sâmbătă, 13 iunie 2015

Spectacol al naturii in Mures. Fluturii trec de la stadiul de larva la adult, oferind un tablou de poveste. VIDEO


Este acea perioada din an in care fluturii prind viata si trec de la stadiul de larva la cel de adult, oferind un tablou de poveste pe raul Mures, in judetul Arad.

Pret de cateva ore, intr-un dans al culorilor, isi cauta perechea, iar dupa ce isi depun ouale, se sting. Oamenii se strang cu zecile si urmaresc fascinati acest fenomen unic.


Parcul natural Lunca Muresului se transforma in fiecare an in preajma Rusaliilor.

Dupa ce traiesc pana la trei ani in stadiul de larva, in mâl, fluturii ies la suprafata apei in toata splendoarea lor. Traiesc intens in cele cateva ore in care isi gasesc perechea.

"Mirific, o data pe an se intampla lucrul acesta, o singura zi cind Muresul infloreste", spune un pescar.

"Superb, popular ii zice Rusalii, atunci zboara, traiesc o zi, se imperecheaza, arunca ouale", spune un altul.

Conform legendelor, aceste insecte sunt de fapt spirite neimplinite.

Credinta populara spune ca efemeridele sunt baieti si fete care au murit inainte de a-si implini menirea de soti si sotie. Li s-a ingaduit ca intr-o singura zi din an, in preajma Rusaliilor, sa coboare pe pamant in chip de fiinta inaripata, sa cunoasca iubirea cateva ceasuri si apoi sa moara.

"Este foarte interesanta povestea acestor insecte care traiesc doar pentru o zi sau cateva zile in stadiul de adult. Zborul lor reprezinta un adevarat festin pentru pesti", spune Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Muresului.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/spectacol-al-naturii-in-mures-fluturii-trec-de-la-stadiul-de-larva-la-adult-si-ofera-un-tablou-de-culoare.html


6 comentarii:

Anonim spunea...

fluturii aia is de fapt libelule toata ziua:) dar '' cultzii'' de protv iar au incurcat borcanelr

un pic anonim spunea...

Scuză-mă dacă scriu aut of topic, dar urmăresc emisiunea ta - foarte interesantă așa cum sunt toate, cu subiecte de actualitate maximă în contextul descoperirii adevăratei noastre istorii, a resurecției sentimentului românesc/dacic, al căror respectabil și lăudabil exponent ești-și vreau doar să punctez o chestiune: să folosim cadrul unor asemenea discuții, chiar dacă timpul este mereu scurt, să explicităm momentele obscure și ocultate ale adevăratei istorii (ca de exemplu declanșarea primei conflagrații mondiale - uciderea moștenitorului fiind doar un pretext).
Cu iertare, pentru că în rest sunt foarte bucuros că faci asemenea emisiuni pentru care îți mulțumesc!
Și exact așa este cum ai specificat: au fost factori civilizatori de au spart civilizația planetei și au luat-o în stăpânire,cu multă, multă suferință. Suntem acolo unde suntem din cauza lor, bazat pe un sistem financiar global înrobitor, o societate umană în care sărăcia și crima este la ordinea zilei, aducând planeta pe marginea prăpastiei. Iar acum ne învață democrația?! Iar asta cu contextul epocii este o vrăjeală și o abordare de istoric ce nu poate ieși din limitele teoriei oficiale. Contextul îl creau tot ei!!! Aunci ce ar zice domnul istoric despre moartea lui Eminescu? Ar lua-o pe urmele masonilor (conduși prin mii de fire nevăzute de...perfidul Albion, că și așa îi place invitatului tău, căruia eu îi spun că englezoii au avut tot timpul din lume să se tot dezvolte, ba au avut și banii necesari din exploatarea omului. S-au mai hârjonit cu francezii, dar ce să facă și ei de plictiseală. Pe vremea când triburile din insulă nu se înțelegeau lingvistic între ele - și nici nu s-au înțeles până târziu - noi aveam statul centralizat dac!!! S-a auzit acolo în facultățile voastre de istorie?) care au născocit o întreagă poveste care să-l spulbere și după moarte pe marele nostru geniu!Sau contextul a fost de vină. Nu, nu contextul a fost ci Maiorescu, Șuțu, Carol I și alți nemernici de trădători, printre care și oareșce români masoniți (cei enumerați nu au fost români ci...ghici ghicitoarea mea?). Brrrrr....
Și dacă tot contextualizăm istoric, de ce armata română, când era nevoie mai multă de ea, era în cucu gol? Și în 1914 și în 1938? Poate ne explică un pic istoricii de mucava...sau nu au curajul nici acum?
Jenant, să fi istoric tânăr și să o iei după bătrânii jalnici care respiră, nu numai scriu, anti-românește.



un pic anonim spunea...

Și încă ceva...desfid pe oricine care ne dă lecții, că noi suntem de vină, că noi așa și pe dincolo. Noi suntem rezultatul vremurilor prin care am trecut și eu sunt mirat cum de mai suntem, așa cum suntem (cu o țară rotundă, cu un neam cuminte și tolerant...poate prea cuminte).Alții în locul nostru se aruncau în Canalul Mânecii. Cu toții. Apropo de contextele istorice, ale epocii (cum le mai place să le bălmăjească), nu noi le-am creat și ne-am opus cât am putut, cel puțin din câte știu (cel mai bun exemplu din istoria recentă este opoziția anticomunistă din munți, sfinții închisorilor, ș.a.m.d.).
Noi avem o singură problemă...lăsăm neromânii să ne conducă! Cam atât.

daciana spunea...

pt /UN PIC ANONIM/, BRAVO!

Viorel spunea...

@ Anonim "fluturii aia is de fapt libelule toata ziua:) dar '' cultzii'' de protv iar au incurcat borcanelr"

Se pare ca si tu ai incurcat borcanele. Nu sunt nici fluturi, nici libelule. Sunt insecte din Ordinum Ephemeroptera, popular "rusalii", sau efemeride. O zi buna!

Unknown spunea...

Sint lucruri la care actuala stiinta nu reuseste sa dea un raspuns acceptabil acestui fenomen si multe altele.Stiinta din trecut si cea actuala lucreaza mai mult pentru inbogatirea unei mici clase sociale si inrobirea celor multi,eu asa cred.Aporopo, dar televiziunea de unde a iesit acest eveniment de ce nu ne spune ce rost au dungile albe pe un fondal albastru,oare nu cumva vor sa ne obisnuiasca cu direle de fum ucigase lasate de avioanele albe si fara nici o inscriptie de pe cerul Romaniei?
Cine le vede mereu pe ecran, cind iese afara totul i se pare normal si frumos, nu?
Este posibil sa gresesc eu,