joi, 29 ianuarie 2015

Recordurile Casei Poporului. Ce face ca această clădire să fie vizitată de peste 100.000 de turiști străini anual? Galerie FOTO


Acum câteva zile am fost să vizitez Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, cum i se mai spune. A meritat! Traseul turistic îi conduce pe turiști în șapte săli (din cele aproximativ 1.000 câte are), câteva culoare și holuri și o secțiune din subsol. Chiar și așa, unele dintre spațiile vizitate te impresionează!



Evaluată astăzi la aproximativ 3-5 MILIARDE de dolari, clădirea este făcută exclusiv din materiale românești - de la marmură și lemn, la cristale și covoare, manoperă... Acesta a fost conceptul lui Ceaușescu și a fost respectat cu strictețe.


Cu o suprafață totală desfășurată de 365.000 de metri pătrați (și costuri de întreținere comparabile cu ale unui oraș de 20.000 de locuitori) Palatul Parlamentului este înscris în Cartea Recordurilor, la secțiunea clădiri administrative, pe poziția a doua, după Pentagon. Din punct de vedere al volumului, cu cei 2.555.000 de metri cubi ai săi, este pe poziția 3 în lume, după clădirea de asamblarea a navetelor spațiale de la Cape Canaveral și după piramida lui Quetzalcoalt din Mexic. Pentru comparație, precizes că are cu 2% în volum mai mult decât piramida lui Keops din Egipt.


Dimensiunile clădirii:
- lungime: 270 m
- lățime: 245 m
- înălțime: 86 m (peste cota 0)
- adâncime: 14 m (sub nivelul solului)
- total: 100 m


După cum spuneam, clădirea are aproximativ 1.000 de încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 de săli și saloane, restaurante, restul fiind camere de deservire.


La construirea ei au participat 700 de arhitecți și aproximativ 20.000 de muncitori care au lucrat în 3 ture, 24 de ore pe zi.


Ca o altă curiozitate, cel mai mare candelabru, din cristale, cântărește 4 tone!!!


Alte date tehnice. S-au folosit:
- 1.000.000 mc de marmură
- 550.000 de tone de ciment
- 700.000 de tone de oțel
- 2.000.000 de tone de nisip
- 1.000 de tone de bazalt
- 900.000 de mc de esențe de lemn
- 3.500 de tone de cristal
- 200.000 de tone de sticlă
- 2.800 de candelabre
- 220.000 de mp de covoare
- 3.500 mp de piele


Dincolo de toate aceste date tehnice și recorduri, măiestria execuției decorațiunilor interioare și dimensiunile impresionante ale unor săli, fac din această clădire un obiectiv turistic foarte interesant. Comform statisticilor, clădirea este vizitată de mai mulți turiști străini decât români.


În opinia mea, vizitarea Palatului Parlamentului ar trebui să fie pe agenda tuturor. Merită!

Pentru a vă programa o vizită, dați un telefon aici: +40 (021) 414 14 26

Daniel Roxin

Sursa pentru informațiile tehnice (confirmate și de ghid): cartea The Parliament Palace. Pe internet circulă și alte valori tehnice...

17 comentarii:

Anonim spunea...

Dupa cum arata,aici ar trebui sa fie doar oameni cu Suflet curat care sa conduca tara...dar va veni si timpul asta.
Multumesc pentru foto...nu l-am vazut cum arata,dar prin intermediul postarii tale,acum pot.
Zile minunate si multa inspiratie divina!:)

Anonim spunea...

Si inca ceva,draga Daniel...
ma bucur ca ai vizitat acest loc,deoarece prezenta ta nu poate decat sa ordoneze energiile haotice de acolo...multumesc.
Sa fie Lumina din belsug!

Anonim spunea...

Eu am lucrat acolo aproape un an de zile(10 ore/zi) si ma bucur ca am vazut si alte spatii faine, care nu au fost si nu vor fi incluse in traseul turistilor. Turistii care vin din afara nu prea au cuvinte de lauda, mai ales pentru ca aceasta cladire nu e pe teritoriul lor si nu este construita de ei. Daca aceasta cladire ar fi undeva in " Vest", ei s-ar mandri cu ea in fiecare zi...

GC-CJ-N spunea...

Sigur ca multi considera ca aceasta realizare deosedita este o expresie a dictaturii comuniste. Eu personal consider ca alaturi de multe alte realizati tehnico-edilitare de exceptie(Portile de fier 1,2-Vidraru,Bicaz,Tarnita,Podurile Dunarene,Platforme petroliere,Nave de mare tonaj, e greu sa le insirui pe cele reprezentative atat de multe sunt) reflecta de fapt inteligenta creatoare,pregatirea tehnica de top si mandria nationala a noastra a poporului, caci noi le-am gandit si facut cu sacrificiile noastre nu un regim care a fost el atunci. Sigur in acele vremuri programele scolare si universitare romanesti erau gandite si implementate de noi, lucru care a cam speriat pe cei care azi ne doresc cat mai prosti si de aceea si noile programe de invatamant aliniate!!! la cerintele Europene. Cred ca doar asa ne putem cu adevarat pastra mandria si identitatea respectand ceea ce au realizat inaintasii nostri.

Dorian D. spunea...

Normal ca merg mai mulți turiști străini decât romani, pentru că românii nu sunt curioși să vadă în ce palat se lăfăie excrocii de parlamentari. Noi alegem președintele, care este o simplă marionetă și parlamentarii care fură țara sunt aceeași. Dar vor veni și vremuri mai bune...

Dorian D. spunea...

Mulți nici nu au bilet de tren până la bucurești, că de-abia le ajung banii de mâncare...

velu spunea...

Noroc, mare noroc ca nu au darámat-o si pe asta, asa cum au darámat industria romaniei... Ce era sa puna unii ochii pe ea, sa spuna ca va ruina tara cu celtuielile de intretinere, apoi s-o faca moluz, sa-i vinda fieru, etc, etc

velu spunea...

Bine!

Anonim spunea...

Ziua buna domnu Daniel,ce aratati dv-srta e bine,ca mai vedem si noi cei ce am lucrat la el,uni mai mult altii mai putin,ca arhitectura puteti da imagini care sunt reale,dar nici intreaga arhitectura interioara nu o va vedea nimeni daramite sa stie cineva de acum ce cantitati de materiale s-au folosit? asa cum nu se va putea vizita nivelurile sub pamint de la cota -0 sub nivelul mari.vreau sa va spun ca sub acest nivel sunt buncare si spatii unde se poate trai un numar mare de oameni zeci de ani fara sa iasa la suprafata cu toate conditile de clima si vegetatie ca la suprafata,plus caile de metro secrete ce duc in diferita locuri pentru evacoare in caz de forta majora.

NEORIDENDO spunea...

Foarte Frumos, am sa vizitez cât de curând posibil

Petre spunea...

... sunt in total 250 saloane, mai mici sau mai mari, unele ajungand la aproape 600 mp2 ... si sa nu uitam de buncarul special facut doar pentru Ceausesti, aflat la baza constructiei, de care nu se mai spune nimic in nicio prezentare ;-)

Anonim spunea...

Domnule Roxin, eu sunt Anonimul din 29 ianuarie 2015, 14:06 ...:))
Vad ca domnul Anonim de la 30 ianuarie 2015, 10:58 spune aproape tot! :)) :)) Cred ca daca ne veti da o intalnire la amandoi(sau altora care au lucrat acolo),nici nu veti crede ceea ce va vom spune...:)) fara macar sa fi lucrat vreodata in..."media"...:)), sau "pe sticla", unde se dau..."informatii bomba"...L))

Anonim spunea...

Am ajuns acolo cu gandul sa o vizitez dar m-am razgandit cand am vazut pretul, e prea mult pentru o plimbare cu ghid in cateva sali, ar trebui scazut, macar pentru cetatenii romani care iau pana la de 10 ori mai putin lunar decat europenii la o munca similara !

un pic anonim spunea...

exceptionala realizare a poporului roman !!! Vazuta de sus veti realiza ce inseamna de fapt aceasta cladire ! Si ca in Mesterul Manole, sacrificiile romanilor vor face aceasta constructie de nedaramat ! Totusi, ca suprafata, este a doua cladire din lume !

Anonim spunea...

ca suprafata nu este a doua, ci prima cladire din lume, presupunand ca se iau in considerare si cele sapte nivele subterane, majoritatea neamenajate. grosimea zidurilor la nivelurilor subterane variaza intre 50 si 100 cm, cu folosirea fier+betonului gros cat mana de copil. personal am ajuns acolo in timpul armatei, anul 1988, eram curier, pentru a duce cateva scrisori de trasura, acte care insoteau materialele

Iubitor de tara ! spunea...

Am vizita de vreo cinci ori aceasta cladire impozanta.
Trebue admirati architectii,logistica si nu in ultimul rand, dibacia si pregatirea profesionala, a celor care au executato. Romania in intregime se poate mandrii cu aceasta constructie.
Si nu este singura, la fel si hidrocentrala"Potile de fier"pomenind doar doua.Pacat, ca cei care lau condamnat pe cel ce le-a construit, nu stie sa le aprecieze !!O rusine cum a fost tratat.!!

Anonim spunea...

Are chiar 8 nivele subteran si unii care au lucrat acolo nu au mai văzut lumina zilei niciodată.......la constructia puramidei sa folosit cca 2.6 milioane mc si la casa Poporului sa folosit 2.55 milioane mc deci
...