duminică, 10 mai 2015

INCENDIAR: Academicianul Nicolae Breban dă de pământ cu Patapievici și Liiceanu




Extrase din conferința de presă susținută de academicianul Nic olae Breban la Institutul Cultural TRomân, acum câteva zile: “George Soros, din America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieş, Liiceanu, Patapievici şi alţii care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că toate aceste lucruri trebuie aruncate la gunoi, noi, aştia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depăşiţi, că totul este depăşit, Eminescu este depăşit, că Ion Barbu este depăşit, că Iorga este depăşit, Cantemir este depăşit şi a început literatura asta de p..ă, de p…ă, de c.r (…), de prostituţie, imaginea asta de mizerabilism.


Noi exportăm mizerabilismul care apoi se întoarce la noi şi ne uimeşte cum de ne văd occidentalii atât de nenorociţi. Pentru că noi, prin literatura unor tineri şi prin unele filme, premiate la Cannes, (bravo, şi eu am fost ales în selecţia oficială, n-am luat premiu, bravo lui Mungiu), dar mizerabilismul ăsta noi îl cultivăm, pentru că băieţii ăştia sunt foarte abili, pentru că ei produc ceea ce cred ei că se cere în afară. Într-adevăr, afară unii cer imaginea României mizerabile, joase. Vechiul meu prieten, marele regizor Lucian Pintilie, el a început primul cu filmul “Balanţa” să producă de tipul violent-mizerabilist. Parcă ne-a convins şi pe noi că suntem o ţară de nimica. Chipurile suntem ultimele otrepe ale Europei…”


“Eu m-am dedicat romanului, Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit şi corupt preşedinte care se numeşte Traian Băsescu, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întâmplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri, strâmoşii noşti. I-am recomandat într-un text o parafraza a lui Bertolt Brecht: dacă nu-ţi place poporul român caută-ţi altul…


La fel a făcut şi un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof şi între timp i s-a stricat căruţa pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluţie imediat s-a dus la Paris şi în Le Monde, unde Breban şi-a dat în 1971 demisia contra tiranului din România, lucru unic în ţările din Est, Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul român nu e apt pentru democraţie, consonând cu altă haimana şi ticălos al politicii româneşti, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali şi posturi de televiziune… care ne spunea nouă că suntem “stupid people”, un popor de proşti. Nimeni n-a stat să spună că adevărul este cu totul altul…”


„Am intrat în librărie, pe primul raft este numai Pleşu, cu înca doi-trei băieţi deştepţi, care scot nişte cărţulii drăgute, finuţe, vioaie. Cu Pleşu am fost prieten. (…) Am mai avut astfel de eseişti, dar nu e substanţă acolo”.


20 de comentarii:

Anonim spunea...

Maestre esti mare,avem nevoie vitala de dumneatale,baga-i in corzi pe nemernici,niste otrepe care au trait din sudoarea poporului roman,niste poponari ordinari.aaron

un pic anonim spunea...

în sfârșit....

Anonim spunea...

http://beyondthedream.co.uk/2013/06/11/tao-te-ching-18-no-rules-are-needed/

impresionanta filosofie, religie, nici nu stiu cum sa o definesc!

un pic anonim spunea...

Patapievici, Liiceanovici, Băsescovici, Brukanovici, etc. Coloana 5 ce a dat un atac la baionetă asupra României, a valorilor sale, a rădăcinilor, a spiritualității. Ei și cei ca ei. Aproape că au reușit. Aproape. Cei slabi au cedat și s-au adăugat la detractori. Cei puternici au devenit mai tari, mai hotărâți, mai înțelepți. Se apropie momentul...renașterii! Fiți optimiști. Marele suflet românesc, cel ce se trage din daci, nu piere. Chiar nu vă e clar?
Hei nemernicilor, pasărea Phoenix de la noi a învățat să zboare din nou.

Anonim spunea...

Suntem o dictatura. Ca ue.liviu.

doina grecu spunea...

Multumim Dle Breban, sinteti inca o speranta.

Anonim spunea...

Asta e dictatura, in ue la fel.l.

vlad spunea...

Ne doare undeva de ue, sa ne vedem de ale noastre.


Stie fiecare ce are de facut.

nicu cohen spunea...

Evreul Nicolae Breban are dreptate .Sa speram ca se vor ridica si altii !

Anonim spunea...

Cand aceste lucruri sunt spuse de un turnator oportunist si fara coloana vertebrala isi pierd din pacate valoarea de adevar...Breban, un scriitor cu un talent enorm, nu mai este o speranta ci un exponent al unor sisteme cameleonice si ele cu tentaculele intinse peste tara asta...

Anonim spunea...

Multumim D- le Breban ! Unde sunt oamenii ca D- vs ? Acesti neispraviti care denigreaza Romania, trebuie declarati persoane "non- grata" ! Uita ca au profitat de toate facilitatile oferite de statul roman sa studieze, sa devina ceeace sunt acum? Pt mine sunt niste "nimeni" . Multumesc inca odata .

Gheorghe spunea...

Frumos spus!Mai sunt si oameni care stiu ce este aia cultura,oameni care mai cunosc valori,oameni care mai sunt iubitori de Romania..Bravo pentru dumneavoastra!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Asa d-le Breban; si Marin Preda de-ar fi trait ar fi continuat sa scrie dupa " Cel mai iubit dintre pamanteni" probabil un roman cu titlul "Padurile ascunse ale dacilor".
Deocamdata situatia pe front (est- vest) este: Serena, Simona, Maria, noi luptand sa ramanem neclintiti unde am fost de veacuri...

Unknown spunea...

Sistemul mafiot i-l invingem,important este sa vrem si sa nu le mai dam apa la moara.
Sa ne rugam la Dumnezeu sa ne fereasca de Romini ciocoiti si tigani inbogatiti pina alta.

Anonim spunea...

daaaa! cred ca asa va fi ! vom ramane neclintiti unde am fost de veacuri .... si asta este o filosofie !!! de ce nu ? este si neclintirea o metoda de a exista &&& as cita dintr-o poezie de-a lui Ion Barbu , dar nu cred ca este preferat de oamenii care citesc acest blog ,deci...

un pic anonim spunea...

Anonimule, așa ești și așa vei rămâne...pe veci, pentru că judeci oamenii fără să ști ce scrii.

Anonim spunea...

cate interpretari, cate interpretari...
fiecare intelege ce vrea, pana unde vrea... sau cat poate.

Anonim spunea...

Pt anonimul de la 13 mai 2015, 06:34
"Cand aceste lucruri sunt spuse de un turnator oportunist si fara coloana vertebrala isi pierd din pacate valoarea de adevar"

Adica cum, adevarul depinde de "culoarea" omului?
Acum este patriotic sa torni sau sa asculti TOATE telefoanele si emailurile iar in timpul lui Ceausescu era oribil.
Halal societate.

adrian spunea...

anonim de la 19 44, amandoi stim ca esti un biet circar, un suPtil taie-frunza la caini si baga strambe, ce drak cauti aici?

Matache VOICU spunea...

• ► Din ”În absența stăpânilor”, de Nicolae Breban: ”Paradox, spune un scriitor francez, e numele pe care oamenii proști îl dau adevărului. Mersul, o cădere repetată. Binele e ceea ce ne conservă”