joi, 21 mai 2015

Dorel Vișan: avem nevoie de DACI! (…) Există un curent antiromânesc bine organizat, din afara țării!


Probabil că mulți dintre dumneavoastră ați sesizat lupta perversă care se duce prin mass media împotriva reperelor noastre naționale. Aproape că nu există personaje importante ale istoriei sau ale culturii românești cărora să nu le fie dedicate în presa centrală articole cu tentă denigratoare. Sub pretextul corectitudinii politice, a noului trend în care mizeria și urâtul sunt aduse în prim plan ca exercițiu de modernitate, tot felul de indivizi se întrec în a ne spune că Mihai Eminescu era sifilitic și bolnav psihic, că Mihai Viteazul a fost un aventurier fără conștiință națională, neiubit de popor, că Ștefan cel Mare era un flușturatic, că Ion Creangă își bătea nevasta, că, pe scurt, nu avem repere reale, că suntem un popor mic, nesemnificativ, un popor care nu a produs nimic important…

În acest context, pozițiile publice ale unor personalități importante ale culturii noastre, cum este și maestrul Dorel Vișan, au un rol de reală exorcizare. Pentru că micimea și reauavoință a acestor denigratori nu poate rezista șarjelor pline de conținut ale celor care sunt conectați la spiritul acestui neam și care mai au, în plus, forță de impact la un mare număr de români.

Invitat la una dintre emisiunile mele, actorul Dorel Vișan ne spune, ca reacție la aceste atacuri antiromânești, cuvinte pline de conținut, emoție și sens: “Lucrurile astea se fac fie din ignoranță, fie dintr-o atitudine voită, care are un scop ascuns și, în general, urât și murdar; pentru că nu se poate construi nimic pe gol. Orice faci, orice construcție, fie ea și socială, nu se poate face fără să se țină cont de ce s-a făcut înaintea noastră. Aceste personalități (eroii și marii noștri oameni de cultură – n.m.) au în ele suflul genialității, iar geniul acționează la convulsiile dintre libertate și necesitate… Geniul nu este negociabil, cu geniul nu poți negocia pentru că geniul are, în general, o atitudine despotică și dictatorială, pentru că are puterea de a lansa idei fundamentale. Aceste mari personalități, aceste mari spirite, ne-au fixat pe noi în istorie. (…) Există și un curent antiromânesc din afara țării care este foarte subtil și foarte bine organizat și care urmărește să creeze o piață de desfacere. Aceasta nu se poate realiza decât distrugând celelalte lucruri care îi fac pe oameni să-și păstreze o anumită formă de conștiință și de rezistență.”

deceneu si dacii 0


Un susținător al proiectului de artă monumentală Deceneu și Dacii (propus de sculptorul Ivan Jinaru), Dorel Vișan ne mai spune: “Acest proiect este o binefacere pentru oraș, pentru neamul nostru și pentru istoria noastră. Realizarea acestui complex statuar este o datorie fundamentală față de trecutul nostru, față de bunii și străbunii noștri și față de aceste mari personalități ale istoriei noastre care au fost Decebal, Burebista și Deceneu.”

În 50 de minute pline de conținut, discuția avută cu maestrul Dorel Vișan ne poartă în multe locuri importante pentru noi, românii. O puteți urmări aici.

Vizionare cu folos!


Daniel Roxin

11 comentarii:

Anonim spunea...

Off Topic

Sondaj cenzurat privind denumirea de 'tigani'

http://www.stiripesurse.ro/sondaj-cenzurat-privind-denumirea-de-tigani_956411.html

Chirita Lepadatu spunea...

Poate gasiti un DAC sa-l puneti prim ministru si presedinte.

Doroftei Ilie spunea...

Romania e a mea, a noastra !

Anonim spunea...

Daco-getii au facut primul stat mare romanesc in granite precise.Normal sa fie atacati.Totusi sunt probleme cu numele.Asa cum francezii au luat numele dupa franci desi francii erau germani, asa si MOEZII au luat numele dupa MEZII iranieni ai lui Darius dupa cucerirea persana din anul 500 inaintea erei noastre.Dacii posibil sa fi luat tot un nume persan.Dahae insemnand tzara in imperiul persan.Singuri argetii aveau un nume romanesc de la numele raului Argess .
AR- GETI =GETI.
Totusi daco-getii foloseau cuvantul MUNU sau MANU pentru OM.
RO -MUNU inseamana ARA MUNU = ERE MAINI =OM

Anonim spunea...

limba romana se regaseste in limba dacilor.
1. BOUDHATHALA ;in realitate BUZA-TZALA adica in
romaneste cuvantul BUZA.

2. CINOUBOILA ;adica CINUV-OILA inseamna iarba
cainelui dela CAINE.

4. DIELLEINA ;adica DZELIA, TZELINA iarba.

5. CHODELA, adica COADA ca si in latina.

6. TENDILA; acest nume dvine de la TINDZE, TINJE. A TANJI,
TANJALA ,in latina TENDO, a intinde ,poate ca planta se intinde sau de
raspandeste repede pe pamant.

7. MENDRUTA; in romaneste MANDRUTZA.

8. MIZELA ; din MIEZ care mai insemna si paine
,mazare etc.

9. PRIADILA; posibil PFREADZILA, FREAZILA, culoarea FREZ . FREZIE.

10.SCHIARE ( Scăiuş) SCAI.

11.STIRSOZILA( avem asemanator STIR)

Anonim spunea...

In atentia domnului Roxin pentru o cercetare viitoare sau un posibil documentar!.Ca un paradox, la km 0 al crestinismului romanesc in satul Ion Corvin [manastirea Sf. Andrei jud. Constanta],localnicii pana acum 20-30 de ani mai foloseau la inmormantari stalpii funerari precrestini.Acestia sunt prezenti si prin satele vecine,cel putin cele vazute de mine:Oltina,Viile.Din pacate obiceiul astazi nu se mai practica,daca in urma cu ceva zeci de ani pe langa crucea de piatra se folosea si stalpul,astazi primeaza betonul, marmura si prostul gust.Problema cea mai mare este ca acestia vor dispare curand datorita intemperiilor,in schimb n-am vazut,n-am auzit de vreun studiu,cercetare sau consemnare a lor.Posibilitatea ca acest obicei sa fi fost adus de colonisti dupa 1877 mi se pare putin probabil.In zonele acelea sunt romani dobrogeni vechi,cu sate si biserici intemeiate inainte de razboiul de independenta.nu e nevoie sa publcati acest mesaj,folositi doar informatia.

Anonim spunea...

Primu lucru care trebuie facut trebuie reconstruita limba dacilor.
Se pleaca de la unele cuvinte care se gasesc in limba romana si in alte limbi.Si se gaseste ce limbi au cuvinte comune cu limba romana.
Acestea ar fi: Limba latina, limba albaneza, limbile baltice, limba sanscrita.
APA in romaneste, UPA in lituaniana, APA in sanscrita si AQUA in latina.
Cam cum spuneau dacii daca exita atestat de greci acum doua mii ani
raul APA in zona banatului.
Sau este atestat raul UDA probabil zic eu raul VEDEA de azi....etc
Refacerea limbii dacilor ne va spune cine suntem si se pare ca romanii de azi suntem vechii daci care nu erau slavi.
Dacii se inrudeau cu ilirii,sud balticii, latinii care se pare au plecat din zona balto-tracica.
dacu dd

Anonim spunea...

n-ai ce limba a dacilor sa reconstruiesti, fiindca vorbim chiar limba lor impanata cu sinonime din alte limbi si ceva denumiri specifice, cuvintele care nu mai sunt in uz s-au retras ca regionalisme, arhaisme. Depinde si de vocabularul fiecaruia.

Anonim spunea...

Domnule Anonim de la 8. 58: ce ne spui este interesant, eu as spune ca pentru orice eventualitate sa iei un aparat de fotografiat sau un telefon si sa fotografiezi sau filmezi ce ne intereseaza si sa strangi cat mai multe informatii. Pana la urma de ce nu ai face chiar d-ta un documentar?

Anonim spunea...

Moldovenii sunt români! Noi, rușii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români!. Declarația îi aparține lui Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, naționalist), și a fost făcută în timpul unui interviu pentru televiziunile ruse, scrie timpul.md., potrivit Agerpres.

Mișu spunea...

in speranta ca autorul blogului va lua cunostinta de acest comentariu ii popun ca abordarea cercetarii lui si a stafului asupra "conspiratiei" care se ascunde de milenii deasupra poporului roman, sa aibe conotatii diferite, care sa scoata la iveala adevarata identitate inalienabila si integra a semintiei lui; observ de cativa ani prin toate emisiunile si invitatii vostri, conducerea spre deculpabilizare pe deoparte si infirmare a minciunilor istorice sau “etnice” pe de alta parte, fapt pt. care propagati pe nesimtite o “pozitie a ghiocelului” sau a neandreptatitului, pe “sticla”. Relatati asadar umilinta care pare sa dainuie inca pe meleagurile noastre din inertie, lansata demult, dar care se automentine prin “propriile noastre maini” “ortodoxe”. De ce? Pentru ca nu suntem convinsi inca de adevarul ce zace in noi? (sau, marog,.. in voi, totuna) si asta e ridicol. E ridicol sa Ne analizam inaltimea si greutatea de la niveluri joase lipsite de “greutate” adica dand ghes provocarilor fanteziste venite din periferia civilizatiei (occident, orient) oprindu-ne din evolutia si datoria Noastra ancestrala. E ridicol sa batem toba in van ca noi am creat civilizatii, limbi, tehnologii, stiinte, nemurire chiar, cand toata suflarea pamanteasca, chiar daca nu stie, o va afla negresit cand va sapa.
In alta ordine de idei consider mai oportun si inteligent sa abordam raspandirea semintiei(civilizatiei) noastre nu genetic, antropologic, biologic, ci morfogenetic, semantic, empatic, informational; daunazi Departamentului Comerţului din SUA declara ca inteligenta romaneasca provine din combinaţia dintre cunoştinţele tehnice şi cele lingvistice ale românilor. Daca am lua doar competentele lingvistice la ce sar referi ele?, la limbi vorbite? Nu!; la structura morflogica a vorbirii si deci gandirii romanesti care, cognitiv, are resurse interminabile in dezvoltarea inteligentei sau, defapt, contine caracteristica de autodezvoltare a inteligentei. Deci, deja, in periferiile noi ale civilizatiei se baga de seama ca limbile lor artificial si superficial inventate, pierd substanta in nivelurile superioare. (“limba noastra e-o comoara in adancuri afundata”).…si daca Ne-am gandi si la altele; aurul, care nu se mai! stie prin ce minunatii alchimice ia forma, poate fi o raspandire a semintiei, daca e tot atat de ravnit de ceilalti, pentru ca acest aur pare a fi purtator de “identitate primordiala” sau ancestrala, care, prin prisma non-duala, ne-ar prisosi probabil, daca are deaface cu cognitia sau morfogenetica; pe unii, aurul ii face, iar altii, il pot “face”.
Draga Daniel, de 3 ani iti urmaresc emisiunile foarte atent. Observ cum ai purces pe cele doua cai de cercetare paralele, una a istoriei (noastre) Dacilor si una a “psihotehnologiilor”. Au cestea doua ceva in comun pentru tine? Banui ca da; este si pasiunea pe care o nutresc asupra acestor doua argumente, care pot cu adevarat trezi in mine(Noi) adevarata identitate. Este defapt ceea ce Ni se ascunde de atata amar de timp: scrierea; sunt dezvaluite pana si scrieri ale sumerienilor nu prea pamantesti. Despre ce poate relata scrierea dacica? Intelegeri numai cognitiei Noastre accesibile? care ar putea pune in genunchi parvenitii? ..asta nu ne priveste. Daca au fost scrise sau doar gandite de Noi atunci ele zac in Noi si cu toate temerile ca am putea fi considerati niste mistici, cred ca e timpul sa Ne descoperim radacinile prin intuitie sau inteligenta si nu prin date cronologice scrise de cine stie cine pt. cine stie cine. (nici stiinta nu se mai bazeaza pe legi pt. a merge mai departe, ci pe magie). Sa nu ne asteptam ca dusmani straini sa ne certifice radacinile sau chiar sa ne puie pe piedestal. Singura cale de a Ne autodescoperi este psihotehnologia, din care, odinioara, au fost “extrase” stiintele. Cred ca e singura care ne leaga pt. a ne trezi constiinta de sine colectiv.
..un link care ar putea revela perceptiile noastre de odinioara: ca noi suntem in toate si toate sunt in noi – paganii.
http://fraterbarrabbas.blogspot.it/2013/08/from-polytheism-to-monism-natural.html?m=1