joi, 4 decembrie 2014

Uimitoarele improvizații ale Naturii: Insecta uriașă (de peste jumătate de metru) care seamănă cu un BĂȚ...


O insectă-băţ recent descoperită este a doua ca mărime din lume, cu o lungime de 54 cm atunci când îşi întinde picioarele şi 32 cm când stă relaxată.

Aceste insecte, numite beţe-ambulante, se hrănesc cu frunze şi sunt active mai ales noaptea. Pentru că se mişcă foarte încet şi sunt extrem de bine camuflate, ele sunt foarte greu de observat.

Recent, cercetătorii de la Royal Belgian Institute of Natural Sciences (RBINS) au identificat noua specie în Vietnam: Phryganistria heusii yentuensis. 

Pentru a le găsi, cercetătorii au folosit o metodă entomologică clasică: au pus pe jos o bucată foarte mare de pânză şi apoi au lovit cu un băţ copacii unde erau ascunse aceste insecte.

Când au fost deranjate, ele au căzut pe jos şi s-au prefăcut moarte, putând şi uşor observate.

Mascul şi femală din specia Phryganistria heusii yentueensis făcând sex    (Foto: RBINS)
 Mascul şi femală din specia Phryganistria heusii yentueensis făcând sex

Insectele-băţ au dismorfism sexual, adică femelele şi masculii diferă foarte mult. Femelele sunt mari comparativ cu masculii, uneori chiar şi de două ori mai mari.

Din această cauză, în trecut multe insecte au fost clasificate greşit ca fiind din specii diferite, deşi în realitate erau masculi şi femele din aceeaşi specie.

De asemenea, aceste insecte au un comportament mai neobişnuit în timpul actului sexual. Masculul rămâne ataşat de femelă chiar şi o lună de zile.

Entomologii cred că în acest fel masculul se asigură că este singurul care se împerechează cu femela.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/13698124-este-una-din-cele-mai-mari-insecte-din-lume-are-o-lungime-de-54-cm-foto

Niciun comentariu: