joi, 2 iulie 2015

Asemănările dintre Zalmoxis și Iisus


Unul dintre lucrurile surprinzătoare ale antichității este creștinarea relativ ușoară a geto-dacilor… Dacă în multe țări creștinarea s-a făcut cu sabia, aici, pe teritoriul vechii Dacii, mesajul lui Iisus a pătruns fără să întâmpine prea multă rezistență, fiind îmbrățișat de autohtoni, care au combinat noul mesaj cu tradițiile proprii – tradiții anterioare creștinismului, păstrate până astăzi.

De ce s-a petrecut acest lucru?


Dacă facem o comparație între Iisus și Zalmoxis, vom găsi câteva similitudini surprinzătoare care explică acceptarea creștinismului ca pe un fel de continuare a religiei zalmoxiene.

În acest sens, istoricul Dan Oltean ne spune următoarele: “Similitudinile dintre religia lui Zalmoxis și cea a lui Iisus au fost sesizate de primii creștini, dar și de mulți autori “păgâni” care au combătut religia lui Iisus. În secolul al II-lea d. Chr., un autor “păgân”, Celsus, a scris că primii creștini nu fac altceva decât să repete ritualurile din religia lui Zalmoxis:  “. . . fiindcă cinstesc pe cel prins și mort . . . ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis . . .” (cf. Origene, Contra Celsus, 3, 34). Alte asemănări dintre religia lui Zalmoxis și cea a lui Iisus, legate de ritualuri și de înviere au fost surprinse de Clement din Alexandria, Sf. Hippolytus, Ioan Chrysostomul, Sfântul Grigore din Nazianze, dar și de mulți alți autori patristici.” (Dan Oltean – Religia Dacilor, pag 51. Cartea se găsește aici: http://dacia-art.ro/products-page/carti/)

Dintre toate asemănările semnalate de antici, două sunt cu adevărat remarcabile...

3 comentarii:

un pic anonim spunea...

Asta nu dovedește doar că au venit din același loc și că învățăturile au o singură sursă. Și că Bunul nostru Tată trimite periodic salvatori ai oamenilor. Aici intră toți formatorii de mari religii, dar peste toți este Fiul Domnului și a Omului.
Pe de altă parte aici putem discuta despre daci, singurul Neam inițiat în masă. Această inițiere este în ADN -ul nostru, latentă. Cum reactivările sunt la ordinea zilei, mult nu mai este. Și Răul știe. De aici și scrâșnetul de dinți la care suntem supuși. Sunt atâtea argumente încât aș obosi să le înșirui. Și nici nu cred că este prea bine. Cine are ochi să vadă și urechi să audă ce trebuie...scapă! Este secerișul. Dacii vor rămâne în picioare, asta este cert. Cei care îi iubesc pe daci și îi ajută, scapă și ei. Restul...Domnul cu mila!
Când vom avea curajul și posibilitatea de a scoate la iveală mărturiile de orice natură cu privire la strămoșii daci atunci conexiunea va fi deplină cu trecutul nostru, energia ancestrală ne va învălui deplin și salvarea va fi totală. Când se va întâmpla asta depinde doar de noi, atunci vom merita ajutorul Lor.
Să spunem că Neamul Nostru a urcat Golgota, tocmai este răstignit, dar...peste trei "zile" va reînvia! De cine este răstignit? ...

Unknown spunea...

Pina la urma multe adevaruri vor iesi la suprafata si e foarte probabil ca noi sa fi fost crestini cu mult inaintea increstinarii,
Voltaire a spus ca:religia s-a nascut cind primul ticalos a intilnit pe primul prost" ma inclin sa cred ca dreptatea sta de partea lui si ca in fiecare dintre noi exista o mica saminta a lui Dumnezeu care daca vom sti sa-i daruim un teren fertil ia va incolti si vom putea vedea si roadele ei.Omenirea acum ca niciodata are nevoie de lideri spirituali,de oameni care iubesc oamenii cu adevarat.

Anonim spunea...

Dacii, grecii, romanii credeau in ZEUL tata al zeilor si al tuturor lucrurilor.Apoi dacii credeau in nemurirea sufletului, lucru in care si grecii si romanii credeau ca omul are suflet dar la greci si romani sufletul se ducea in H-EADES adica in IAD.
La daci sufletul se ducea la DOMNU-ZEU.
Oare dece?
Nu cumva are legatura cu faptul ca daco-getii erau cei mai drepti oameni si cei mai credinciosi?
De altfel si noi romanii de azi suntem LAFEL.
Si eu zic sa nu ne schimbam
DACU-DD