miercuri, 20 mai 2015

Interviu cu Julian Assange, fondatorul Wikileaks: Statele Unite corup România în cel mai grav mod




Fondatorul Wikileaks Julian Assange a răspuns astăzi vreme de o oră întrebărilor din România, în cadrul unui interviu online realizat de Gândul în parteneriat cu Frontline Club Bucureşti.


Dezbaterea a fost moderată de Claudiu Pândaru, director editorial Mediafax Group, şi de Andrei Luca Popescu, jurnalist Gândul. Interviul a fost transmis live pe Gandul.info şi a acoperit teme de la modalităţile prin care se fac scurgerile de informaţii şi efectele acestor dezvăluiri.

Assange a combătut în termenii cei mai vehemenţi ideea potrivit căreia Wikileaks nu filtrează documentele pe care le publică şi a atacat dur intruziunile statelor, mai ales ale SUA, în sfera personală, invocând argumentul securităţii naţionale. În acest context, fondatorul Wikileaks a vorbit inclusiv despre presupusa închisoare CIA care a existat în România, spunând că ţara noastră are datoria de a se ancheta: „Nu există un abuz mai mare pe care un stat poate să îl comită decât să asasineze sau să ţină în captivitate în secret oameni. SUA fac asta şi corup România în cel mai grav mod”, a spus Assange.
Fondatorul Wikileaks a vorbit şi despre aşa-numitele legi Big Brother din România, privind retenţia datelor, atrăgând atenţia că supravegherea electronică a comunicaţiilor se ieftineşte cu 50% în fiecare an, iar ţara noastră are acum capacitatea de a monitoriza aproape toate comunicaţiile relevante.
Dezbaterea din România cu privire la aşa-numitele legi „Big Brother”, despre retenţia datelor sau monitorizarea comunicaţiilor electronice, sunt un semn de sănătate la nivelul societăţii, însă ea poate fi şi o încercare a serviciilor de informaţii de a legifera ceva ce fac deja departe de ochii publicului, a comentat Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în cadrul unei dezbateri gândul-Frontline Club, care a avut loc marţi.
„Comunitatea de informaţii şi prietenii ei  – dacă îi putem numi aşa – încearcă să transforme ceea ce fac deja în ceva legal, pentru a elimina riscul unor eventuale anchete pe parcurs pentru ceea ce fac deja departe de ochii publicului. Nu sunt un expert când vine vorba despre România, dar bănuiesc că această dezbatere este creată de temeri şi constrângeri similare”, a spus Assange, subliniind că este foarte dificil să controlezi acest apetit al serviciilor de informaţii. „Au tendinţa să vrea să colecteze toate datele”, a mai comentat fondatorul Wikileaks.
„Date fiind evoluţiile comunicaţiilor electronice, costurile monitorizării unei persoane scad cu aproximativ 50% în fiecare an. Acum s-a ajuns la nişte costuri care fac posibil ca o ţară ca România să poată monitoriza majoritatea comunicaţiilor electronice importante – SMS-uri, e-mail-uri etc. – în cea mai mare parte a timpului, vizând cea mai mare parte a populaţiei. Este o situaţie foarte greu de gestionat. Părerea mea este că aceste servicii se specializează în a încălca legea, a face lucruri în secret. Monitorizarea electronică în masă este ceva foarte complex, este foarte greu de legiferat. Nu vor respecta legea nici dacă va trece această lege”, a mai declarat Assange.
Un alt subiect foarte sensibil în România pe care l-a comentat Julian Assange este cel al închisorii CIA care ar fi existat în ţara noastră: „Nu există un abuz mai mare pe care un stat poate să îl comită decât să asasineze sau să ţină în captivitate în secret oameni. SUA fac asta şi corup România în cel mai grav mod. Este vital ca România să arate că asemenea abuzuri nu sunt tolerate şi să se ancheteze pe ea însăşi”.
Întrebat despre nevoia unei apropieri de SUA pentru a crea o anumită umbrelă în faţa unei eventuale agresiuni ruseşti, Assange a comentat că o asemenea discuţia „este o procărie totală”: „România primeşte ce vrea de la Rusia. Sigur că pe termen lung poate fi o ameninţare, dar România trebuie să se poziţioneze cu atenţie în relaţie cu vecinii mari, precum Rusia sau Germania. Şi SUA fac un tip de anexare în România sau alte ţări, anexând sistemele electronice”.

Citiți articolul integral pe gandul.info

7 comentarii:

Anonim spunea...

„Nu sunt un expert când vine vorba despre România, dar”..vorbesc, la început despre monitorizarea comunicaţiilor relevante, apoi despre monitorizarea corespondenţei majorităţii, chiar dacă e fizic imposibilă. Teama de monitorizare îi lipsea majorităţii, nu avea destui factori de stres.
Pe big-brother chiar îl simt ca pe un frate mai mare atunci când demască marea corupţie. Vrea să mă urmărească, cu atât mai bine, va avea ocazia să asculte multă muzică bună, să vadă lumea, să înveţe câte ceva.

rno spunea...

Minciuni.Daca nu ar fi Masoneria si mareata oculta mondiala actuala am avea doar optiunea de a crede in astfel de declasati ca si Assange.Sau a fii iar marxisti,ce e raul suprem.Viitorul e SUA si mentalitatea ei,indiferent care e aceasta.

Sefora spunea...

Pentru comentariul lui "rno" de la ora 14,52,21 mai....
Pe ce lume traiesti omule?Cumva vii dintr-o alta dimensiune?
SUA este falita si toate analizele competente de pe multe bloguri,inclusiv acest blog al lui Daniel Roxin,deschid ochii oamenilor sa nu mai creada in USA,"the land of freedom".Stii cum spune romanul?"Fosta-i lele cat ai fost..."Valabil pentru USA
Citeste si te informeaza omule! si traieste pe Pamantul distrus de marile puteri printre care si SUA.
"Auzi?Viitorul este SUA si mentalitatea ei..."
Vrei sa traiesti intr-o astfel de mentalitate?Du-te in SUA!
Cale buna!

Anonim spunea...

Nu USA corupe, ci sforarii care-i corup mai intai pe americani, dar insul are scapari.

Anonim spunea...

"Viitorul" e prostia ta, ba! Nu e de ajuns ca n-ai inteles nimic trecand pe aici, trebuia sa te mai si dai in stamba!

Anonim spunea...

Toti au o samanta de adevar in ceea ce fac si spun ....la latitudinea nostra ramane sa luam deciziile drepte....spre surprindera mea din tot ce am receptat de la tv inclin sa cred ...ca fara sa stie Johanis exista si acum aceasta inchisoare clandestina pentru teroristi pacat .....ooinia publica chiar si Pro.Tv apartine unei compani din SUA?

Armand spunea...

Ceea ce poate fi o "problemă" este faptul că atunci când cineva prezintă o situaţie, o întâmplare, trebuie să apară altcineva care să "înfiereze", cu "mânie proletară", pe antevorbitori sau ceilalţi opinionişti.Ar fi interesant de văzut legătura dintre Assange, "The Family", Ann Hamilton-Byrne.A se vedea şi
«http://www.abovetopsecret.com/forum/thread661634/pg3»