest articol. De altfel, nici n-am încercat aici să cercetăm întreg fenomenul “a nu mai fi român”, ci numai să denunțăm câteva din aberațiile ultimei mode intelectuale.

Aceia care desperează de destinul de a se fi născut români judecă strâmb meritele și defectele poporului. Ei vor problematici, îndoieli, eroism – iar poporului român îi e cu totul străină îndoiala și despre eroi are o concepție cu totul familiară. Pentru un tânăr intelectual, credința și îndoiala au valoare filozofică, deschid căile meditației, pun probleme; pentru un țăran român nu există îndoială, el crede firesc (așa cum curg apele, cum cresc florile), fără “probleme” (țăranul român este realist; vezi colecțiile de proverbe, ca să înțelegi cum a reacționat el contra încercărilor de idealism, de criticism aduse de popoarele cu care a intrat în legătură). (…)

Este adevărat că poporul românesc suferă de multe păcate, este adevărat că ne lipsesc multe axe – dar aceasta e condiția noastră umană, acestea sunt posibilitățile noastre de a atinge universalitatea. Putem pleca de la ele sau le putem ignora pur și simplu. Dar nu e nici cavaleresc, nici eficace să ne fie rușine că ne-am născut români numai pentru simplul motiv că nu găsim în valențele românești ceea ce vrea Șestov sau Dostoievski.

Mircea Eliade – Oceanografie (1934) – Editura Humanitas, 1991

18 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt roman,chear daca sangele o fi amestecat si nu imi este rusine cu neamul meu,asa cum imi iubesc mama ,parintii,inaintasii asa imi iubesc poporul roman,Doamne Dumnezeule ai grija de noi si de umanitate in integralitatea ei !aaron

Anonim spunea...

De ce sa-ti fie rusine ca esti roman? Chiar nu are rost... Esti ceea ce esti si cine nu accepta sa fie sanatos... Avem cu ce sa ne mandrim va neam deci nu cred ca este vreo rusine sa reprezinti mandru aceasta tara. Pacat ca unii gandesc invers...

Shopping Romania spunea...

Ce trebuie inteles de tota lumea este faptul ca fiecare dintre noi se naste pe LOCUL unde are meritul a ''ateriza'' in aceasta existenta. .....Ne manifestam si experimentam trairi ori unde dorim pe aceasta planeta ... iar in momentul in care ne-am terminat misiunea terestra vom ''decola'' inapoi in etrenitate de oriunde ne-am afla. Asa ca de vrem sau nu , romani ne nastem.....romani murim.

Anonim spunea...

Articolul este atât de actual încât am crezut că la început citesc o notă a dumneavoastră şi mă tot uitam unde începe articolul. Dar acei tineri neînţelepţi încă, de atunci şi de acum, nu reprezintă majoritatea. Majoritatea sunt cei de aici şi de departe, a căror viaţă e legată de axul ştirbit uneori, care se cheamă ţară, şi-i vor binele.
Articolul lui Eliade este publicat în 1934, în perioada marii crize. Negarea identităţii de care vorbeşte Eliade, o văd ca pe o reacţie de apărare, de fugă de realitate a unui grup nereprezentativ pentru întreaga ţară. Vorbesc de tineri cu o anumită stare materială, care aveau timp să citească romanele şi piesele la modă şi, nestresaţi de grija zilei de mâine - să viseze la o societate în care rolul lor zilnic de elite ar fi fost doar lungi discuţii existenţiale. Ţara asta nu a fost construită şi apărată de aceia. Ţara asta nu este acum ţinută de aceia. Rar se scrie despre omul simplu, cel care nu ştie calculator, care trăieşte pe salariul minim hotărât de elite şi trebuie să mai lucreze suplimentar pentru a avea ce pune pe masă, cel care nu mai are seara putere să citească măcar poveşti copiilor, dar are alte valori. Pentru el, ţara e sfântă, cum să o hulească? La el, păstrătorul, se află adevărata filozofie pe care unii vin, o culeg şi scriu cărţi. Când mă gândesc la români, la omul acela mă gândesc, nu la cârcotaşi aflaţi la căldurică.

Ralu spunea...

Niciun intelectual autentic nu-si va nega radacinile, nu-i va fi rusine ca este roman sau alta natie.

Anonim spunea...

Traiesc de 28 de ani in Canada si imi place aici dar...ROMAN am fost si asa am sa MOR!Am aici amici lipoveni care sunt foarte,foarte ROMANI si daca se va scrie istoria adevarata a neamului meu o sa-mi placa si mai mult sa fiu DAC!

Dokia spunea...

Iar eu sunt mandra ca sunt romanca, numai gandindu-ma ca romanii l-au dat lumii pe Mircea Eliade.

Anonim spunea...

Doamne, câte dreptate!!! Sunt mandra de ceea ce sunt...Româncă

Gioga George spunea...

Intr-adevar, a fi tanar este o vina, dar se poate rezolva cu timpul.
Ce nu inteleg cei carora le e "rusine" ca sunt romani este ca in nici un caz nu sunt intelectuali!, poate cel mult semidocti.
Partea proasta pentru dansii este ca isi distrug ADN-ul forever cu aceasta atitudine,si din potentiali Oamenii ai Luminii ajung sa fie rebuturi bune nici macar de reciclat la moara Vietii.

Reamintim:
-cuvantul ROMAN sau cuvantul Dac inseamna exact "omul Luminii/purtator de Lumina"

"Cui ce-i pasa ca-mi esti draga?"

Anonim spunea...

regretabil, fiinca va repeziti fara sa cititi, dl Boia exprima un punct de vedere, ce-i drept ,documentat. in functie de cat v-a preocupat istoria contemporana ati putea fi uimiti de lectura+continut..... cititul si vorbitul reprezinta un semn de patriotism .

Anonim spunea...

Eu simt exact invers și dacă nu mă nășteam româncă mă rugam la toți sfinții să devin, măcar un minut înainte morții să fiu româncă.

D. Pavel spunea...

...eu sunt mindru ca sunt roman si asa am sa si mor!; MINDRU CA SUNT ROMAN!

Se pare ca suntem singura natie de pe pamint care NU avem inteleptul satului! De ce? Pentru ca la noi satul romanesc adevarat este format doar din intelepti!; de cei care inteleg rosturile vietii in raport cu Dumnezeu! Ce avem noi si NU mai are nimeni!? NOI romanii avem PROSTUL satului!; acel "gica talpa / contra nascut neispravit ca o cauza obiectiva naturala!

Daca in PINTECELE ISTORIEI noastre DUREROASE s-a plamadit un Eminescu, nici NU mai conteaza ce spune lumea ce am fost si ce vom fi! Cine are MINTE sa inteleaga, va pricepe doar prin EMinescu ce popor a fost si este poporul roman! Atentie! cred ca Mircea Eliade s-a referit din greseala / viteza la POPULATIA din Romania care NU inseamna poporul roman! Si mai cred ca a scris - chiar in acest text - prea mult despre cea mai periculoasa parte a traitorilor pe aceste meleaguri traco-dacice: MEDIOCRII! Cea mai periculoasa parte a unei natiuni!; care din pacate este si majoritara.

Anonim spunea...

Acesta este momentul in care se separa graul de neghina...adica e vremea ca fiecare sa vada din care parte vine...din Poporul care devine constient de radacinile sale spirituale adevarate,sau din populatia care se lasa purtata ca o frunza in bataia vantului... „vant” care vine de la cei care vor pe mai departe sa tina haturile la conducerea lumii,care STIU de fapt ce inseamna acest teritoriu actual al tarii noastre si ce insemnatate are declansarea trezirii Sufletului colectiv al noii Dacii reintregite!

Anonim spunea...

Articolul nu e actual .DELOC.Domnul Pavel a punctat bine la ce si cine Mircea Eliade facea referire( din gresala sau intentionat) .
Romanii -romani ,majoritatea sau omul de rand , stiu de mult ca aproape tot le e potrivnic si ca sunt un fel de ,,ciuca batailor ,, Tocmai de aceea , inca suntem o natie frumoasa care se incapataneaza sa nu dispara .Oriunde sunt , romanii au inima si sufletul acasa
( unii sunt prea mandri sa recunoasca .)Si ce placut este sa te ridici in picioare si sa spui tare si raspicat - Sunt din Romania ! Pentru cine pricepe ,iti simti sufletul curat , ai pomenit si razbunat toti mosii si stramosii natiei pe care unii se straduiesc sa ii uite si ingroape .
Stiti ce au inteles englezii din scandalul cu votul din noiembrie ? Nu au inteles ca oamenii au fost impiedicati sa voteze .Englezii au fost surprinsi ce multi si cat de uniti romanii sunt .
Mediocrii -ipocritii si oportunistii- astia sunt doar niste copii ,n-au orignalitate ,personalitate .Ei doar copiaza ,fura de la altii si da, sunt majoritatea care azi conduc.

brumar_vasile spunea...

Imi place ,,Epistola lui Pavel catre...mediocri"! Bravo, Pavele!

Petru spunea...

Cei care traiesc aceasta "eliberare" sunt liberi, si trebuie chiar ajutati, sa isi gaseasca locul pe planeta, acela caruia simt ca ii apartin. Cand te lepezi de romanism, te lepezi de mosii si stramosii tai, ingropati in acest pamant, nu mai doresti sa fii Suca a lu´Zapacitu`ci simplu Suca. Nimeni nu te condamna daca nu recunosti glasul sangelui tau. Ar fi mai putina suferinta si pentru acesti indivizi, straini de Romania, si pentru noi, care le suportam nemultumirile si batjocura.Sa plece unde ii vad cu ochii, si simt ca ii trage ata!!

Anonim spunea...

Sunt in italia de13 ani cu mandrie spun ca sunt ardeleanca romanca tara mea nu e departe de mine e in sufletul meu si copilul meu cand se gandeste la tara lui e linistit si increzator nu manifesta frica chiar daca trebuie maine sa se intoarca acasa o face cu placere e tar a lui.

Anonim spunea...

CRISTINA MARIA! EU SUNT MÂNDRĂ CĂ SUNT ROMANCA!!!