duminică, 23 august 2015

Descoperire unică pentru Epoca Paleolitică din România. Vechimea – peste 20.000 de ani



O altă descoperire făcută pe șantierul arheologic din Poiana Cireșului (Neamț), stabilește o premieră pentru România: un obiect de podoabă Gravetiană, mai exact o mărgea din Dentalium (animal marin), cu o vechime cuprinsă între 20.000 și 24.000 de ani. Această descoperire vine la doar câteva zile după ce echipa de arheologi de aici au descoperit două oase gravate, folosite de asemenea ca podoabe de oamenii acelor vremuri, cu o vechime asemănătoare.


Margea dentalium


Dar să citim mai bine comunicatul oamenilor de știință:


“Săpăturile arheologice extrem de riguroase care se efectuează de mulți ani pe Șantierul paleolitic de la Poiana Cireșului, precum și profesionalismul excepțional al echipei de studenți și doctoranzi care participă la săpături, își arată din nou eficacitatea. Decaparea milimetrică a sedimentului din stratul de cultură Gravetian I, datat între circa 20.000 și 24.000 de ani, a făcut, ca și în acest an, să se recupereze artefacte de dimensiuni foarte mici, de ordinul milimetrilor. Așa se face că s-a descoperit, alături de alte obiecte de artă, prima mărgea realizată din Dentalium. Este primul obiect de podoabă de acest fel descoperit vreodată în Paleoliticul de pe teritoriul României. Trebuie să menționăm că pentru confecționarea mărgelelor de acest fel era necesară procurarea materiei prime de la mari distanțe, oferită de specia marină Dentalium.

Colectivul de cercetare care participă la săpăturile din acest an este format, în această fază, din dr. Elena-Cristina Nițu (șefa șantierului), dr. Ovidiu Cîrstina – Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgoviște, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iași), dr. Jessica Lacarriere – arheozoolog (Universitatea din Toulouse-Franța), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgoviște), absolventii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgoviște), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timișoara), studenții Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgoviște), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), Aurelian Roșca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).”

Prof. univ. dr. Marin CÂRCIUMARU

P.S. Mai precizăm că Asociația Geto Dacii asigură jumătate din costurile activității pe șantierul arheologic, mulțumită sponsorilor și donatorilor noștri, dintre care cei mai importanți sunt:

ANCROMA PROD SRL (Piatra Neamț)
Dan Groza (Canada)
LAFOR SRL (Războieni, județul Neamț)
Doina Grecu (Canada)
Mircea Chirac (România)
Elena Simon (România)


Mulțumim tuturor celorlalți susținători!


Cei care doriți să susțineți finaciar cercetarea pe acest șantier, o puteți face prin donații și sonsorizări sau prin intermediul unui SMS. Detalii aici: http://adevaruldespredaci.ro/donatii-si-sponsorizari/


Daniel Roxin

2 comentarii:

Anonim spunea...

Majoritatea asezarilor omenesti s-au format pe vaile apelor si motivul e simplu pentru ca turmele de animale trebuiau duse la adapat.Nu te puteai departa de ape mai mult de cativa khilometrii.
Apoi au aparut si mici state primitive prin unirea satelor de pe o vale si toti locuitorii aveau un nume de exemplu: ARGESENII sau AR-GETENII, sau AR- GETII numiti de greci prescurtat GETI.
si satele lor AR- GETAUA de pe valea raului ARGES care inseamna raul argintiu.
Alte triburi se numeau COTINI de la raul Cotmeana, altii BURIDAVENI de la raul BURDEA si cetatea BURIDAUA care se afla in sudul judetului ARGES. sa mai amintim ca cetatea de scaun a lui Burebista era langa BUCURESTI la 8 km pe malul ARGESULUI aproape de lacul Mihailesti.
Si altele Dacu DD

Anonim spunea...

Ma gandeam ca poate vrei sa citesti prostia asta: http://m.digi24.ro/Stiri/Digi24/Cultura/Stiri/Dan+Alexe+Romanii+se+impauneaza+cu+o+mitologie+total+inventata