sâmbătă, 25 septembrie 2010

I Ching - fundament simbolic si stiintific

Divinatia urmareste sa realizeze contactul constient dintre viata si arhetipurile care exista in fiinta omului. Deci fiecare om reprezinta un arhetip anume. Spre deosebire de ghicit, divinatia este racordarea la o banca de date, cunoscuta sub numele de biblioteca Akasha-ica. In meditatie, in asteptarea informatiei astrale, divinatia exclude gandirea.

Ca si consultant al acestor informatii, apare insa o mica problema in a intelege limbajul arhetipal, pentru ca interpretarea este spirituala iar traducerea este greoaie.

Evenimentul din plan material are o semnificatie in plan spiritual si invers, dar traducerea si interpretarea in sine este un act divinatoriu.

Principalele reguli ale divinatiei sunt:
1. Asteapta si creeaza conditiile favorabile actului divinatiei;
2. Pune intrebari clare si scurte cand ceri sfaturi fortelor superioare;
3. Nu te juca, acorda seriozitate acestei actiuni;
4. In timpul lucrului, concentreaza-te asupra intrebarii. Detalierea raspunsului si personalizarea lui este treaba celui ce intreaba, nu a divinatorului.

Una dintre practicile divinatorii stravechi este I Ching-ul. I Ching-ul avea initial functia de a da sfaturi coducatorilor pentru luarea deciziilor care sa permita dirijarea imperiului fara erori.

Cartea de intelepciune si divinatie a fost folosita inaintea bataliilor, pentru fixarea termenului secerisului, a taxelor si a casatoriilor etc. Cartea schimbarilor (I) face parte din cele sase carti canonice clasice chinezesti cu numele de Ching. Ea este condusa continuu de fortele superioare Dao in manifestare - yang si yin - in alternanta. Lumea este condusa de o lege universala unica si de forte superioare. Nu exista intamplare caci toate au loc prin vointa acestor forte si a acestei legi, atunci cand si in masura in care le este permisa.

I Ching este cartea cea mai abstracta dintre toate si consta din 64 de hexagrame, formate din suprapunerea a sase linii (trasaturi) deschise (- -) sau inchise (—). Fiecare ideograma are un nume si este insotita de un comentariu ce explica sensul general al hexagramelor. Intre Comentariu si Ideograma exista Sentinta care prezinta explicatiile date hexagramei. Fiecare trasatura este comentata. In final mai exista alte zece anexe (aripile) intrate ulterior, pentru completarea sensurilor.

Folosirea cartii ca instrument de divinatie este prima etapa in care o putem folosi ca pe un invatator de la care primim sfaturile cele mai bune. Yang este principiul cerului, activ, masculin, solid, puternic, cald, luminos etc, simbolizat cu o linie inchisa (—), iar yin este feminin, opus si complementar lui yang; simbolizeaza: moale, slab, pamant, pasiv, negativ, frig, inferior etc., reprezentat cu o linie deschisa (- -). Cele doua principii au valori si ranguri egale. Coexistenta yin-yang este baza metafizicii chineze concentrate intr-un semn de o mare bogatie, Tai chi, numit semn suprem. Combinand trei simboluri se obtin trigramele in numar de 8 (23). Prin suprapunerea a 2 trigrame se obtin hexagramele in numar de 64 (26) si cu ajutorul divinatiei se obtin (212) 4096 de raspunsuri, optim pentru un raspuns destul de nuantat.

Cel care consulta I Ching nu consulta un medium, ci o serie de simboluri universale, cu comentarii si texte. Deci raspunsul obtinut prin carte se poate considera ca fiind raspunsul armoniei universale, provenit direct din univers.

Exista doua metode, cea traditionala, cu betisoare si cea noua, cu monede.

Betisoarele trebuie culese de cel ce le va folosi. Ele sunt 50 la numar, sunt personale si nu trebuie atinse de nimeni in afara divinatorului. Monedele sunt trei, initial chinezesti, din cupru, gaurite si cu o fateta incrustata. Metoda cu monede este mai rapida si mai usoara. Metoda cu betisoare este mai lunga si mai grea, dar mai frumoasa.

Ritualul consultarii oracolului are anumite etape. Dincolo de anumite indicatii cu un caracter mai strict ce tin de un gen de abordare ritualica esential este faptul ca in momentul respectiv consultantul sa aiba mintea limpede si linistita. In vechime se recomanda sa isi spele mainile si sa se aseze cartea pe o masuta joasa pe care se pune un material natural, rosu, uni. Apoi sa desfaca invelitoarea cartii si se puna betisoarele sau monedele, materialele de scris si doua betisoare parfumate. Un alt element important este ca in acea camera sa fie liniste si sa nu deranjeze nimeni desfasurarea consultarii.

In orice carte de I Ching se gasesc descrise aceste etape. Dar poate tocmai din cauza acestor elemente ritualice omul modern tinde sa asocieze aceasta practica divinatorie, ca oricare alta (runele, cititul in apa, tarotul etc) cu ceva ce tine de o zona ancestrala a superstitiilor si prin aceasta sa o neglijeze cu totul, nemaicautand sa inteleaga valoarea acestor practici. Chiar ultimele descoperiri din domeniul fizicii scot la iveala faptul ca universul in care traim este ca o holograma, ca o retea informationala in care totul este interconectat cu tot raspunzand mai mult dupa anumite legi ale sincronicitatii decat al cauzalitatii clasice. Si aceasta este o viziune stiintifica asupra universului care explica si justifica orice act divinatoriu corect realizat deoarece tocmai aceasta natura holografica a universului (sustinuta de fizica actuala) face posibila oglindirea intr-un punct a totului si posibilitatea de a decoda la nivel simbolic intr-un punct din spatiu si din timp, intr-un Aici si Acum, o succesiune de evenimente ce au o desfasurare in spatiu si timp pe o durata mai lunga.

Traim deja niste vremuri foarte fericite in care dupa cateva secole de sciziune intre stiinta si religie, intre "realitate" si mit gasim descrieri ale universului in care traim intr-un limbaj si cu anumite cuvinte ce se aseamana cu descrierile unor perceptii si experiente mistice. Si acesta este un motiv de bucurie caci anunta un timp in care si omul in fiinta sa interioara se va "reunifica", se va "reintregi" interior, acceptandu-si in acelasi timp si latura intuitiva, simbolica si pe cea rational-analitica, acesta fiind punctul in care va ajunge sa "infloreasca" si sa isi exprime intregul potential, de fiinta pe care Biblia ne-o descrie ca fiind creata "dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu".

Si un exercitiu bun de a ne reface aceasta legatura cu universul, cu intregul, este deschiderea fiintei noastre catre aceste practici simbolice, catre practicile divinatorii autentice, I-Ching-ul fiind una dintre cele mai complexe si profunde. In felul acesta vom avea un dublu avantaj - acela de a primi anumite informatii legate de destinul nostru si astfel sa luam anumite decizii intelepte in unele situatii de viata, pe care apoi le vom putea verifica in timp, iar pe de alta parte sa ne trezim in noi conexiunea intima cu universul care ne inconjoara. Vom trai in felul acesta bucuria si implinirea faptului ca suntem cumva inglobati si "imbratisati" de un "intreg" plin de semnificatie, pe care il purtam si in noi si ne vom debarasa de anxietatea provenita din ideea ca am trai intr-un univers haotic, lipsit de sens si ostil, fata de care ne simtim separati si pe care il percepem adesea ca amenintator. Si nu conteaza cu ce cuvant denumim noi acest intreg - daca ii spunem Univers, Tot, Dumnezeu...

Acest articol este extras din cartea Mic ghid de parapsihologie scrisa de Liviu Andronovici si aparuta la Editura Deceneu.

Niciun comentariu: