miercuri, 29 aprilie 2015

Un deputat român introduce în dezbatere parlamentară un Proiect de lege privind revenirea la denumirea de „ţigani“ a persoanelor de etnie romă




BOGDAN DIACONU: Am lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind revenirea la denumirea oficială de „ţigani” a persoanelor intitulate „de etnie romă”. Sunt conştient că acest proiect va naşte multe controverse, dar trebuie să ţinem cont de felul în care românii din străinătate au de suferit în urma confuziei dintre romi şi români. Am primit mii de solicitări să pun capăt acestei confuzii care ne-a afectat teribil în ultimii ani.

Proiect de lege privind revenirea la denumirea oficială de „ţigani“ a persoanelor intitulate „de etnie romă“ Parlamentul României adoptă prezenta lege: 


1.      Denumirea oficială a etniei rome în România revine la denumirea de etnie ”ţigănească”.

2.      Etnicii romi se intitulează în mod oficial ”ţigani”.

3.      Denumirile ”ţigan”, ”ţigănesc” şi derivatele lor nu sunt folosite în sens peiorativ.

4.      Toate documentele şi denumirile oficiale din România utilizează denumirea de ”ţigan”, ”ţigănesc” şi derivatele lor în loc de ”rom”, ”rrom”, ”romani” şi derivatele lor. 


Expunere de motive Proiectul de lege privind revenirea la denumirea oficială de „ţigani” a persoanelor intitulate de etnie romă are în vedere restabilirea corectitudinii acestei denumiri şi evitarea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român şi cea de „rom”.

Această confuzie a adus foarte multe prejudicii de imagine României şi românilor, ultimul caz în acest sens fiind documentarul injurios „The Romanians are coming” difuzat de canalul britanic Channel 4 şi care a fost vizionat de milioane de cetăţeni britanici. Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia între romi şi români, titlul său fiind despre venirea românilor în Marea Britanie, dar materialul punând accentul pe comportamentul şi viaţa ţiganilor în Marea Britanie.

Documentarul amintit mai sus este doar un exemplu despre felul în care confuzia dintre rom şi român a fost exploatată de media occidentală pentru a denigra imaginea României şi a-i transforma pe românii aflaţi în afara ţării într-o categorie respinsă de societate, acuzată de diferite lucruri nereale, situaţie cu care se confruntă foarte mulţi români nu doar când doresc să lucreze în ţările europene, ci şi când se duc acolo pentru turism.

Din cauza acceptării oficiale a denumirii de rom, România şi-a schimbat şi abrevierea internaţională care era ”ROM” şi a trecut la ”ROU”, pentru a evita confuzia. Este o premieră internaţională ca un stat să îşi schimbe abrevierea denumirii pentru că i-a acordat unei minorităţi o denumire asemănătoare cu a sa.

Termenul de ”ţigan” şi ”ţigănesc” propus de lege nu este folosit în sens peiorativ, el fiind folosit pe scară largă şi în alte limbi europene, la fel ca şi denumirea de ”gypsy”, cuvântul ”rom” fiind o invenţie recentă: Gypsy în engleză, Gitano în spaniolă, Gitans sau Tsiganes în franceză, Cigány în ungureşte, Ciganos în portugheză, Zigeuner în germană şi olandeză, Zingari în italiană, cikany în cehă, cigani sau cigane în limbile slave.

Pentru o perioadă lungă de timp, Consiliul Europei a folosit termenul de ”Gypsies”, iar nu de ”rom”, în mod oficial, începând cu 1969, data la care un document oficial al CE a făcut referire la această etnie.


Prin prezentul proiect de lege, denumirea oficială a etniei rome sau rrome în România revine la denumirea de etnie ”ţigănească”, iar etnicii romi vor fi intitulaţi în mod oficial ”ţigani”.

Denumirea de rom/rrom a fost asumată de statul român printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman (Petre Roman Neulander, fiul bolșevicului Walter Roman - n.m.) în anul 2000 (Nr. D2 / 1094 din 29.02.2000) şi constituie o greşeală majoră.


Din textul memorandumului se vede cum statul român s-a arătat dispus să accepte această denumire deşi contravenea direct intereselor sale şi avea să dea naştere unor confuzii dramatice pentru românii aflaţi în afara graniţelor.
Prezentul proiect de lege îşi propune să remedieze această confuzie şi să readucă lucrurile în făgaşul lor firesc.

Sursa: http://adevarul.ro/news/politica/proiect-lege-privind-revenirea-denumirea-tigani-persoanelor-etnie-roma-1_553ccd17cfbe376e35910d60/index.html


Reacții la propunerea parlamentarului

1. Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD)
Denumirea de rom este cea mai potrivită şi nu aceasta este problema de fond cu privire la situaţia comunităţii rome şi la relaţiile interetnice dintre romi şi majoritari, respectiv alte comunităţi”, a declarat Csaba Asztalos pentru gândul. „Nu acesta este elementul cheie în ce priveşte comunitatea romă sau relaţiile interetnice. Aceasta este o falsă problemă! E adevărat, se poate câştiga capital politic, pentru că dacă am măsura prin studii sociologice, majoritatea celor intervievaţi ar fi de acord cu parlamentarul... Dar ar fi bine să se aplece asupra problemelor reale care există în comunităţile vulnerabile”, a adăugat preşedintele CNCD.

Cât priveşte principalul argument pe care deputatul PRU l-a prezentat în expunerea de motive a proiectului legislativ, şi anume „evitarea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român şi cea de rom”, Csaba Asztalos a subliniat că este, de asemenea, eronat.

„Nu e vorba de nicio confuzie; confuziile sunt elemente rasiste sau comportamentale care nu ţin de etnie, ci ţin de fiecare om în parte”, a explicat el.

2.  O părere similară a exprimat şi romul Gelu Duminică, directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”: "Ce putem să zicem? Cam atât îl duce mintea! Cred că îi dăm prea multă importanţă şi dumnealui şi iniţiativei pe care o promovează. Cred că nu facem decât să răspundem în momentul de faţă strategiei pe care dumnealui a avut-o. Numai câtă publicitate şi apariţii a avut în ultima perioadă pe moca. A auzit lumea şi de dumnealui şi de minusculul lui partid

Sursa:  http://www.gandul.info/politica/deputatul-bogdan-diaconu-vrea-ca-romii-sa-devina-din-nou-tigani-reactia-a-venit-prompt-cam-atat-il-duce-mintea-din-punctul-meu-de-vedere-despre-idioti-numai-de-bine-14165017

30 de comentarii:

Anonim spunea...

BUNA DIMINEATA!

FOARTE BUNA REMARCA SI SUNT DE ACORD!SA RAMANA CU DENUMIREA CARE I A CONSACRAT,EI NU SUNT SI NU VOR FI NICIODATA ROMANI!
ERA SI O VORBA DIN POPOR CARE SPUNEA " TIGAN ESTI,TIGAN RAMAI!" !!!!!

ORICUM NEAMUL TIGANESC ESTE CLAR DEFINIT,EI ORICUM SE DAU DE GOL IN ORICE IPOSTAZA S AR AFLA,SI PARFUMATI SI NEPARFUMATI!!!NU SUNT RASISTA,DAR NU PUTEM FI IDENTIFICATI CU EI!!!!!!!!

Unknown spunea...

E un subiect destul de delicat, Cind cineva doreste sa indrepte ceva, cei care aprofita de situatie i-i sar in cap iar foarte multi stau nepasatori pe margine.Chiar nu vedeti ca sintem incoltiti precum oile de lupi din toare partile.Noi nu mai avem o alta tara, haideti sa ne unim sa o aparam!

Marius spunea...

Eu cred ca limba Romana o facem noi si nu tigani sau unguri asa ca daca in romana tiganul sa numit tigan, tigan sa ramana. Aici nu este vorba de rasism sau de discriminare este vorba despre limna Romana

Anonim spunea...

Amandoi Csaba Asztalos si tiganul Gelu Duminică vorbesc prostii! Realitatea ese ca intr-adevar romanii sunt confundati cu tiganii din cauza titulaturii astia false a tiganilor.Ii intreb: sa imi arate mie unde exista cuvantul de rom??? ca inaite de revolutie toata lumea ii stia de tigani pe toti tiganii din Romania.De ce au schimbat denumirea?? Pai tocmai de asta: ca se se ascunda o minoritate foarte problematica, ca comportament, in spatele unei majoritati care de cand traiesc in strainatate (de 15 ani) a avut numai de suferit din cauza tiganilor.Eu am vazut la televiziunea portugheza cum prezentatu tiganii din tara ca romanii..ceea ce este o mare minciuna.Totul este sa distruga reputatia buna a romanilor (de 13 ani lucrez in cercetare , la Universitati portugheze sau spaniole si nu a venit nici o televiziune sa imi ia interviu si sa prezinte ca o romanca le ridica calitatea profesionala in cercetare).Sunt foarte "bucurosi" sa minta despre romanii toate urateniile posibile...deh europa se identifica numai cu tiganii din Romania pentru in multe aspecte (mai ales furatul) europenii seamana foarte mult cu tiganii de la noi...a furat a devenit un hobby in capitalism...asta o spun din ce am vazut practic in universitati...nu o spun ca o jignire , pentru ca e o realitatea!! O alta intrebare: daca noi romanii am reveni de fapt la numele de daci, fiindca italienii nu ne-au romanizat in viata lor(!!) atunci tiganii de la noi s-ar mai numi cum ??datigani???? indiviziii care sustina falsa denumire de "rom" cuvant care nu exista in istoria limbii romane, si a fost inventat dupa revolutie, sunt disperati sa para ceea ce nu sunt in realitate!

Ioan spunea...

De ce ar fi injurios și peiorativ să te denumești ca și strămoșii tăi ? Tzi-Gange, adică de la, de dincolo de Gange, adică dintr-o cultură importantă a lumii. Am întâlnit această etnie, mândră de originea ei, de cultura ei în toată lumea și care dorea să-și conserve identitatea. În istorie, noi românii am greșit față de această etnie, robind-o și într-un fel continuăm să o obligăm să devină altceva, să o numi prin lege altfel decât în termenii consacrați în limba română, adică țigani . Nu facem altceva decât să încercăm o naturalizare forțată a lor. Nu mă deranjează prezența lor sau a altor etnii sau minorități, nu judec o comunitate și o cultură după derapajele unor indivizi. Nu mă deranjază nici confuzia nevoită sau voită cu românii pentru că nu mă simt responsabil în nici un fel de tendința de ai discrimina și de ai izola pe plan național sau internațional. Nu mă deranjază nici că ei, în limba lor, își spun în anumite conjuncturi altfel și nu le contest acest drept dar așa cum istoria și culturile mă consemnează pe mine ca român, tot așa și eu, ca român, cu respect îi numesc țigani.

Cornel Iepan spunea...

Paraerea tiganului Duminica nu-i de luat in seama ci doar a ungurului sef la Comb .Discr. Asztalos Csaba. El reprezinta punctul de vedere al ungurilor care doresc ca aceasta confuzie intre tigan si roman sa se adanceasca in continuare si sa fim tot mai discreditati. Cred ca locul lui Asztalos nu-i acolo in fruntea acestei institutii importante a statului roman.

Anonim spunea...

Csaba sa-ti dam UE.

Anonim spunea...

AI PERFECTA DREPTATE SANT TIGANI SI TREBUIE SA SE CHEME TIGANI NU ROMI.....

Anonim spunea...

Un proiect de lege demn de laudat si aprobat! Sper sa se finalizeze cu bine, daca nu, proun schimbarea numelui tarii in Dacia, iar romanii sa se numeasca daci.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Dl Diaconu este cea mai buna si sanatoasa idee care vine din partea unui deputat.Cine a propus ca tiganii sa se numeasca romi era desigur tot tigan si urmarea sa se ascunda dupa ,,deget,,;
Mi-as dori din suflet sa reusiti acest proiect,eventual puteti lansa o petitie ,sunt sigura ca va fi semnata de toti ROMANII.
Felicitari si success!

Anonim spunea...

Fara suparare dar acesta-i ADEVARUL ... scos la iveala doare!Pana la urma s-ar putea reveni la numele tarii de GETO-DACIA ...va rog sa initiati un astfel de proiect sau sa veniti cu un astfel de amendament la proiectul initial...asa chiar ca ne-am lua tara inapoi ,fara suparare ...

Oroles spunea...

Domnul Csaba Asztalos are mare dreptate! De ce sa ne deranjeze o denumire creata artificial (cu fondurile evreului maghiar Soros)?
De ce sa revenim la vechea (autentica) si incetatenita denumire de "tigan", cand putem vota una noua cum ar fi cea de "maghiarr" sau "ungurr"?
Asa am arata minoritarilor nostri extremisti ca ne gandim la ei si ca-i apreciem si noi, ca si presa din America ce a publicat fotografii cu participantii la mitingurile "autonomiste" si ia numit "tigani", si ca le oferim aceasta mandrie de redenumire in locul aberatiilor pe care le regurciteaza pe toate gardurile europene.
Chiar cred ca ar fi mai nimerit asa! Pe cand un vot al Parlamentului Romaniei pentru redenumirea etniei tiganesti cu numele de "ungurr"? Sper ca UDMR-ul sa fie initiatorul acestui demers european de autodefinire a unei alte minoritati de Romanania. Promit ca voi oferi tot sprijinul meu acestei, ipotetice, initiative maghiare in Parlamentul de la Bucuresti (chiar si la Budapesta, de ce nu?).

Asti Cecum spunea...

Cred ca pot ramane cu numele de rom,romani. Si apoi,de ce trebuie sa ne preocupe acest subiect, cand mult mai bine si mult mai folositor ar fi pentru noi sa ne intoarcem la numele stramosilor nostrii DACII. DACIA si DAC, ne-ar individualiza inconfundabil intre popoarele lumii, cu atat mai mult cu cat , astazi, stim ca grosul ocupatiei romane din Dacia, nu era de sorginte romana.

Argenna spunea...

Pai sunt doua alternative ! Ori proiectul trece si atunci se revine la o stare normala de lucru, ori in celalalt caz ar fi bine ca Bogdan Diaconu sa propuna in acel proiect ca in situatia in care nu se accepta revenirea la vechea denumire de tigan atunci sa fie schimbat numele tarii din Romania in Dacia si noi sa ne numim daci. Noi avem dreptul istoric de a ne numi daci, in comparatie cu tiganii, care nu au dreptul istoric de a se numi romi, care este un nume inventat.

ile spunea...

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=39LcHvY2ph8#t=1
https://www.youtube.com/watch?v=GHBIhLIYJO4
https://youtu.be/tXgzc--MgvA?list=RDtXgzc--MgvA
dupa ce urmaresti si ultimul videoclip chiar daca nu este prea placuit de urmarit.te rog obisnuieste-te cu ideea ca in tara asta va veni razboiul..si astfel razboiul nostru nu e cu...rromii ..daca am reusi sa-i convingem sa lupte alaturi de noi si sa apere tara asta ar fi bine dar..vor fi primii care ne vor trada ca sa-si salveze vietile si puradeii...mai conteaza ca le zicem tigani sau romi?2015 cel tarziu 2016 tara asta va fi in razboi..asa cred eu si restul e praf in ochi...iti dai seama cat de prosti trebuie sa le parem noi rusilor, cand americanii tot vin cu cacaturi de armament si scuturi si noi ne invartim dupa atatia ani sa redenumim tiganii.MAi este un pericol si anume pierderea Ardealului sub mana tradatoare a marionetei americanelor -adica acest Klaus Verner presedinte. Inclusiv toata circoteca cu arestarea coruptilor..astia sint filorusii care sub privirile ocrotitoare ale UE SI SUA,au furat si au castigat din afaceri necurate mai ales cu firmele Rusesti(cei care ne-au jupuit cu Bechtelul nu platesc asa de tare,chiar au scapat-vezi Nastase),insa prorusii trebuie pedepsiti acum ca sa nu fie nici-o rezistenta in fata americanilor...Eu sint ProRomania si problema tiganilor chiar nu e cel mai important lucru acum.

Anonim spunea...

Autodefiniti : minoritari, tigan sau rom !?!? Chiar nu conteaza, important este ca nu sunt ROMANI ! Aceasta ar fi bine de promovat in Europa.

eugen spunea...

pana acum ati spus toti cam acelasi lucru si ma bucur ca directia este cea corecta. eu as vrea sa pun punctual pe "i". aceasta rasa - cea tiganeasca - este din fire migratoare. de ce oare s-au oprit pe teritoriul tarii noastre in numar asa de mare? pentru ca dacul este cu suflet mare, darnic si primitor, lasa de la el numai sa nu se ajunga la lupta. problema este ca tot se ajunge la incidente din cauza "negrilor" si nu a "albilor". de ce? pt ca ajung sa creada ca li se cuvine mai mult decat merita. dar de ce? pentru ca multi nemernici din fruntea trebii le dau drepturi si-i pupa-n dos pentru a obtine votul lor. si uite asa Roman le schimba numele in rromi, Iliescu le da aurul inapoi, ei nu platesc impozite, fac case pe pamantul cui vor ei, bat, omoara, violeaza si totul se trece cu vederea.
astea arata inca o data ca noi suntem in tara noastra sa tinem totul in carca, sa suportam la nemernici si la minoritati tot ce le trece prin cap....

Anonim spunea...

Noi le spunem Nemti la germani.
Francezii le zic Alemani.
Latinii le spuneau Germani.
Si ei se numesc DEUTSCHE. (doici).
Adevarat ca avem dreptu sa spunem la tigani cum vrem noi si ei in limba lor e treaba lor ce fac.Dar cineva manipuleaza legea ca si in cazul ebreilor.

Anonim spunea...

Noi nu suntem daci .
Suntem cetateni romani amestec de daci si latini .

Anonim spunea...

Minoritarul ungur care se duce la Londra, desi traieste in Romania, nu spune ca e roman; mai ales ca acum are posibilitatea de a avea dubla cetatenie; credeti ca tiganii, daca aveau posibilitatea sa aiba dubla cetatenie, adica romana si tiganeasca, n-ar fi procedat la fel ca minoritarul ungur? Nici nu vreau sa-mi imginez ce s-ar fi intamplat daca mai aveam o vecina pe nume Tigania.... noroc ca ungurii au devenit cu timpul niste nomazi mai asezati, ca si ei erau tot un fel de tigani, dar putin mai la est....

Anonim spunea...

Nu cred ca este vreo incertitudine... Tiganii vor sa se "faca romani" :), unul dintre mijloace este acesta pastrarea denumirii de "romi" altele sunt influentele lor "culturale" gen manelele care prind la o parte din populatie, a se vedea ca o parte din cantaretii manelari au si clipuri in care apar in costume nationale romanesti :) sau asemanatoare lor. Deci barabulele "cu cap" incearca o mica globalizare aici :).

La naiba... numele lor este acela de tigani si ala trebuie sa ramana !

Ura de dupa usha spunea...

Traiesc in UK si a fost o emisiune la tv acum cateva in care erau aratati tigani/romi dormind pe strazile Londrei s.a.m.d., problema este ca s-a spus ca sunt romani nu tigani sau altceva. Posibil sa fie asocierea rom - roman, de asta ar trebui schimbata denumirea de rom. Aici in UK tiganilor lor li se spune travellers, nu sunt priviti cu ochi buni la fel cum nu sunt priviti nici tiganii romani, numai ca aici au bani, de unde ei stiu, ca nu muncesc. Un articol in ziar despre niste tigani englezi care si-au instalat caravanele intr-o parcare a unui magazin:

http://www.cambridge-news.co.uk/Travellers-8216-talk-town-8217-pitching-Waitrose/story-26404106-detail/story.html

nicu cohen spunea...

Asta dovedeste ce slabi si manipulabili sint romanii .Romania este cnodusa ,exploatata si jefuita de evrei ..si voi va pierdeti timpul cu tiganii .Iohanis este evreu ,Ponta evreu ,Isarescu evreu ,Basescu evreu etc etc etc Trebuie sa vina tot un evreu sa va trezeasca la realitate !

Anonim spunea...

ADEVARAT,aceasta este realitatea trebuie sa o privim in fata ,sa ne-o asumam si impreuna sa luam DECIZIA cea INTELEAPTA .Ca vrem sau nu vrem ,ISTORIA inregistreaza,memoreaza si se amprenteaza CRONICA UNIVERSALA care se rescrie in momentul in care se incalca LEGILE SALE. Daca ne-am nascut in aceste locuri inseamna ca nimic nu este intamplator iar cei care am ramas sa populam aceste meleaguri fiecare la locurile noastre trebuie sa procedam in consecinta in conformitate cu atasamentul fata de locul natal,cu pregatirea fiecare dupa cum simte.De cand e lumea au disparut civilizatii teritorii,au aparut altele care au rezistat atat cat au respectat legea universal-valabila ,in caz contrar au disparut prin interventia fortelor mai presus de putinta umana.Schimbarea denumirii tarii in DACIA/GETODACIA ar fi de bun augur intrucat ar amprenta intr-un alt mod ISTORIA.Daca s-ar proceda concomitent cu derularea proiectului privind implementarea MANUALULUI DE REPATRIERE eradicarea coruptiei si a birocratiei ,ar fi modalitatea ideala ptr. a ne lua tara inapoi.Imi permit sa cred ca mai devreme sau mai tarziu toate acestea se vor intampla ptr.ca sta scris undeva intr-un program mai presus de fire si oricine s-ar opune legii universale va disparea intr-o forma sau alta .Nimeni nu este mai presus de lege,in intelesul de lege universala ...cat despre cea pamanteasca observam cu totii cum se elaboreaza,aplica si mai ales cum se respecta.Atat trebuie sa facem sa ne iubim tara si toate celelalte vor veni fara echivoc de la sine.

Anonim spunea...

Este adevarat, daca tigani le spunea si Sadoveanu si alti mari scriitori de ce sa nu le spunem si noi. Ungurii au interese obscure si josnice de aceea vin cu argumente slabe. Asa au ocupat si Transilvania si am ajuns majoritatea sa nu avem drepturi nici cat minoritatea. Sa le fie rusine.

Unknown spunea...

sunt total de acord ca denumirea de Romi sa revina la Denumirea de Tigani. Din multe motive pe care nu am sa l-e comentez.

Unknown spunea...

Cind istoria i-si va spune cuvintul si ne vom relua numele de DACI oare cei care ne vor binele ce nume le vor pune tiganilor?

normal anonymous spunea...

http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/au-fost-descoperite-adevaratele-origini-ale-tiganilor

Anonim spunea...

TIGANI TREBE SA SE NUMEASCA TIGANI SI ROMANI ROMANI ASA E LEGEA SUNT CURIOS DACA TRECE CA AU INTRAT IN PANICA ETNIA SI IS DAU SEAMA CA NOI ROMANI NE DEZICEM DE EI CA NATIE SI NU MAI SUNT AI NOSTRI SA FACA CINE VREA CU EI SA VEZI CE PATESC ASTIA PE LA GRANITE SAU STATE STRAINE CARE AU TIGAN IN ACTE
CA NATIONALITATE
BAFTA SI SA FIE CUM VREA DUMNEZEU MI MILA DE TIGANI DAR EI SIAU FACUTO CU COMPORTAMENTUL LOR CA SUNT SARACI SI AU DECURS LA MULTE FAPTE DISPERATE DE SUPRAVIETUIRE JAF FURT CA ASA TRAIESC OAMENI SARACI NAM CE SA LE FAC DACA TRECE LEGEA TRECE

Anonim spunea...

Singurul lucru pe care ar trebui sa-l intelegem din documentar este ca suntem intoleranti si ca in loc sa rezolvam problema saraciei o exportam altora care isi pot permite sa rezolve probleme prin welfare. Am uitat ca Romania romanilor este doar lapte si miere si ca doar romii creeaza probleme. Cu atitudinea voastra ucideti toate sperantele unui copil rom care vrea sa mearga la scoala sau care vrea sa se integreze. Nu cred ca va imaginati ce inseamna sa traiesti la limita subzistentei si, in acelasi timp, sa te gandesti cum ai putea parea mai atragator si acceptabil majoritarilor. Problema nu este a romilor este a romanilor ultra-ortodocsi pe care ii loveste nationalismul fara sa se gandeasca de unde vine. Problema este ca nu simtiti ca fiecare din noi este demn sa traiasca si incercati cu fiecare ocazie sa va adjudecati drepturi pe care le considerati exclusive. Nu cred ca atacati fundamentul problemei si va infoiati cu niste atribute de care nu sunteti demni. Care tara civilizata gaseste doar tapi ispacitori pentr propria-i impotenta? Unde, in lumea asta, au loc cei care sufera din cauza imperialismului intolerantei? Ce Dumnezeu v-a creat atat de abjecti? De cand demnitatea persoanei este o chestiune de merit individual? Cand ati uitat ca tinerii romani pica bac-ul si nu sunt capabili sa lege doua cuvinte intr-o propozitie? Stiti doar sa va plangeti de mila si sa cautati vina in celalalt. Mare pacat ca nu va dati seama ca o atitudine ca a voastra a condus la exterminarea in masa si ca, in final, tot praf se alege si din voi. Vreti o lume buna in care totul e un norisor roz dar preferati sa o obtineti prin eliminarea celuilalt. Este singura solutie sa va faca sa va simtiti mai bine cu propria nationalitate? Ipocrizia voastra este incomensurabila. Este ipocrizia unui popor pentru care varsarea de sange se sarbatoreste cu colinde.